Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2015 - dla tych co planują start w 2015 roku

Recommended Posts

maniu_aniu gratuluję okien i zazdroszczę zaawansowania robót :) Zaplanowanie rozkładu gniazdek, włączników światła, wyjść na tv, głośniki, internet etc zajęło mi sporo czasu w niewielkim mieszkaniu, więc wyobrażam sobie, ile musiałaś przemyśleć w domu.

Wszamanko nie lubię wiszących szafek i podwieszanych sufitów, ale rozkład funkcjonalny super, mam taki teraz i planuję w domu, bo sprawdza się świetnie (lodówka-blat-zlew-duuużo blatu-płyta-blat)

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mother_nature - zastanawiałam sie nad składaniem po 28 ale trzech architektów u których byłam mi odradzało. Każdy mówił ze nowe przepisy sa tak nieprecyzyjne a starostwa póki co nie maja żadnych procedur, ze to wcale szybciej nie pójdzie. Może w przypadkach super standardowych ale kto ma takie? Ja buduje 1,5 m od granicy, mam dach om mniejszym nachyleniu niz zalecane i w obrębie objętym konserwatorem zabytków. Wiec wybrałam standardowa drogę, zobaczymy co z tego wyniknie. Ekipę mam na wrzesień i do tego czasu muszę sie wyrobić.

Wszamanka - a ile m2 ma Twoja kuchnia? Ja przyznam szczerze ze zamierzam brać architektów na całość bo sama nie podołam. To sa setki decyzji i dylematów na które póki co nie mam czasu.

Mania_ania - gratuluje postępów, idziesz jak burza:)

Artemika, kuchnia ma 12m2. Problemem w niej jest wystający, niepotrzebny komin, którego nie można wyburzyć. Próbowaliśmy różnych ustawień, aż doszliśmy do wniosku, że skoro nie zburzyć, to dobudować go trzeba:) Natomiast zmniejszone musi być okno. Na razie mam tam otwór na 120, ale żebym zmieściła lodówkę w tym kącie co jest na wizualizacji to muszę okna zmniejszyć na 90.

Wszamanka- fajna ta Twoja kuchnia :D

Solidaryzuje się w bólu z kominem w naszym obecnym domku ( 100 letni dom kiedyś należał do garncarza) jest taki gigantyczny, że zabrał nam kawał kuchni i łazienki :/

W jakim programie robiłaś wizualizację/ projektowalaś kuchenkę?

Ja też myslałam wcześniej o projektancie, ale niestety raczej wersja ekonomiczna będzie i ja taka Zosia samosia- nawet projekt domu sama narysowałam i dałam architektowi do przerysowania- o dziwo trafiłam super z wymiarami etc. tylko przestrzeń łazienka/ pralnia mi został do opracowania ale to jak juz bedzie strop sobie scianki działowe wymyślę.

MAMY PNB :D:D

U nas trwało to mniej niż 2 tygodnie, a jak się architekt przyznał- kilka godzin ;) On sam nam projekt zaniósł i wsio załatwił- zjazd z działki, przyłącze wody etc.;) i do tego jest naszym KierBudem:D:D

Teraz walczę z bankami negocjuję procenciki, prowizje- w pon.chcemy złożyć wniosek by w lipcu ruszyć już.

MadziulaPM, grtuluję PNB i życzę szybkiego załatwienie kredytu!:)

Myśmy formalności kredytowe zaczęli na początku czerwca, i ciągle czekamy. Nasza pośredniczka kredytowa twierdzi, że to jeszcze kwestia paru dni.

Wizualizacji kuchni nie robiłam sama, ja tylko mówiłam co chcę, a czego na pewno nie chcę, a przestawianiem szafek w programie zajmował się pan z firmy w której zamawiamy kuchnię:) Mówił w jakim programie to robił, no ale ja oczywiście nie zapamiętałam. Teraz się zastanawiam czy by tego jeszcze nie zmienić, zrobić lustrzane odbicie tego co jest, tak żebym główny blat roboczy miała pod oknem.

Artemika, zmniejszenie okna przeboleję tylko dlatego, że zostają mi jeszcze drzwi na taras, to może ze światłem tragedii nie będzie

Wczoraj udało nam się znaleźć kierownika budowy, w końcu!:) Nie było to łatwe, bo wielu już jak tylko usłyszeli, że budowa rozpoczęta wiele lat temu i przekazana teraz na nas, więcej słuchać nie chcieli i kończyli rozmowę. Jeden był trochę zainteresowany, ale zażyczył sobie stawkę dwa razy większą niż ten obecny:)

Wszamanka - a dlaczego nie chcieli? Co im to przeszkadza? A czym kierowałas sie przy doborze kierownika budowy? Umówiłas sie na stawkę za konkretne wizyty czy za całość? I za ile oczywiście jeśli możesz powiedziec? Ja muszę jeszcze znaleźć ekipę do dachu bo moi robią tylko mury a potem kierownika szukać.

Artemika, nie wiem czemu nie chcieli, takie ich widzimisię. Może nie chcieli narażać się na sytuację, że musieliby coś prostować i wyjaśniać po poprzedniku, albo dochodzili do wniosku, że na budowie prowadzonej od początku więcej zarobią..? A czym sie kierowałam przy wyborze? Tym czy się kier bud zainteresuje w ogóle ofertą ;) Mam namiar na jeszcze jednego, jeżeli też wykaże zainteresowanie, to wybiorę tego, który zrobi na mnie lepsze wrażenie i zaproponuje lepszą cenę, prawdę mówiąc to nie wiem co jeszcze mogłabym brać tu pod uwagę.

A co do stawek, to ten pierwszy co się zgodził, zaproponował parę stów przy podpisaniu umowy, później stówę za wizytę, i jeszcze ze 2-3 przy papierologii na koniec budowy.

Witam wszystkich Bocianków 2015 :)

My również mamy nadzieję lada moment rozpocząć. PNB odebrane w miniony piątek, w najbliższy piątek mamy umówione spotkanie w banku. Będziemy budować "Dom w Pięknotkach" z Archonu - http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-pieknotkach/m4fe47b5417c5a . Mały, prosty dom - o taki nam chodziło. Będziemy budować pod Krakowem - czy ktoś jeszcze rozpoczyna budowę pod Krakowem ?

Pozdrawiam serdecznie

Witajcie :)

U nas stan zerowy zaliczony :) W przyszłym tygodniu ekipa rzuca się na ściany :) Trwają negocjacje nt cen więźby prefabrykowanej, bo to juz tuż, tuż.

Z nowości - postanowiliśmy pomyśleć o tym jak zwiększyc nieco poczucie naszego bezpieczeństwa w przyszłym domu, który jakby nie było jest ostatnim domem na wsi i w całym tym szaleństwie, pojawił się u nas Maximus :) Tak więc mam trzecie dziecko na głowie, co przy rozgardiaszu z budową zupełnie współgra ;) a oto i piesio :) http://handmade-by-efciak.blogspot.com/2015/06/maximus-z-serca-kamy.html Rodzinna przytulanka o wyglądzie psa mordercy :p Bokser jednym słowem ;)

To super, bardzo się cieszę ! Widzę, że Wy bardziej na południe, ja w drugą stronę :)

Przy okazji - gdzie kupowaliście beton ? :)

My bierzemy z Widbetu po 180 za kubik z pompą. Do nich jeździmy tez po zaprawę do murowania, bo są kilka km od nas. Jesteśmy zadowoleni z jakości.

Rozpatrywaliśmy też ofertę Noska, ale nie mogłam dogadać się z przedstawicielem, bo "on by wolał" ... Niespecjalnie mnie interesowało co jakiś przedstawiciel by wolał na mojej budowie i za moje pieniądze, więc zrezygnowałam już na wstępie, a poza tym było sporo kosztów ukrytych,np. za pompę,albo za to że gruszka niepełna do nas przyjeżdża, bo tak akurat wychodzi z dostępnych u nich gruszek, my potrzebujemy np. 13 m3, a oni nam mogą przysłać dwa razy ósemkę, a my za to mamy zapłacić... tu 100, tam 50 i robiła się kwota.:mad:

Edytowane przez m*kasia

zastanawiałam sie nad składaniem po 28 ale trzech architektów u których byłam mi odradzało. Każdy mówił ze nowe przepisy sa tak nieprecyzyjne a starostwa póki co nie maja żadnych procedur, ze to wcale szybciej nie pójdzie.

Potwierdzam, osobiście w mojej okolicy w WB omawiałem tryb składania dokumentacji do budowy domu i dostałem wprost informację "Projekt ok, i może pan złożyć w trybie zgłoszenia - ale to będzie trwało 30dni, do tego nie wydamy Panu żadnego pisma, potwierdzenia dla Banku, etc. - ponieważ nie możemy..., ale jak pan to złoży na PnB - to w 2-3 tygodnie jak projekt jest ok i nic nie brakuje powinna być decyzja).

Więc... lepiej pójść, zapytać i mieć świadomość że przy zgłoszeniu te 30 dni musi minąć, a przy PnB jak WB jest obrotny to może być szybciej (i prościej).

Pozdrawiam

Mysław

My bierzemy z Widbetu po 180 za kubik z pompą. Do nich jeździmy tez po zaprawę do murowania, bo są kilka km od nas. Jesteśmy zadowoleni z jakości.

Rozpatrywaliśmy też ofertę Noska, ale nie mogłam dogadać się z przedstawicielem, bo "on by wolał" ... Niespecjalnie mnie interesowało co jakiś przedstawiciel by wolał na mojej budowie i za moje pieniądze, więc zrezygnowałam już na wstępie, a poza tym było sporo kosztów ukrytych,np. za pompę,albo za to że gruszka niepełna do nas przyjeżdża, bo tak akurat wychodzi z dostępnych u nich gruszek, my potrzebujemy np. 13 m3, a oni nam mogą przysłać dwa razy ósemkę, a my za to mamy zapłacić... tu 100, tam 50 i robiła się kwota.:mad:

Dziękuję m*kasia ! Cena dobra, my na razie pytaliśmy w general beton, ale cena to 190 zł netto ... A co możecie poradzić na stal zbrojeniowową i deski do szalowania ? Jaki poziom cenowy jest obecnie atrakcyjny ? Z góry bardzo dziękuję za pomoc !

Pozdrawiam :)

Potwierdzam, osobiście w mojej okolicy w WB omawiałem tryb składania dokumentacji do budowy domu i dostałem wprost informację "Projekt ok, i może pan złożyć w trybie zgłoszenia - ale to będzie trwało 30dni, do tego nie wydamy Panu żadnego pisma, potwierdzenia dla Banku, etc. - ponieważ nie możemy..., ale jak pan to złoży na PnB - to w 2-3 tygodnie jak projekt jest ok i nic nie brakuje powinna być decyzja).

Więc... lepiej pójść, zapytać i mieć świadomość że przy zgłoszeniu te 30 dni musi minąć, a przy PnB jak WB jest obrotny to może być szybciej (i prościej).

Pozdrawiam

Mysław

Potwierdzam, u mnie architekt mówił to samo ...