Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2015 - dla tych co planują start w 2015 roku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mardag tdudns pytanie i czeste na forum :)

To zalezy.... jaka powierzchnia calkowita, czy duzy dach, z czego dach, jakie ogrzewanie, czy duzo masz okien, z czego chcesz budowac itd... moge Ci tylko napisac, ze nasz dom do stanu deweloperskiego będzie kosztował 1760zl za m2 pow. Calkowitej. A mogłoby byc mniej bo mam wszędzie podlogowke, pompe ciepla, rolety, sporo duzych przeszkleń, drzwi zewnętrzne i brama garazowa w kolorze niestandardowym, podwojny garaz, went. Mechaniczna.

Przelicz sobie, ale mysle ze dasz radę.

Witajcie!

Mieliśmy ruszać z budową w kwietniu, troszkę papierki nas opóźniły( odlesianie by domek się zmieścił między 80 letnim sadem i własnym laskiem z 80 letnimi sosenkami :D:D, potem wydzielanie części działki by wszystkich zabudowań będących do tej pory na działce nie brać do hipoteki, mnóstwo mapek, zaświadczeń ale już mamy projekt złożony w Starostwie i czekamy na pozwolenie, które jak nasz architekt/kierownik budowy na duchu podtrzymywał powinno być już lada moment.

Teraz tylko (aż) kredyt i ruszamy- oby w lipcu:D

Budujemy na wschodzie Polski, nie zbyt daleko ale i niezbyt blisko miasta byłego wojewódzkiego;) 20 minut dojazdu do pracy będę miała ( teraz mam 10 z centrum miasta) więc tragedii nie będzie mam nadzieję;)

A nasz domek będzie się prezenotwał mniej więcejj tak:

Elewacje:

http://images69.fotosik.pl/952/c6e09f7c9330f4b6.jpg

Piwnica:

http://images70.fotosik.pl/952/d0b530e005e49354.jpg

Parter:

http://images69.fotosik.pl/951/5ca9779570f67e76.jpg

Poddasze:

http://images67.fotosik.pl/953/13a582be5cbfcd2f.jpg

Dach:

http://images68.fotosik.pl/953/8f51c1816acbfe45.jpg

Od razu uprzedzę komentarze- dach nie jest strzałem w kolano, mąż cieśla-dekarz, ma własną firemkę remontowo- budowlano- instalacyjną- chętnie wspomożemy w tym zakresie jeśli chodzi o pytania, trudności- oczywiście w miarę możliwości:)

Powierzchnia użytkowa 160m

powierzchnia całkowita ( z garażem, piwnicą, holami, garderobami, stryszkami etc.) 291m

na razie 2+2 docelowo 2+3 lub więcej:D:D:D

Jeszcze ciocia na emeryturę się do nas wybiera, więc rozwojowo bardzo;)

System gospodarczy

Murarzy mamy i tynkarzy, instalacje, dach i reszta wykończenia robimy sami z męża pracownikami:)

Jedynie do ułożenia kostki chyba kogoś najmiemy.

Edytowane przez MadziulaPM

ewitek to jakie kominy w końcu wybraliście ?

a piecie kondensacyjne jakie bierzecie pod uwagę ?

Zdecydowaliśmy się na kominy Zapel, całość (komin spalinowy, 2 wentylacyjne + szacht do kondensata) będzie nas kosztować niewiele ponad 2 tys, do tego jeszcze musimy dokupić rury do kondensata. A opinie ma w miarę dobre.

Co do pieców to mamy mętlik w głowie, bo nie wiemy, czy inwestować w solary. Już dwie kolejne osoby nam odradziły, że to nam się nigdy nie zwróci, bo zanim się zwróci to trzeba ponosić koszty napraw i konserwacji. Na razie braliśmy pod uwagę Vailanta takiego pod system solarny z zasobnikiem 190l, ale jak zrezygnujemy z solarów, to weźmiemy tańszy model.

Wy inwestujecie w systemy solarne? Ja się najbardziej boję wyjazdów wakacyjnych, bo co wtedy z solarami. Są co prawda takie systemy, które same spuszczają glikol, jak nie ma potrzeby pracy, ale nie wiem jak one się sprawdzają.

Druga ważna sprawa to rynny: plastikowe, metalowe, czy tytanowo-cynkowe... Jakie montujecie?

Edytowane przez ewitek

MadziulaPM, zazdroszczę powierzchni, no ale skoro sytuacja rozwojowa to i domek musi być spory:)

Ewitek my też mieliśmy solary w projekcie ale każdy, nawet instalator, nam odradza, nie warto, okres zwrotu zbyt dlugi, i tak jak piszesz glikol podczas nieobecności może sprawiać kłopot, a instalacja bezobslugowa zapewne droższa.

i zeszła ekipa od SSO, aż mi się smutno zrobiło. Bałam się bardzo budowy, sami załatwialiśmy materiały, ale absolutnie nie żałuję! i wszystkim polecam taki sposób budowy. Choć myślę, że dużo a nawet bardzo dużo zależy od ekipy. Nasłuchałam się opowieści od kolegów męża z pracy jakie to kwiatki u nich wychodziły, jak ekipa budowała jak chciała, musiał dużo po nich poprawiać itd. U nas było na szczęście bardzo w porządku. Budowali zgodnie z projektem, uwzględniali poprawki (choć coś tam musieli poprawić:), strop i schody lane wyszły bardzo ładnie. Więźba w porządku. Owszem nie wychylali się sami z propozycjami dodatkowej pracy. Jak np. mówiliśmy, że trzeba zapiankować szpary między styropianem i murem fundamentów to mówili "aaa niektórzy piankują niektórzy nie". tak było kilka razy, ale zawsze wszystko robili jeżeli my tak chcieliśmy. No, ale trzeba wiedzieć co się chce :)

te 3 miesiące minęły bardzo szybko i myślę, ze teraz to się dopiero zacznie :) co raz więcej ekip, co raz więcej potencjalnych błędów.

jak będę miała zdjęcia to się pochwalę :D

mania chwal się, chwal, jestem ciekawa efektów :)

i zazdroszczę ekipy, uwierz mi to szczęście, ja z moją nie mam aż tak źle, ale nie jest też dobrze, Wykonawca to cwaniaczek, w paru rzeczach czuję się wykiwana, ja żegnam się najprawdopodobniej dziś, z uczuciem ulgi ;)

Witajcie Bocianki :)

Po roku papierologi, z kredytem w zanadrzu, ponad miesięcznym oczekiwaniem na "majstrów " udało nam się ruszyć z budową :). Podczytując ten temat mam wrażenie, że dość po amatorski podeszliśmy do tematu ;) za to forum jest kopalnią wiedzy więc mam nadzieję, ze dom stanie, nie zawału się i będzie nam służył przez długie lata :)

Pozdrawiam :)

A u nas powoli, powoli wszystko się zrozkręca. "Majstry" weszli na budowę na początku czerwca. Zastali puste pole... to znaczy nie puste... był tam ogrom jeżyn, trawy, chwastów i samosiejek.Wykosili, ogrodzili działkę, wstawili bramę, furtki, zrobili wykop pod fundamenty, teraz wzięli się za zbrojenie pod fundamenty :) w przyszłym tygodniu zalewają ;)

tak było:

http://2.bp.blogspot.com/-Ab5Iu7OI5AM/VXTMvR02JUI/AAAAAAAAAKw/sxbMvFGMPmA/s320/IMG_20150603_185153.jpg

w trakcie

http://3.bp.blogspot.com/-HcGGcId6lvk/VXTNyk7fmXI/AAAAAAAAALM/Q-twJ-CP8Yo/s320/IMG_6024.JPG

wczoraj

http://4.bp.blogspot.com/-JvzuzFgIC54/VXqw3FwX9FI/AAAAAAAAAMo/70ofl17M18Q/s320/IMG_6116.JPG

IMG_6116.JPG

IMG_6024.JPG

PaniKasia - Dzięki, dziaka jest urokliwa :) Juz nie chciałam forum zarzucać fotkami ;) bo to, co mi sprawia radośc może innych zanudzać (ale na swoim blogu na blogspocie sobie nie żałuję ;)

Budujemy Dom Stodołę ;) parterowy z garażem, dach dwuspadowy, powierzchnia mieszkalna w zamiarze miało byc 117m2 ale chyba ściany zrobimy grubsze więc odejdzie nam 2,5m2 :p. plus garaz i kotłownia. Dom parterowy bo ma byc na całe zycie a na stare lata po schodach nie mam zamiaru biegac ;) prosty w formie i jak najtanszy w budowaniu :)

A jeśli mogę zapyta, ćóż to tak wyprowadziło z równowagi??

pKasia co tam się dzieje ?

u mnie dzisiaj jakiś złodziejaszek wlazł na działkę i usiłował pręt stalowy gwizdnąć, pier#$%@! złomiarze i już się zastanawiałam czy nie robić najpierw elektryki, instalacji a dopiero później okien, to teraz będę chyba spała na budowie, zanim okna wstawią, a że z oknami ciągle nie podjęłam decyzji, to zapowiadają się długie wakacje pod namiotem :bash:

maniaania super! kiedy okna mają przyjść ? to okno równo z wylewanym stropem w ścianie kolankowej to co to ? doświetlenie klatki schodowej ?

kot! powodzenia! podaj link na blog, skoro tu się nie uzewnętrzniasz ;)

Eh szkoda, gadać jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę, mam wrażenie, że nie dopilnowałam wszystkiego tak jak powinnam, oczywiście żal i pretensje mogę mieć tylko do siebię. Coś tam z leciutka udało mi się jeszcze dziś wynegocjować więc ostatecznie nie ma dramatu. Chyba mam pmsa i wszystko wnerwia mnie bardziej niż powinno.:rolleyes:

kjuta mój elektryk oświadczył, że bez wstawionych okien nie wchodzi, okradli go juz kilka razy a jednego drania sam złapał i na policję zawiózł. Jak są okna to tak nie kradną przynajmniej z jego doświadczenia. Co za cholery wstydu nie mają, ja bym ich wszystkich do kim dzong una wysłała kuźwa na wczasy niech by tam im zafundowali rozrywek moc. Ja chyba też jakiś obóz rozbije na działce i niech który trafi na mojego pmsa;)

tęczowyKot pochwal się blogiem

Kjuta - jeżeli chodzi o to okno w poziomie to tak, na klatce schodowej. A co do elektryki to nie słyszałam, zeby ktos robił bez okien, no chyba że się mieszka na budowie :) U mnie okna w czwartek, a potem właśnie elektryk wchodzi.

Kasiu - tak to jest z tymi pieniędzmi i budżetami. U mnie dzisiaj się okazało, a właściwie to ja o tym wcześniej nie pomyślała, że do tynków potrzeba duuużo prądu. U nas prądu brak, więc zostaje wypożyczenie agregatu 15KW - 1500zł tydzień + paliwo 6l/h!!. a to 6 dni pracy. Trochę się podłamałam...

pewnie jestem ze 3000zł w plecy :bash: