Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2015 - dla tych co planują start w 2015 roku

Recommended Posts

Pepa - dziękuje za namiary na architekta. My na razie walczymy z papierami, start we wrześniu. Czas nas goni, trochę zaczynam sie stresować ze nie zdążymy z pozwoleniem do września. Ale podobno od lipca można juz składać według nowych przepisów w wtedy czeka sie tylko miesiąc, ciekawe czy faktycznie tak to bedzie działać.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja tam nie mam czym się chwalić, prace miały iść już w tym roku pełną parą a tu wciąż nie możemy złożyć dokumentów do PnB, bo nasza pani architekt miała przedłużony sen zimowy a jak nam odesłała dokumentację, to się okazało, że ani odrolnienia nie zrobiła, ani nie uzgodniła projektu zjazdu w gminie. A wszystko miało być załatwione. W efekcie czego czekam do połowy czerwca na odrolnienie i tak to się ciągnie jak flaki z olejem.

Tak więc Artemika, odpuść trochę i nie stresuj się upływającym czasem, bo inni ludzie potrafią skutecznie nasze plany pokrzyżować i nie mamy na to wpływu niestety.

... ani odrolnienia nie zrobiła, ani nie uzgodniła projektu zjazdu w gminie. A wszystko miało być załatwione...

O..... to jeszcze nauczycie się cierpliwości w stosunku do innych ludzi oraz braku fachowości i przeciętności. Na fachowców się czeka, a obsuwy terminowe to rzecz wręcz normalna. Najlepiej budować się po woli, bo jest czas na pomyślenie i dopilnowanie budowy.

A co do większości pracowników - to większość jest bardzo przeciętna. Jak trudno znaleźć dobrego mechanika samochodowego i trudno znaleźć dobrego lekarza ... tak samo trudno jest znaleźć porządną ekipę budowlaną.

Powiedzcie mi- macie fundamenty pod ściankami działowymi? W moim leciwym projekcie tylko ściany nośne opierają się na fundamencie, działowe tak zwyczajnie na wylewce. Wprawdzie to są tylko dwie krzyżujące się krótkie ścianki, ale kolega mi ostatnio mocno doradzał zrobienie pod nimi fundamentu, bo podobno takie "luzem" stojące często lubią pękać, albo wylewka pod nimi pęka.

Nasz cel to wprowadzic się w przyszlym roku,choćby 31 grudnia.

A tez chcemy zacząć we wrzesniu...no dobra-jesienią tego roku:)

Narazie to zrobienie studni przed nami i walka z prądem.

Ktoś jest tutaj co podlega pod energetykę Pruszków?

Dlugo sie czeka az wydadzą warunki techniczne?

Ja podlegam po Pruszków. Warunki nie sa problemem, umowa tez szybko podpisana. Date przylaczenia mamy na lipiec 2015 (18 miesięcy). Ale co z tego. Sasiad mial termin na czerwiec 2014.... a wiemy, ze pradu nie bedzie przed listopadem. Wszystko ciagnie się bardzo ze wzgledu na projektanta, ktory wygral przetarg na projekt. Pan lat 150, robi ciagle bledy na przemian z lezeniem w szpitalu. Budujemy na agregacie, my i 4 sasiadow. A jedna rodzina ma gotowy dom i mogliby mieszkać od Wielkanocy! No, ale moze to kwestia tylko złego wyboru projeltanta, choc ZE nic nam nie pomaga

Okna zamówione w zeszłym tygodniu. Będą białe, więc montaż za ok. 2 tygodnie. w poniedziałek wchodzi dekarz, potem od razu okna i elektryk razem z kanałami WM. Na razie staram się umawiać ekipy bez przestojów. zależy mi na tynkach i wylewkach latem, żeby spokojnie mogły wyschnąć.

działówki bez fundamentów

Tak więc Artemika, odpuść trochę i nie stresuj się upływającym czasem, bo inni ludzie potrafią skutecznie nasze plany pokrzyżować i nie mamy na to wpływu niestety.

Dobrze powiedziane :yes: Jak tylko dodam, że ludzie albo złośliwość rzeczy martwych np. głupiego słupa na sąsiedniej działce :mad:

My mamy wniosek o PnB złożony 29.01.15 i pozwolenia dalej nie ma :( A mieliśmy zaczynać w maju, potem w lipcu, teraz ekipa przesunięta na sierpień.

Maniaania ,miał mieć w 2014 ????

I dalej nie ma prądu? ???

To ze byl teraz przetarg to wiem ale mialam nadzieje ze Ci z Sochaczewa wygraja (mojemu znajomemu zakladaja prąd teraz w czerwcu,a skladal warunki w grudniu ,wiec tempo niezłe)...no ale chyba nie wyszło: (( jutro do nich zadzwonię upewnicsie co i jak z tematem.

Mi chodzilo bardziej o warunki techniczne,ile na nie sie czeka ...bo Pan w Pruszkowie powiedzial jak skladalam "zapraszam za 1,5 mca"/jasneeeee napewnoooo:(((

SSo to bez dachu, z więźbą tylko. Dach bedzie sie dobil tydzien do półtora. Dekarz powiedzia, ze zalezy od pogody i jak bedzie szła robota:)

Wykonawcow staram sie miec juz zaklepanych i decyzje najwazniejsze podjęte. Boje sie troche o tynkarzy, bo maja duza robote. Mam nadzieje, ze nie beda mnie zwodzic z terminem. Maja wejsc po elektryku. Potem hydraulika, podlogowka, wylewki i przerwa na wysychanie.

W tej chwili mysle nad elektryma. Gdzie wyłączniki schodowe, gdzie krzyzowe. Chodze po domu i probuje sobie wyobrazic gdzie powinnam je umiejscowic. Czy ktos z Was myśli juz nad elektryka? Nie chce przegapic jakichś fajnych rozwiazan.

Pepa tak tak w 2014, ale mysle ze u nas to sytuacja wyjatkowa ze wzgledu na tego beznadziejnego projektanta. Choc nie wiadomo kto u Was wygra przetarg, ten leśny dziadek był najtańszy. ..

Troche to uciążliwe z tym agregatem, ale nie niemożliwe:) a dzieki tym opoznieniom bedziemy wystepowali o zwykły prąd a nie budowlany.

Aaaa i dostalismy nuz numer domu!

Okna zamówione w zeszłym tygodniu. Będą białe, więc montaż za ok. 2 tygodnie. w poniedziałek wchodzi dekarz, potem od razu okna i elektryk razem z kanałami WM.

ALARM - po oknach powinien zostać zamontowany alarm ! Znaczy zamontowany w tym samym dniu... obszczymurów i innych kretynów nie brakuje, na flaszkę wyrwą przewody ze ścian ...