ewitek 19.05.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 (edytowane) Kjuta, teraz jeszcze możesz zmieniać, dopóki nie zamówisz. Okna w kolorze dębu i winchester fajnie się komponują do antracytowych dachów i drewnianych dodatków na elewacji.My mamy dwa przeszklenia 270cm, chodziła mi po glowie suwanka, ale HST za drogi, a ten system odstawny nie bardzo mi się podoba.My nadal nie wiemy czy okna Avante czy Jezierski, czy może z Pagena BlueEvolution (najtańsza opcja), ale teraz ważniejsza sprawa to komin i okna dachowe, bo podobno na te trzyszybowe czeka się ze 3-4 tygodnie!Jaki komin dajecie, prefabrykowany czy murowany? Jeśli prefabrykowany to jakiej firmy? Edytowane 19 Maja 2015 przez ewitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 19.05.2015 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 hej:)kjuta to spora zmiana z tymi oknami się szykuje, mnie jakoś nie przekonują okna w dwóch kolorach na zewn i od wewnątrz inaczej. Jak otworzę jedno skrzydło to będzie widać dwa kolory, nie widzę tego oj nie:no: U nas też suwanek nie będzie, choć bardzo mi się podobają. W naszym przypadku była by to sztuka dla sztuki największe okno 360/225 ( 4x90) jest co prawda otwierane ale to nie jest okno tarasowe, tarasowe mamy 180/225 a przy takim małym oknie nie ma sensu się brać za suwanki. Okno tarasowe będzie miało obniżony próg tak aby komfortowo korzystało się z tarasu i to tyle faneberii okiennych;) Też mam zagwostkę odnośnie elewacji. Właściwie wszystko miałam już dopięte, czarna glazurowana dachówka, szara elewacja, białe okna i brama i czerwone drzwi;) dachówka się zmieniła i w ogóle tak patrzyłam codziennie na tą wizualizację i już mi się znudziła:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 20.05.2015 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Kasia też zastanawiałam się nad tym, że będzie widać dwukolor, ale tak naprawdę będę jedynie otwierać drzwi tarasowe, resztę tylko do mycia przy WM, 99% czasu będzie zamknięte, nie sądzę, aby mnie to raziło, podjadę jeszcze do salonu sprawdzić, jak to wygląda na żywona jakie parametry zwrócić uwagę ?ja jeszcze nie wiem, czy chcę okno dachowe, a jeśli już to jakiej wielkości, będzie ktoś miał świetlik ? jak tak, jakiej firmy i kształtu ? kominy mam schiedla, postawiłam na niemiecką jakość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 20.05.2015 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 również komin schiedlaokna dachowe 2, tylko w łazienkach. Roto designo współczynnik 1,2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 20.05.2015 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 j mam schiedla 2 spalinowe, 1 do gazu:rondo i avant plus trzy wentylacyjne, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1haczyk 23.05.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Witam wszystkich sympatyków forum! Już sporo się tu dowiedziałem a to przecież dopiero początek. Planuję rozpocząć budowę w okolicy sierpnia. Na razie finalizacja zakupu działki, więc jeszcze sporo biurokracji mnie czeka. Projekt Afrodyta MG Projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewitek 24.05.2015 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 A my się właśnie dowiedzieliśmy, że do kotła kondensacyjnego nie ma co kupować systemowego kotła z wkładem ceramicznym, tylko wentylacylny z włożoną rurką dedykowaną konkretnym kotłom bo:1. Często mają nieprecyzyjnie dobraną średnicę wkładu (są za szerokie), 2. Skroplona woda trafia bezposrednio z komina do kanalizacji zamiast do kotła3. Firmy takie jak Vaillant nie dają gwarancji na kotły w przypadku do podłączenia do komina systemowego4. Takie rozwiazanie jest duzo droższe.Tak więc pozostaje nam zdecydować się szybko na konkretny model kotła. Wy macie już wybrane? Bo my mamy aktualnie mętlik w głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 24.05.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 PoczytajTu m.inn. jeden z wątkówja jak pisałam mam systemowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artemika 25.05.2015 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 A ja mam pytanko na szybko - czy zmiana stropu jest zmiana istatną? Chcemy zmienić u siebie stropy i wykasować słup i architekci radzą nam nie zmieniać w projekcie tylko do PnB składać jak jest a pózniej w dzienniku budowy odnotować zmiany przez kierownika. Czy tak można zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 25.05.2015 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Zależy z jakiego stropu na jaki, bo np. z monolitycznego na drewniany to jest zmiana istotna i dlatego my szukaliśmy projektu z gotowym stropem, który chcemy. Nam powiedziano, że to są grube zmiany konstrukcyjne wymagające przeprojektowania, więc kierownikiem się nie załatwi. Zmianę stropu wyceniono nam na 1,5 tys. zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewitek 25.05.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 My zmienialiśmy terivę na strop monolityczny i przesuwaliśmy jeden słup, ale konstruktor kierbuda przeliczał parametry nośności podciągów.Kjuta znam ten wątek, między innymi tutaj co człowiek to inne zdanie, do tego dochodzi jeszcze boczne wyrzucanie spalin (choć podobno w takim przypadku spalanie gazu jest 10% większe) . No cóż my chyba zrobimy kształtki wentylacyjne i wsadzimy tam podwójną rurę dedykowaną kotłowi, tylko jakiemu... Macie już wybrane kotły? A komin... Wahamy się między IBF a Schiedlem, kurde różnica 1500zł to trochę dużo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 25.05.2015 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 a IBF ma dobre opinie ? to bierz tańszy u mnie już za późno na te dywagacje, mam schiedla, nie robiłam wyceny po konkurencjach no i do gazu mam spalinowy fi 200, jakoś będę musiała z tym żyć też mnie wkq... ta poglądowa walka między samcami alfa człowiek chce się dowiedzieć czegoś wartościowego, a musi przebrnąć przez kilkadziesiąt bzdurnych wpisów, udowadnianie że masło jest lepsze od margaryny i kto je margarynę ten ciemniak i chory na umyśle co prawda bez tych kłótni też mam masło w głowie, bo są sprzeczne opinie eh... naprawdę wiele trzeba się nauczyć, żeby na spokojnie dom wybudować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artemika 25.05.2015 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Ewitek - to my takie same zmiany, terrive i drewniany na dwa monolityczne plus usunięcie słupa. Gotowca takiego nie było wiec musimy zmienić i właśnie nam doradzają zeby po pozwoleniu. Potencjalny kierownik i architekt o uprawnieniach konstruktora mówi ze on to policzy i załatwi ale nie na papierze - w sensie ze powie ekipie jak to zrobić i podpisze zmianę w dzienniku. Mam tez druga opcje - za 1800 konstruktor z biura gdzie kupowaliśmy projekt nam zrobi wyliczenia ale tez na projekt nie naniosą. I nie wiem co robic - wole mieć te wyliczenia chyba jednak bo jakos nie bardzo mi sie podoba robienie tego na zasadzie "podpisze sie i bedzie dobrze" Mothernature - ja mam wycenę na 1800 za dwa stropy i likwidacje słupa ale bez nanoszenia na projekt, dopiero do wykorzystania na etapie budowy. Glupieję juz a tu dopiero papierki PS zgadzam sie z przedmówcami odnośnie przekopywania sie przez stosy "mądrości" na forum. Czasem ciezko znaleźć na szybko istotne informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 26.05.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Artemika -a nie pomyslalas zeby zmienic projektanta/architekta???Dziwne jest to ze architekt nie chce sie pod tym podpisac.....tylko lepiej "zwalic "jakby co na kier.bud.Ja tez bylam u takiego architakta 2tyg temu....krzyknela mi 2000 za adaptacje(z zastrzezenoem ze bez zadnych zmian)jak jej powiedzielismy ze chcemy zmienic 3 rzeczy:Strop drewnany na betonowyZ wiazarow na więzbęKąt nachylenia podnieść to rzucila projekt na stol i powiedziala ze ona nic nie przelicza....i zadnych zmian konstrukc.nie robi i ze mam znalezc inny projekt.Nie wnikam czy jej sie nie chce czy nie umie przeliczyc.....ale napewno 2 tys.ode mnie nie dostanie....zmoenilam projektanta...jutro jade sie z nim spotkac.Jest z ozarowa maz.wiec jak bede po spotkaniu z nim to jak chcesz dam Ci namiar.Oczywiscie powiedzial ze bez problemu takie zmiany.W czasie budowy nie radze takich zmian robic....bo pozniej i tak musisz ewentualnie brac architekta do zrobienia inwentaryzacji.(tak zrobila moja znajoma, pozmieniala w trakcie budowy ze dom byl podobmy ale nie do tego co w projekcie i starostwo robilo jej problemy,a raczej sama sobie je zrobila,dlatego odradzamPozdr) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek60 26.05.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Witam mam pytanie zamierzam rozpocząć w tym roku budowę domu z użytkowym poddaszem+1 garaż w woj. Dolnośląskim Powierzchnia użytkowa 128.29 m² • garaż 23.60 m² • strych 14.29 m² • kotłownia 10.44 m Powierzchnia netto:225m otrzymałem następującą ofertę.Stan Surowy otwarty z dachem (dachówka ceramiczna)+okna dachowe z materiałem 167.508 PLN.Z góry dziękuję za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 26.05.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Trochę mało danych jaki strop? teriva czy lany? schody wew. lane? dach dwuspadowy czy wielospadowy? jakieś lukarny? ile m2 dachu? garaż w bryle? powierzchnia netto po powierzchnia całkowita? Witam mam pytanie zamierzam rozpocząć w tym roku budowę domu z użytkowym poddaszem+1 garaż w woj. Dolnośląskim Powierzchnia użytkowa 128.29 m² • garaż 23.60 m² • strych 14.29 m² • kotłownia 10.44 m Powierzchnia netto:225m otrzymałem następującą ofertę. Stan Surowy otwarty z dachem (dachówka ceramiczna)+okna dachowe z materiałem 167.508 PLN. Z góry dziękuję za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 26.05.2015 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Janek nie wygląda to na tanio, ale też znowu jakoś super drogo też nie, proponuję zrobić wycenę jeszcze przynajmniej u 2 ekip, poproś o rozłożenie kosztorysu na etapy, np fundamenty robocizna plus materiał, co z kosztami dodatkowymi np koparka ubijarka, jakiś transport piasku, masz to wliczone w cenę ?skseruj sobie ze 3-4 razy projekt i daj do wyceny w hurtowniach, aby policzono materiały, z tym że taką wycenę zrobią Ci po łebkach, w rozmowie na konkretny towar można już lepiej negocjować, ale też będziesz miał mniej więcej pojęcie ile kasy na materiał, poproś w tych hurtowniach o przeliczenie stali, beton też jest drogi jeśli z projektu umiesz wyliczyć ilość m3 to przemnóz to średnio przez 250 zł i jakoś sklecisz kosztorys, wtedy będzie można powiedzieć czy coś jest tanio czy nie budujesz z jakiegoś powtarzalnego projektu ? to wtedy też można poszukać inwestorów realizacji takiego samego projektu i podpytać o koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artemika 26.05.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Pepa - to czwarty architekt którego odwiedziłam z tym tematem i trzech zupełnie nie chciało się podjąc a czwarty powiedzial że zrobi tą zmianę na etapie budowy - sam ma uprawienia kierownika budowy i mówi że się sam pod tym podpisze. To samo zresztą mówi mi biuro u ktorego kupowałam projekt, konstruktor zrobi wyliczenia ale jako załącznik a nie na projekcie. Daj znać w takim razie po spotkaniu z architektem, chętnie się z nim spotkam. Jestem z Bemowa to do Ozarowa mam dosłownie kilka km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek60 27.05.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Cytat Napisał janek60 Zobacz post Witam mam pytanie zamierzam rozpocząć w tym roku budowę domu z użytkowym poddaszem+1 garaż w woj. Dolnośląskim Powierzchnia użytkowa 128.29 m² • garaż 23.60 m² • strych 14.29 m² • kotłownia 10.44 m Powierzchnia netto:225m otrzymałem następującą ofertę. Stan Surowy otwarty z dachem (dachówka ceramiczna)+okna dachowe z materiałem 167.508 PLN. Z góry dziękuję za opinie. Trochę mało danych jaki strop? teriva czy lany? schody wew. lane? dach dwuspadowy czy wielospadowy? jakieś lukarny? ile m2 dachu? garaż w bryle? powierzchnia netto po powierzchnia całkowita? Odpowiedź:Strop teriva,schody wew lane, dach dwuspadowy (powierzchnia 240 m2) Garaż w bryle. A cena w rozkładzie na etapy: 1.Ławy fundamentowe:8450 PLN 2.Mury Fundamentowe 23900 3.Mury 25 24500 4 Strop teriva 29400 5.Mury Nośne poddasza 26490 6.Dach+okna+dachowka ceramiczna 54700 W którym ewentualnie miejscu moge zejsc z cenny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 27.05.2015 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 to jest materiał z robocizną ?jeśli tak, to musisz naprawdę zrobic sobie wyceny okien, dachówki, stropu teriva, z czego budujesz ? porotherm silka, ytong ?będziesz miał wstępne koszty Twojego projektu, Twojej powierzchni itd i dopiero wtedy można porównywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts