pepa 31.07.2015 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 BRAWOOOOO, cieszę się bardzo!!!!super!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wszamanka 31.07.2015 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Radzę poczytać coś więcej o wełnie i nie powielać mitów i stereotypów. Jestem jedną z niewielu osób na forum, która dom z zewnątrz ociepliła właśnie wełną mineralną. Porobiłem takie małe amatorskie eksperymenty na własnej budowie, np. zostawiając wełnę na całe 2 lata na powietrzu (przyklejoną do cegły). Zostawiłem też styropian na całe dwa lata przyklejony do cegły... podpalałem, zamaczałem, odrywałem, itp itd... I jeszcze napiszę, że wełny przy montażu się nie dziurawi, ani nie kołkuje. Tak twierdzi osoba, która nie ma pojęcia o ocieplaniu wełną.... napisz jakie miałeś wyniki tych eksperymentów, bo mi po dziesięciu godzinach pracy ciężko wyciągać wnioski z twojej wypowiedzi ;) MadziulaPM, to niech wam pogoda sprzyja i dom szybko rośnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 01.08.2015 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 a czy badania geotechniczne to Bocianki robiły czy nie robiły??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_PAK_ 01.08.2015 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 a czy badania geotechniczne to Bocianki robiły czy nie robiły??? My nie robiliśmy bo na naszym terenie nie było to wymagana tj. nie ma realnego zagrożenia np osuwiskami itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_PAK_ 01.08.2015 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 Nie wyrabiamy na zakręcie....u nas tempo bardzo ekspresowe... We wtorek uprawomocniłam PNB i założyłam DB oraz zostało zgłoszone rozpoczęcie budowy. Kierownik jest, majster jest...w tej chwili praktycznie wyczekujemy wtorku bo to właśnie we wtorek planowane jest wbicie pierwszej łopaty...emocje ogromne ale i panika...zreszta wiecie o co mi chodzi Na ten rok tylko fundamenty...w przyszłym mam nadzieje pociągnąć do SSO...oby sprawnie poszło! Widzę, że niektórzy już sa na etapie aranżacji wnętrz...super...też bym chciała byc na tym etapie Pasuje założyć Dziennik Budowy ale muszę laptopa ogarnąć bo na telefonie to sie można... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerrry1 01.08.2015 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 Mam pytanko do bocianków którzy buduja z betonu komórkowego. Czy jesli z zewnątrz kleicie na klej to w środku (ściany działowe) też. Dzis mój majster powiedział że on nigdy działowych nie kleił na klej tylko robi się zawsze na zaprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 01.08.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 świetny ten wynalazek do radzenia sobie z okruchami na blacie w kuchni, jakby się człowiek nie starał połowa i tak wyląduje na podłodze:) no ale my robimy wersję bez szaleństw, cobym mogła poszaleć przy wykończeniówce. Wally flex jest już na stałe z rurą która wyciąga się do 4m fajna sprawa do wiatrołapu lub innego pomieszczenia gdzie można go ukryć np w szafie w wiatrołapie lub kotłowni. Co do badań geologicznych to my robiliśmy, ale nie wiem czy to to samo co geotechniczne:confused: Fatalnie z tym randapem bo cholera mąż rok temu spryskał niemal całą działkę. czyli co mini ogródek warzywny odpada? czemu nie zapoznałam się z ulotką a jak bym wymieniła część ziemi w miejscu ogródka, to coś pomoże jeśli tak to na jaką głębokość mam wymieniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 01.08.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 W temacie szufelki pod blatowej,mój instalator mi odradzał bo niby rury się takimi mokrymi np. panierką z kotleta obklejają,nie zaleca niczego kleistego odkurzać... Nie powiem z doświadczenia, to usłyszana teoria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziulaPM 02.08.2015 04:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Mam pytanko do bocianków którzy buduja z betonu komórkowego. Czy jesli z zewnątrz kleicie na klej to w środku (ściany działowe) też. Dzis mój majster powiedział że on nigdy działowych nie kleił na klej tylko robi się zawsze na zaprawę Działowe na klej- mocniej trzyma, prędzej pęknie pustak jak łączenie/ spoina. Fatalnie z tym randapem bo cholera mąż rok temu spryskał niemal całą działkę. czyli co mini ogródek warzywny odpada? czemu nie zapoznałam się z ulotką a jak bym wymieniła część ziemi w miejscu ogródka, to coś pomoże jeśli tak to na jaką głębokość mam wymieniać? To teraz wiedza uniwersytecka- mąż po rolnictwie;) Teoretycznie kiedyś sie tam rozkłada, ale to pomysł "chytroamerykańca" a oni cóż... efekt uświeca srodki. Wymiana gleby pod ogródek na 30cm w głąb- tyle ma zazwyczaj warstwa "żywa" gleba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziulaPM 02.08.2015 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 W temacie szufelki pod blatowej,mój instalator mi odradzał bo niby rury się takimi mokrymi np. panierką z kotleta obklejają,nie zaleca niczego kleistego odkurzać... Nie powiem z doświadczenia, to usłyszana teoria. Racja tez o tym myślałam, trzeba by było tylko suche śmieci pod szufelkę dawać, u nas podłogóweczka w całym domu- wsio niemal schnie na wiór, więc myślę, że ani w wiatrołapie ani w kuchni nie będzie problemu?? Trzeba by było spytać kogoś kto ma i doświadczył- męża znajomy miał i odłączył bo dzieci się nią bawiły ( podłogową) i wsio w nią puszczały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziulaPM 02.08.2015 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Myśmy początkowo zakładali ocieplenie wełną. Po wczorajszej luźnej rozmowie z człowiekiem od WM pomysł wełny wydaje mi się już mniej dobry, ze względu na dziurawienie folii przy montażu i nasiąkliwość wełny. Mam obawy, czy za 10-15 lat nadal będzie spełniała swoją funkcję. Padł pomysł żeby ocieplić styropianem, na upartego moglibyśmy to wykonać samodzielnie. Ale przeliczając koszty niewiele drożej a za to znacznie szybciej wyszedłby natrysk pianką PUR. MadziulaPM, popytaj męża o co z tym natryskiem chodziło, bo w internecie to same ochy i achy można znaleźć... Witam z tej strony mąż Pianka PUR jak każdy materiał nie jest bez wad. Głównie chodzi (prawie jak zawsze) o technikę wykonania . mianowicie ów pianki nie można nakładać jednorazowo w całą przestrzeń między krokwiami. Im więcej się nakłada , tym jak ciasto więcej łapie pęcherzyków powietrza które w tym przypadku nie jest wskazane i cała lambda leci w dół poniżej lambdy nawet wełny. Czyli musiała by być nakładana po trochę przez kilka dni. Żeby któraś z ekip tak robiła nie widziałem nigdy w życiu. Godnym materiałem izolacyjnym jest również wełna celulozowa wdmuchuje się albo robi natryskowo lub pianka (PIR) w gotowych arkuszach montowana na krokwie lub podkrokwiowo. A i odnośnie tej wcześniejszej to tak jak wełna strasznie nasiąka wodą i pleśnie czy grzybki mają gdzie rosnąć. Informacje te uzyskałem od prof materiałoznawstwa tkaże nie są wymyślone przez producentów danego typu materiałów izolacyjnych. Pozdrawiam i z razie jakichś pytań to służę pomocą, choć na co dzień zajmuję się daszkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 02.08.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Madziula ?i jak robota idzie? zaczęliście wczoraj ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artemika 02.08.2015 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 A nasze PnB chyba juz blisko. Wczoraj byliśmy spotkać sie z ekipa zeby potwierdzić wrześniowy termin, byliśmy tez umawiać robociznę dachu bo ekipa nam nie robi. Sa z polecenia wiec pewnie nie bedziemy wydziwiać. Dziś mamy tez spotkanie z potencjalnym Kierownikiem i chyba decyzje uzależniony od tego jakie wrażenie na nas zrobi. A jak kupujecie materiały - wybieracie jakiś skład i juz wszystko od nich, czy szukacie gdzie najlepsza cena na poszczególne? Mi zależy na płynności i zeby mi zabierali nadwyżki jakby co. Czas najwyższy sie za tym zacząć rozglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_PAK_ 03.08.2015 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Witajcie! Jak postępy u Was? U nas ostatnie przygotowania przed jutrem Jest juz nawet pierwsza dostawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 03.08.2015 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 U mnie też niedługo start )) Czekam na uprawomocnienie PnB i w środę jadę do nadzoru budowlanego zgłosić rozpoczęcie prac. Badania geologiczne robiliśmy, bo taki był wymóg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_PAK_ 04.08.2015 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 04.08.2015...historyczny moment...w nasze życiu odznaczyła się pamiętna chwila....budujemy nasze wymarzone miejsce na ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkasia 04.08.2015 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 04.08.2015...historyczny moment...w nasze życiu odznaczyła się pamiętna chwila....budujemy nasze wymarzone miejsce na ziemi Wiem jak cieszy ta chwila, ale uwierz, że bardzo szybko o niej "zapomnisz", bo zaraz pojawi się kilkanaście takich historycznych momentów, a im trudniejszy będzie etap, tym bardziej historyczne będzie jego zakończenie. Po dwóch i pół miesiącach nie pamiętam dokładnej daty wbicia pierwszej łopaty, ale jestem pewna, że osiągnięcie upragnionego, okupionego ciężką pracą stanu zero na długo pozostanie mi w pamięci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 04.08.2015 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Bocianki ile płaciliście za wytyczenie domu ( i wjazdu na działke, jeśli kogoś to dotyczy) oraz czy tyczenie domu było przed zdjęciem humusu (czyli jakby na trawie) czy po zdjęciu warstwy ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkasia 04.08.2015 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Bocianki ile płaciliście za wytyczenie domu ( i wjazdu na działke, jeśli kogoś to dotyczy) Za tyczenie budynku (w maju b.r) płaciłam 400 zł od osi. Czy tyczenie domu było przed zdjęciem humusu (czyli jakby na trawie) czy po zdjęciu warstwy ziemi? U nas geodeta tyczył już po ściągnięciu humusu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 04.08.2015 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 500zl za tyczenie domu i wjazdu, po zdjeciu humusu. Inaczej koparka moglaby cos przesunąć. Geodeta najpierw wbil kilka palikow zeby wiedziec gdzie zbierac humus, ale mozna to zrobic samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts