pepa 30.07.2015 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Pani Kasia-, jak coś będziesz wiecej wiedziała o tym odkurzaczu to daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 30.07.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Mnie instalator ułożył rurki w gratisie,rurki i ramki takie jakby puszki do montowania gniazdek które warto mieć przed tynkami aby ładnie obrobić.Jednostka i same gniazda zamontujemy jak kasy starczy,może najpierw gniazda ssące aby to wyglądało jakoś a sam odkurzacz poczeka. Do kotłowni garderoby czy wiatrołapu np w szafie można schować Wally Flexhttp://mycentralvacuum.com/wp-content/uploads/2012/07/Laundry-Room1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 30.07.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 własnie sie dowiedziałąm ze Pan Murarz który miał u nas zacząć 17 go sierpnia......zrezygnował. oczywiscie nie zadzwonił do nas.....tylko my do niego obgadać szczegóły..... Extra ((( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 30.07.2015 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Takich w tym kraju mamy fachowców Albo spartaczą, albo zrezygnują, albo są porządni i pracowici ale mają terminy porezerwowane na najbliższe 2 lata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 30.07.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 jeju pepa tak mi przykro, nawet dziad się nie pofatygował aby wam to zakomunikować. Na pewno kogoś jeszcze znajdziecie z jakąś luką w grafiku. Co do odkurzacza to instalacje kładziemy teraz na rowni z elektryką. Cena za punk to 200 zl będzie 5 punktów więć 1000zł, do tego należy doliczyć koszt gniazd (50zł), szufelka (150zł), wally flex pokazany przez Bejaro (300zł) sam odkurzacz z rurami i całym osprzętem 2600 firmy profi. A może można poszukać taniej w każdym razie myślę, ze warto. Dziś dostalismy pozytywną odp z banku, jeszcze tylko pare druków chcą i niby umowa ma być gotowa pod koniec następnego tygodnia. Mam nadzieje, ze decyzja jest ostateczna i że obejdzie się bez przykrych niespodzianek.uff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domeldoom 30.07.2015 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Hej ja też planuję start w tym roku, projekt Tesla wybrany, pozwolenie w trakcie załatwiania. Mam nadzieję, że wystartuję w tym roku. Trzymajcie kciuki pzdr tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziulaPM 30.07.2015 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 (edytowane) Na czym polega to wally flex?? Podpowiedź mała, szufelka do odkurzacza przyda się w kuchni i wiatrołapie my jeszcze przy kominku chcemy i do tego separator- super popiół wybiera:D Słyszałam o takich rurach chowanych w ścianie widział ktoś może jak to się w praktyce sprawdza ?? Czy ten wąż nie brudzi się jednak wewnątrz?? Edytowane 30 Lipca 2015 przez MadziulaPM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziulaPM 30.07.2015 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Pepa... tulam mocno - może lepszy fachowiec na ciebie czeka??:D trzymam kciuki!! Kurcze u nas 7 murarzy będzie pracować, stwierdzili, ze nasz domek max 2 mc a może i mniej niż 1,5 postawią, mąż z chłopakami dach w 2 tygodnie zrobią z deskowaniem i 2,5 mc ma być stan surowy otwarty. No zobaczymy... oczekiwania na koparkę trwają... Materiały czekają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziulaPM 30.07.2015 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 i szufelka podblatowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeczowyKot 31.07.2015 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Pepa - gdybyś mieszkała bliżej oddałabym Ci na chwilę moich fachowców do końca tygodnia są u nas, potem mają trochę wolnego od nas Gdyby odkurzacz centralny SAM zasysał brud to byłoby to rozwiazanie idealne ale że trzeba tak czy inaczej biegać z rurami, to my zostajemy przy tradycyjnym rozwiązaniu Zwłaszcza, ze kocham mego diabła wyjacego daje sobie radę z dwojka dzieci i psem Mamy już mury i ściany działowe jednak nie będziemy procesować się z architektem chwilowo http://teczowykot.blogspot.com/2015/07/podaj-cege.html Dzisiaj wymurowali już szczyt i zdjęty oczywiście jest już szalunek z wieńcy/ców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 31.07.2015 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Domeldoom,bardzo ładny masz domek,ja bym jednak zmniejszyła POM.gospod. Madziula -dokładnie to samo wczoraj powiedziałam ) Tęczowy kot- a co się stało z architektem?? My szukamy na nowo ekipy:) ale damy radę! Pani kasia-dzieki za rozpiskę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziulaPM 31.07.2015 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Tęczowy Kot, idziecie jak burza:) aż miło popatrzeć O co chodzi z architektem?? NA jeżyny w chwili obecnej polecam najlepszy zwalczacz wyszystkiego Randap. Wszystko co organiczne Wam wypali- nawet perz, potem spokojnie trawkę posiejecie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeczowyKot 31.07.2015 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 MadziulaPM>> chcecy ekologicznie je zwalczyć - w miejscu jeżynowego krolestwa będzie sad , tzn kilka drzewek owocowych, maliny, borówki amerykańskie i co tam nam jeszcze wpadnie do głowy. Tak więc lopada, widły, grube rękawice i bedziem kopac i wyciągać. Wiem, ze robota głupiego :/ 15 metrów dalej amy rzeczkę. Mam opory. Architekt i jednocześnie kier. bud. Miał być mega fantastycznym wyczesanym fachowcem od wszystkiego (w zakresie jego obowiązków), Okazuje się, że NASZ MAJSTER, człowiek który w zasadzie jest prostym facetem wytyka błędy w projekcie. I się okazuje, że dach ze zwykłych krokwi byłby tańszy w ostatecznej wersji niż ten prefabrykowany. Kier bud na etapie PnB wystąpił o warunki podłączenia wody do działki obok też moja ale nie ta co trzeba - Dostaliśmy PnB ale bujamy się do tej pory z wodą. W urzędach nie zauważyli . Podłączenie prądu - Koleś zapomniał dać nam umowę do podpisu w wyniku czego wszystko szło od początku, bo się pół roku mu to omsknęło. Takich kwiatków wychodzi więcej i więcej... Złożeczę na nasz pomysł zatrudnienia taty znajomego... A teraz wisienka - w pokojach dzieci miały być szafy wnękowe (na wspólnej ścianie) i tadam w pokoju córki jest węższa o 10 cm. Teraz możemy już tylko zburzyć pół domu. Albo zrobić w tym miejscu regał na zabawki. Nie da sie tego w zaden sposób zmienic - wnęka jest zaraz przy drzwiach :/ U nas murarzy było dwóch plus jeden pomocnik. Uwinęli się w 1,5 miesiąca A zaczynali od ogrodzenia. Ze 250 metrów obwodu musieli zrobić. A i tak zrezygnowaliśmy z grodzenia części lasku Mają moc panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domeldoom 31.07.2015 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Domeldoom,bardzo ładny masz domek,ja bym jednak zmniejszyła POM.gospod. Tak właśnie zrobiłem , dzięki temu kuchnia większa będzie. pzdr tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziulaPM 31.07.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Teczowy Kocie, rozumiem, i powodzenia życzę. Będę trzymać kciuki!! My mamy akację na działce. Wczesną wiosną mąż wpadł z piłą spalinową, mnóstwo zrebków na opał będzie:P i potem znajomy koparką powyciągał ogromną ilość pni i korzeni a po 2 tygodniach.... akacje rosną dalej:/ przenoszą sie wgłąd działki i lasu o dobre 5-15 m od wcześniejszego stanowiska... Babcia proponowała od razu randapem je machnąć, ale też chcieliśmy naturalnie i... teraz już jestem pewna,że randap będzie mimo, ze działka z laskiem :/ Ale jeżyny może mniej inwazyjne są?? Nie znam sie zbytnio- to mąż mój rolnik Fajnie,że u Was tak szybko poszło:) u nas dom podpiwniczony i okrutnie połamany ( teraz zastanawiam sie, czy to była dobra decyzja.... Murarze za pełną piwnicę do stropu z ociepleniem etc 18 tysia zażyczyli sobie, więc jak na taki domek i powierzchnie nie jest źle Na działeczkę przyjechał już styropian i folia z kubeczkami jak to określił mój synek Domeldom- fajny, prosty projekcik, wydaje się bardzo funkcjonalny- zwłaszcza z pomniejszonym pomieszczeniem gosp. a może podzielić je na spiżarkę i kotłownię?? Jakie ogrzewanie planujecie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 31.07.2015 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 własnie sie dowiedziałąm ze Pan Murarz który miał u nas zacząć 17 go sierpnia......zrezygnował. oczywiscie nie zadzwonił do nas.....tylko my do niego obgadać szczegóły..... Extra ((( Tak dokładnie jest - na tych porządnych fachowców trzeba czekać, a i często mają obsuwy w terminach... wiadomo, że na budowie terminy się przesuwają. Tych, którzy mają termin wolny od ręki lepiej omijać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 31.07.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Myśmy początkowo zakładali ocieplenie wełną. Po wczorajszej luźnej rozmowie z człowiekiem od WM pomysł wełny wydaje mi się już mniej dobry, ze względu na dziurawienie folii przy montażu i nasiąkliwość wełny. Mam obawy, czy za 10-15 lat nadal będzie spełniała swoją funkcję. ) Radzę poczytać coś więcej o wełnie i nie powielać mitów i stereotypów. Jestem jedną z niewielu osób na forum, która dom z zewnątrz ociepliła właśnie wełną mineralną. Porobiłem takie małe amatorskie eksperymenty na własnej budowie, np. zostawiając wełnę na całe 2 lata na powietrzu (przyklejoną do cegły). Zostawiłem też styropian na całe dwa lata przyklejony do cegły... podpalałem, zamaczałem, odrywałem, itp itd... I jeszcze napiszę, że wełny przy montażu się nie dziurawi, ani nie kołkuje. Tak twierdzi osoba, która nie ma pojęcia o ocieplaniu wełną.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 31.07.2015 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 T najlepszy zwalczacz wyszystkiego Randap. Wszystko co organiczne Wam wypali- nawet perz, potem spokojnie trawkę posiejecie:) Warto poczytać też o tym, że Randap nie jest biologicznie biodegradowalny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziulaPM 31.07.2015 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Nie jest, nie jest, ale czasem po prostu nie ma innej opcji- to broń ostatniego rażenia, w miejscu gdzie nie chce się robić ogródka czy czegoś podobnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziulaPM 31.07.2015 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Ale wiadomość!!! Aż skaczemy z dziećmi z radości- jutro o 5 rano kopara wkracza do akcji w poniedziałek murarze ruszają :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts