Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2015 - dla tych co planują start w 2015 roku

Recommended Posts

PaniKasia :) Nam bramę wjazdową plus dwie furtki (z przodu działki i z tyłu) zrobił mój tata ;) i teraz cieszę się ogromnie, że mamy nieco grosza w kieszeni ;) Może wygląda przeciętnie ale nic to.

Że oczyszczalnia przydomowa bedzie to pewne, najchętniej biologiczna z rozsącznikiem tudzież ze zbiornikiem magazynującym, coby zasobów wtórnych nie marnotrawić :)

Szambo odpada ze względów czysto ekonomicznych :p patrząc na nasze bieżące zużycie wody, nie wypłacimy się za opróżnianie zbiornika ;)

Leila>> u nas zaangażowanie środków finansowych jest większe niż wynika z wysokość transz i harmonogramu prac ale nie jest to żadnym problemem dla banku :) lepiej tak niz w druga stronę :)

Podoba mi się Twój domek :)

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mania_ania, plan jest dobry pytanie czy się uda go zrealizować. Czerwone drzwi miały być i u nas, właściwie od pierwszych koncepcji marzyłam o nich ale w końcu opatrzyły mi się na wizualizacjach, ostatecznie będą grafitowe, prawie czarne;) U nas w MPZP jest kanalizacja, którą niby za rok mają zacząć robić, dlatego w grę wchodzi tylko szambo. Wszystko idzie całkiem sprawnie, ale odpuszczam wiele rzeczy tzn nie spinam się nad każdym wyborem jak na początku, macham ręką na niektóre sprawy. Kolor elewacji spędza mi jeszcze tylko sen z powiek ale i tu w końcu pod presją czasu coś się wybierze;)

waga13 mała rzecz a cieszy, nas te pierwsze etapy cholernie cieszyły motyle w brzuchu te sprawy teraz już wyluzowałam, ale początki to była istna euforia organizm by nie wytrzymał całej budowy w tym stanie:D no i fachmany też szybko sprowadzają człeka na ziemię;)

Artemika - nie pamiętam nazwy producenta XPS, muszę sprawdzić, bo zostało trochę w paczce w garażu, kojarzę za to kolor: taki jasny miętowy ;)

leila87- czyli Wasz archonowski projekt to nie wersja TERMO? Myślałam, że wszystkie ich projekty są termo. My oryginalnie w projekcie mieliśmy 18 cm ocieplenia fundamentów, a daliśmy 15. Deski kupowaliśmy, a stemple murarz ma swoje, którymi obleci wszystkie budowy :) U nas w tym tygodniu będzie zalewanie płyty. Teraz szukamy korzystnej wyceny na wybraną dachówkę.

W kwestii oczyszczalni to jestem na tak, o ile warunki gruntowe pozwalają to nie ma co się zbytnio zastanawiać, tylko wgryźć w temat i wybrać najlepszą dla siebie. U nas geolog stwierdził glinę do 3 m :( Ciekawe ile musielibyśmy kopać żeby dokopać się do warstwy przepuszczalnej potrzebnej do działania studni chłonnej? :rolleyes: Myślę, że duuuużo metrów, więc wygląda na to, że niestety będzie szambo.

Gratuluję SSZ :)

My dopiero rośniemy do pierwszego stropu, za to już jest oczyszczalnia zakopana i ostatnia rura do podłączenia została :)

W banku nas nieźle zaskoczyli:) 1 transza miała wynosić 130 tys( w sumie miały być 3) , pani w banku spytała, ile byśmy chcieli na pierwszą dostać, ot strzeliłam , że może 200 tys by się udało i wczoraj na koncie odkryłam 200 tys:) jednym słowem kredyt w 2 transzach będzie :)

Wczoraj rozliczałam się z betoniarnią i akurat trafiłam na szefa. Dostałam fajną ofertę na strop 90zł/ 1m2 płyta kanałowa / płyta stropowa/ płyta typu żerań 750 MPa. Warto? Miała być Terriva i chętnie poczytam opinie :)

Podobno ta lepiej wygłusza, szybsza w montażu no i taniej chyba wyjdzie ( jeszcze muszę przeliczyć)

Ktoś z Was się skusił, lub zastanawiał się nad taką płytą?

edit:

to co znalazłam w sieci na temat tej płyty- linki- wrzuciłam do dziennika, może komuś się coś z tego przydać, ogółem też o innych stropach coś tam jest

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?238735-Dom-w-Jab%C5%82onkach-projekt-indywidualny-inspirowany-proj-Kamea-2-Flawia-2-Klaudia-2&p=6944075&viewfull=1#post6944075

Edytowane przez MadziulaPM

Madziula PM

w sprawie stropu niestety nie pomogę, my mamy zwykły lany monolityczny.

napisz coś więcej o Waszej oczyszczalni :) Jaką macie glebę, jaka to oczyszczalnia, koszty itp.

Właśnie był pan od stropu, pomierzyliśmy chatkę, za kilka godzin będzie projekt do akceptacji, wieczorem z meżem przejrzymy i jutro rusza produkcja:)

Co do oczyszczalni, to u nas jest gospodarczym systemem robiona:)

2 "pojemniki" po 6 kręgów głębokość 3,60, szerokość wewnątrz 160 czy 180cm??:confused: nie pamiętam, wiem, ze wielkie:)

Pierwszy wstępne oczyszczanie, drugi odzysk wody. Myśleliśmy jeszcze o trzecim, ale wówczas jabłonka kolejna życie by straciła:(

Kręgi zabezpieczone p. wilgociowo dysperbitem. do oczyszczalni podłączone będą docelowo 2 domy.

Taką oczyszczalnię ma kilku znajomych w regionie- dużo tańsza, dużo większa:)

Wodę mamy w zależności od miejsca na działce od 3,6 do 5-6 m, ale to teren z pagórkami i różnica odległości stanu 0 od podłoża to około 1,2m, a drugi domek jeszcze wyżej:)

Gleba to głównie piaski poprzeplatane iłami, cienkimi pokładami glinki ( max 5 cm) i żwirkiem.

Kręgi zbrojone kupowałam po 150zł- ale mamy duuuże zniżki po znajomości;) pokrywa też w takiej samej cenie. Czyli materiały 2100zł plus wykopanie. Za obsypanie całego domu, zakopanie GWC, Wykopanie, obsadzenie kręgów, obsypanie domu i oczyszczalni zapłaciliśmy za koparkę 800zł- też fajnie, zwłaszcza,że od razu najazd do garażu usypał :)

u nas w poniedziałek rusza więźba :wiggle: okna zamówione, dziś jedziemy gadać z elektrykiem i panem kominkowym

robicie najpierw instalacje, tynki i wylewki a potem dopiero ocieplacie dom z zewnatrz?

czy jedno i drugie na raz? różne opinie na ten temat syszałam

mam dylemat... :confused:

My chcemy zrobić do zimy SSZ, zimą instalacje, wylewki, chyba wykończeniówkę zrobimy z płyt KG zamiast tynków ( jeszcze się zastanawiamy) ile się uda z wykończeniówek, wiosną ocieplenie i "kosmetyka".

Podobno tak jest lepiej- lepiej domek schnie, łatwiej oddaje wilgoć, bo po ociepleniu wszystko w środku może "gnić". Ale to tylko tak na mój rozumek nieprofesjonalny.

Super,ze u Was już tak do przodu poszło:) dach, okna aaaa:) pięknie:) Jeszcze kilka tygodni i my tez będziemy nad tym myśleć :D

Edytowane przez MadziulaPM

u nas kolejność taka: okna, elektryk, odkurzacz, tynki, alarm, instalacja wod-kan i podłogówka, a w tym czasie na zewnątrz ocieplanie styropianem, dziś wewnątrz wylewki, a na zewnątrz malowanie podbitki. W przyszłym tygodniu rozpoczęcie ocieplania wełną krokwi i stropu drewnianego, podwieszane sufity, montaż bramy... wszystko pozytywnie zaopiniowane przez kierowniczkę budowy. Zimą chcemy już uruchomić kotłownie i grzać dlatego nie ma czasu na przestoje.:p

Letniowoc - to zerknij na tego XPS, tez bym położyła 15, a faktycznie w większości sa 10.

MadziulaPM - ja ze stropem tez nie pomogę bo miałam w projekcie Terive ale zmieniłam na monolity obydwa. Kosztowo słabo mi to wyjdzie ale wszyscy doradzali taka zmianę wiec tak robię.

Ja musze hydraulika zamówić, ile płaciliście za wyprowadzenie rur?

malydomekpodlodzia - pochwal się jakie okna wybraliście :)

MadziulaPM - dzięki za wyczerpującą odpowiedź :) Jak macie taką fajną glebę pod oczyszczalnie to nie ma się co zastanawiać, będzie hulać :p

Z kolejnością prac dobrze prawisz: najpierw prace mokre w domu, a dopiero później ocieplenie na zewnątrz.

Artemika - dopytałam męża o ten XPS i więc tak: był kupowany osobno w paczkach po 5 i 10 cm i klejone do siebie i do fundamentu, nie było czasu i szans dostać 15 cm bo murarze potrzebowali na już, więc tak sobie poradziliśmy.

Właśnie czekam na odp.w sprawie wyceny dachu, wysłałam zapytania do 3 składów. Casting na dachówkę rozpoczęty ;)

Za wyprowadzenie rur nie płaciliśmy bo robił to mąż ze znajomym hydraulikiem.

malydomekpodlodzia, u nas ocieplenie wypadło przed tynkami wewn i wylewkami. Solidna i tania ekipa miała akurat wolny termin bo ktoś im zrezygnował, ostatni przed zimą. A że nam zależało na ociepleniu przed zimą, to wzięliśmy. Ocieplenie skończyli wczoraj, elektrycy jeszcze działają. Trochę mnie to na początku martwiło, że kolejność trochę na odwrót i nie będzie mi potem wewnątrz ładnie schło, ale jakoś damy radę, będzie się jeździć i wietrzenie intensywne robić, a jak będzie taka potrzeba to się na trochę osuszacz wstawi :rolleyes:

To ja może zapodam coś, co kiedyś wygrzebałem i zachowałem -- harmonogram prac budowlanych PDF. Jeszcze go szczegółowo nie analizowałem, ale był pozytywnie oceniany przez forumowiczów.

Odnosnie tynków wenwetrznych to mozne je wykonywac przed instalacjami wod-kan, co, oc, wm, czesciej je sie wykonuje po tych instalacjach. Jest to uzaleznione głownie od mozliwosci wykonczenia przed zimą i jak najszybszego uruchomienia wygrzewania podłogówki.

Artemika, niestety w kwestii ceny riaprac nie pomogę, bo my wszystko robimy sami- tzn.mąż ze swoimi chłopakami- w wypłatach mają uwzględnione honoraria za dodatkowe prace:) a częściowo po przyjacielsku pomagają- potem my im pomożemy:)

Elektrykę i hydraulikę też sami robimy, tylko przyłącze wody- musi do wodomierza zrobić fachowiec ( już zamówiony, projekt się pisze)i przebudowa linii energetycznej do skrzynki- teraz jest napowietrzna nad naszą budową, ma byc podziemna- to tez zrobi znajomy elektryk.

Resztę sami lecimy.

U nas mury stały od kwietnia, myślę że po tej fali upałów już większej wilgoci tam nie ma. Poza tym jak próba szczelności podłogówką wykonywana jest wodą to lepiej już w sezonie ogrzewać, a nie wyobrażam sobie grzać pompą bez ocieplenia elewacji podejrzewam, że rachunki mogłyby być bolesne. Poza tym jest jeszcze wentylacja która z ewentualnym nadmiarem wilgoci sobie poradzi. Często kolejność zależy też od dostępności ekip jak u Wszamanki u nas z resztą było podobnie.

Myjk harmonogram świetny i bardzo pomocny, nawet etap mocowania karniszy został ujęty :p

Letniowoc - tak, mamy wersję termo. I w projekcie było coś nawet pod 20 cm ocieplenia, tylko jakiegoś innego styropianu, chyba eps (przepraszam za błąd), a daliśmy styrodur taki różowy 10 cm. Niby najlepszy :)

Co do oczyszczalni, to my ten pomysł od razu odrzuciliśmy. Zbyt dużo słyszeliśmy opinii, że oczyszczalnia może "wywalić" i rożne takie, więc wizualizacja takiej katastrofy w moim ogródku skutecznie odsunęła mi pomysł oczyszczalni z myśli :) Będzie szambo, a może kiedyś zrobią tą kanalizację ? :D

Wodomierz dzisiaj nam założyli :) za 1 m3 będziemy płacić 2,58 zł netto + 8% VAT. Teraz w bloku płacimy prawie 10 zł za kubik zimnej wody..

MadziulaPM - fajnie, że tylko 2 transze macie :) Nam zrobili aż 5 ... Masakra i za wypłatę każdej 200 zł :/ Dodatkowo do rozliczenia każdej transzy musisz mieć wszystko zrobione i zakończone zgodnie z harmonogramem. Jak czegoś nie będzie to lipa totalna, a jak będzie coś więcej to są rożne opinie - jedna babeczka mówi, że nic się nie dzieje, a druga mówi żeby absolutnie nie wybiegać z zaawansowaniem robót przed kontrolą. I kogo tutaj słuchać ? A Wy jakie macie doświadczenia z rozliczaniem transz ?

I pytanie z innej beczki - na co zwracacie uwagę przy wyborze okien ? :)

Pozdrawiam serdecznie !

Leila>> u nas zaangażowanie środków finansowych jest większe niż wynika z wysokość transz i harmonogramu prac ale nie jest to żadnym problemem dla banku :) lepiej tak niz w druga stronę :)

Podoba mi się Twój domek :)

Dziękuję Tęczowy Kocie :) Miał być prosty i tani :) Po wylaniu fundamentów byłam przerażona, że jednak ta taniość i prostota za bardzo przełożyły się na zbyt małą wielkość, jednak teraz, kiedy widzę już zarysy pomieszczeń, jest wystarczająco dużo miejsca :)

A Wasz domek też niczego sobie ;)

Co do transz i kontroli z banku - czy jak macie więcej zrobione w momencie kontroli, niż wynikałoby to z harmonogramu prac przypisanego do rozliczanej transzy, to macie jakieś kłopoty ze strony banku ?

[quote name=l

Co do transz i kontroli z banku - czy jak macie więcej zrobione w momencie kontroli, niż wynikałoby to z harmonogramu prac przypisanego do rozliczanej transzy, to macie jakieś kłopoty ze strony banku ?

Też się nad tym zastanawiam. Myśmy ocieplenie zrobili wcześniej niż to było ustalone w harmonogramie bankowym. Mam nadzieję, że jak powiem że pieniądze na zaliczkę pożyczyłam od mamy, a resztę wykonawcy zapłacę jak będę mieć pieniądze z transzy, to że to przejdzie i kolejne transze wypłacą mi w wysokościach jakie były ustalone na początku;)