MadziulaPM 05.09.2015 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 U nas już jest piwnica, 1.09 zalany został strop 9 szalowanie i zbrojenie trwało około 4,5 dnia więc sprawnie chłopakom poszło:) Teraz chłopaki opryskali chałupkę dysperbitem i ocieplają piwnicę. Chcemy dodatkowo ocieplić ławy na co fachura nasz lekko się zdziwił W przyszłym tygodniu dalsze ocieplanie i murowanie zaczynamy parteru- stąd w temacie okien posiedzę troszkę, może to niegłupi pomysł z tym 5 cm styro wewnątrz otworu okiennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.09.2015 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Nie, do muru. Sposób montażu taki jak na rys.4 http://www.audyt-energetyczny.net/dom-pasywny-jak-sie-pozbyc-mostkow-liniowych.php Jest to montaż okien w warstwie ocieplenia na specjalnych kotwach np.JB-D,ma on na celu ograniczyć straty energii przez okno z tym,że wg mnie inwestycja taka nie jest zbytnio uzasadniona ekonomicznie a głównym celem takiego montażu jest zmniejszenie wnęki okiennej przy grubej warstwie styropianu np.25-30cm czyli montaż okien na kotwach poprawia nam jedynie wizualnie wygląd elewacji. Tak,niektórzy będą w szoku,że można tyle na ściany zapakować izolacji ale jak najbardziej popieram takie coś Koszt kotew JB-D w moim przypadku to było ok.5tys.zł czyli sporo a wnękę zmniejszyłem o 3cm przez wysunięcie okna częściowo w warstwę izolacji bo tyle można śmiało wysunąć bez dodatkowych kosztów i z 20cm wnęka zrobiła mi się 17cm TO ja przycupnę i posłucham więcej- brzi ciekawie i jesteśmy na etapie rozwiiązań okiennych. Mąż myslał o montażu w jakiejś ramce dodatkowo- jusze dopytać. Ogólnie jakoś wszyscy w regionie "sprzedający okna i monterzy odradzają mi ciepły montaż jako mało efektowny i jedynie nabijanie na koszty inwestora. Mąż sie upiera a ja szukam info dalej. Artemika- fajnie, ze już ruszacie Niektóre firmy "ciepłą ramkę" dodają gratis ale tu trzeba popisac się zdolnoscią negocjacji Co to montazu na tasmach nie jestem również zwolnnikiem tego rozwiązania,można to wykonać w inny sposób. Polecam lekturę działu okiennego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziulaPM 05.09.2015 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Tylko my nie bierzemy nikogo z montażem. System gospodarczy budowy, sami montujemy. W tym domu mąż wstawiał okienka i działają od 6 lat pięknie. Raczej dogaduję sie na ewentualny montaż 1 okna i sprzedaż z nizszym vatem wszystkich z podbiciem gwarancji. I właśnie choć sami chcemy montować wszyscy mi odradzają Ciepły montaż jako pic na wodę i wyciąganie kasy od inwestora( podobno podparte wieloletnią praktyką wstawiających okna po konsultacjach tychże ludzi) nic to, czytamy dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artemika 05.09.2015 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Fundamenty zalane:) MadziulaPM - nasz majster jak usłyszał o ociepleniu bloczków z dwóch stron 17 i 15 cm to sie złapał za głowę. Muszę o tym poczytać. Wiec podobnie jak u Was:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artemika 05.09.2015 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Podpowiedzcie mi - na ławy fundamentowe kładziemy folię izolacyjną. Co w miejscach gdzie z ławy idą metalowe pionowe zbrojenia? Jak to rozwiązaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.09.2015 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Fundamenty zalane:) MadziulaPM - nasz majster jak usłyszał o ociepleniu bloczków z dwóch stron 17 i 15 cm to sie złapał za głowę. Muszę o tym poczytać. Wiec podobnie jak u Was:) Z dwóch stron nie ma sensu bo i tak mostek termiczny będzie do gruntu a pod domem temperatura z biegiem lat się stabilizuje także jak izolować termicznie ławy i ściany fundamentowe to tylko od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziulaPM 05.09.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 co do ocieplenia to mój mąż chciał taki specjalny styropian dawać pod ławy- czy to było termano?? by i od spodu ławy odizolować, ale w tym momencie czekaliśmy na kaskę i w ostatnim rozrachunku nie daliśmy. U nas wygląda to tak: - chudziak pod ławy - ławy - bloczki na to dysperbit, klej do styropianu i chyba 18cm styro ( albo 16? muszę męża spytać, grube toto, twarde okrutnie, ciężkie i takie z gotowymi zakładkami, że robi sie na pióro i wpust by dodatkowo uniknąć mostków, na to pójdzie folia kubełkowa i obsypanie piwnicy ziemią. Wewnątrz mamy pierwszą wylewkę z chudziaka, na to na ławy pójdzie styropian i posadzka dopiero właściwa. Więc ławy będą jakby z 3 stron odizolowane. Artemika- a ja tak jak totalny laik, ale na chłopski rozum dałabym z 2 stron styro- wszak niby grunt przemarza do jakiejś głębokości tylko, ale o spodu także, a nie każdy robi takie ocieplenie jak na płycie fundamentowej- i zawsze to mniej po fundamentach będzie zimna wnikało. To tak jak byśmy gorący słoik z obiadem okryli z jednej strony ręcznikiem, lub z dwóch- choć stałby na nieocieplonej powierzchni, jednak chyba mniej się wychłodzi. Ale to tylko moje nieprofesjonalne totalnie zdanie Hehe to mój maż miał kiedyś klienta który zażyczył sobie ocieplenie podbitki Chęć inwestora rzecz święta Wszak jego dom i jego pieniążki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.09.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 (edytowane) co do ocieplenia to mój mąż chciał taki specjalny styropian dawać pod ławy- czy to było termano?? by i od spodu ławy odizolować, ale w tym momencie czekaliśmy na kaskę i w ostatnim rozrachunku nie daliśmy. Na to nie zgodziłby się,żaden konstruktor i Kierbud bo nie ma takiego styro,żeby spełniał wytrzymałościowo obciążenie całego domu bezpośrednio przez styro na ławy.Z tego styro za parę chwil byłby placek a w konsekwencji pękanie ścian. Jedyne sensowne pozbycie się mostka termicznego do gruntu na fundamencie ławowym to to isomur: http://www.stahlton.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=75&Itemid=201 Artemika- a ja tak jak totalny laik, ale na chłopski rozum dałabym z 2 stron styro- wszak niby grunt przemarza do jakiejś głębokości tylko, ale o spodu także, a nie każdy robi takie ocieplenie jak na płycie fundamentowej- i zawsze to mniej po fundamentach będzie zimna wnikało. To tak jak byśmy gorący słoik z obiadem okryli z jednej strony ręcznikiem, lub z dwóch- choć stałby na nieocieplonej powierzchni, jednak chyba mniej się wychłodzi. Ale to tylko moje nieprofesjonalne totalnie zdanie Grunt przemarza jedynie poza domem,pod domem temperatura gruntu jest jego naturalna czyli ok.6-8st.C a dodając do tego straty ciepła z domu do gruntu,grunt po kilku latach pod domem osiąga temp.10-15st.C i to jest jego stała temperatura i dlatego bezsensem jest izolowanie od wewnątrz. Zatem mostek termiczny do gruntu jest najmniej szkodliwy niż mostki ścienne czy straty energii przez wentylację. A zimno nie wnika,to ciepło ucieka Jako ciekawostkę dodam,że w garażu nie ogrzewanym i gdzie nie ma izolacji podłogi temperatura w tymże garażu nigdy nie spadnie poniżej zera ponieważ garaż jest "ogrzewany" własnie przez grunt I to są własnie tego typu knify,których poznanie pozwala na stwierdzenie,że ogrzewanie prądem będzie tańsze niż ogrzewanie ekosyfem Zatem bocianki czytać,czytać i uczyć się a powietrze dla Was,dla Waszych dzieci i dla sąsiadów stanie się czystsze Edytowane 5 Września 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.09.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 N Jedyne sensowne pozbycie się mostka termicznego do gruntu na fundamencie ławowym to to isomur: http://www.stahlton.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=75&Itemid=201 Wcale nie jedynie, a do tego najdrozsze. Alternatywą i to duzo tanszą jest pierwsza wartstwa z porothermu zasypanego perlitem. Obliczeniowo porównywalne z isomurem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artemika 05.09.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Arturo - mówisz z tym styropianem od wewnątrz jakbym swojegoMajstra słuchała:) troche to nawet do mnie przemawia, muszę to przemslec. MadziulaPM - to nie kladliscie żadnej izolacji na ławy? Majster mi mówi zeby tak robic ale jak czytam w necie to wszedzie zeby izolować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziulaPM 05.09.2015 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 (edytowane) A właśnie mąż chciał to zrobić na zasadzie płyty fundamentowej ( ocieplenie ław od spodu). W krajach skandynawskich nawet są formy do ław fundamentowych w kształcie litery U ze specjalnego ocieplenia, tylko w naszym regionie i zapewne niestety kraju tego jeszcze nie ma ( a ściąganie tego z zagranicy było wyjątkowo kosztowne) i o tych technologiach wiedzą głównie ludzie którzy pracowali za granicą i tego typu rozwiązania stosowali.Cyt. z męża" Są tez pianki po której czołgiem można jeździć i nic się nie dzieje (pianka PIR) i po 40 latach mają lepszą lambdę niż po produkcji" Nasz kierbud potwierdził, a to facet "światły" na bieżąco z prawem budowlanym i nowinkami technologicznymi. Ale to nie temat na ten wątek i ja jednie pośredniczę w przekazie info, mąż się tym zajmuje i mi tutaj podpowiada- może komuś się przyda info i poszuka dalej. My niestety ocieplimy jedynie boki ławy i ławę z góry- tak samo w piwnicy posadzki będą ocieplone "na ławach" by zrobić w miarę możliwości minimalną drogę możliwą do ucieczki ciepła. Artemika, mój mąż twierdzi, że warto ocieplać z dwóch stron " z tego względu, że ciepło od środka wypromieniowuje ( patrz nadproża nad oknami i tak samo w dół w ziemię) gdy ocieplamy z 2 stron, wówczas ciepło ma mniejsze szanse na ucieczkę, nie chodzi jedynie o nie przenikanie zimna. Skończyły się czasy, że likwiduje się szpary w ścianach tak by zimno nie wiało do środka, zabezpieczamy teraz budynki też w drugą stronę, by ciepło nie uciekało na zewnątrz. Proces przebiega generalnie jak z prawami fizyki- ciepło wędruje w kierunku niższej temperatury-tak jak ze stężeniami w chemii i biologii- patrz osmoza. I właśnie dzięki temu mamy np. ciąg w kominie na zasadzie różnicy temperatury temperatur i ciśnienia- na dole wyższe, na górze niższe, stąd wyższe próbuje wyrównać się z niższym i mamy ciąg, tak samo wyższa temperatura muru/ ściany chce zrównać się z niższą temperaturą otoczenia i ciepło ucieka. warto wiec utrudnić tą drogę i maksymalnie ograniczyć utratę tegoż ciepła" Może na coś się Wam taka wypowiedź przyda, a i tak każdy ma własny punkt widzenia i środki na budowę, więc inwestuje zgodnie z własnymi potrzebami, celami, zapatrywaniem na dany temat i możliwościami:) Broń Boże nie mówię, że to jedyny słuszny punkt widzenia, jedynie informacje jakie nam udało się zdobyć i czym my się kierujemy przy obieraniu drogi inwestora. Edytowane 5 Września 2015 przez MadziulaPM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.09.2015 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Wcale nie jedynie, a do tego najdrozsze. Alternatywą i to duzo tanszą jest pierwsza wartstwa z porothermu zasypanego perlitem. Obliczeniowo porównywalne z isomurem No masz rację ale to już wyższa szkoła jazdy ale w tym temacie gdzie grochówką się dogrzewa a ekosyfem grzeje będzie to wzięte jak to że na Marsie jest zycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.09.2015 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 (edytowane) A właśnie mąż chciał to zrobić na zasadzie płyty fundamentowej ( ocieplenie ław od spodu). W krajach skandynawskich nawet są formy do ław fundamentowych w kształcie litery U ze specjalnego ocieplenia, tylko w naszym zaścianku tego jeszcze nie ma ( a ściąganie tego z zagranicy było wyjątkowo kosztowne) i o tych technologiach wiedzą głównie ludzie którzy pracowali za granicą i tego typu rozwiązania stosowali.Cyt. z męża" Są tez pianki po której czołgiem można jeździć i nic się nie dzieje (pianka PIR) i po 40 latach mają lepszą lambdę niż po produkcji" Mylisz się,nawet w takim "zaścianku" jak Polska ktoś tam wymyślił izolację ław styro ale,że w Polsce są bardziej kumaci i bardziej wykształceni ludziska niż za granicą to nie dopuszczą badziewia do realizacji https://www.youtube.com/watch?v=TKesN0mZhks Mąż uczony w Polsce czy bierze przykład z nieuków za granicą ? będzie zimna wnikało. wówczas ciepło ma mniejsze szanse na ucieczkę, nie chodzi jedynie o nie przenikanie zimna. To która szkoła jest "zaściankowa" a która "zachodnia" Zimno wnika czy ciepło spieprza ? Wystaw "szkolonego męża" na forum to pogadamy Edytowane 5 Września 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziulaPM 05.09.2015 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 (edytowane) Kochani, coś tutaj z innego wątku zacytuję, bo chyba nie zdzierżę więcej tego "Pana" i jego uszczypliwości: "Drodzy forumowicze, Arczi to Arturo vel ArturoBis vel wskazówka vel ArturoWii i sam nie wiem kto jeszcze. Banują mu konta, zakłada nowe, dalej szerząc swoje sekciarskie teorie. Jednocześnie wypisuje różne kłamstwa - prztkład z tego wątku, to jego dwie łazienki. Artur, drugą właśnie dobudowałeś? Zasłynął również na forum jako bezinteresowny doradca ds. ogrzewania .To tytułem wstępu, celem uzmysłowienia z kim dyskutujecie." Plus reszta Edytowane 5 Września 2015 przez MadziulaPM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziulaPM 05.09.2015 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 (edytowane) Mąż szkolony gdzie ? Za granicą gdzie panuje totalny brak wiedzy a Polak jedynie jest jak murzyn do roboty czy na polskich uczelniach,gdzie uczą wiedzy ? Bo widzę po wypowiedziach,ze mąż jako murzyn robi jedynie dla bezuków zachodnich Zapraszam męża po raz drugi na forum Czuję się osobiście dotknięta tonem i sposobem wypowiedzi Panie Arturo72 jest to wyraźne naruszenie netykiety w tym Dobrych Obyczajów Forum punkt 4.f; 4.g; 4.h. Dla Pana wiążącej mam nadzieję wiadomości: Jesteśmy patriotami pracującymi od początku na polskiej ziemi, mąż jest mgr inż. absolwentem uniwersytetu znajdującego się w Polsce, jest to człowiek który ukończył dwa kierunki studiów dziennych ( w czołówce najlepszych studentów) w dodatku to osoba prowadzącym działalność gospodarczą w tym kraju, opłacająca podatki i dbająca o dobre imię, która odrzuciła intratną propozycję pracy za granicą, by w tym kraju który nie daje zbyt wielkich możliwości młodym przedsiębiorcom, budować patriotyczny biznes, tutaj wychowywać swoje dzieci w duchu umiłowania ojczyzny. Więc wypraszam sobie stosowanie tego typu wulgaryzmów i obelżywych sformułowań. Przypominam iż obowiązuje Pana stosowanie się do Prawa Państwa Polskiego również w sieci internetowej i tego typu wypowiedzi są podstawą do postawienia zarzutów o pomówienie i zniesławienie. Kultura osobista wymagała by przeprosić. Proszę więcej nie odnosić się do moich wypowiedzi,nie zamierzam więcej z Panem dyskutować i zniżać się do poziomu tego typu wypowiedzi. Edytowane 6 Września 2015 przez MadziulaPM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.09.2015 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Z dwóch stron nie ma sensu bo i tak mostek termiczny będzie do gruntu a pod domem temperatura z biegiem lat się stabilizuje także jak izolować termicznie ławy i ściany fundamentowe to tylko od zewnątrz. Arturo ma rację. Od środka nie ma sensu. Ja bloczki fundamentowe przewiązywałem jeszcze isomurem . Ale to dość drogie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 06.09.2015 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 MadziulaPM, a może skupisz się na temacie zamiast trzepać pianę? Ja też swego czasu myślałem, że nie wiadomo jakie chore ilości ciepła spieprzają do gruntu. Aż w końcu wziąłem pracę magisterską mojej żony (studiowała budowlankę) która traktowała o budynkach energooszczędnych, gdzie były straty do gruntu rozpisane. To są tak śmieszne ilości, że nie warto o to walczyć -- to nigdy się nie zwróci (przy obecnych nakładach inwestycyjnych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.09.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Kultura osobista wymagała by przeprosić. Jako człowiek wysoce kulturalny,chciałbym z całego serca przeprosić za ton moich wypowiedzi P.S. Widzę,że już nie ma "polskiego zaścianka" I dobrze,bo to sami niezbyt światli ludzie go tworzą np.przez pakowanie ekosyfu do nowych domów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artemika 06.09.2015 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Daliście mi zagwozdkę z tym ocieplaniem bloczków od wewnątrz. Czy w takim razie w pracowniach architektonicznych pracują laicy a ich wyliczenia są wyssane z palce? Buduję gotowca, dom ma być energooszczędny i karzą walić 15 cm od środka i 17 na zewnątrz. Głupieję. Ile Wy daliście? Jaki piach stosuje sie do zasypania fundamentów? Trzeba kupić czy może być ten z wykopu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.09.2015 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 (edytowane) Daliście mi zagwozdkę z tym ocieplaniem bloczków od wewnątrz. Czy w takim razie w pracowniach architektonicznych pracują laicy a ich wyliczenia są wyssane z palce? Buduję gotowca, dom ma być energooszczędny i karzą walić 15 cm od środka i 17 na zewnątrz. Głupieję. Ile Wy daliście? Jaki piach stosuje sie do zasypania fundamentów? Trzeba kupić czy może być ten z wykopu? To chyba powinno rozwiać wątpliwości: A do zasypania fundamentów spróbuj znaleść na forum Pigeona lub bezpośrednio uderz do "Pumice" i zapytaj się o proszek PUR,jest to odpad poprodukcyjny i jak Ci się uda to całego tira łykniesz za gratis Idealny do obsypania fundamentów. Edytowane 6 Września 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts