Artemika 17.06.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Sławki - witaj. Wydaje mi sie ze mogą nie dać a odlowywanie może trwać i trwać. Opcja zmiany na etapie budowy, nawet zakładając ze kierownik Ci taka zmianę by podpisał, dla mnie jest opcja najgorsza bo nadzór sie przyczepi i zamiast cieszyć sie nowym domem będziesz sie z nimi szarpał. Od jaki to jest dach płaski wielospadowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławki 17.06.2015 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Trochę nieprecyzyjne się wyraziłem. Może nie płaski wielospadowy, ale wielospadowy o małym kącie nachylenia. Dach ma być schowany za attykami i mieć dwa, nie symetryczne kierunki spadku 1,5 stopnia + dach dostawionego do domu garażu (niższego od budynku głównego, ale projektowo stanowiącego jedną całość) ma mieć również dwa kierunki spadku i również niski kąt nachylenia. Garaż też z attykami. Nie mam teraz dostępu do wizualizacji, ale może jutro wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 18.06.2015 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 No to się posądzisz z urzędnikami. Bo chyba nie ma definicji dachu płaskiego. W planach miejscowych opisuje się jako dach do 10 stopni. Zostaje więc definicja słownikowa "płaskości" + stara norma dotycząca kominów PN-89/B-10425 w której określono dach płaski jako dach o kącie nachylenia połaci do 12°, a dach stromy – od 12°. No chyba że wyrok NSA w końcu rozwieje tą wątpliwość. A zmiana kąta dachu jest zmianą istotną... Z innej strony jestem za wprowadzaniem ładu architektonicznego i niedopuszczania do budowy obiektów rażąco odstających od pewnej harmonii jaka powinna panować w okolicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artemika 18.06.2015 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Zgadzam sie z Piotrkiem0m, tez uważam ze ład architektoniczny powienien być zachowany. Sama buduję dom który jest wyposrodkowaniem pomiędzy tym co naprawdę mi sie podoba a tym co pasuje do okolicy w której buduję. Lubię bryły nowoczesne, z płaskimi dachami, ale buduję dom w centrum miejscowości, w terenie juz mocno zabudowanym architekturą dalece odbiegającą od nowoczesnej. Wiec buduje coś powiedzmy pośrodku, co nie bedzie mocno odstawało od otoczenia. Sławki - czekam na wizualizacje, bardzo jestem ciekawa Twojego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławki 18.06.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Witajcie. Poniżej zdjęcia. Wersja jest jeszcze wstępna, elewacja na pewno będzie inna, ale jakiś pogląd na bryłę daje. Nie mam niestety zdjęcia z góry - architekt się męczy z konstrukcją, żeby jakoś to wyglądało i dawało jak najwięcej pola do dyskusji z urzędem. Zgadzam się z Wami, że jakiś ład architektoniczny powinien być. W moim przypadku irytujące dla mnie jest jednak to, że mój sąsiad ma dach płaski (z niskim kątem nachylenia), jednospadowy. Problem jednak w tym, że on ma wjazd na działkę z innej ulicy. A moja ulica jest inwestycyjnie nową. Na razie stoi na niej tylko 5 domów. Na drodze dojazdowej (między innymi mój sąsiad zza płotu) jest ze 20 domów z płaskimi dachami....ale urzędnicy analizują tylko domy z dostępem do tej samej drogi publicznej. Cała dzielnica to jest jeden wielki architektoniczny misz-masz. Ja mam tego pecha, że na mojej ulicy dopiero zaczynają się budowy i praktycznie 5 sąsiadów definiuje co ja mogę, a czego nie. Natomiast 30m dalej może stać dom z płaskim dachem i z tym nikt problemu nie ma. To dla mnie jakiś absurd. Dodatkowo nie rozumiem interpretacji, że do 40 to nie 10. Gdyby było napisane 20-40, to bym nie miał o czym gadać, a tak teoretycznie mi pozwalają, ale faktycznie (na razie słownie) zabraniają. Chyba skończy się na tym, że złoże projekt taki jaki chcę mieć i zobaczę co się będzie działo. Jak mi powiedzą, że nie mogę mieć takiego dachu, bo to dach płaski, to poproszę o podstawę prawną i definicję - a tego nie pokażą, bo czegoś takiego nie ma. Mogą oczywiście autorytarnie stwierdzić, że nie, bo nie i wtedy zobaczymy - albo będę się odwoływał, albo zmienię ten dach na lidlową stodołę i wybuduję to co chce urzędnik, a nie ja. Byłem dziś w nadzorze budowlanym. Gość mi powiedział, że według niego jak napisali do 40, to mogę robić 1,5, ale on decyzji nie wydaje. Oczywiście potwierdził, że jak zmienię w trakcie budowy to muszę robić projekt zamienny i mieć zgodę, bo jak nie to kłopociki mogą być. Najbardziej zależało by mi, gdyby ktoś z Was miał namiary na jakieś orzecznictwo WSA/NSA. Na razie trafiłem tylko na wyrok WSA w Poznaniu z dnia 10 grudnia 2014r. IV SA/Po 815/14. Sprawa nie dotyczyła co prawda odwołania od decyzji administracyjnej w zakresie kąta nachylenia dachu, ale w uzasadnieniu pada stwierdzenie "Również co do określenia geometrii dachu organy uchybiły zasadom prawidłowego zastosowania § 8 rozporządzenia (Dz.U. 2003 nr 164 poz. 1588 ) - kąt nachylenia dachu został określony wskaźnikiem do 35 stopni, co daje inwestorowi możliwość wykonania dachu płaskiego i z nachyleniem do 35 stopni." Wydaje się to dawać jakieś podstawy do dyskusji i odwołań. Szukam dalej i pozdrawiam - szczególnie tych, którzy urzędników maja już za sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artemika 19.06.2015 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Sławki - widzę że mocni wgryzasz się w temat i nie popuścisz:) zapis jest nieprecyzyjny i daje pole do manwewru, chociaż urzędnik może powiedzieć nie bo nie - mój Pan ze starostwa często używa takiego argumentu... U mnie w Miejscowym Planie jest zapis, ze "zaleca się" dachy od 30 stopni, ja będę składać pozwolnie na 20, bo też uważam że zaleca się nie oznacza że taki być musi. Bryła ciekawa, masz dużą rozłożystą działkę? Masz rzuty żeby pokazać rozklad pomieszczen? W jakiej okolicy budujesz jeśli mozna spytać, A ja czekam jak na zmiłowanie na tel do architekta bo ma mi dziś skończyć projekt, w niedzielę wyjeżdzam na urlop i dzisiaj mam ostatni dzień żeby złozyć PnB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 19.06.2015 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Artemika, daj znać, czy się udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerrry1 19.06.2015 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 (edytowane) U mnie ostatnie przygotowania gruntu pod płytę. W poniedziałek geodeta wytycza budynek i poziomy Edytowane 19 Czerwca 2015 przez jerrry1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławki 19.06.2015 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 No to chyba znalazłem coś, z czym trudniej będzie urzędnikom dyskutować. Poza wskazanym przeze mnie wyżej wyrokiem, ten jest według mnie jeszcze bardziej precyzyjny w danym zakresie. Podaję namiary i cytuję część uzasadnienia - może komuś się przyda. Wyrok WSA siedziba w Lublinie z dnia 25 października 2011r. II SA/Lu 544/11 "Również nie jest zasadny zarzut skarżących, iż organ wbrew obowiązkowi nie określił dolnej wartości nachylenia połaci dachowej - zaskarżona decyzja ustalająca warunki zabudowy wymaga jedynie, by poddasze użytkowe w układzie kalenicowym miało nachylenie połaci dachowych do 30o. Obowiązujące przepisy wymagają bowiem wskazania "kąta nachylenia" (§ 8 rozporządzenia), ale nie precyzują, w jaki sposób organ ma ten kąt określić. Wskazanie tylko górnej granicy jest w istocie wskazaniem, że kąt musi zawierać się w przedziale od 0o do określonej przez organ górnej wielkości." Oczywiście nadal mogę się przepychać, ale skłonność urzędnika do dyskusji, po przeczytaniu takiego uzasadnienia, mam nadzieję będzie inna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławki 19.06.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Sławki - widzę że mocni wgryzasz się w temat i nie popuścisz:) zapis jest nieprecyzyjny i daje pole do manwewru, chociaż urzędnik może powiedzieć nie bo nie - mój Pan ze starostwa często używa takiego argumentu... U mnie w Miejscowym Planie jest zapis, ze "zaleca się" dachy od 30 stopni, ja będę składać pozwolnie na 20, bo też uważam że zaleca się nie oznacza że taki być musi. Bryła ciekawa, masz dużą rozłożystą działkę? Masz rzuty żeby pokazać rozklad pomieszczen? W jakiej okolicy budujesz jeśli mozna spytać, A ja czekam jak na zmiłowanie na tel do architekta bo ma mi dziś skończyć projekt, w niedzielę wyjeżdzam na urlop i dzisiaj mam ostatni dzień żeby złozyć PnB Artemika - na te 20 stopni zbieraj argumenty, walcz i nie poddawaj się Mnie bardzo irytuje, jak urzędnik nie mając niejednoznaczności typu "zaleca się" czy "do" zazwyczaj interpretuje je na swoją korzyść. Urzędnik czasem "postraszony" odwołaniami i sądami ustępuje....czasem nie. Najgorsze jest to, że nawet jeżeli wygrywasz jakąś sprawę, to do czasu jej rozstrzygnięcia jesteś zablokowany/zablokowana z kolejnymi krokami. Ja z jednej strony (gdybym się z nimi nie dogadał) rozważam Sąd, ale z drugiej chcę jak najszybciej się wybudować i przeprowadzić. Działkę faktycznie mam dość rozłożystą (40m). Rzutów na tym kompie nie mam, więc nie wkleję, a za parę godzin startuję na urlop i na 10 dni chcę o tym wszystkim zapomnieć. Pewnie w jakimś momencie założę dziennik to trochę tam pokarzę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 20.06.2015 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 Sławki, widzę, że przygotowany jesteś na walkę, dobrze ale mam nadzieję że urzędnik też człowiek i pójdzie w miarę gładko, tym bardziej, że w okolicy jest i tak różnorodnie i nie ma sensu komplikować Ci budowy wymarzonego domu. Jak ktoś zainteresowany płaską niedroga dachówką to roben wprowadził model bergamo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 21.06.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 (edytowane) Dobry wieczór, mam nadzieję dołączyć do grona Bocianków 2015 Miesiąc temu kupiona działka, zgoda na zjazd z drogi jest, papierologia z dostawcą prądu w toku, projekt domu właściwie skończony, w tym tygodniu mamy nadzieję złożyć papiery do WZtki. Jeśli urzędnicy i pogoda pozwolą to we wrześniu chcielibyśmy zacząć i w tym roku zrobić, jeśli nie piwnicę, to chociaż fundamenty a wprowadzić się jesienią przyszłego roku. -> http://forum.muratordom.pl/showthread.php?239097-W-poszukiwaniu-utraconego-tlenu-czyli-indywidualny-w-g%C3%B3rach Edytowane 22 Czerwca 2015 przez Niechaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artemika 22.06.2015 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Otóż nie zdążyłam w piątek złożyć PnB pomimo ze architekt oddał mi projekt na czas. Nikt nie chciał m go od ręki skserować, w pracy miałam cos do załatwienia i dupa. Dzisiaj - ja juz na urlopie - a siostra męża z misja złożenia naszego projektu w starostwie. Zobaczymy jak jej pójdzie. Niechaj - witaj:) widzę ze bedziemy mogli śledzić Twoje poczynania na bieżąco:) super, życzę powodzenia, będe zaglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 22.06.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Artemiko dzięki, odwdzięczam się na razie kciukami za powodzenie misji szwagierki (i udanego urlopu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artemika 23.06.2015 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Misja szwagierki średnio sie powiodła. Od razu znalazł kiła błędów, wiec musimy uzupełnić projekt. Najważniejsze ze przyjęli wniosek o pozwolenie i czas 65 dni juz leci. No nic, architekt mógł sie trochę lepiej przyłożyć bo niestety bedzie miał kilka poprawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 23.06.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 A nie lepiej było wycofać wniosek i złożyć w przyszłym tygodniu? Wtedy nie trzeba już czekać 65 dni + 14, tylko 30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 23.06.2015 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 (edytowane) My również powoli wkraczamy w temat. Działka już od tygodnia nasza, projekt leży u architekta, mapka lada dzień będzie potem archeolog. Mamy nadzieję, że w połowie sierpnia uda się wbić pierwsze łopaty. Cała machina z pomysłem na budowę wpadłą w marcu tego roku i od tamtej chwili działamy.Co ciekawe jak rozmawialiśmy z starostwie z osobą podpisującą pozwolenia nawet idąc z pozwoleniem po 28 powinien w ciągu 14dni podpisać papiery. Powiedział również, że po tym terminie z pozwoleniem również nie potrzeba mieć warunków przyłączy mediów jak i zjazdu. To można zrobić w trakcie ale przed oddaniem do użytku wszystko musimy mieć już udokumentowane. Edytowane 23 Czerwca 2015 przez cob_ra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 23.06.2015 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Jak również? Na razie, do 28 czerwca trzeba mieć w projekcie warunki techniczne przyłączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 24.06.2015 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 cześć Bocianki:) widzę, że jest nas coraz więcej. U nas kolejny etap zakończony. Mamy okna! brama na razie zabita dechami, drzwi tymczasowe. kolejne ekipy działają. Jeżeli ktoś z Was powoli zbliża się do wykonania instalacji radzę duuuużo czasu poświęcić na elektrykę. Najlepiej oczywiście jakbyście znali ustawienie mebli. ja znam ustawienie mebli, rozrysowałam je sobie w excelu już z rok temu:) ale i tak przez 2 dni w sumie 6 godzin chodziłam po domu i wstępnie zaznaczałam wszystkie punkty. Rysowałam na podłodze i ścianie meble, kanapy, stoły itd. chodziłam w kółko wszystkimi możliwymi drogami zastanawiając się gdzie jeszcze dać włącznik do światła np. obsługującego salon (u mnie można chodzić w kółko salon/jadalni/kuchnia/przedpokój/salon), zaznaczałam gdzie chcę mieć ledy w szafkach, w kuchni gdzie będą sprzęty agd, zaznaczałam na jakiej wysokości chcę gniazdka przy łóżku w sypialni, żeby wygodnie było podłączyć telefon czy tablet i położyć go na stoliku nocnym bez odsuwania stolika od ściany, rozmyślałam czy robić włączniki krzyżowe dające możliwość gaszenia światła górnego i lampki męża przy łóżku. Jest to bardzo żmudna i długa praca. polecam rozłożyć ją na min, 2 dni, bo po 3 godzinach człowiek już głupieje i chce wszędzie robić gniazdka i lampki A to jeszcze nie koniec, bo następnym krokiem było spotkanie z elektrykiem i ponowne chodzenie po domu, tym razem to on rysował na ścianie i jeszcze coś doradzał. Zajęło nam to kolejne 3,5h!! Akurat dla mnie elektryka jest ważna bo organicznie nie znoszę przedłużaczy. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego,ze pewnie gniazdek będzie za mało lub będą w złym miejscu, no ale zrobiłam co mogłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wszamanka 26.06.2015 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Dzisiaj w końcu udało nam się zatwierdzić wstępny projekt kuchni Wiele godzin spędzonych na myśleniu w domu, kilka godzin w studio kuchni przed komputerem, przestawiając co się dało i na ile się dało sposobów. Oto efekt: Pierwsza górna szafka koło lodówki będzie węższa, kolory piękniejsze, no ale zamysł ogólnie taki. Siedząc tyle nad kuchnią doszliśmy do wniosku, że jednak zainwestujemy w profesjonalną pomoc przy urządzaniu i planowaniu pozostałych pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts