_PAK_ 04.08.2015 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 04.08.2015...historyczny moment...w nasze życiu odznaczyła się pamiętna chwila....budujemy nasze wymarzone miejsce na ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 04.08.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 [ATTACH=CONFIG]326568[/ATTACH] PAK-SUPER!!!!! cieSZcie się jak najdłużej ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wszamanka 04.08.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 _PAK_ gratki! Ja dzisiaj zamówiłam okna, chciałam mieć prawie wszystkie kolory po kolei, ale w końcu stanęło na ciemny dąb, mam nadzieję że po zamontowaniu nie stwierdzę, że to jednak nie TO;) A w czwartek albo piątek przyjdą zrobić brakującą wylewkę, w przyszłym tyg ścianki działowe, elektryk, wentylacja...nabiera to wszystko tempa w końcu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 05.08.2015 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Za tyczenie budynku (w maju b.r) płaciłam 400 zł od osi. U nas geodeta tyczył już po ściągnięciu humusu. A ile dom ma osi? 6? Ile płaciliście za całość wytyczenia? mania_ania - to nie dużo, z tego co się orientuję jest drożej niż w tamtym roku _PAK_ - gratki! Miło popatrzeć Masz wrażenie(jak większość na tym etapie), że jakieś to takie małe jest? I pomyśleć, że nasze fundamenty będą jeszcze mniejsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 05.08.2015 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 PAK gratki, ja miałam motyle w brzuchu na początku budowy, ale szybko mi przeszło;) Wszamanka myślę, że będziesz zadowolona z okien. Ja mam jakoś tak śmiesznie, że tracę obiektywne spojrzenie na swój dom. To trochę tak jak z dziećmi każdy uważa, że jego najfajniejsze i na inne by nie zamienił ja póki co mam ten stan i niech trwa:) Dziś dekarze poprawiają dach, bo dachówkę tak ułożyli, że myślałam, że krew mnie zaleje, no ale grzecznie bez dyskusji przyznali rację i wzięli się za poprawki. Zobaczymy z jakim skutkiem. Nie możemy zamówić bramy bo 2 firmy okazały się mega niekompetentne i albo żle wykonały pomiar, albo inne kwiatki. Firma nr 3- oczywiście oddzwonie do państwa jutro -minęły 3 dni i cisza jesooooo:bash: poza tym dziś kończą instalację odkurzacza a w sobotę kończą elektrycy, we wtorek wchodzą tynkarze...Madziula dzięki za info o randapie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 05.08.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Widzę, ze dużo osób zaczyna w sierpniu, jak na razie macie dobrą pogodę więc korzystajcie z niej ja tyczyłam dom w marcu, nie wiem ile było osi.... dużo u mnie zastój, czekamy na transzę z banku, okna są, elektryka i alarm jest, piony od hydrauliki i odkurzacza centralnego są, kanały od WM są, tynki są! (mogę polecić fajnych tynkarzy z okolic Warszawy) teraz czas na podłówkę i wylewki, chcę zdążyć póki ładna pogoda i będą szybko schły. aa i podpisaliśmy umowę z WFOŚiGW na dofinansowanie 10tys. do pompy ciepła:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 05.08.2015 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 mania_ania to już sporo prac wykonaliście. My też startowaliśmy w marcu ale mieliśmy przestoje. Fajnie, że załapaliście się na dofinansowanie u nas kredyt musi być w walucie, a dopłaty są tylko dla złotówkowiczów. To do świąt będziecie mieć chyba stan deweloperski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_PAK_ 05.08.2015 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 PAK gratki, ja miałam motyle w brzuchu na początku budowy, ale szybko mi przeszło;) Właśnie takie mam odczucia, wiem ze daaleka droga przed nami ale juz się dzieje i to mnie nakręca...chociaż obawy mam, nie da sie ukryć ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 05.08.2015 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 tak planujemy. w sierpniu podlogówka i wylewki we wrześniu hydroizolacja dachu płaskiego, elewacja,podbitka, może szambo i równanie terenu październik docieplenie poddasza. Długo szukałam wykonawcy na poddasze, nie chcę firmy, która ma kilka budów a z szefem ciężko się spotkać. Pracują zazwyczaj 8-16ta i nie można się z nimi dogadać, bo odsyłają do szefa. Szukałam ekipy gdzie szef pracuje z chłopakami i znalazłam, tyle, że za 90 zł/m2!! sama robocizna i 2 miesiące pracy. No ale teraz mam polecenie z forum za 50zł/m2 i mamy się spotkać, więc liczę na dobrą współpracę Muszę przyznać, że do tej pory (odpukać ) nie miałam z żadną ekipą problemu, płatności zawsze po wykonanej pracy (tynkarzom zwracaliśmy za materiał, jak przyjechał na budowę), ale zasadę mam taką, że tylko polecone ekipy, nikt z internetu i zawsze po 3-4 oferty. ALe na to trzeba czasu, ja na szczęście siedziałam w domu z dzieckiem. Teraz od poniedziałku wróciłam do pracy więc nie będę miała tyle czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_PAK_ 05.08.2015 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 A ile dom ma osi? 6? Ile płaciliście za całość wytyczenia? mania_ania - to nie dużo, z tego co się orientuję jest drożej niż w tamtym roku _PAK_ - gratki! Miło popatrzeć Masz wrażenie(jak większość na tym etapie), że jakieś to takie małe jest? I pomyśleć, że nasze fundamenty będą jeszcze mniejsze... Faktycznie małe ale juz mnie wczesniej uswiadamiali, ze roqaie tak wydaje...zobaczymy jak będzie dalej My tyczenie mieliśmy po kosztach bo mój brat geodeta...a tyczone było bez ściągania humusu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 05.08.2015 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) a my na nowo w trakcie rozmów z murarzami.....ceny za sso parterówka 100 m.+40 m poddasze od 26 000 do uwaga uwaga/ dzisiejsza najnowasza cena to ......78 000 -ha ha ha hamożna? można ! Edytowane 5 Sierpnia 2015 przez pepa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artemika 05.08.2015 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Mania_ania - ja bym poprosiła o ten namiar na tynkarzy, wogole jak możesz wyślij namiar na wszystkich fachowców jakich możesz polecić. Szukam tez kogoś do WM i odkurzacza - robiła Ci to jedna firma? Ja tez biorę tylko ekipy z polecenia, ceny niestety zdecydowanie wyższe niz jak wysyłałam do "przypadkowych" ekip z internetu. PAK - zazdrosne tego etapu bo juz nie moge sie doczekać u siebie. Faktycznie jest takie złudzenie ze domek strasznie mały, potem hak sa ściany przed tynkami tez tak sie wydaje ale po tynkach trochę sie powiększa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artemika 05.08.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Pepa - niezle z ta cena:) za parterowke o takiej powierzchni to chyba "lekko" przesadzili. To cena z dachem juz jak rozumiem? A kiedy zaczynacie? Jak tam Twoje papiery bo online dobrze pamietam czy składałas zgodnie z nowymi przepisami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 05.08.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) mania-ania - jesteśmy po rozmowie z kierbudem od Ciebie dzięki na 99 % będzie to On ! Artemika- tak ,ceny z dachem w sensie deskowanie + papa ... niby do 14 go sierpnia ma być gotowe .....sama jestem bardzo ciekawa....oczywiscie W Starostwie teraz nic nie moga powiedzieć.... Edytowane 5 Sierpnia 2015 przez pepa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkasia 05.08.2015 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 A ile dom ma osi? 6? Ile płaciliście za całość wytyczenia? Dom na planie "L", więc 6 (tak mi się wydaje ) Ale wyznaczał nam 4, dwie sobie wyprowadzaliśmy sami. A płaciliśmy za "dwie" 800 zł + przysłowiowa flaszka. Upust wynika z tego, że ten geodeta "opiekuje się nami" od momentu wycinania naszej działki z większej działki, robił nam mapkę do celów projektowych, wytyczał dom i inwentaryzacje "po" też jemu zlecimy i akurat miał dwie roboty w naszej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_PAK_ 05.08.2015 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Mania_ania - ja bym poprosiła o ten namiar na tynkarzy, wogole jak możesz wyślij namiar na wszystkich fachowców jakich możesz polecić. Szukam tez kogoś do WM i odkurzacza - robiła Ci to jedna firma? Ja tez biorę tylko ekipy z polecenia, ceny niestety zdecydowanie wyższe niz jak wysyłałam do "przypadkowych" ekip z internetu. PAK - zazdrosne tego etapu bo juz nie moge sie doczekać u siebie. Faktycznie jest takie złudzenie ze domek strasznie mały, potem hak sa ściany przed tynkami tez tak sie wydaje ale po tynkach trochę sie powiększa:) Coś w tym jest bo u szwagra jest paka i wnętrza takie malutki...salon mają 2m mniejszy a mi się wydaje ze nawet sofy tam nie będzie jak ulokować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sisco 06.08.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 (edytowane) Cześć wszystkim! Chcemy z żoną wyremontować dom po moich dziadkach - dom ma jakieś 30 lat – wynajęty rzeczoznawca ocenił, że ściany są suche, odwodnienie jest zrobione, dach był wymieniany kilka lat temu więc jest ok. – ogólnie mam na piśmie wszystko, że z domem jest wszystko ok. i nadaje się do zamieszkania od zaraz bądź remontu. Nie jest to typowy klocek z PRL. Są piwnice z kotłownią i miejscem na węgiel, spiżarką i kuchnią - piętro z łazienką i 4 pokojami i niezagospodarowane poddasze - wszystko do dość łatwego przerobienia. Trzeba wymienić instalację elektryczną, ogrzewanie i ocieplenie i dostosować wnętrza do współczesnych standardów. Ogólnie nie chcę się zajmować remontem ani żadnymi sprawami z tym związanymi, chociaż zajmuje się osobiście importem granitu na blaty i płytek nie znam się na technologiach budowlanych a szkoda mi czasu na czytaniu o konstrukcji ścian itp. chcielibyśmy z żoną po prostu wprowadzić się do gotowego domu bez jeżdżenia tam w czasie budowy bo mieszkamy dość daleko. Zresztą jak patrzę na swoich znajomych, którzy przez kilka lat codziennie po pracy jadą na budowę i coś tam sami dłubią a nie mają czasu dla dzieci, żeby zabrać żonę na kolację czy w jakąś podróż a ich jedynym tematem jest budowa domu. Jak się wprowadzą zaczynają się pomysły o panelach słonecznych, podjeździe do garażu itp. itd. i tak mija pół życia na robieniu czegoś przy domu. Chcielibyśmy uniknąć tego z żoną i skupić się na sobie, dzieciach i spełnianiu swoich marzeń. Podziwiam wszystkich Was, którzy angażujecie się tak bardzo w budowę swoich domów. Jak radzilibyście mi zrobić - myślałem o tym, żeby znajomy architekt zrobił mi projekt przebudowy i aranżacji wnętrz (chcemy tylko troszkę zmienić układ dwóch pokoi i zabudować poddasze), później zatrudnić firmę, która kompleksowo wszystkim się zajmie i osobę z niezależnej firmy zajmującej się nadzorem budowlanym wiedziała jakie dokumenty będą potrzebne i pozwolenia, żeby pilnowała, żeby wszystko było robione zgodnie ze sztuką budowlaną i pilnowała kosztów oraz przedstawiła np. szacunkowe koszty różnych typów ogrzewania wraz z amortyzacją w skali kilku lat tak, żebyśmy mogli się zdecydować na jakiś wygodny dla nas typ. Kolega z którym współpracuje zajmuje się projektowaniem kuchni i łazienek więc zrobi mi to w nowoczesnym stylu. Meble do salonu i sypialni kupimy sobie sami. Opłaca się w ogóle angażować pojedyńcze ekipy budowlane czy raczej skupić się na jednej firmie? Chciałbym uniknąć jak wspomniałem odwiedzin budowy w czasie remontu. Jednocześnie chce mieć na wszystko umowę i FV. Czy takie firmy sporządzą mi wcześniej do akceptacji kosztorys remontu zgodnie z wytycznymi na piśmie tak, żebym przed jego rozpoczęciem wiedział na jakie koszty mam się przygotować? I chyba lepiej rozliczać się po skończeniu danego etapu remontu? Pozdrawiam,Krzysiek Edytowane 6 Sierpnia 2015 przez sisco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artemika 06.08.2015 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Sisco - jeśli chodzi o nieangażowanie się i nie odwiedzanie budowy - ja tego nie widzę nawet przy wynajęciu firmy która kompleksowo się zajmie przebudową i inspektora nadzoru. Masz firmę i człowieka któremu możesz w stu procentach zaufać? Jeśli nie, musisz pamiętać że dla obydwu będzie to praca na której będą chceili jak najwięcej zarobic i najmniej się narobić. Finał bedzie taki że inwestycja będzie Cię kosztowal nawet 30% więcej a za kilka lat i tak zacznie się sypać więc czar o skupianiu się wyłacznie na rodzinie i spełnianiu marzeń pryśnie. Ja też jestem mocno zapracowana ale wiem, że jak teraz tego nie dopilnuję i nie poczytam, to odbije mi się to czkawką za kilka lat. Osobiście zdecydowałam się brać ekipy na poszczególne etapy bo po pierwsz wychodzi to zdecydowanie taniej a po drugie biorę sprawdzonych fachowców. Większość firm zajmujących się kompleksową obsługą budów wynajmuje ludzi spod pośredniaka jak akurat mają zlecenie. Tak to niestety działa. Chyba że masz sprawdzoną firmę, to co innego, obok mnie sąsiad budował kompleksowo i ma bardzo złe doświadczenia. A gdzie masz ten domek dokladniej? Pepa - powiedznia życzę w takim razie, mam nadzieję że do niczego się nie przyczepią. Bo slyszalam że jak będą kazali uzupełnic,, to potem mają znowu 30 dni i tak w kólko. Ach, co za kraj. M_kasia - to za wytyczenie domu liczą od osi? Moj jakiś skomplikowany, aż się boję ile geodeta krzyknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sisco 06.08.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 (edytowane) Sisco - jeśli chodzi o nieangażowanie się i nie odwiedzanie budowy - ja tego nie widzę nawet przy wynajęciu firmy która kompleksowo się zajmie przebudową i inspektora nadzoru. Masz firmę i człowieka któremu możesz w stu procentach zaufać? Jeśli nie, musisz pamiętać że dla obydwu będzie to praca na której będą chceili jak najwięcej zarobic i najmniej się narobić. Finał bedzie taki że inwestycja będzie Cię kosztowal nawet 30% więcej a za kilka lat i tak zacznie się sypać więc czar o skupianiu się wyłacznie na rodzinie i spełnianiu marzeń pryśnie. Ja też jestem mocno zapracowana ale wiem, że jak teraz tego nie dopilnuję i nie poczytam, to odbije mi się to czkawką za kilka lat. Osobiście zdecydowałam się brać ekipy na poszczególne etapy bo po pierwsz wychodzi to zdecydowanie taniej a po drugie biorę sprawdzonych fachowców. Większość firm zajmujących się kompleksową obsługą budów wynajmuje ludzi spod pośredniaka jak akurat mają zlecenie. Tak to niestety działa. Chyba że masz sprawdzoną firmę, to co innego, obok mnie sąsiad budował kompleksowo i ma bardzo złe doświadczenia. A gdzie masz ten domek dokladniej? Nikt z mojej rodziny ani z rodziny narzeczonej nie zajmuje się budowlanką za bardzo więc nie mam nikogo na miejscu za bardzo kto mógłby rzucić fachowym okiem na robotę. Sam też się nie znam na budowlance z wyjątkiem w jakimś zakresie płytek i blatów kamiennych - mogę wsiąść w auto raz na jakiś czas i podjechać ale mam pewne obawy czy będę w stanie ocenić czy to co robi ekipa jest poprawne czy nie szczególnie jeśli będę oglądał efekt pracy. Może faktycznie skupię się na małych ekipach, postaram się zorientować kto w danej okolicy jest godny polecenia i rozdzielić pracę na etapy, tak żeby jedna ekipa kończyła pracę a kolejna wchodziła. Edytowane 23 Stycznia 2018 przez sisco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 06.08.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 artemika -dzisiaj rozamwiałam znowu zezStarostwem....okazało się zę są braki.....najlepsze że zgłosiłam 14 go lipca i przez 3 tygodnie cisza......(a jak wiemy mają na to 30 dni),więc mam braki i po otrzymaniu poprawek znowu leci temin od poczatku 30 dni (tak jak mówisz).....Jak zwykle okazało się ze w Starostwie pracują życzliwi ludzie,Pani Urzędnik podpowiedziąła żeby umorzyc zgłoszenie i jednoczensie zrobić na ....pozwoleniu na budowę i Ona to już szybko ogarnie.... OGÓLNIE MAM NIEZŁEGO DOŁA ((((.....EKIPA TYDZIEŃ TEMU....TERAZ BŁĘDY W ZGŁOSZENIU.....CIEKAWA JESTEM CZY W TYM ROKU ZACZNIEMY FUNDAMENTY.... sisco- szkoda że masz tak daleko.....ale tak to nie działa moim zdaniem ......że Ty tu -z Rodziną ,wakacje....kolacje....a tam ktoś będzie robił i ktoś inny pilnował......będą Cię chcieli "naciąć " na każdym kroku .To moje zdanie...jak Ci wszystko jedno gdzie możesz być ...to jedz tam..... no chyba że Cię stać na remont co chwilę-bo jak teraz tego pierwszego nie dopilnujesz....to będziesz ciągle poprawiał.....jedni po drugich.....zwalając wine na poprzednich....i tak w kółko.....czy rzeczywiście będziesz mieć wtedy czas na Rodzinę,fajne życie bez stresu???? Napewno nie..... powodzenia;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts