Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2015 - dla tych co planują start w 2015 roku

Recommended Posts

Co do konieczności alarmu po wstawieniu okien, kolega jak wstawił okna, to wykupił ochronę, bo sie bał, że mu je ukradna, tylko jak tu niepostrzeżenie ukraść okno, które waży ponad 100kg, a tak jest w przypadku okien trzyszybowych?

Z tą ochroną firmy (jedynie słusznej) na rynku to radzę uważać. Umowy są średnio korzystne dla podpisującego, okresy wypowiedzenia długie. Najgorzej to dać się wciągnąć w alarm i ochronę w jednym ... że firma ochroniarska zakłada alarm i zapewnia ochronę. Taka sprzedaż wiązana... wystrzegać się. Najlepszy jest moduł GSM i powiadamianie na telefony członków rodziny... No chyba że budowa daleko i dojazd długi.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dostałam właśnie specyfikację wiązarów do zatwierdzenia przed wyprodukowaniem i jest tam punkt impregnacja ppoż Fobosem M4- NIE; nie przypominam sobie, żeby ten temat był u nas omawiany i teraz nie wiem, co to w ogóle jest, oczywiście zaczerpnę info u źródła, ale jestem ciekawa czy wasza więźba/wiązary są lub będą zaimpregnowane tym specyfikiem lub podobnym i czy warto czy to chwyt marketingowy, a jak ma się sfajczyć to i tak się sfajczy:confused: (oczywiście zdecydowanie wolimy coby nic nigdy nikomu się nie sfajczyło)

Słup wystaje 2 cm na stronę, musisz więc kleić 3 warstwy płyt na ścianę, żeby ukryć słup ... może warto przeliczyć konstrukcję dachu ? Jak kierownik się nie zna, to zrobi to konstruktor ... tyle że to kosztuje ...

Ale raczej mówiliśmy o obudowie samego słupa a nie całej ściany. jakbym miała kłaść g-k na długość 4 m ściany żeby ukryć słup 16 cm to bym nie murowała ścian tylko robiła od początku z g-k.

Słusznie zauważyłeś, ze słup będzie wystawał po 2 z każdej strony (o ile jest wypośrodkowany względem działówek), ale na mur idzie jeszcze tynk. Może uda się przykryć.Gdyby słup był choćby 14x16 to byłaby bajka :)

Dostałam właśnie specyfikację wiązarów do zatwierdzenia przed wyprodukowaniem i jest tam punkt impregnacja ppoż Fobosem M4- NIE; nie przypominam sobie, żeby ten temat był u nas omawiany i teraz nie wiem, co to w ogóle jest, oczywiście zaczerpnę info u źródła, ale jestem ciekawa czy wasza więźba/wiązary są lub będą zaimpregnowane tym specyfikiem lub podobnym i czy warto czy to chwyt marketingowy, a jak ma się sfajczyć to i tak się sfajczy:confused: (oczywiście zdecydowanie wolimy coby nic nigdy nikomu się nie sfajczyło)

W moich specyfikacjach wiązarów zawsze była zawarta impregnacja fobosem. On zabezpieczać ma też przed owadami i grzybami, więc lepiej mieć zaimpregnowaną więźbę. Chociaż w starych domach nikt nie impregnował i długie lata wytrzymywała.

mania_ania no to fanie, że macie tak wszystko rozplanowane z elektrykiem. Dla mnie instalacja elektryczna to na razie niewiadoma, kompletnie nie mam pojęcia, co gdzie i jak, ile bezpieczników, jakie fazy, to samo z alarmem i instalacjami internet-TV.

wszystkiego nie mam rozplanowanego, na fazach, bezpiecznikach i innych się nie znam. Tu niestety będę musiała zaufać elektrykowi, albo zapytać na forum. Względnie przemyślane mam ustawienie świateł, włączników i kontaktów, ale to praca tylko na budowie, bo na papierze jakoś wszystko inaczej wygląda :) no i ja potrzebuję dużo czasu na takie planowanie. Najpierw wszystkiego chcę dużo i wszędzie :) potem robie 4 dni przerwy i znowu podchodzę do tematu i po kilku dniach znowu. często jest tak, ze budzę się w nocy z jakimś pomysłem, albo sobie przypominam, że gdzieś gniazdka nie dałam :)

dlatego pytałam Was, czy ktoś już myśli nad elektryką, nie chcę zapomnieć o czymś fajnym typu, gniazdko przy podprzybitce itd.

no i nie wiem co tym internetem i telewizją, czy w każdym pokoju? elektryk mówi, że tak, ale elektrykowi zależy na pracy...

A alarm też od razu podpinamy, tyle że na akumulatorkach bo prądu brak niestety. Umowę z firmą ochroniarską podpisuję, bo zależy mi na podjazdach darmowych w razie włączenia alarmu i na przejazdach patrolu koło domu 2 x na dobę codziennie.

PaniKasia ja obejrzałam umowę wiązarów i nie mam nawet wspomniane o tym Fobosie, natomiast mam napisane, że zabezpieczenie środkiem do stanu niepalnego zgodnie z zał.3 w Rozporządzeniu jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie - cokolwiek to znaczy

mania ania ja mam elektrykę na 95% juz ustaloną przez koleżankę projektantkę wnętrz

mania_ania firma ochroniarska to najgorszy chłam co dziś jest na rynku. Przed niczym Cię nie ochronią. To złodziej pilnuje firmy ochroniarskiej a jak już alarm się włączy to czasem bywa tak że dyspozytor to źle odczyta, przyśnie,itp. i nie wyśle załogi lub załoga jest w drugim końcu miasta . Współpracuje na co dzień z tymi firmami i widzę jak w nosie mają klientów. Wg mnie najlepsze zabezpieczenie to czujny sąsiad +dobrze zestrojony alarm GSM+ubezpieczenie. Jeżeli alarm będzie się włączał tylko w przypadkach gdy ktoś próbuje dostać się do środka a nie 10x na dobę to sąsiad na 100% będzie lepszy niż ochrona. Ja budowę dopiero zaczynam i alarm będę jakiś na pewno montował ale na czas budowy kupiłem kontener budowlany- wstawię łóżko i nocki będę kimał jak już rozłożę elektrykę a po wstawieniu okien to chyba w środku jakieś gniazdko sobie uwije;)

Jestem po rozmowie z wykonawcą, a mąż po rozmowie z firmą produkującą wiązary. Nie ma konieczności stosowania tego preparatu i bez tego drewno jest odpowiednio przygotowane i spełnia wszystkie normy dla budownictwa jednorodzinnego. Nie jest to duży koszt bo raptem niecałe 900zł ale skoro sama firma mówi, że nie ma takiej potrzeby (nie mamy kominów więc może to też ma wpływ) i wykonawca też odradza to raczej odpuścimy.

mania_ania spec od oświetlenia by się przydał choć myślę że rozgarnięty projektant wnętrz powinien umieć dzwignąć temat.

u mnie to dobra koleżanka jest, na razie naprowadziła mnie przy projektowaniu wnętrz każdego pomieszczenia, przeglądałam już wstępnie i być może coś jeszcze dorzucę, raczej żadnych tricków nie mam, ale wiem już gdzie co będzie stało, wtedy łatwiej zaplanować

nie macie znajomych, którzy się już pobudowali i mieszkają 2-3 lata ? najlepiej takich podpytać :)

co gdzie będzie stało to wiem już od roku :)

a co do znajomych hehehe to mamy tylko takich co wynajmują, może myślą o mieszkaniu w bloku a dom??? poza warszawą?? co to to nie!!:lol2:

u mnie to dobra koleżanka jest, na razie naprowadziła mnie przy projektowaniu wnętrz każdego pomieszczenia, przeglądałam już wstępnie i być może coś jeszcze dorzucę, raczej żadnych tricków nie mam, ale wiem już gdzie co będzie stało, wtedy łatwiej zaplanować

nie macie znajomych, którzy się już pobudowali i mieszkają 2-3 lata ? najlepiej takich podpytać :)

No właśnie wg wykonawcy i producenta wiązarów już samo wysuszenie drewna komorowo w 80 stopniach i struganie czterostronne sprawia, że drewno jest "zabezpieczone" na tyle na ile drewno przed ogniem może byc zabezpieczone, zaś suszenie w takich temperaturach likwiduje niby insekty i grzyby oraz zapobiega ich rozwojowi, to są spece od drewna chyba wiedzą co mówią, a ten preparat podobno nie zapobiegnie pożarowi działa raczej na grzyby i owady. Poczytam dziś wieczorem jeszcze trochę na ten temat wiadomo, że nikt nie pokusi się o takie ryzyko dla 900zł.

U nas też projektanta wnętrz nie będzie, tzn ja będę samozwańczym;)

Witam Serdecznie wszystkich. Jest ogromna szansa, że również będę "Bociankiem 2015". Dokumenty złożone, w lipcu powinno być pozwolenie i do dzieła. Na razie trwa kasting na budowlańców i dostawe materiałów budowlanych. W głowie mam zarys materiałów budowlanych, raczej wiem co chce. Ogrodzenie robocze zrobione, Toi Toi wykopany :), domek gospodarczy poskręcany.