Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2015 - dla tych co planują start w 2015 roku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mnie instalator ułożył rurki w gratisie,rurki i ramki takie jakby puszki do montowania gniazdek które warto mieć przed tynkami aby ładnie obrobić.Jednostka i same gniazda zamontujemy jak kasy starczy,może najpierw gniazda ssące aby to wyglądało jakoś a sam odkurzacz poczeka.

Do kotłowni garderoby czy wiatrołapu np w szafie można schować Wally Flexhttp://mycentralvacuum.com/wp-content/uploads/2012/07/Laundry-Room1.jpg

jeju pepa tak mi przykro, nawet dziad się nie pofatygował aby wam to zakomunikować. Na pewno kogoś jeszcze znajdziecie z jakąś luką w grafiku. Co do odkurzacza to instalacje kładziemy teraz na rowni z elektryką. Cena za punk to 200 zl będzie 5 punktów więć 1000zł, do tego należy doliczyć koszt gniazd (50zł), szufelka (150zł), wally flex pokazany przez Bejaro (300zł) sam odkurzacz z rurami i całym osprzętem 2600 firmy profi. A może można poszukać taniej w każdym razie myślę, ze warto. Dziś dostalismy pozytywną odp z banku, jeszcze tylko pare druków chcą i niby umowa ma być gotowa pod koniec następnego tygodnia. Mam nadzieje, ze decyzja jest ostateczna i że obejdzie się bez przykrych niespodzianek.uff

Na czym polega to wally flex??

Podpowiedź mała, szufelka do odkurzacza przyda się w kuchni i wiatrołapie ;) my jeszcze przy kominku chcemy i do tego separator- super popiół wybiera:D

Słyszałam o takich rurach chowanych w ścianie widział ktoś może jak to się w praktyce sprawdza ??

Czy ten wąż nie brudzi się jednak wewnątrz??

Edytowane przez MadziulaPM

Pepa... tulam mocno - może lepszy fachowiec na ciebie czeka??:D:D trzymam kciuki!!

Kurcze u nas 7 murarzy będzie pracować, stwierdzili, ze nasz domek max 2 mc a może i mniej niż 1,5 postawią, mąż z chłopakami dach w 2 tygodnie zrobią z deskowaniem i 2,5 mc ma być stan surowy otwarty. No zobaczymy... oczekiwania na koparkę trwają... Materiały czekają...

Pepa - gdybyś mieszkała bliżej oddałabym Ci na chwilę moich fachowców :) do końca tygodnia są u nas, potem mają trochę wolnego od nas :)

Gdyby odkurzacz centralny SAM zasysał brud to byłoby to rozwiazanie idealne :) ale że trzeba tak czy inaczej biegać z rurami, to my zostajemy przy tradycyjnym rozwiązaniu :) Zwłaszcza, ze kocham mego diabła wyjacego :) daje sobie radę z dwojka dzieci i psem ;)

Mamy już mury :) i ściany działowe :) jednak nie będziemy procesować się z architektem :p chwilowo ;) http://teczowykot.blogspot.com/2015/07/podaj-cege.html

Dzisiaj wymurowali już szczyt i zdjęty oczywiście jest już szalunek z wieńcy/ców. ;)

MadziulaPM>> chcecy ekologicznie je zwalczyć - w miejscu jeżynowego krolestwa będzie sad , tzn kilka drzewek owocowych, maliny, borówki amerykańskie i co tam nam jeszcze wpadnie do głowy. Tak więc lopada, widły, grube rękawice i bedziem kopac i wyciągać. Wiem, ze robota głupiego :/ :bash: 15 metrów dalej amy rzeczkę. Mam opory.

Architekt i jednocześnie kier. bud. Miał być mega fantastycznym wyczesanym fachowcem od wszystkiego (w zakresie jego obowiązków), Okazuje się, że NASZ MAJSTER, człowiek który w zasadzie jest prostym facetem wytyka błędy w projekcie. I się okazuje, że dach ze zwykłych krokwi byłby tańszy w ostatecznej wersji niż ten prefabrykowany. Kier bud na etapie PnB wystąpił o warunki podłączenia wody do działki obok :jawdrop: też moja ale nie ta co trzeba - Dostaliśmy PnB ale bujamy się do tej pory z wodą. W urzędach nie zauważyli . Podłączenie prądu - Koleś zapomniał dać nam umowę do podpisu w wyniku czego wszystko szło od początku, bo się pół roku mu to omsknęło. Takich kwiatków wychodzi więcej i więcej... Złożeczę na nasz pomysł zatrudnienia taty znajomego...

A teraz wisienka - w pokojach dzieci miały być szafy wnękowe (na wspólnej ścianie) i tadam w pokoju córki jest węższa o 10 cm. Teraz możemy już tylko zburzyć pół domu. Albo zrobić w tym miejscu regał na zabawki. Nie da sie tego w zaden sposób zmienic - wnęka jest zaraz przy drzwiach :/

U nas murarzy było dwóch plus jeden pomocnik. Uwinęli się w 1,5 miesiąca :) A zaczynali od ogrodzenia. Ze 250 metrów obwodu musieli zrobić. A i tak zrezygnowaliśmy z grodzenia części lasku ;) Mają moc panowie :)

Teczowy Kocie, rozumiem, i powodzenia życzę. Będę trzymać kciuki!!

My mamy akację na działce. Wczesną wiosną mąż wpadł z piłą spalinową, mnóstwo zrebków na opał będzie:P i potem znajomy koparką powyciągał ogromną ilość pni i korzeni a po 2 tygodniach.... akacje rosną dalej:/ przenoszą sie wgłąd działki i lasu o dobre 5-15 m od wcześniejszego stanowiska... Babcia proponowała od razu randapem je machnąć, ale też chcieliśmy naturalnie i... teraz już jestem pewna,że randap będzie mimo, ze działka z laskiem :/

Ale jeżyny może mniej inwazyjne są?? Nie znam sie zbytnio- to mąż mój rolnik :p

Fajnie,że u Was tak szybko poszło:) u nas dom podpiwniczony i okrutnie połamany ( teraz zastanawiam sie, czy to była dobra decyzja....

Murarze za pełną piwnicę do stropu z ociepleniem etc 18 tysia zażyczyli sobie, więc jak na taki domek i powierzchnie nie jest źle :)

Na działeczkę przyjechał już styropian i folia z kubeczkami jak to określił mój synek :D

Domeldom- fajny, prosty projekcik, wydaje się bardzo funkcjonalny- zwłaszcza z pomniejszonym pomieszczeniem gosp. a może podzielić je na spiżarkę i kotłownię??

Jakie ogrzewanie planujecie??

własnie sie dowiedziałąm ze Pan Murarz który miał u nas zacząć 17 go sierpnia......zrezygnował.

oczywiscie nie zadzwonił do nas.....tylko my do niego obgadać szczegóły.....

Extra :((((

Tak dokładnie jest - na tych porządnych fachowców trzeba czekać, a i często mają obsuwy w terminach... wiadomo, że na budowie terminy się przesuwają.

Tych, którzy mają termin wolny od ręki lepiej omijać ...

Myśmy początkowo zakładali ocieplenie wełną. Po wczorajszej luźnej rozmowie z człowiekiem od WM pomysł wełny wydaje mi się już mniej dobry, ze względu na dziurawienie folii przy montażu i nasiąkliwość wełny. Mam obawy, czy za 10-15 lat nadal będzie spełniała swoją funkcję. )

Radzę poczytać coś więcej o wełnie i nie powielać mitów i stereotypów. Jestem jedną z niewielu osób na forum, która dom z zewnątrz ociepliła właśnie wełną mineralną. Porobiłem takie małe amatorskie eksperymenty na własnej budowie, np. zostawiając wełnę na całe 2 lata na powietrzu (przyklejoną do cegły). Zostawiłem też styropian na całe dwa lata przyklejony do cegły... podpalałem, zamaczałem, odrywałem, itp itd... I jeszcze napiszę, że wełny przy montażu się nie dziurawi, ani nie kołkuje. Tak twierdzi osoba, która nie ma pojęcia o ocieplaniu wełną....