Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2015 - dla tych co planują start w 2015 roku

Recommended Posts

U nas już jest piwnica, 1.09 zalany został strop 9 szalowanie i zbrojenie trwało około 4,5 dnia więc sprawnie chłopakom poszło:)

Teraz chłopaki opryskali chałupkę dysperbitem i ocieplają piwnicę. Chcemy dodatkowo ocieplić ławy na co fachura nasz lekko się zdziwił;)

W przyszłym tygodniu dalsze ocieplanie i murowanie zaczynamy parteru- stąd w temacie okien posiedzę troszkę, może to niegłupi pomysł z tym 5 cm styro wewnątrz otworu okiennego.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72

Jest to montaż okien w warstwie ocieplenia na specjalnych kotwach np.JB-D,ma on na celu ograniczyć straty energii przez okno z tym,że wg mnie inwestycja taka nie jest zbytnio uzasadniona ekonomicznie a głównym celem takiego montażu jest zmniejszenie wnęki okiennej przy grubej warstwie styropianu np.25-30cm czyli montaż okien na kotwach poprawia nam jedynie wizualnie wygląd elewacji.

Tak,niektórzy będą w szoku,że można tyle na ściany zapakować izolacji ale jak najbardziej popieram takie coś ;)

Koszt kotew JB-D w moim przypadku to było ok.5tys.zł czyli sporo a wnękę zmniejszyłem o 3cm przez wysunięcie okna częściowo w warstwę izolacji bo tyle można śmiało wysunąć bez dodatkowych kosztów i z 20cm wnęka zrobiła mi się 17cm ;)

TO ja przycupnę i posłucham więcej- brzi ciekawie i jesteśmy na etapie rozwiiązań okiennych. Mąż myslał o montażu w jakiejś ramce dodatkowo- jusze dopytać.

Ogólnie jakoś wszyscy w regionie "sprzedający okna i monterzy odradzają mi ciepły montaż jako mało efektowny i jedynie nabijanie na koszty inwestora.

Mąż sie upiera a ja szukam info dalej.

Artemika- fajnie, ze już ruszacie :)

Niektóre firmy "ciepłą ramkę" dodają gratis ale tu trzeba popisac się zdolnoscią negocjacji ;)

Co to montazu na tasmach nie jestem również zwolnnikiem tego rozwiązania,można to wykonać w inny sposób.

Polecam lekturę działu okiennego ;)

Tylko my nie bierzemy nikogo z montażem. System gospodarczy budowy, sami montujemy. W tym domu mąż wstawiał okienka i działają od 6 lat pięknie. Raczej dogaduję sie na ewentualny montaż 1 okna i sprzedaż z nizszym vatem wszystkich z podbiciem gwarancji. I właśnie choć sami chcemy montować wszyscy mi odradzają Ciepły montaż jako pic na wodę i wyciąganie kasy od inwestora( podobno podparte wieloletnią praktyką wstawiających okna po konsultacjach tychże ludzi) nic to, czytamy dalej.

Gość Arturo72
Fundamenty zalane:)

MadziulaPM - nasz majster jak usłyszał o ociepleniu bloczków z dwóch stron 17 i 15 cm to sie złapał za głowę. Muszę o tym poczytać. Wiec podobnie jak u Was:)

Z dwóch stron nie ma sensu bo i tak mostek termiczny będzie do gruntu a pod domem temperatura z biegiem lat się stabilizuje także jak izolować termicznie ławy i ściany fundamentowe to tylko od zewnątrz.

co do ocieplenia to mój mąż chciał taki specjalny styropian dawać pod ławy- czy to było termano?? by i od spodu ławy odizolować, ale w tym momencie czekaliśmy na kaskę i w ostatnim rozrachunku nie daliśmy.

U nas wygląda to tak:

- chudziak pod ławy

- ławy

- bloczki

na to dysperbit, klej do styropianu i chyba 18cm styro ( albo 16? muszę męża spytać, grube toto, twarde okrutnie, ciężkie i takie z gotowymi zakładkami, że robi sie na pióro i wpust by dodatkowo uniknąć mostków, na to pójdzie folia kubełkowa i obsypanie piwnicy ziemią.

Wewnątrz mamy pierwszą wylewkę z chudziaka, na to na ławy pójdzie styropian i posadzka dopiero właściwa. Więc ławy będą jakby z 3 stron odizolowane.

Artemika- a ja tak jak totalny laik, ale na chłopski rozum dałabym z 2 stron styro- wszak niby grunt przemarza do jakiejś głębokości tylko, ale o spodu także, a nie każdy robi takie ocieplenie jak na płycie fundamentowej- i zawsze to mniej po fundamentach będzie zimna wnikało.

To tak jak byśmy gorący słoik z obiadem okryli z jednej strony ręcznikiem, lub z dwóch- choć stałby na nieocieplonej powierzchni, jednak chyba mniej się wychłodzi. Ale to tylko moje nieprofesjonalne totalnie zdanie :)

Hehe to mój maż miał kiedyś klienta który zażyczył sobie ocieplenie podbitki :) Chęć inwestora rzecz święta :) Wszak jego dom i jego pieniążki.

Gość Arturo72
co do ocieplenia to mój mąż chciał taki specjalny styropian dawać pod ławy- czy to było termano?? by i od spodu ławy odizolować, ale w tym momencie czekaliśmy na kaskę i w ostatnim rozrachunku nie daliśmy.

Na to nie zgodziłby się,żaden konstruktor i Kierbud bo nie ma takiego styro,żeby spełniał wytrzymałościowo obciążenie całego domu bezpośrednio przez styro na ławy.Z tego styro za parę chwil byłby placek a w konsekwencji pękanie ścian.

Jedyne sensowne pozbycie się mostka termicznego do gruntu na fundamencie ławowym to to isomur:

http://www.stahlton.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=75&Itemid=201

Artemika- a ja tak jak totalny laik, ale na chłopski rozum dałabym z 2 stron styro- wszak niby grunt przemarza do jakiejś głębokości tylko, ale o spodu także, a nie każdy robi takie ocieplenie jak na płycie fundamentowej- i zawsze to mniej po fundamentach będzie zimna wnikało.

To tak jak byśmy gorący słoik z obiadem okryli z jednej strony ręcznikiem, lub z dwóch- choć stałby na nieocieplonej powierzchni, jednak chyba mniej się wychłodzi. Ale to tylko moje nieprofesjonalne totalnie zdanie :)

Grunt przemarza jedynie poza domem,pod domem temperatura gruntu jest jego naturalna czyli ok.6-8st.C a dodając do tego straty ciepła z domu do gruntu,grunt po kilku latach pod domem osiąga temp.10-15st.C i to jest jego stała temperatura i dlatego bezsensem jest izolowanie od wewnątrz.

Zatem mostek termiczny do gruntu jest najmniej szkodliwy niż mostki ścienne czy straty energii przez wentylację.

A zimno nie wnika,to ciepło ucieka :)

Jako ciekawostkę dodam,że w garażu nie ogrzewanym i gdzie nie ma izolacji podłogi temperatura w tymże garażu nigdy nie spadnie poniżej zera ponieważ garaż jest "ogrzewany" własnie przez grunt ;)

I to są własnie tego typu knify,których poznanie pozwala na stwierdzenie,że ogrzewanie prądem będzie tańsze niż ogrzewanie ekosyfem ;)

Zatem bocianki czytać,czytać i uczyć się a powietrze dla Was,dla Waszych dzieci i dla sąsiadów stanie się czystsze ;)

Edytowane przez Arturo72

N

Jedyne sensowne pozbycie się mostka termicznego do gruntu na fundamencie ławowym to to isomur:

http://www.stahlton.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=75&Itemid=201

Wcale nie jedynie, a do tego najdrozsze. Alternatywą i to duzo tanszą jest pierwsza wartstwa z porothermu zasypanego perlitem. Obliczeniowo porównywalne z isomurem

A właśnie mąż chciał to zrobić na zasadzie płyty fundamentowej ( ocieplenie ław od spodu). W krajach skandynawskich nawet są formy do ław fundamentowych w kształcie litery U ze specjalnego ocieplenia, tylko w naszym regionie i zapewne niestety kraju tego jeszcze nie ma ( a ściąganie tego z zagranicy było wyjątkowo kosztowne) i o tych technologiach wiedzą głównie ludzie którzy pracowali za granicą i tego typu rozwiązania stosowali.Cyt. z męża" Są tez pianki po której czołgiem można jeździć i nic się nie dzieje (pianka PIR) i po 40 latach mają lepszą lambdę niż po produkcji"

Nasz kierbud potwierdził, a to facet "światły" na bieżąco z prawem budowlanym i nowinkami technologicznymi. Ale to nie temat na ten wątek i ja jednie pośredniczę w przekazie info, mąż się tym zajmuje i mi tutaj podpowiada- może komuś się przyda info i poszuka dalej.

My niestety ocieplimy jedynie boki ławy i ławę z góry- tak samo w piwnicy posadzki będą ocieplone "na ławach" by zrobić w miarę możliwości minimalną drogę możliwą do ucieczki ciepła.

Artemika, mój mąż twierdzi, że warto ocieplać z dwóch stron " z tego względu, że ciepło od środka wypromieniowuje ( patrz nadproża nad oknami i tak samo w dół w ziemię) gdy ocieplamy z 2 stron, wówczas ciepło ma mniejsze szanse na ucieczkę, nie chodzi jedynie o nie przenikanie zimna. Skończyły się czasy, że likwiduje się szpary w ścianach tak by zimno nie wiało do środka, zabezpieczamy teraz budynki też w drugą stronę, by ciepło nie uciekało na zewnątrz. Proces przebiega generalnie jak z prawami fizyki- ciepło wędruje w kierunku niższej temperatury-tak jak ze stężeniami w chemii i biologii- patrz osmoza. I właśnie dzięki temu mamy np. ciąg w kominie na zasadzie różnicy temperatury temperatur i ciśnienia- na dole wyższe, na górze niższe, stąd wyższe próbuje wyrównać się z niższym i mamy ciąg, tak samo wyższa temperatura muru/ ściany chce zrównać się z niższą temperaturą otoczenia i ciepło ucieka. warto wiec utrudnić tą drogę i maksymalnie ograniczyć utratę tegoż ciepła"

Może na coś się Wam taka wypowiedź przyda, a i tak każdy ma własny punkt widzenia i środki na budowę, więc inwestuje zgodnie z własnymi potrzebami, celami, zapatrywaniem na dany temat i możliwościami:)

Broń Boże nie mówię, że to jedyny słuszny punkt widzenia, jedynie informacje jakie nam udało się zdobyć i czym my się kierujemy przy obieraniu drogi inwestora.

Edytowane przez MadziulaPM

Gość Arturo72
Wcale nie jedynie, a do tego najdrozsze. Alternatywą i to duzo tanszą jest pierwsza wartstwa z porothermu zasypanego perlitem. Obliczeniowo porównywalne z isomurem

No masz rację ale to już wyższa szkoła jazdy ale w tym temacie gdzie grochówką się dogrzewa a ekosyfem grzeje będzie to wzięte jak to że na Marsie jest zycie ;)

Gość Arturo72
A właśnie mąż chciał to zrobić na zasadzie płyty fundamentowej ( ocieplenie ław od spodu). W krajach skandynawskich nawet są formy do ław fundamentowych w kształcie litery U ze specjalnego ocieplenia, tylko w naszym zaścianku tego jeszcze nie ma ( a ściąganie tego z zagranicy było wyjątkowo kosztowne) i o tych technologiach wiedzą głównie ludzie którzy pracowali za granicą i tego typu rozwiązania stosowali.Cyt. z męża" Są tez pianki po której czołgiem można jeździć i nic się nie dzieje (pianka PIR) i po 40 latach mają lepszą lambdę niż po produkcji"

Mylisz się,nawet w takim "zaścianku" jak Polska ktoś tam wymyślił izolację ław styro ale,że w Polsce są bardziej kumaci i bardziej wykształceni ludziska niż za granicą to nie dopuszczą badziewia do realizacji ;)

https://www.youtube.com/watch?v=TKesN0mZhks

Mąż uczony w Polsce czy bierze przykład z nieuków za granicą ?

będzie zimna wnikało.

wówczas ciepło ma mniejsze szanse na ucieczkę, nie chodzi jedynie o nie przenikanie zimna.

To która szkoła jest "zaściankowa" a która "zachodnia" ;)

Zimno wnika czy ciepło spieprza ? ;)

Wystaw "szkolonego męża" na forum to pogadamy ;)

Edytowane przez Arturo72

Mąż szkolony gdzie ? Za granicą gdzie panuje totalny brak wiedzy a Polak jedynie jest jak murzyn do roboty czy na polskich uczelniach,gdzie uczą wiedzy ?

Bo widzę po wypowiedziach,ze mąż jako murzyn robi jedynie dla bezuków zachodnich ;)

Zapraszam męża po raz drugi na forum :)

Czuję się osobiście dotknięta tonem i sposobem wypowiedzi Panie Arturo72 jest to wyraźne naruszenie netykiety w tym Dobrych Obyczajów Forum punkt 4.f; 4.g; 4.h.

Dla Pana wiążącej mam nadzieję wiadomości:

Jesteśmy patriotami pracującymi od początku na polskiej ziemi, mąż jest mgr inż. absolwentem uniwersytetu znajdującego się w Polsce, jest to człowiek który ukończył dwa kierunki studiów dziennych ( w czołówce najlepszych studentów) w dodatku to osoba prowadzącym działalność gospodarczą w tym kraju, opłacająca podatki i dbająca o dobre imię, która odrzuciła intratną propozycję pracy za granicą, by w tym kraju który nie daje zbyt wielkich możliwości młodym przedsiębiorcom, budować patriotyczny biznes, tutaj wychowywać swoje dzieci w duchu umiłowania ojczyzny. Więc wypraszam sobie stosowanie tego typu wulgaryzmów i obelżywych sformułowań.

Przypominam iż obowiązuje Pana stosowanie się do Prawa Państwa Polskiego również w sieci internetowej i tego typu wypowiedzi są podstawą do postawienia zarzutów o pomówienie i zniesławienie.

Kultura osobista wymagała by przeprosić.

Proszę więcej nie odnosić się do moich wypowiedzi,nie zamierzam więcej z Panem dyskutować i zniżać się do poziomu tego typu wypowiedzi.

Edytowane przez MadziulaPM

Z dwóch stron nie ma sensu bo i tak mostek termiczny będzie do gruntu a pod domem temperatura z biegiem lat się stabilizuje także jak izolować termicznie ławy i ściany fundamentowe to tylko od zewnątrz.

Arturo ma rację. Od środka nie ma sensu. Ja bloczki fundamentowe przewiązywałem jeszcze isomurem . Ale to dość drogie rozwiązanie.

MadziulaPM, a może skupisz się na temacie zamiast trzepać pianę? Ja też swego czasu myślałem, że nie wiadomo jakie chore ilości ciepła spieprzają do gruntu. Aż w końcu wziąłem pracę magisterską mojej żony (studiowała budowlankę) która traktowała o budynkach energooszczędnych, gdzie były straty do gruntu rozpisane. To są tak śmieszne ilości, że nie warto o to walczyć -- to nigdy się nie zwróci (przy obecnych nakładach inwestycyjnych).

Gość Arturo72

Kultura osobista wymagała by przeprosić.

Jako człowiek wysoce kulturalny,chciałbym z całego serca przeprosić za ton moich wypowiedzi :)

P.S.

Widzę,że już nie ma "polskiego zaścianka" ;)

I dobrze,bo to sami niezbyt światli ludzie go tworzą np.przez pakowanie ekosyfu do nowych domów...

Daliście mi zagwozdkę z tym ocieplaniem bloczków od wewnątrz. Czy w takim razie w pracowniach architektonicznych pracują laicy a ich wyliczenia są wyssane z palce? Buduję gotowca, dom ma być energooszczędny i karzą walić 15 cm od środka i 17 na zewnątrz. Głupieję. Ile Wy daliście?

Jaki piach stosuje sie do zasypania fundamentów? Trzeba kupić czy może być ten z wykopu?

Gość Arturo72
Daliście mi zagwozdkę z tym ocieplaniem bloczków od wewnątrz. Czy w takim razie w pracowniach architektonicznych pracują laicy a ich wyliczenia są wyssane z palce? Buduję gotowca, dom ma być energooszczędny i karzą walić 15 cm od środka i 17 na zewnątrz. Głupieję. Ile Wy daliście?

Jaki piach stosuje sie do zasypania fundamentów? Trzeba kupić czy może być ten z wykopu?

To chyba powinno rozwiać wątpliwości:

bc408f1f1c175c10med.jpg

r8fhbd.jpg

A do zasypania fundamentów spróbuj znaleść na forum Pigeona lub bezpośrednio uderz do "Pumice" i zapytaj się o proszek PUR,jest to odpad poprodukcyjny i jak Ci się uda to całego tira łykniesz za gratis ;) Idealny do obsypania fundamentów.

Edytowane przez Arturo72