mother_nature 02.06.2015 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Dobrze powiedziane Jak tylko dodam, że ludzie albo złośliwość rzeczy martwych np. głupiego słupa na sąsiedniej działce My mamy wniosek o PnB złożony 29.01.15 i pozwolenia dalej nie ma A mieliśmy zaczynać w maju, potem w lipcu, teraz ekipa przesunięta na sierpień. Że co?? A pod którą filię Starostwa podlegasz? Ja o PnB składam w Skawinie... I co z tym słupem na sąsiedniej działce? Przeszkadza? Ja na swojej mam słup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 02.06.2015 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Powiedzcie mi- macie fundamenty pod ściankami działowymi? W moim leciwym projekcie tylko ściany nośne opierają się na fundamencie, działowe tak zwyczajnie na wylewce. Wprawdzie to są tylko dwie krzyżujące się krótkie ścianki, ale kolega mi ostatnio mocno doradzał zrobienie pod nimi fundamentu, bo podobno takie "luzem" stojące często lubią pękać, albo wylewka pod nimi pęka. Po co? Ściana stojąca na wylewce spowoduje pęknięcie wylewki w sytuacji kiedy nie będzie pomiędzy ścianą a stropem dylatacji i strop uginając się oprze się o ścianę. Wówczas może pęknąć posadzka, albo "zarysować" się strop nad ścianą, co będzie widać w pomieszczeniu na piętrze... działaniem zaradczym w takiej sytuacji jest podkucie ściany pod stropem i zrobienie dylatacji. Zjawisko może następować po czasie w miarę jak strop się ugina i pracuje. Jeżeli pędzi się z budową (jak to w deweloperce bywa) i szybko tynkuje, zalewa wylewki, to można tego zjawiska nie zauważyć... no dopiero jak kafle na podłodze popękają ... budowanie nie lubi pośpiechu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 02.06.2015 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Tak, tak alarm robi elektryk dlatego nie napisalam instalator tylko podepnie wszystko pod centrale. Co do przeprowadzki to najpóźniej lato 2016, zeby dzieci poszly do przedszkola na wsi od wrzesnia Ale im wczesniej tym lepiej. Wiecie jak to jest, jak jest kasa to wszystko idzie sprawnie, a u nas sie skonczy na wykończeniówce, wiec zwolnimy tempo znacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 02.06.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Że co?? A pod którą filię Starostwa podlegasz? Ja o PnB składam w Skawinie... I co z tym słupem na sąsiedniej działce? Przeszkadza? Ja na swojej mam słup Starostwo w Wieliczce. Nie tyle przeszkadza słup, co kabel biegnący od tego słupa do innego, nad naszą działką. I kabel ten koliduje z zaprojektowanym na działce domem. Teraz właśnie uzgadniamy z urzędami warunki przesunięcia tego kabla, bo bez tego nie dostaniemy PnB. A czas płynieeeeeee...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 02.06.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Ojej, współczuję PnB to droga przez mękę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 02.06.2015 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 hej wszystkim współczuję kłopotów na drodzę do pnb, trzeba uzbroić się w cierpliwość choć odkładanie z miesiąca na miesiąc swoich planów może dobijać u nas zastój, czekamy na więźbę niby ma być w następnym tygodniu, później układanie dachowki i SSO! W oczekiwaniu na rozwój wydarzeń budowlanych zatracilam się w komponowaniu kolorów elewacji, na stronce benjamina moora jest personal colour viewer i można pobawić się róznymi zestawieniami. Niestety obiekty dalekie architektoniczne od naszej parterówki, ale jakiś tam pogląd jest, a kolory na prawdę piękne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
steefler 02.06.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Hej, u nas od wczoraj rozpoczęła się akcja dach. Dachówka będzie ceramiczna, grafitowa, płaska. Aktualnie wybieramy kolor lakierobejcy do podbitki i zastanawiamy się nad oknami. Małe okna będą pcv ale do dużych się boję. Mamy wstępną wycenę na fasadowe, ale są też firmy, które bez mrugnięcia okiem proponują pcv na pięciometrowe okno.. No nic, zastanawiamy się. Konstrukcja dachu opiera się na pięciu drewnianych słupach chowanych w ścianę. I niby wszystko w porządku, ale słupy mają 16/16 a ściana 12 cm grubości i tak sobie myślę jakby te centymetry zgubić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkasia 02.06.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Starostwo w Wieliczce. Nie tyle przeszkadza słup, co kabel biegnący od tego słupa do innego, nad naszą działką. I kabel ten koliduje z zaprojektowanym na działce domem. Teraz właśnie uzgadniamy z urzędami warunki przesunięcia tego kabla, bo bez tego nie dostaniemy PnB. A czas płynieeeeeee...... A przepraszam od czego mieliście architekta adaptującego projekt? Jak to możliwe, że architekt wypuścił spod swoich skrzydeł coś co spotkało się z tak bezpośrednią odmową urzędu? My mamy średnie napięcie nad działką i kable tepsy. Nasza architektka w pierwszej kolejności dowiadywała się jak rozwiązać kwestię usytuowania domu na działce, by po złożeniu dokumentów nie było problemów z tytułu kabli. W naszym przypadku wycofaliśmy dom wgłąb działki, ale braliśmy pod uwagę konieczność przesuwania słupa, co jednak ze względu na czas procedury i koszt zadecydowało o ostatecznym rozwiązaniu. Wszystko jednak zostało przeanalizowane i przemaglowane jeszcze przed złożeniem dokumentów o pnb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 02.06.2015 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Kasia A moja pani architekt nie odrolniła działki i nie uzgodniła projektu zjazdu. No takich mamy specjalistów Też mam słup i kable tepsy, ale nawet się nie dowiadywałam o przesuwanie, dom także cofnięty wgłąb działki, ale to już była moja fanaberia a nie słup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 02.06.2015 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Konstrukcja dachu opiera się na pięciu drewnianych słupach chowanych w ścianę. I niby wszystko w porządku, ale słupy mają 16/16 a ściana 12 cm grubości i tak sobie myślę jakby te centymetry zgubić.. Słupy ... można też uwypuklić i wkomponować w wystrój wnętrza, co na pewno będzie miało swój urok ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 02.06.2015 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 podobają mi się słupy przy ścianie, tylko pomalowane. oczywiście zależy gdzie wypadną. ja mam 6 słupów. tylko jeden kazałam wpuścić w ścianę - między łazienkami, ale przy okazji zmieniłam jego wymiary z 14x14 na 12x14. Kier. bud. wyraził zgodę. Masz już te słupy? może można zmienić wymiar na 12x16 lub 12x18, myślę, że nie powinno być problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
steefler 02.06.2015 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Kierownik budowy uważa, że czasem dają mniejsze słupy, ale u nas dach jest rozległy i on nie podpisze się pod węższym słupem. Proponował wykończenie karton gipsem, zamiast mokrego tynku. Jeszcze mamy trochę czasu na zastanowienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 02.06.2015 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 jak bardzo rozległy? u mnie jest 10m, a architekt nie może podpisać? mnie słupy jako takie nie przeszkadzają, bardziej razi mnie właśnie obudowa karton gipsem. Jak już jest słup to moim zdaniem lepiej wygląda surowy, lub pomalowany, ale nieobudowany. Ale to fajnie wygląda jak słup jest przy ścianie, a nie tak jak u Ciebie, będzie wystawał 2 cm. Chyba tylko gk zostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewitek 02.06.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 (edytowane) mania_ania no to fanie, że macie tak wszystko rozplanowane z elektrykiem. Dla mnie instalacja elektryczna to na razie niewiadoma, kompletnie nie mam pojęcia, co gdzie i jak, ile bezpieczników, jakie fazy, to samo z alarmem i instalacjami internet-TV. A teraz sen nam spędza z powiek wybór kotła kondensacyjnego, jaki model, jaka moc, czy zintegrowany z zasobnikiem czy bez, bo kominy na szczęście już wybraliśmy.My na parterze mamy jeden słup przy schodach, reszta w ścianach. Na poddaszu podparcia dachu będą w ścianach.Co do konieczności alarmu po wstawieniu okien, kolega jak wstawił okna, to wykupił ochronę, bo sie bał, że mu je ukradna, tylko jak tu niepostrzeżenie ukraść okno, które waży ponad 100kg, a tak jest w przypadku okien trzyszybowych? Edytowane 2 Czerwca 2015 przez ewitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 02.06.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Kasia - nasza działka jest rolno-budowlana i trzeba było manewrować domem pomiędzy tym kablem a usytuowaniem domu na części budowlanej działki. Pierwsza opcja to było cofnięcie domu w głąb działki (za domem zostaje wówczas 6m, a z przodu od drogi 27 m), nie chcieliśmy tak. Druga opcja, teraźniejsza, to za domem 18 m. a przed domem ok 11 m i tak woleliśmy. Generalnie ten kabel mija się z domem, a konkretnie z częścią dachu, jednak starostwo nie wyraziło zgodny na taki stan rzeczy.Architektka myślała, że kabel tpsa biegnie wyżej, bo tak jej zasugerował współpracujący z nią elektryk. Ale fakt faktem mogła bardziej wgryźć się w tą kwestię, bo oprócz tego nasza współpraca przebiega bez zarzutu, tylko ten kablowy zgrzyt. Na szczęście to ona dalej zajmuje się prostowaniem tego aż do uzyskania PnB Nie takie znów straszne z tym przesuwaniem kabla, tylko znów dodatkowe papiery, koszty i czas. Ale jak mus to mus.mother_nature - też niefajnie.... Już przed budową wychodzi, że trzeba samemu wszystkiego dopilnować, a najlepiej być alfą i omegą w każdej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 03.06.2015 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 ewitek to jakie kominy w końcu wybraliście ?a piecie kondensacyjne jakie bierzecie pod uwagę ? też myślę o alarmie po wstawieniu okien, nie chcę, aby mi toś zniszczył same okna a i instalacje wewnątrz, zwłaszcza miedziane druty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkasia 03.06.2015 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 A... Myślałam, że kwestia kablowa wyszla dopiero w starostwie, bo architekt nie zwrocil na to uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 03.06.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Drodzy Inwestorzy, wciąż można dołączyć do akcji pomocy Bociankom. Wystarczy odpowiadać na nasze pytania: TEMAT AKCJI - jest TUTAJ Na każdym etapie można dołączyć do akcji. A dzisiaj pytania na czerwiec: Stan surowy bez błędów – starania inwestorów, a praktyka na budowie 1. Drogi inwestorze, jak przebiega budowa? Jakie pojawiły się problemy? Czy trudno w trakcie budowy dbać o energooszczędność jako cel budowy domu? Trudny temat: dach - oczekiwania inwestorów, a praktyka na budowie 2. Drogi inwestorze, dach jest trudnym wyzwaniem. Czy Twój dach jest drogi, czy też tani patrząc na koszty inwestycji? Jak dbasz o to, by dach został prawidłowo zbudowany? Jakie decyzje podjąłeś co do pokrycia dachu i doświetlenia poddasza? Jak Twój dach będzie ocieplony? Czekamy na Wasze wypowiedzi. Czekamy też na zgłoszenia, jeśli ktoś potrzebuje już bezpłatnej wizyty eksperta "Muratora" na swojej budowie. Drogie Bocianki, razem z Fakro i Isoverem chcemy Wam pomagać. Warto skorzystać DOŁĄCZ DO AKCJI - ZAPRASZAMY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 03.06.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Kierownik budowy uważa, że czasem dają mniejsze słupy, ale u nas dach jest rozległy i on nie podpisze się pod węższym słupem. Proponował wykończenie karton gipsem, zamiast mokrego tynku. Jeszcze mamy trochę czasu na zastanowienie. Słup wystaje 2 cm na stronę, musisz więc kleić 3 warstwy płyt na ścianę, żeby ukryć słup ... może warto przeliczyć konstrukcję dachu ? Jak kierownik się nie zna, to zrobi to konstruktor ... tyle że to kosztuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 03.06.2015 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 A teraz sen nam spędza z powiek wybór kotła kondensacyjnego, jaki model, jaka moc, czy zintegrowany z zasobnikiem czy bez, bo kominy na szczęście już wybraliśmy. Moc kotła dobiera się na podstawie OZC dla domu. Czy było robione? Czy raczej kocił dobieramy tak "na oko" najlepiej z zapasem mocy "Panie będzie grzało" - jak mawiają instalatorzy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts