Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2015 - dla tych co planują start w 2015 roku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
tak ,to powinno rozwiązać wątpliwości,tylko pytanie czy ich nie spotęguje...:p

No cóż ;)

Dla mnie z tych wykresów widać ewidentnie,że straty ciepła do gruntu nie są duże,ze temperatura pod samym domem jest na stałym poziomie,no i najważniejsze dla Was,że izolacja jedynie na zewnątrz law i ścian wystarczająco chroni przed ucieczką ciepła na zewnątrz a izolacja wewnątrz na niewiele by się zdała.

O wiele korzystniejsze będzie przerzucić planowaną izolację wewnętrzna fundamentów na ściany lub dach czy strop.

Przy okazji pozdrawiam sąsiada lub sąsiadkę :)

Gość Arturo72
Nie spotęgowało, czytałam ju o tym jak zachowuje sie temperatura pod domem, niemniej dziwi mnie dlaczego jesli to takie oczywiste ze nie ma sensu ocieplać od wewnątrz, niektórzy jednak to robią.

No bo najzwyczajniej nie mają o tym pojęcia.

Dużo jest takich niuansów przy budowie jak zielony inwestor słucha swojego "fachmana" zamiast rozeznać temat bo dom buduje się na lata a nie na rok.

W projektach gotowych grubość izolacji z reguły spełnia jedynie wymóg norm i zaleceń budowlanych a nikt nie zastanawia się nad tym,że im więcej tym niższe rachunki za ogrzewanie będą a "fachmany" widząc "az" 15cm na ścianie łapią się za głowę a 30cm to dla nich kosmos i wyrzucenie kasy.

Podobna sytuacja jest z każdym elementem budowy czy też z ogrzewaniem dlatego też projekt gotowy powinien być jedynie szkieletem do dalszej modyfikacji jeśli chce się oczywiście wybudować dobry dom a nie jedynie dach nad głową :)

Który u mnie nota bene jako jedyny element z projektu gotowego nie był zmieniony,chodzi o konstrukcję.

Ile razy czyta się,niezasadne i bzdurne twierdzenie, ze ekosyf czy jakiekolwiek paliwo stałe to tani system grzewczy co jest oczywista nie prawda pod warunkiem ze planuje się budowę domu jeszcze na etapie adaptacji a nie twierdząc tak po wybudowaniu kotłowni i kominów gdzie wtedy zostaje się z ręką w nocniku bo za połowę systemu grzewczego na paliwo stałe już się zapłaciło.

To samo dotyczy mat.konstrukcyjnych ścian,fundamentów Itp.

Budowa powinna być przemyślana dokładnie już przed budową czemu tak A nie inaczej a może jednak inaczej i czemu tak :)

Edytowane przez Arturo72

Dawno mnie tu nie było, ale mamy już prawie SZZ. W ubiegłym tygodniu wstawili okna (jesteśmy zadowoleni z montażu i okien - wybór padł na Schucco Adamsa w Naszych Oknach z Luborzycy - kolor na który się zdecydowaliśmy w ostatniej chwili- siena rosso też bardzo ładnie się prezentuje), do skończenia dachu brakło dachówek, pozostaje zabezpieczyć drzwi i garaż, bo na razie nie chcemy zamawiać docelowych drzwi i bramy, żeby się nie poniszczyły. Etap następny to wejście i taras, zeby zakończyć roboty murowo-betonowe, prąd i rolety zewnętrzne, no i ocieplenie z zewnątrz. Instalacje nas przerażają.

ewitek gratuluję SSZ :) My jesteśmy na etapie stropu.

Na jaką dachówkę się zdecydowaliście?

Co do okien, to jednak powiększyliśmy otwory o te 5 cm i będziemy tam dawać styro na kotwach do muru. Czytam jeszcze na temat ciepłego montażu, czy warto za niego dodatkowo dopłacać? Okna będą trzyszybowe.

Nasz projekt to wersja TERMO, zwiększone grubości ocieplenia fundamentów, ścian, poddasza... I też słyszeliśmy od majstra, że zazwyczaj ludzie dają mniej styropianu, no ale skoro tyle chcemy to ok, nie ma problemu ;) Inwestor płaci, inwestor wymaga :rolleyes:

ewitek gratuluję! w końcu ktoś chwali się postępmi prac :) My też mamy profile schucco, ale w końcu nie od Adamsa.

Ja jestem już po instalacjach, następnie w planach elewacja - na koniec września.

Dlaczego instalacje Cię przerażają? jeżeli masz tylko polecanych i sprawdzonych wykonawców to sama przyjemność :) no, może oprócz płacenia :sick:

ale u mnie poszło sprawnie i jestem zadowolona (jak na razie.. hehe)

letniowoc a jaką planujecie grubość ocieplenia elewacji i poddasza? i jakie parametry materiałów?

Co do okien, to jednak powiększyliśmy otwory o te 5 cm i będziemy tam dawać styro na kotwach do muru. Czytam jeszcze na temat ciepłego montażu, czy warto za niego dodatkowo dopłacać? Okna będą trzyszybowe.

Montaż szczelny to tak po prawdzie montaż poprawny. Pamiętaj, że każde dobre okna można zepsuć złym montażem a średnie okna dobrze zamontowane dadzą to czego oczekujesz. Z tym ciepłym montażem jest jak z wełnianym swetrem. Jest ciepło póki jest suchy. Zamoczysz (przemokniesz na deszczu) to już ciepło nie będzie. Tak samo piana jaka jest używana przy montażu. Jeśli zawilgotnieje to nawet najlepsze okna nic Ci nie dadzą skoro ciepło ucieknie bokiem. Tak, wiem... przez lata się tak na pianę montowało i było dobrze. Ale to było kiedyś gdy energia była tania a okna o słabych parametrach i nikt się tym nie przejmował.

Na hasło "panie, tak się nie buduje" lub "całe życie tak budowaliśmy i było dobrze" po prostu nie reaguj. Wymagaj.

Gość Arturo72
co to za kolor siena roso ?

Bardzo fajny ;)

Mam w tym kolorze okna i bramę garażową ale jestem facet to o kolorach ze mną nie pogsdasz ;)

W dzienniku mam zdjęcia,wiem że być może nie odzwierciedlają rzeczywistości ale coś w stylu brązu z dodatkiem lekkim czerwieni,sloje ładne i delikatne.

mania_ania - na elewacji planujemy 20 cm styropianu, a warstwa ocieplenia poddasza to 30 cm. W temat parametrów materiałów jeszcze się nie wgryzłam, zostawiłam to sobie na później. Obecnie zgłębiam temat dachówki, okien i biologicznej oczyszczalni ścieków -> a propo: planuje ktoś lub posiada takie cuś? :)

Wekto - dziękuję za cenne spostrzeżenia :)

Artemika - fundamenty mamy ocieplone styropianem XPS 15 cm. Znalezienie takiej grubości w hurtowniach graniczyło z cudem, wszędzie mieli standardowe 10 cm. Co prawda w projekcie mieliśmy EPS, ale akurat udało się dorwać XPS w dobrej cenie. A jak u Was?

Nie spotęgowało, czytałam ju o tym jak zachowuje sie temperatura pod domem, niemniej dziwi mnie dlaczego jesli to takie oczywiste ze nie ma sensu ocieplać od wewnątrz, niektórzy jednak to robią.

Ocieplanie fundamentu od wewnątrz jest bardzo rzadko spotykane, ile dokładnie strat spowoduje nie ocieplenie fundamentu pokaza obliczenia ozc, pokaza równiez ze bardziej efektywne jest przesuniecie srodków finansowych z ocieplania fundamentów wewnątrz na ocieplenie innych przegrod lub polepszenie parametrów okien.

Z moich obliczen wynika ze ocieplenie fundamentów od wewnatrz powoduje spadek zapotrzebowania na ciepło max 3-4% calkowitego zapotrzebowania. Jest on uzalezniony od dlugosci fundamentów zewnetrznych i wewnetrznych (bo je tez trzeba ocieplac). Jakby nie liczyc to nie są to najlepiej wydane pieniądze. Efektywniej i taniej jest ograniczyc mostek na styku fundament-sciana za pomoca warstwy porothermu zasypanego perlitem lub jak ktos woli drozej (choc nie lepiej) isomurem

Letniowoc - ja w projekcie mam 16 cm XPS lub styrodur od zewnątrz i chyba 15 od wewnątrz. W każdym razie z tego od wewnątrz rezygnuję po zapoznaniu sie z opiniami na forum i lekturą innych wątków w necie. Od wewnątrz położymy tylko jeden bloczek styro przy samej gorze. Ale kierbud mówi ze to tez na upartego. Jakiej firmy ten XPS kupiliście w dobrej cenie? Tyle tego jest ze mozna zgłupieć.

Asolt - z tym perlitem to juz ktoś tu pisał. Musze o tym poczytać, chociaż jak powiem majstrowi to sie znowu za głowę złapie:) on z kierbudem chcą na bloczki fundamentowe kłaść izolacje przeciwwilgociową, na to dwie pełne cegły, znow izolacja i na to dopiero porotherm. Spotkałeś sie z takim rozwiązaniem?

Letniowoc - ja w projekcie mam 16 cm XPS lub styrodur od zewnątrz i chyba 15 od wewnątrz. W każdym razie z tego od wewnątrz rezygnuję po zapoznaniu sie z opiniami na forum i lekturą innych wątków w necie. Od wewnątrz położymy tylko jeden bloczek styro przy samej gorze. Ale kierbud mówi ze to tez na upartego. Jakiej firmy ten XPS kupiliście w dobrej cenie? Tyle tego jest ze mozna zgłupieć.

Asolt - z tym perlitem to juz ktoś tu pisał. Musze o tym poczytać, chociaż jak powiem majstrowi to sie znowu za głowę złapie:) on z kierbudem chcą na bloczki fundamentowe kłaść izolacje przeciwwilgociową, na to dwie pełne cegły, znow izolacja i na to dopiero porotherm. Spotkałeś sie z takim rozwiązaniem?

Nie spotkałem bo to bezcelowe, jezeli ma byc porotherm z perlitem to podnoszenie porothermu osłabi efekt izolacyjnosci perlitu, jezeli bez perlitu to nie ma znaczenia, no moze finansowe bo trzeba jeszcze cegłę. Kto pisał o perlicie? moze adam_mk?

Witajcie :) Ewitek, gratuluję SSZ :) będziemy Was gonić ;)

U nas póki co SSO :) jeszcze tylko przez niecały miesiąc. Czekamy na okna i zamawiamy drzwi :)

tutaj więźba prefabrykowana http://teczowykot.blogspot.com/2015/09/dach-wiezba-prefabrykowana.html

a tutaj SSO http://teczowykot.blogspot.com/2015/09/sso-czyli-stan-surowy-otwarty.html

My przymierzamy się do przydomowej oczyszczalni ścieków :) najchętniej biologicznej... troszke się jeszcze wahamy :)

Edytowane przez TeczowyKot

Cześć wszystkim, Tęczowy Kot dzieję się u Was:) z oczyszczalnią nic nie podpowiem bo przez rok co najmniej musimy pomęczyć się na szambie:( u nas też do przodu jutro wylewki, dziś próba szczelności podłogówki, na zewnątrz już styro, siatka, klej i maluje się podbitka. Chcemy do końca jesieni mieć stan developerski przez zimę się wykończyć i z początkiem wiosny zacząć mieszkać. Wyceniłam bramę wjazdową na działkę, jak do tej pory ten temat traktowałam całkiem pobocznie i kompletnie nie byłam zorientowana w cenach teraz już jestem i źle mi z tym;) brama i furtka wiśniowskiego ok 11 koła szok i niedowierzanie:jawdrop:

Witajcie Bocianki :)

U nas mury pną się do góry :) Nasz przyszły dom podoba mi się coraz bardziej. Dzisiaj mają przyjechać kominy, zdecydowaliśmy się jednak na wentylację mechaniczną. Wczoraj przyjechały deski na strop oraz stemple. Mam tylko nadzieję, że nie będzie kłopotów w banku, bo trochę wyprzedzamy zakres prac niż jest to zaplanowane wg transz ...

Ściany fundamentowe ocieplaliśmy Austrothermem xps bodajże 10 cm. W projekcie było 5 cm i nasze majstry też się śmiały "a na co 10 cm" :D Generalnie też proponowali zalanie ław bez zbrojenia, bo "a na co zbrojenie", dlatego trzeba być cały czas czujnym, żeby nie zrobili czegoś "po swojemu" :)

Pozdrawiam wszystkich !

Kasiu! widzę, że plan działaniaa podobny jak u nas :) też plnujemy przez zimę "się wykończyć" i przeprowadzić na wiosnę. Wczoraj zamontowali nam szarą bramę, jest piękna! :p dzisiaj prace rozpoczęła firma od płaskich daszków a od przyszłego tygodnia elewacja i drzwi zewnętrzne. Będą czerwone :)

o bramie zewnętrznej nawet nie marzę, na razie szukam Pana od wykończeniówki, niektóre ceny mnie przerażają 90zł/m2! za płytki, 60zł/mb za cięcie pod kątem 45st., 200zł za osadzenie wanny!

TęczowyKot my planujemy oczyszczalnię hydroponiczną. Gmina ma program ascenizacji i pokrywa 75% kosztów oczyszczalni, tyle że jest kolejka... jesteśmy na 68 pozaycji a rocznie robią ok 12 :sick: w każdym razie w gminie robi to firma ekopan.pl, moze w przyszłym roku będzie na to dofinansowanie w WFOŚiGW. w tym roku nie było, ale może w przyszłym będzie.