mania_ania 27.05.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 No i tak jak kjuta pisała, dopytaj co z:Skoczkiem do piachu,Wibratorem,Wibratorem do betonuKoparką,Piachem do zasypki,Stemplami, drewnem na szalunki, Czyj to koszt? Dach deskowany czy membrana,Jakie okna: profile, szyby itd.Np. Mój dach, dwuspadowy 214m2 kosztuje - 10tys. Robocizna i 22tys. Dachówka, membrana, łaty i kontrłaty, orynnowanie, blacha, 2 okna dachowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek60 27.05.2015 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Wszystko po stronie wykonawcy:Skoczkiem do piachu,Wibratorem,Wibratorem do betonuKoparką,Piach do zasypki,Stemple, drewno na szalunki, 6 okien dachowych fakro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 27.05.2015 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Artemika wrocilam od architekta. Jestsmy zadowoleni z rozmowy,bez porównania do rozmowy z poprzednim. Decydujemy sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 28.05.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 J skseruj sobie ze 3-4 razy projekt i daj do wyceny w hurtowniach, aby policzono materiały, z tym że taką wycenę zrobią Ci po łebkach, w rozmowie na konkretny towar można już lepiej negocjować, ale też będziesz miał mniej więcej pojęcie ile kasy na materiał, poproś w tych hurtowniach o przeliczenie stali, beton też jest drogi jeśli z projektu umiesz wyliczyć ilość m3 to przemnóz to średnio przez 250 zł i jakoś sklecisz kosztorys, wtedy będzie można powiedzieć czy coś jest tanio czy nie Hurtownie nie są skore do bawienia się w wyliczenia, oni mają kilkanaście takich zapytań dziennie, z których nic nie wynika. W projekcie są wyszczególnione potrzebne materiały w tym stal i beton i nie trzeba nic wyliczać, na podstawie tych ilości można zapytać o ceny materiałów +/-. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 28.05.2015 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 (edytowane) W czasie budowy nie radze takich zmian robić....bo później i tak musisz ewentualnie brać architekta do zrobienia inwentaryzacji.(tak zrobiła moja znajoma, pozmieniała w trakcie budowy ze dom byl podobny ale nie do tego co w projekcie i starostwo robilo jej problemy,a raczej sama sobie je zrobila,dlatego odradzam W czasie budowy można wprowadzać zmiany - i często się je wprowadza, gdyż widać w naturze co można zmienić - ale na koniec należy zrobić projekt zamienny i złożyć w starostwie. Może to zrobić kierownik budowy jak ma odpowiednie uprawnienia. Oczywiście projekt zamienny dotyczy tzw. zmian istotnych. Edytowane 28 Maja 2015 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 28.05.2015 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Hurtownie nie są skore do bawienia się w wyliczenia, oni mają kilkanaście takich zapytań dziennie, z których nic nie wynika. W projekcie są wyszczególnione potrzebne materiały w tym stal i beton i nie trzeba nic wyliczać, na podstawie tych ilości można zapytać o ceny materiałów +/-. to miałam szczęście, że mi 3 hurtownie wyliczyły materiały, co prawda musiałam się im przypominać ze 3-4 razy, ale w końcu powysyłali na maila, jak się jest upierdliwym, to można takie wyceny dostać, w końcu komu, jak nie tobie powinno zależeć na tym finalnie, jak się ugadywałam na bieżące już potrzeby to i tak ta cena się różniła, bo wiadomo są skoki cenowe, taniej na zimę, na wiosnę drożej, ale też negocjowałam, np za silkę 24 cm za sztukę miałam cenę 4,45 netto, znalazłam trochę taniej gdzie indziej i jeszcze uhandlowałam do 3,68 netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 28.05.2015 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Piotrek, zapomniałeś napisać, że w przypadku zmian istotnych robionych w trakcie budowy może być cofnięte pozwolenie na budowę, zwłaszcza gdy ktoś "życzliwy" w międzyczasie naśle PINB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 28.05.2015 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 jeśli wprowadzasz zmiany istotne najpierw robisz projekt zastępczy czekasz na decyzję i dopiero wprowadzasz w życie owe istotne zmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 28.05.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Piotrek, zapomniałeś napisać, że w przypadku zmian istotnych robionych w trakcie budowy może być cofnięte pozwolenie na budowę, zwłaszcza gdy ktoś "życzliwy" w międzyczasie naśle PINB. łojtam, łojtam... Inspektor nadzoru może wstrzymać prace budowlane, wydaje postanowienie o wstrzymaniu prac, ważne chyba 2 mce .... powiadamia starostę, starosta uchyla pozwolenie na budowę, inspektor w tym czasie wydaje decyzję określającą obowiązki inwestora i termin ich wykonania; inwestor musi zamówić projekt zamienny i przedstawić go inspektorowi. Dopiero po zatwierdzeniu projektu zamiennego inspektor wydaje pozwolenie na wznowienie prac budowlanych .... nikt nie będzie domu rozbierał ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 28.05.2015 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Nie napisałam, że zmuszą do rozbiórki domu Rzuciłeś plan, który ma swoje konsekwencje, ale o nich nie poinformowałeś nawet pomniejszoną czcionką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 28.05.2015 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Piotrek-ale pamietasz o jakie zmiany chodzilo Artemice?Ona nie pytała o zmiane scianki dzialowej 5cm "w tą czy tamtą",lub wysokosc okna czy bedzie ta sama co w projekcie...Przede mną tez zmiana stropu ,dachu i ja np.wole tp zrobic teraz przy adaptacji,miec to na papierze....no i spać spokojnie:) A teraz uwaga,uwaga,wracam z z500 z kupionym projektem Z273a . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 28.05.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Gratulacje! ekipa wybrana? jakie macie plany, kiedy chcecie zacząć? A teraz uwaga,uwaga,wracam z z500 z kupionym projektem Z273a . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 29.05.2015 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Gratulacje pepa! Masz już architekta od adaptacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 29.05.2015 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Ja również gratuluję,pepa, jeden ważny wybór już za tobą,życzę samych trafionych decyzji,powodzenia..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 29.05.2015 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Dziękuję Dziewczyny:))Ekipa ,raczej tak ....dogrywamy szczegóły. ...(ha ha ha)Architekta zmienilismy...i w pon podpisujemy umowę ,jest otwarty na zmiany takie jak strop i dach), Ania jest z Twoich stron:)Baaardzo się cieszę. ..naprawdę kilka dlugich mcy szukania /niezdecydowania......sluchania innych/mądrzejszych(np.Namiry) i w koncu....zakup .Także jeszcze papierologia przed nami(jestesmy w trakcie) i zaczynamy.Bardzo bysmy chcieli we wrześniu. I jak narazie na pozwoleniu...bo z tym zgloszenoem to tak dp końca nawet w Starostwie "nie wiedzą ".....ale mam wielką nadzieję ze bedzie szybciej niz 60 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artemika 29.05.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Pepa - to daj proszę namiar na tego architekta. Na ile wycenił Ci zmianę stropu i ile czasu mu to zajmie?Właśnie - to teraz pytanie - w prawie budowlanym w zmianach istotnych nie ma słowa o zmianie stropu, jest jedynie mowa ze zamiana kubatury jest zmiana istatną wiec teoretycznie ponieważ zmiana stropu zmienia kubaturę to można uznać ze tez taka być powinna. Wprost nie jest to jednak powiedziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanalia 31.05.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Artemika -a nie pomyslalas zeby zmienic projektanta/architekta??? Dziwne jest to ze architekt nie chce sie pod tym podpisac.....tylko lepiej "zwalic "jakby co na kier.bud. Ja tez bylam u takiego architakta 2tyg temu....krzyknela mi 2000 za adaptacje(z zastrzezenoem ze bez zadnych zmian)jak jej powiedzielismy ze chcemy zmienic 3 rzeczy: Strop drewnany na betonowy Z wiazarow na więzbę Kąt nachylenia podnieść to rzucila projekt na stol i powiedziala ze ona nic nie przelicza....i zadnych zmian konstrukc.nie robi i ze mam znalezc inny projekt. Nie wnikam czy jej sie nie chce czy nie umie przeliczyc.....ale napewno 2 tys.ode mnie nie dostanie....zmoenilam projektanta...jutro jade sie z nim spotkac.Jest z ozarowa maz.wiec jak bede po spotkaniu z nim to jak chcesz dam Ci namiar. Oczywiscie powiedzial ze bez problemu takie zmiany. W czasie budowy nie radze takich zmian robic....bo pozniej i tak musisz ewentualnie brac architekta do zrobienia inwentaryzacji.(tak zrobila moja znajoma, pozmieniala w trakcie budowy ze dom byl podobmy ale nie do tego co w projekcie i starostwo robilo jej problemy,a raczej sama sobie je zrobila,dlatego odradzam Pozdr) "mądry polak po szkodzie" mówi nasze przysłowie. jakby każdy wiedział jak podchodzić do kolejnych etapów bez popełniania błędów to nie traciłby czasu nerwów i przede wszystkim pieniędzy. przykład- projekt gotowy 1500 ,adaptacja2500 +dodatkowe koszty za konsultacje. to tylko początek drogi przez męke:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 31.05.2015 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Artemika wysłałam na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 31.05.2015 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 A tak w ogóle to gdzie się wszyscy podziali???Budujecie i budujecie.Proszę piszcie co u Was....Chwalcie sie co zrobiliscie,na jakim jestescie etapie. ....co idzie zgodnie z planem ?a co nie?Jak sprawy kosztów, duzo ponad założenia? ??Jakos cicho sie zrobiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewitek 31.05.2015 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 U nas szalowanie schodów, wieńca i stropu nad garażem, pogoda kiepska i prace się przedłużąją, podobno za ok 3 tyg. mają ruszyć z dachem, nie wiem jak to zrobią, jak maja takie obsuwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts