Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2015 - dla tych co planują start w 2015 roku

Recommended Posts

Napiszcie proszę z czego robivie dach?

ja mówię TYLKO dachówka ,Mąz skłania sie do blachy :(

a tak w ogóle kto z Was będzie miał (uwaga /uwaga-ZIELONY DACH? )

oprócz mnie :)))

My w tym naszym pierwszym domku mamy zielony dach z brązowymi obróbkami ( taka czekolada mleczna)- od 5 lat;) to było moje marzenie mieć zielone pokrycie, mąż chciał poeksperymentować z dwoma kolorami i wyszło pięknie :D Ale to nasze maleństwo ;)

Teraz chcę jakiejś odmiany, i w dodatku wszystkie pokrycia na budynkach w gospodarstwie w tym roku zaczęliśmy zmieniać na grafit- chcemy wszystkie mieć w podobnym stylu a nie stać nas by 7 budynków dachóweczką nakryć;) ;) Tak więc na naszym domku będzie blachodachówka grafitowa :D

U nas planujemy tak: dachówka antracyt/grafit/szary (raczej nie czarna), okna w kolorze winchester (dylemat czy kolor obustronny czy nie), elewacja biała/śmietankowa/ plus szare wstawki, może jakieś bonie.

Zobaczymy jakie będą ostateczne wybory, ale założenia są j/w.

Ooo ja też chcę przy graficie jakąś jasną w ciepłe słoneczne barwy elewację i okna winchester- ale od środka raczej białe. Teraz mam same białe i od środka łatwiej się czyści- ale z zewnątrz koniecznie kolor.

A prosta przyczyna- orientowałam się w obudowach roletek- nie mają tego koloru:/ a ja bardzo chcę mieć w oknach roletki w kastetkach by wieczorem jednym ruchem odgrodzić się od widoku ciekawskich oczu, ale dopuścić poranne światełko :D

W dodatku białe okna wewnątrz wydają się łatwiejsze w dopasowaniu stylistycznym podłóg, drzwi i okien oraz dodatków - zwłaszcza, że mój gust jednak wymaga zwiewnych woali- firanek bialuśkich :D:D

My chyba postawimy na gont - mamy dach prefabrykowany, nie ocieplamy dachu tylko sufit więc obawiamy się mega echa przy większej ulewie ;) dachówka odpada ze względu na obciążenie,

Ja tak cichutko jako żona dekarza delikatnie bym Ci odradzała gont w warunkach klimatycznych Polski. Gont wymaga wysokiej temperatury z każdej strony by ładnie się wszystko związał- wygląda ładnie, fajnie, ale po kilku latach zaczyna przesiąkąć tu i tam.... to bardzo zły materiał na dach w Polsce:/

Mnóstwo takich pokryć po kilku latach się zmienia i mój osobisty dekarz jeszcze się nie zgodził by komuś to położyć na dach- szybciej rezygnował ze zlecenia, nie chciał mieć na sumieniu czyjejś krzywdy jak mówił ;) Poczytaj dokładnie, i zastanówcie się:) Lub porozmawiaj z kimś kto ma od conajmniej 10 lat gont lub z 15 najlepiej - choć ludzie czasem bronią największego bubla bo był ich własnym wyborem ;)

No właśnie....blacha czy dachówka...hm...

Na pewno nie podoba mi się kolor prawie ,zaznaczam prawie każdej blachy po kilku latach jej użytkowania... weekend w aucie- wiec popatrzyłem na te wypłowiale dachy i nie przemawia to do mnie....wygląda bardzo brzydko +myślę ze dachówka to po prostu lepsza jakość niż blacha.sama nie wiem ,zobaczymy co jeszcze wyceny nam powiedzą.

Blacha na rąbek tez mi się podoba,choć sąsiadowi grad zostawił nie fajne ślady na niej (ale do naszego domu nie pasuje).My wiązary zmieniliśmy na więźbę -mąż i architekt twierdzą że dachówkę można kłaść....no a ja niestety znam się na budownictwie tak jak na ....gotowaniu:(((

Dachówka też płowieje niestety:/ blacha w zależności od ilości warstw i jakości- na pewno mat jest o wiele trwalszy niż połysk;) trudne wybory, też marzył nam się dach z dachóweczki, ale cena jest o wiele wyższa- same pokrycie to jeszcze niewielka różnica, ale obróbki ceramiczne- gąsiory ceramiczne etc. to już wielki koszt w porównaniu do blachy. No i inna konstrukcja więźby ( czyt. więcej drewna) i robocizna- dłużej i przez to drożej.

U nas drogą kompromisu będzie sprawdzona blachodachówka która u największej ilości klientów sprawdziła się w ostatnich latach, robimy więźbę i pełne deskowanie z myślą, a nóż widelec jednak za kilka / kilkanaście lat zechcemy i będziemy mieć środki by zmienić na dachówkę;)

Uwaga na blachę płaską - na rąbek, strasznie faluje. Jest modna, z daleka wygląda fajnie, ale przed decyzją przyjrzyjcie się jej z bliska- na dachu i możecie sobie zrobić łatwe doświadczenie: połóżcie sobie kartkę papieru na 2 deseczkach ( deseczki/ kontrłaty w odległości 40-60 cm od siebie więc i tutaj musicie zastosować odległość odpowiednią) i zobaczcie jak się ugnie i tak samo połóżcie tekturkę lub kartkę złożoną kilka razy w harmonijkę ( przetłoczenia blachodachówki) i wtedy widać jak się ugina blacha płaska od łaty do łaty. Producenci w gwarancji zaznaczają, ze falowanie i uginanie się tej blachy to norma- mąż miał kilku zapaleńców którzy bardzo chcieli rąbek i niemal każdy był niemile zaskoczony tym falowaniem:/

Przed decyzją sprawdźcie, czy wizualnie Wam to nie przeszkadza :D

Edytowane przez MadziulaPM

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas drogą kompromisu będzie sprawdzona blachodachówka która u największej ilości klientów sprawdziła się w ostatnich latach, robimy więźbę i pełne deskowanie z myślą, a nóż widelec jednak za kilka / kilkanaście lat zechcemy i będziemy mieć środki by zmienić na dachówkę;)

MadziulaPM pochwal się z jakiej firmy ta blachodachówka, bo sam niedługo będę szukać czegoś dla siebie.

Mam okna winchester,rolety też w tym kolorze,ja mam od producenta okien MS,ale Krispol też ma winchester-można nawet klapę od rewizji zamówić w okleinie drewnopodobnej w kolorze winchester.

U nas na osiedlu same zielone dachy 15-16 lat jedne z gontu drugie z blachodachówki takiej z posypką jedno i drugie wygląda źle,blacha wypłowiała gont też i do tego odchodzi robi się efekt takiej rybiej łuski,nie wiem czy to z powodu nieprawidłowego ułożenia bo deweloper,ale blaknięcie z ułożeniem nie ma nic wspólnego,a blaknie to i to.

Taka butelkowa zieleń teraz już wyblakła.

Mam okna winchester,rolety też w tym kolorze,ja mam od producenta okien MS,ale Krispol też ma winchester-można nawet klapę od rewizji zamówić w okleinie drewnopodobnej w kolorze winchester.

U nas na osiedlu same zielone dachy 15-16 lat jedne z gontu drugie z blachodachówki takiej z posypką jedno i drugie wygląda źle,blacha wypłowiała gont też i do tego odchodzi robi się efekt takiej rybiej łuski,nie wiem czy to z powodu nieprawidłowego ułożenia bo deweloper,ale blaknięcie z ułożeniem nie ma nic wspólnego,a blaknie to i to.

Taka butelkowa zieleń teraz już wyblakła.

Dzięki Bejaro, ale o to chodzi,że znajomy produkuje roletki i mam piękne ceny w dodatku mogę i jego wesprzeć w biznesie ;)Ale przemyśle temat :)

Jerry wysłałam Ci PW, jeśli chcesz mogę Ci dać namiary na mężą dostawcę- kiedyś woził po całej wschodniej ścianie Polski blaszki w fajnej cenie;) - do negocjacji

U nas drogą kompromisu będzie sprawdzona blachodachówka która u największej ilości klientów sprawdziła się w ostatnich latach, robimy więźbę i pełne deskowanie z myślą, a nóż widelec jednak za kilka / kilkanaście lat zechcemy i będziemy mieć środki by zmienić na dachówkę

Jerry wysłałam Ci PW, jeśli chcesz mogę Ci dać namiary na mężą dostawcę- kiedyś woził po całej wschodniej ścianie Polski blaszki w fajnej cenie;) - do negocjacji

Ja też chętnie przygarnę nazwę tej blachodachówki ;):rolleyes:

Nie chcemy okien antracytowych, wolimy jaśniejsze, dlatego podoba nam się winchester.

Dachówka możliwe, że będzie to Koramic Alegra 9 antracytowa, widziałam że tu na FM parę osób ją ma.

Tak z innej beczki, pytanie do osób, które miały wykonane badanie geologiczne gruntu. Musieliście robić odbiór gruntu w wykopie przez geologa z wpisem do dziennika budowy, który dopuści wykopy do dalszych prac budowlanych? Czytam teraz naszą opinię geologiczną a tam na końcu takie cuś. A grunt w porządku, I kategoria.

Dziwne. Pierwsze słyszę....

Mam alegre 9 antracyt ona leciutko w słońcu wpada w brąz po prostu nie jest to grafit wpadający w niebieski czy szary ale taki ciepły.

Okna winchester,uważaj z bramą bo ona w tym kolorze jaśniejsza wychodzi,drzwi mam drewniane tu kolor dobrany dobrze ,mimo że mniej sęków bo winchester ma właśnie szary wzór drewna.

U nas sama opinia wystarczyła,wpisów w DB nie trzeba było,ale pozwolenie na starych zasadach,teraz ponoć jeszcze prościej.

I w czasie wykopów geologa nie było,słyszałam o archeologu jeżeli działka w takiej strefie.Sama opinia do pozwolenia potem nikt się tym nie interesował.

pepa, jeśli chodzi o elewacje to.... nie mamy koloru:/ zabrakło pieniążków i serca by dokończyć- trafiła się okazja by dokupić troszkę ziemi i zabrakło nam chwilowo na elewację, w dodatku teraz budowa lada dzień ruszy i pewnie wszystkie domki machniemy na jeden kolor;)

Sąsiedzi mają zielony daszek i do tego słoneczno- śmietankową elewację- wygląda delikatnie, świeżo.

pepa, jeśli chodzi o elewacje to.... nie mamy koloru:/ zabrakło pieniążków i serca by dokończyć- trafiła się okazja by dokupić troszkę ziemi i zabrakło nam chwilowo na elewację, w dodatku teraz budowa lada dzień ruszy i pewnie wszystkie domki machniemy na jeden kolor;)

Sąsiedzi mają zielony daszek i do tego słoneczno- śmietankową elewację- wygląda delikatnie, świeżo.

ok,dzięki Wielkie:)

Bejaro

muszę się tej dachówce dokładnie przyjrzeć, narazie tak tylko rzuciłam okiem i przypadł mi do gustu kolor oraz ... cena :) Wolałabym żeby kolorystycznie wpadała w szarość, a nie brąz, ale muszę zobaczyć jak to wygląda, może to taki subtelny brąz i akurat mi się spodoba? Chyba, że znajdę rzeczywiście grafitową dachówkę ceramiczną w zbliżonej cenie do Alegry...

Nasz dom jest bez garażu, więc odpada kwestia bramy garażowej. Też masz okna winchester? Jakie? I podaj mi proszę producenta drzwi.

Z tym geologiem to dodzwoniłam się do architektki i już wiem, że geolog tak pisze na każdej opini geotechnicznej, ale tak naprawdę nie ma to żadnego znaczenia i nie trzeba tego wykonywać. Dzięki za odzew :)

Wszamanka - myślimy o ociepleniu pianą, znajomi polecają, tylko muszę się zorientować cenowo ile wyjdzie taka pianowa impreza ;)

Edytowane przez letniowoc

czym ocieplacie dachy/poddasza?

Poczytajcie o Thermano - chyba obecnie najlepsza sprawa , zwłaszcza na poddasze bo nie dość, że nie wypuszcza ciepła, jest nie palne jest ( wełna potrafi się zapalić o dziwo) i nie wpuszcza ciepła na poddasze. Tylko drogie jest i nie wiem, czy damy radę finansowo a bardzo byśmy chcieli właśnie tym ocieplić. W Stanach i Kanadzie bardzo populary materiał na ocieplenia.

Najlepiej to na krokwie dawać- zastępuje pełne deskowanie i fajnie chroni.

Bejaro

muszę się tej dachówce dokładnie przyjrzeć, narazie tak tylko rzuciłam okiem i przypadł mi do gustu kolor oraz ... cena :) Wolałabym żeby kolorystycznie wpadała w szarość, a nie brąz, ale muszę zobaczyć jak to wygląda, może to taki subtelny brąz i akurat mi się spodoba? Chyba, że znajdę rzeczywiście grafitową dachówkę ceramiczną w zbliżonej cenie do Alegry...

Nasz dom jest bez garażu, więc odpada kwestia bramy garażowej. Też masz okna winchester? Jakie? I podaj mi proszę producenta drzwi.

Z tym geologiem to dodzwoniłam się do architektki i już wiem, że geolog tak pisze na każdej opini geotechnicznej, ale tak naprawdę nie ma to żadnego znaczenia i nie trzeba tego wykonywać. Dzięki za odzew :)

Wszamanka - myślimy o ociepleniu pianą, znajomi polecają, tylko muszę się zorientować cenowo ile wyjdzie taka pianowa impreza ;)

Mam okna MS i rolety też od nich.Drzwi z Parmaxu drewniane.Okna winchester ma prawie każdy producent,ale czasem ten kolor nie jest w podstawowej palecie ale za dopłatą-nie tylko za kolor bo to standard, ale jeszcze dodatkowo za kolor nie podstawowy.

A dachówka jak leży na wystawce obok czerwonej czy brązowej jest grafitowa.

Ja chodziłam z jedną dachówką i przykładałam do wszystikch dachówek w graficie dopiero wtedy było widać różnicę,ważne aby oglądać pod kątem w słońcu i pochmurny dzień i w cieniu...

Madziula głowa do góry, zawsze są jakieś przeboje. U nas też były cyrki z koparkami. 2 się zakopały, koparkowy zaczął się odkopywać łopatą:D w końcu przyjechała kopara na gąsienicach i sytuacja została opanowana, ale kosztowało nas to wszystko trochę nerwów, pieniedzy i czasu

Co do ocieplenia to też byśmy chcieli pianką, czysto, szybko. Sąsiad ma i bardzo sobie chwali ale my zostajemy przy wełnie(kasa, kasa, kasa) Swisspor podobno ma dobrą o niskiej lambdzie musimy się rozeznać. W pon wchodzą elektrycy a za 2 tyg tynkarze. Pod koniec pierwszego tygodnia sierpnia mamy mieć odpowiedz z banku :stirthepot: Zdecydowaliśmy się też na odkurzacz centralny, sama instalacja nie kosztuje dużo, jednostki też można juz nabyć za rozsądne pieniądze także niech będzie.

PaniKasiu, Wy już daleko jesteście:D:D

Wesoło z tymi koparkami mieliście:D

My też o odkurzaczu myślimy- zwłaszcza,że instalator wyliczył nam z montażem na nasz domek około 3 tysia może za rok znów w promocje trafimy;)

co do pianki to chyba o natrysk chodzi? Jeśli chcesz meża podpytam, bo zimą konsultacje miał z prof na polibudzie w sprawie dociepleń i natrysk gorąco odradzał... ale czy o piankę mu chodziło to nie pamiętam :D

Kochani, może ktoś chwilkę znajdzie, potrzebuję waszej opinii- jeszcze zanim ławy będą mogę nieznacznie zmienić w projekcie coś niecoś;)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?238730-Pro%C5%9Bba-o-pomoc-%C5%9Bcianki-dzia%C5%82owe-w-przestrzeni-%C5%82azienka-pralnia-hol&p=6912499&viewfull=1#post6912499

Myśmy początkowo zakładali ocieplenie wełną. Po wczorajszej luźnej rozmowie z człowiekiem od WM pomysł wełny wydaje mi się już mniej dobry, ze względu na dziurawienie folii przy montażu i nasiąkliwość wełny. Mam obawy, czy za 10-15 lat nadal będzie spełniała swoją funkcję. Padł pomysł żeby ocieplić styropianem, na upartego moglibyśmy to wykonać samodzielnie. Ale przeliczając koszty niewiele drożej a za to znacznie szybciej wyszedłby natrysk pianką PUR. MadziulaPM, popytaj męża o co z tym natryskiem chodziło, bo w internecie to same ochy i achy można znaleźć...

(też czasami tak macie, że wydaje się wam że powinniście rzucić pracę i zagłębić się w studiowaniu spraw budowlanych i pogłębianie wiedzy w tym zakresie..? ;) )

(też czasami tak macie, że wydaje się wam że powinniście rzucić pracę i zagłębić się w studiowaniu spraw budowlanych i pogłębianie wiedzy w tym zakresie..? )

codziennie po kilka razy dziennie.....chociaż ja nie pracuje....tylko jak to Mąż mówi..."leżysz i pachniesz"

(dzieci w domu -wiek 3 lata i 1 rok)