TeczowyKot 28.08.2015 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Arturo - na Ciebie zawsze można liczyć W koks lecimy z pelletem Trudno. Chcesz tego czy nie I z tym faktem żyć trzeba dalej Byc może chodziłam po niezbyt profesjonalnie wykonanej podłogówce, stąd moje obawy. Ale dodatkowo zimą pomykam po zimnych płytkach w skarpetkach. I dla mnie to jest optymalna temperatura. W takich sytuacjach kryzysowych o których pisałam, potrzebuje w pokoju Młodej temp. W granicach 18-19 stopni albo i mniej. Kaloryfer daje mi możliwość regulowania ciepła/zimna. Podłogówka pod kątem jej stałości i bezwładności raczej nie... Takie dylematy. Na szczęście za maksymalnie dwa-trzy lata problemy te powinny zniknąć więc nie tzreba będzie niepokoić się o zimno i ciepło w pokojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.08.2015 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Być może teraz kaloryfery dają ci komfort schłodzenia pokoju w krótkim czasie o 3-4st.C ale w nowym domu zapomnij o tym,nie ma szans bez otwarcia okien.Bazując na zakreceniu kaloryferow na ochłodzenie o kilka stopni w pokoju poczekasz kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeczowyKot 30.08.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 Arturo, skomplikowales nam instalacje Musimy w takim razie od razu zalozyc grzejniki i zwiekszyc ilosc sekcji... Instalator bedzie musial poglowkowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.08.2015 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 Arturo, skomplikowales nam instalacje Musimy w takim razie od razu zalozyc grzejniki i zwiekszyc ilosc sekcji... Instalator bedzie musial poglowkowac A tam,grzejniki nic Ci nie dadzą,po całkowitym ich zakręceniu temp.w pokoju spadnie o 3-4st.C dopiero po kilku dniach Jedynym sposobem na takie wychłodzenie pokoju w nowym domu jest otwarte okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeczowyKot 30.08.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 (edytowane) Otwarte okno, zakręcone grzejniki plus wyłączenie podłogówki. Ewentualnie dogrzanie do przyzwoitego poziomu delikatnie rozkręconym grzejnikiem. Ja juz z założenia nie mogę mieć domu energooszczędnego tudzież bardzo pasywnego Podłogówka u córy na oddzielnym obwodzie... Nic to... Nasz mały domeczek http://teczowykot.blogspot.com/2015/08/rzut-pomieszczen-i-powody-dla-ktorych.html rzut pomieszczeń Wersja ostatecznie nieco zmodyfikowana. Prak małej pracowni przy sypialni, brak jednych drzwi do spizarni. Tych od strony wiatrołapu. Większy taras za domem Edytowane 30 Sierpnia 2015 przez TeczowyKot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana_ 01.09.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Witam, my również jesteśmy Bociankami2015:) mury już stoją, za tydzień ekipa zaczyna dach.TęczowyKot my również budujemy parterówkę o podobnych wymiarach - ok. 140m2 zabudowy bez garażu, zrobiliśmy drobne modyfikacje w projekcie, szafy wnękowe w pokojach dziecięcych i garaż na jedno auto a druga połowa to pomieszczenie gospodarcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 01.09.2015 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 jakie macie okna? jakie profile, jaki producent? na jakie opcje dodatkowe się zdecydowaliście a jakie sobie odpuszczacie? już nie ogarniam, za duży wybór mamy okno tarasowe 2400 szerokości, zastanawiamy się nad hsem, 4 tysiące drożej niż okno przesuwne z progiem, decyzja nie jest łatwa u nas jest ciekawie, ekipa zapomniała o oknie szczytowym na poddaszu oraz mamy od podłogi do okna 85cm a w kuchni miał byc zlew pod oknem mądry Polak po wymurowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 01.09.2015 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 My bierzemy pod uwagę okna trzyszybowe, być może będzie to Vetrex v82, ale mamy jeszcze trochę czasu. A ile chcieliście cm od podłogi do okna? Nie będzie blatu na równi z parapetem czy będzie? Pozdrowienia dla zakręconej ekipy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wszamanka 01.09.2015 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 myśmy zamówili vetrex v82, w piątek przychodzą przygotować ościeże pod ciepły montaż, a w sobotę montaż okien. Byłoby jutro montowane, ale ekipa dzisiaj nie zdążyła do ościeży dojechać. Oprócz ciepłego montażu, który do trzyszybówek wydaje mi się oczywistością, nie braliśmy żadnych bajerów dodatkowych. Może gdybyśmy mieli nieograniczony budżet to zdecydowałabym się na ukryte zawiasy, ale wolę zaoszczędzoną kasę w ładniejsze parapety zainwestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.09.2015 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 (edytowane) Oprócz ciepłego montażu, który do trzyszybówek wydaje mi się oczywistością, Ciepły montaż rozumiem montaż na taśmach paroszczelnych i paroprzepuszczalnych,nie ma nic wspólnego z ilością szyb w oknie i z powodzeniem sprawdza się w dwu jak i w trzyszybowych. Główny powód ciepłego montażu to wilgoć a nie przenikanie ciepła jak błędnie nazwa wskazuje. Ja mam M&S,tytanowe termo z szybą 0,5,polecam bo wtedy były rozsądne cenowo za dobre parametry okien no i ładne i miłe dla oka ramy http://www.ms.pl/produkty/okna_tytanowetermo_pcv Edytowane 1 Września 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 02.09.2015 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Czy OZC było wykonane z uwzględnieniem ogrzewania garażu? W ogóle było wykonane OZC?... Jakie wyniki? Instalację CO instalator dobrał w oparciu o projekt i planowane ocieplenie i U ścian, okien itp. ale czy liczył OZC, szczerze wątpię. Kiedyś mąż się w to bawił i liczył w jakichś programach dostępnych w sieci ale co mu tam wychodziło to sam nie pamięta, mówi że wyniki były lepsze niż się spodziewał więc pewnie coś spartolił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 02.09.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Ciepły montaż rozumiem montaż na taśmach paroszczelnych i paroprzepuszczalnych,nie ma nic wspólnego z ilością szyb w oknie i z powodzeniem sprawdza się w dwu jak i w trzyszybowych. Główny powód ciepłego montażu to wilgoć a nie przenikanie ciepła jak błędnie nazwa wskazuje. Ja mam M&S,tytanowe termo z szybą 0,5,polecam bo wtedy były rozsądne cenowo za dobre parametry okien no i ładne i miłe dla oka ramy http://www.ms.pl/produkty/okna_tytanowetermo_pcv Czyli najlepiej ciepły montaż plus ocieplenie styropianem wokół okna np. 5 cm? Ostatnio mi koleżanka wspominała, że tak właśnie mają zamiar zrobić tzn. w czasie murowania powiększyli otwór na okno o 5 cm z każdej strony i tam pójdzie warstwa styropianu i dodatkowo będę mieć ciepły montaż. Ma to uzasadnienie, warto tak robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 02.09.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Ale jak to? Okna beda mocowane do styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 02.09.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Nie, do muru. Sposób montażu taki jak na rys.4 http://www.audyt-energetyczny.net/dom-pasywny-jak-sie-pozbyc-mostkow-liniowych.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artemika 04.09.2015 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 To i ja się pochwałę że równo po 65 dniach oczekiwania doczekaliśmy PnB:) jedyna radość ze zmiany przepisów jest taka, że nie trzeba czekać na uprawomocnienie ani na nic tylko rozpoczynać wiec dwa dni po PnB ruszyły roboty i jutro wylewamy fundamenty. Na razie wszystko idzie jak z płatka wiec przygoda z budowaniem bardzo mi się podoba. Szkoda ze jestem trochę w tyle za wiekszością bo poruszacie tematy o których jeszcze nie mam pojecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 04.09.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 To i ja się pochwałę że równo po 65 dniach oczekiwania doczekaliśmy PnB:) jedyna radość ze zmiany przepisów jest taka, że nie trzeba czekać na uprawomocnienie ani na nic tylko rozpoczynać wiec dwa dni po PnB ruszyły roboty i jutro wylewamy fundamenty. Na razie wszystko idzie jak z płatka wiec przygoda z budowaniem bardzo mi się podoba. Szkoda ze jestem trochę w tyle za wiekszością bo poruszacie tematy o których jeszcze nie mam pojecia. Super, gratulacje! U nas te dodatkowe procedury zaprały nam kolejny miesiąc... Nie martw się, nie jesteś w tyle, jest wiele osósb, które chciałby być już tak daleko jak Wy. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeczowyKot 05.09.2015 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Artemika - gratulacje teraz juz pójdzie z górki A co do tyłóœ w budowie... rzekłabym, że raczej stanowi to na plus Masz czas na przemyślenie wielu kwestii (jeszcze nie ogarniętych) i uniknięcie pomyłek... Czy ktoś z Was ma studnię głębinową albo przymierza się do odwiertu?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 05.09.2015 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 my się przymierzamy do studni u nas piaski, sucho, a działka nie taka mała, myślę,że w kilka lat inwestycja powinna się zwrócić, rozmawiałam już wstępnie z panem polecanym na grupie łódzkiej dziś jedziemy zapłacić zaliczki na więźbę, okna i dach niezły maraton nas czeka wczoraj był Pan od okien, pomierzył, wyjaśnił, rozwiał moje wątpliwości, okna wybrane tylko drzwi wejściowe chyba będziemy musieli wziąć aluminiowe bo mamy mikrowiatrołap i potrzebujemy otwieranych na zewnątrz, trudno się mówi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 05.09.2015 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 tylko drzwi wejściowe chyba będziemy musieli wziąć aluminiowe bo mamy mikrowiatrołap i potrzebujemy otwieranych na zewnątrz, trudno się mówi Przecież każde drzwi mogą się otwierać a zewnątrz, pod warunkiem, że jest zadaszenie. Generalnie zadaszenie nad wejściem będzie bardzo praktyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziulaPM 05.09.2015 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Czyli najlepiej ciepły montaż plus ocieplenie styropianem wokół okna np. 5 cm? Ostatnio mi koleżanka wspominała, że tak właśnie mają zamiar zrobić tzn. w czasie murowania powiększyli otwór na okno o 5 cm z każdej strony i tam pójdzie warstwa styropianu i dodatkowo będę mieć ciepły montaż. Ma to uzasadnienie, warto tak robić? TO ja przycupnę i posłucham więcej- brzi ciekawie i jesteśmy na etapie rozwiiązań okiennych. Mąż myslał o montażu w jakiejś ramce dodatkowo- jusze dopytać. Ogólnie jakoś wszyscy w regionie "sprzedający okna i monterzy odradzają mi ciepły montaż jako mało efektowny i jedynie nabijanie na koszty inwestora. Mąż sie upiera a ja szukam info dalej. Artemika- fajnie, ze już ruszacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts