Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2015 - dla tych co planują start w 2015 roku

Recommended Posts

Kasia ha ha ha, dzięi rozbawiłaś mnie tym pms, ja przez tę budowę mam pernamentny pms, wczoraj w sklepie siadłam na babkę, bo wchodzę a ona pierdzieli trzy po trzy przez telefon, grzecznie czekam, bo z kontekstu rozmowy wynika, że służbowe tematy, ale jak po 15 minut walnęła, że oddzwoni później, bo jej ktoś wszedł, to mnie rozwaliło, dodatkowo nie umiała nic powiedzieć w temacie, to mnie już zupełnie potelepało, że tyle czasu na głupią dziewuchę straciłam i nic nie załatwiłam

ja wiem, że tu padły teksty, że firma ochroniarska to naciągacze, ale abonament roczny, to koszt niewielki w porównaniu do wartości dachówki, niech tylko ktoś wejdzie i sobie po niej poskaczę, będę do tyłu o wiele bardziej, może powstawiam okna z płyt osb we wszystkie otwory i normalny alarm zamontuję, na terenie działki też

aniamania szybko masz te okna, niedawno zamawiałaś, a to już prawie instalacja, w szoku jestem, jak szybko Ci idzie, chyba u mnie tylko ciągle pod górkę

koszty zajefajne, a kiedy widoki na prund masz ?

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jasne, widoki na prąd są.... na listopad hehe

na razie idzie sprawnie, ale to dopiero 2 ekipy: od SSO i dekarze. Zobaczymy jak dalej pójdzie. W środę spotkanie na budowie z elektrykiem, będziemy wszystko zaznaczać i z instalatorem od alarmu, ma pokazać co i jak pociągnąć. W niedzielę spotkanie z elewatorem i panem od hydroizolacji (balkon, dach płaski na garażu i nad wejściem). Już muszę szukać kogo od balustrad, bo to ważna kwestia przy hydroizolacji - jak będą mocowane.

W środę wchodzą hydraulicy kuć piony, w czwartek okna - zamawiane 26-05, ale biale i dlatego tak szybko. Choć na 100% termin potwierdzam w poniedziałek. a w następny poniedziałek kanały od WM. No i tynki. A w międzyczasie spotkanie z Panem od schodów.

zobaczymy co wyjdzie z moich planów :) bo ja uwielbiam planować, ustalać i bardzo się denerwuje jak coś idzie nie tak ;)

ale tak na prawdę to wszystko zależy od transzy z banku... przyjdzie, nie przyjdzie :wiggle:

Pozabijaj płytami jak Ci nie szkoda na nie kasy :) albo je wykorzystasz później na podłogę strychu. w każdym razie dziur nie zostawiaj i kabli na wierzchu

mardag82 - my mamy taki szalony plan, coby się zmieścić w 300 tysiącach :D za jakieś póltora roku dam CI znać jak nam poszło ;)

Kjuta - złomiarzy i innych złodziejaszków też się obawiam... chociaż jak kiedyś pędrak jeden włamał się na działke moich rodziców, (typowo wypoczynkowa tuz obok naszej) tak od tego czasu jest spokój i cisza :D Brat z ojcem go przyłapali, kazali naprawić szkody i pokryć koszty haha :) pilnowali go dokładnie, ale jutro jedziemy wkopac kabel prądowy. Na wszelki wypadek...

Do negocjowania w punktach wszelakich wysyłam mężona. W końcu handlowiec z doświadczeniem, niech korzysta ze swych umiejętności. Żaden pms mu nie straszny ;)

Mania ania - a nie myśleliście, żeby kupić agregat?? Koszt zakupu około 3000, więc teoretycznie sporo więcej niż wypożyczenie ale za to macie go już na zawsze. My chyba tak zrobimy... Czasem się zdarza, ze na tej naszej wsi prądu nie ma więc zamontujemy magiczny przełącznik żeby zasilić piec od CO, kilka gniazdek plus jakieś newralgiczne punkty i chyba przeżyjemy nagły brak prądu przy nagłym ataku zimy ;) u nas PGE pewnie zrobi nam instalację w październiku. Coś tam przebąkiwali o wrześniu ale lepiej się w cierpliwość uzbroić i miło rozczarować ;)

Naprawdę masz niesamowite tempo :)

:) Postęþy budowy uwieczniam na http://teczowykot.blogspot.com/ :) na budowie jestem codziennie lub co drugi dzień i wszystko, dosłownie wszystko, każda mała zmiana mnie "jara" i cieszy :) i już prawie zapomniałam o kilku zgrzytach, które zafundował nam pan architekt, kiedy to zaoferował się załatwic wszystkie formalności dotyczące PnB za nas ;) Część udało się odkręcić, część na odkręcenie czeka... zwłaszcza przyłącze wody.. haha

Tęczowy to macie ambitny plan. Jak to ma byc do 300tys. do stanu deweloperskiego to mozecie sac rade.

Agregat oczywiscie mamy i to duzy 5.5kW. Ale tynkarze potrzebuja 12kW a takie to wygladaja juz jak male chłodnie :) i trzeba wypożyczyć niestety. No nic, szukam gdzie najtaniej. Jest jeszcze opcja zeby wypożyczyć 8kW bo agregat tynkarski ma chyba 5.5kW a reszte sprzetu zeby pociagneli na naszym. Musze tylko z nimi uzgodnic jakie maja pozostale urzadzenia i o jakiej lacznej mocy.

Lece czytac Twoj blog :)

Maniaania - :) no tak, nie pomyślałam o mocy przy agregacie ;)

Nie tyle plan ambitny co po prostu MUSIMY zmieścić sie w założonym budżecie. Malo tego liczymy, że ostatecznie wyjdzie nam mniejsza kwota ;) Mamy świetną i tanią ekipę budowlańców, mało tego, podpowiadają nam gdzie można jeszcze taniej i lepiej zrobić zakupy, chociażby z producentem więźby prefabrykowanej. Prawdopodobnie zrobi nam ją tartak, którego nigdy nie wzięlibyśmy pod uwagę, bo to lokalna firma i nie reklamuje się w necie ;) a polecony przez Majstra :) Mężon pracuje w hurtowni elektrycznej i mamy dostęp do sprzętu elektrycznego, hydraulicznego a nawet ogrodniczego po niższych cenach :) Ekipa majstrów będzię również robiła nam obróbki blacharskie, ocieplenie domu i pewnie jakąś tam część wykończeniówki :) A są naprawdę dobrzy i konkurencyjni cenowo. Instalacje elektryczne robimy własnymi siłami. Zawsze to kilka tysięcy oszczędności a uprawnienia do tego w rodzinie są ;)

Majstry rozbrajają mnie swoją pomysłowością :) taki oto mebelek z palet sobie zrobili http://teczowykot.blogspot.com/2015/06/eko-meble-z-palet-trendy-na-budowie.html nie wiem jak było/jest u Was na budowie ale mnie ich kreatywność zaskakuje :)

Dzisiaj upalny dzień na placu budowy, będę walczyła z dziką jeżyną mąż z kablem :)

Mania ania-dom bardzo fajny!

Czy te 3x duze okna to bedziesz miala w jednym pomieszczeniu czy raczej w dwoch?

Wszystkie tarasowe czy np fixy?i jaki wymiar jak pamietasz?

Pytam bo ja ostatnio walczylam z e zmiana okna z 270 x140(wysokosc) na 150x200(wysokosc).zmiana na fix .moj architekt powiedzial ze nie ma sensu robic wiekszego fixa w parterowce,i moze tez to wygladac jak witryna sklepowa i po prostu bedzie za ciezkie.

O i tak ....a okno na poludnie wiec chcialam duze i fix

pepa dziękuję!

to wszystko jedno pomieszczenie, ale prawe i środkowe okna to bardzej salon, a lewe to jadalnia, a w głębi za jadalnią kuchnia.

okna mają wymiar: 2 zewnętrzne 260x235(wysokość), a środkowe 288x235. otwiera się tylko okno środkowe, reszta to fixy, ale dzielone na 2 części.

Początkowo wszystkie okna miały być dzielone na 3. baardzo chciałam uniknąć właśnie efektu witryny sklepowej. Ale okna miały być otwierane (nie wszystkie). Kiedy okazało się, ze za dopłatą 800zł możemy mieć okno środkowe jako suwankę, to musiałam zmienic podziały na 2 części, żeby wszystkie okna wyglądały tak samo.

zmieniaj jak chcesz! to ty masz tam mieszkać, jeżeli CI pasuje inny wymiar do go zmień :) nie musisz mieć jednej wielkiej szyby, możesz podzielić na 2. wtedy będzie wyglądało lepiej. jakby okno było 150x200 to byłyby 2 x po 80

ja wiem, że tu padły teksty, że firma ochroniarska to naciągacze, ale abonament roczny, to koszt niewielki w porównaniu do wartości dachówki, niech tylko ktoś wejdzie i sobie po niej poskaczę, będę do tyłu o wiele bardziej, może powstawiam okna z płyt osb we wszystkie otwory i normalny alarm zamontuję, na terenie działki też

Jest to rozsądny sposób, można zamknąć otwory okienne płytami OSB albo też zabić deskami i ten stan utrzymać aż do tynkowania ścian. Są opinie, że lepiej tynkować bez wstawionych okien. Pozwala to szybciej odprowadzić wodę z tynków. Alarm to podstawa, z modułem powiadamianiem GSM. Złodzieje nie wywiozą większych fantów w 3 minuty. Np. jakiekolwiek wymontowywanie instalacji czy odkręcanie grzejników wymaga czasu. Wyjący alarm już wystarczająco odstrasza, ale moduł GSM jest nieodzowny żeby powiadomić właściciela. Z firmami ochroniarskimi warto uważać, szczególnie jak budynek nie będzie uszczelniony to ptaki potrafią wzbudzać alarm... a każdy przyjazd będzie słono płatny...no a umowę podpisuje się zwyczajowo na 3 lata z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia ... Syrenę proponuję wieszać wysoko

Pozabijaj płytami jak Ci nie szkoda na nie kasy :) albo je wykorzystasz później na podłogę strychu. w każdym razie dziur nie zostawiaj i kabli na wierzchu

Nie warto wykorzystywać płyt OSB "po przejściach" na podłogę na strychu. Płyty będą brudne, niewymiarowe, nasączone wodą i przez to rozpulchnione. Właściwie wykorzystane płyty nie nadają się do niczego, ale są chętni którzy je zabiorą i spalą w piecu ...

Ekipa majstrów będzie również robiła nam obróbki blacharskie, ocieplenie domu i pewnie jakąś tam część wykończeniówki :) A są naprawdę dobrzy i konkurencyjni cenowo.

Radzę uważać na ekipy "od wszystkiego" i jeszcze tanie. Korzystają z nich deweloperzy, ekipy są dosłownie od wszystkiego, ale efekt mizerny. Drobne oszczędności na budowie potrafią się zemścić w przyszłości. Choćby obróbki blacharskie są bardzo trudne i wymagające i mało kto jest je w stanie poprawnie wykonać.

kjuta, wybierając firmy weź pod uwagę:

czy w ogóle a jak tak, to ile razy masz w miesiącu darmowy podjazd w razie wzbudzenia alarmu. (np. 2)

czy patrol przejeżdża koło domu w ciągu doby, jak tak to ile razy (powinien ze 2 x)

jaki jest czas reakcji, przyjazdu patrolu - to jest powiązane z tym gdzie patrol w ciągu doby stoi (w momencie kiedy nie ma przejazdu). sprawdź czy faktycznie z tego miejsca dadzą radę np. w 10 minut przyjechać.

jaką centralę Ci zaproponują, czy będziesz mogła w nią wpiąć różne sterowania w domu np. gaszenie światła w całym domu przed wyjściem, albo zamykanie wszystkich rolet w domu (wiem, że akurat Ty nie masz rolet:)

Piotrek - dzięki z troskę :) w sumie też bym się bala, gdybym nie znała firmy :) Buduje i wykańcza firmy całej rodzinie i ludziom z okolicy:) Nie słyszałam głosów niezadowolenia :) Pierwszy dom wybudowała dla moich dziadków ze 30 lat temu ;) do tej pory stoi więc to chyba dobre referencje ;) jestem spokojna :)

W ogóle i ja i nasz kierownik budowy jesteśmy z ekipy zadowoleni. A KB to facet niezwykle wymagający gdy nadzoruje własne projekty :)

pochwalę się wizualizacją :) http://teczowykot.blogspot.com/2015/06/wiejska-chata-czyli-patrzymy-w.html dom z założenia (jak pisałam) prosty :) wyglądał jescze bardziej ascetycznie ale dodaliśmy ganek i taras iiii nam się podoba :)

Od wczoraj walczą z fundamentami :) dzisiaj - jutro powinny zostać wylane :)

jaką centralę Ci zaproponują, czy będziesz mogła w nią wpiąć różne sterowania w domu np. gaszenie światła w całym domu przed wyjściem, albo zamykanie wszystkich rolet w domu (wiem, że akurat Ty nie masz rolet:)

NIGDY nie kupować systemu alarmowego od firmy ochroniarskiej !!!

Przedstawiciele handlowi nie mają pojęcia o systemach zabezpieczeń i projektują instalację jak im się widzi. Centralka i osprzęt z najniższej półki cenowej - poczytajcie na forum elektroda, nikt potem tego nie serwisuje, a ponoć potrafią też manipulować przy odczytach w razie problemów z odszkodowaniem czy z reklamacją. Alarm montujemy własny i wybieramy sobie dowolną firmę ochroniarską.

o rany ale musieli Cię skrzywdzić! ;)

Przedstawiciele handlowi nie mają pojęcia o systemach zabezpieczeń i projektują instalację jak im się widzi. Centralka i osprzęt z najniższej półki cenowej - poczytajcie na forum elektroda, nikt potem tego nie serwisuje, a ponoć potrafią też manipulować przy odczytach w razie problemów z odszkodowaniem czy z reklamacją. Alarm montujemy własny i wybieramy sobie dowolną firmę ochroniarską.

Sporo racji w tym jest :) Monitoring robiony we wlasnym zakresie to nie az tak duży nakład finansowy :) a realnie bierze się udział w wyborze chociażby kamerek a nie bierze w ciemno to co dają :) Patrol z firmy ochroniarskiej też się przydaje... Chociaż pamiętam, ze u mojego pracodawcy alarm potrafil wyć przez 45 minut zanim ktokolwiek zareagował... I to najczęściej któryś z szefów, bo patrol nie dojechał na czas ;)

Moi drodzy. Niedawno otrzymałem WZ. Dręczy mnie kwestia dachu. W WZ mam napisane "geometria dachu - dach dwuspadowy lub wielospadowy o kącie nachylenia połaci do 45 stopniu, kierunek głównej kalenicy w dostosowaniu do bryły budynku, wysokość głównej kalenicy do 9m." Dom ma być parterowy, bez poddasza. Chcę dach płaski, wielospadowy. Wszystko niby ok, ale jak zapytałem czy w takim razie mogę mieć dach o 1,5 stopnia nachylenia, dostałem odpowiedź ze nie, bo to dach płaski. No ja na to, że 1,5 to jest do 40 i nie mam ustalonego minimum, wiec się mieszczę. Na co urzędnik..."ale przyjmuje się, że do10 stopni to dach płaski" i jak dam projekt z tak małym nachyleniem to nie dadzą mi pozwolenia. No i dyskutuj tu z urzędnikiem. Czy macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?

1. Faktycznie mogą odmówić?

2. Jak się odwołam, to ile może to trwać?

3. Szukałem orzecznictwa, ale nic nie znalazłem - może coś macie?

4. Co gdybym dał projekt na 15 stopni (pomijam, że wygląda fatalnie), a w trakcie budowy zmienił na 1,5? Czy kierbud może to uznać za nieistotne i dać zgodę? Czy może się wtedy do tego doczepić np. nadzór i co za to grozi?