mania_ania 24.09.2015 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 ja mam creatona titanię. za podstawową dachówkę płaciłam 2,88zł netto, za boczną 19,67zł netto. uważam, że jest piękna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 24.09.2015 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 jerry 1 - bo wycena Alegry jest w składzie X, a wycena Creatona u dobrego kolegi w składzie Y, dlatego tak mania_ania - masz tą dachówkę w kolorze czarny mat? Ona nie jest czarna, prawda? Jest taka ciemnografitowa? Ja mam brutto - podstawową po 3,76 zł, a boczne po 26 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerrry1 24.09.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 jerry 1 - bo wycena Alegry jest w składzie X, a wycena Creatona u dobrego kolegi w składzie Y, dlatego tak mania_ania - masz tą dachówkę w kolorze czarny mat? Ona nie jest czarna, prawda? Jest taka ciemnografitowa? Ja mam brutto - podstawową po 3,76 zł, a boczne po 26 zł. Skoro tak to bez wahania brałbym Creatona. Też chciałem Creatona ale za drogo niestety dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 24.09.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 jerry1 - dzięki za opinię Póki co większość głosów z różnych źródeł poleca Creatona. Daliśmy jeszcze do wyceny płaską Creaton Domino, ale obawiam się że cena będzie zaporowa. Choć dach prosty, dwuspadowy, bez jaskółek, 1 komin, 2 okna dachowe... No cóż zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artemika 24.09.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 U mnie do dachu jeszcze daleka droga, na razie mogę się pochwalić że wczoraj osiągneliśmy stan zero:yes: ale ogólnie planuję krycie blachą na rąbek, wizualnie do mojego domu najlepiej pasuje, mam też nadzieję że taniej wyjdzie niż dachówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 24.09.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 ja mam creatona titanię. za podstawową dachówkę płaciłam 2,88zł netto, za boczną 19,67zł netto. uważam, że jest piękna potwierdzam ,bo tę samą widziałam u Ani p.s.Ania dzięki wielkie za @ ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 24.09.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 (edytowane) Uwaga,Uwaga-chwalę się -od 21 go września mamy stan 0 )) Artemika ,gratuluje! fajnie że chociaz to mamy juz za sobą u nas na osiedlu jest trochę dachów na rąbek i niestety ale widać bardzo wgniecenia,niewiem może słaba jakosć ich jest ale "daje po oczach" ,a szkoda bo jest ładna,zgodzę się Edytowane 24 Września 2015 przez pepa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerrry1 24.09.2015 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Uwaga,Uwaga-chwalę się -od 21 go września mamy stan 0 )) Artemika ,gratuluje! fajnie że chociaz to mamy juz za sobą u nas na osiedlu jest trochę dachów na rąbek i niestety ale widać bardzo wgniecenia,niewiem może słaba jakosć ich jest ale "daje po oczach" ,a szkoda bo jest ładna,zgodzę się GRATULACJE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 24.09.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 letniowoc - tak, czarny mat i faktycznie nie jest czarna czarna ja w ogóle nie brałam czarnej pod uwagę, ale jak oglądałam dachówki to okazało się że grafitowe wyglądają jak wyblakłe i ta właśnie wpadła mi w oko, dopiero przy wycenie dowiedziałam się, że jest czarna. Co do cen to widzę, że miałam dobre, plus na 8% VATU, bo dekarza brałam od razu. Artemika, Pepa - gratuluję! może jakieś zdjęcia dla potomnych wrzucicie Pepa a Ty wybrałaś w końcu dachówkę?? A co do blachy na rąbek to nie liczyłabym na niższą cenę, wręcz przeciwnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artemika 24.09.2015 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Pepa - gratulacje:) idziemy łeb w łeb:) ja wlasnie zmagam sie z zamówieniem materiałów na kolejny etap, cały dzien dzisiaj na telefonie targuję się z Panem ze składu:) wlasnie z blachą na rąbek to jest tak, ze musi byc gruba, dobrej jakości i dach pod nią równiuteńki. Wiec tak jak mówi Mania_ania interesu to na tym pewnie nie zrobię. Wolałabym dachówkę ale ta blacha tak mi się podoba i tak mi pasuje do domku że pewnie wybór padnie na nią. Zdjecia nie wrzucę bo pisze z telefonu a to forum takie nieprzyjazne mobilnym chyba, bo wkleić sie nie chce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewitek 24.09.2015 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 (edytowane) Artemika, Pepa gratulacje postępów!My zdecydowaliśmy się na dachówkę Roben kasztan, ale mieliśmy w transporcie strasznie dużo potłuczonych, aż kierbud, który ją załatwiał reklamował i trochę wymieniali. Ale z efektu końcowego jesteśmy zadowoleni.Co do koloru okien siena rosso to jesteśmy bardzo zadowoleni, nie bardzo ciemny, gładki, lekko perlisty, bardzo ładnie wyglądają, szczególnie, że obróbki blacharskie mamy ciemnobrązowe.Co do instalacji to największy problem, że nie mamy na razie nikogo zaufanego/polecanego, a jeszcze dochodzi ogrom decyzji związanych z elektryką, alarmem, hydrauliką, WM itp. Zastanawiamy się, czy montować centralny odkurzacz, z solarów chyba zrezygnujemy, bo nam wszyscy odradzają, że to się nie opłaca. No i zastanawiamy się, czy ocieplić dom przed zimą, skoro nie będziemy kłaść tynków...Plan na jesień to doprowadzić prąd od skrzynki do budynku, instalacja elektryczna w domu, rolety i ocieplenie no a w międzyczasie wylać tarasy i uprzątnąć działkę, no a potem pozostałe instalacje. Edytowane 24 Września 2015 przez ewitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 24.09.2015 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 W temacie dachówek - który producent jest uważany za lidera, a których lepiej unikać ? Do Bocianków z okolic Krakowa - który skład polecacie od dachówek ? Lada chwila będzie trzeba decyzję podejmować U nas prace do przodu - dziś majstry kończą zbrojenie drugiego stropu, jutro najprawdopodobniej zalewamy Super jest sobie wyjść po schodach w swoim domku Pozdrawiam wszystkich ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waga 13 24.09.2015 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Hej! My tez mamy stan zero ale na razie na tym koniec do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 24.09.2015 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Co do banku i transz - Po złożeniu w placówce banku wniosku o wypłatę 2 transzy i tym samym rozliczenie 1 transzy, w której był tylko stan zero wpisany i podłączenie wody ( a fizycznie na budowie już były prawie wszystkie ściany parteru wymurowane ) , zadzwonił gość - inżynier , i uczciwie mu powiedzieliśmy, że jesteśmy trochę do przodu z pracami, bo raz że chcemy dobrą pogodę wykorzystać, dwa że musieliśmy zacząć murować ściany, bo by nie mieli do czego podpiąć wodomierza np. , a trzy towar bierzemy na WZ. Powiedział, że on jest budowlaniec i rozumie, ale że akurat ten bank się czepia, jak prace są za bardzo do przodu. Zaproponowaliśmy przesłanie zdjeć z samego stanu zero, bez konieczności wizyty. I chyba jest ok - jutro ma przyjść przelew z drugą transzą Jak dobrze, że są jeszcze dobrzy ludzie na tym świecie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 24.09.2015 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 leila bo za odprowadzenie ścieków kanalizą płacisz dwa razy więcej niż cena samej wody, stąd ta różnica w opłacie za wodę w bloku a w domu, gdzie nie ma kanalizy przy wyborze okien u mnie najgłówniejszy czynnik wyboru, to czy będą pasować do bryły domu a tak bardziej już szczegółowo, naoglądałam się mnóstwo plastików, byłam 2 razy na targach budowlanych, chyba z 12 firm produkujących okna obejrzałam, obmacałam - znaczy okna nie firmy niektóre plastiki maja naklejaną okleinę kolorową (przy oknach innych niż białe) w środku są białe, część tych oklein mogłam paznokciem podważyć, być może nie rzutuje to w ogóle na jakość i trwałość tej okleiny, ale ja od razu skreśliłam te okna, zgrzew ram 45 stopni, u niektórych producentów jest o szerokości ok 8 mm a niektórzy robią tzn zgrzew nitkowy o grubości co najwyżej 2mm, ale to tylko w przypadku okien o jednym kolorze wen i na zewnątrz sam plastik obmacaj, niektóry jest taki"kleisty" a nie gładki, będzie się źle myło, a na dodatek brud od razu będzie się przyklejał oczywistą sprawą są parametry okien, ilość szyb, komór, grubość profilu, ale to sobie podczytaj, teoretycznie im więcej tym lepiej, ale warto mieć swoje zdanie Dziękuję Kjuta ! A jakieś konkretne marki okien polecacie ? Dostałam chyba ze 25 ofert i wszystkie są takie podobne ... Tylko jedna firma chciała mi zaproponować austriackie okna za drobne 25 000 euro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 24.09.2015 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 nie wiem czy się chwaliłam tutaj, ale też mamy stan 0 chciałabym do końca tego roku mieć SSZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 24.09.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 nie wiem czy się chwaliłam tutaj, ale też mamy stan 0 chciałabym do końca tego roku mieć SSZ immoral,byłam U Ciebie,będziesz miała piękny ,oryginalny dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 24.09.2015 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 immoral,byłam U Ciebie,będziesz miała piękny ,oryginalny dom. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 24.09.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Wszystkim gratuluje postępów, jesień już, lada moment koniec sezonu budowlanego a tu się tyle dzieje:D U nas jak zwykle postępy na budowie kolejność prac nieco dziwna bo jutro wchodzą spece od reku, a inna ekipa jutro kończy podbitkę nie ma jeszcze sufitu, tylko wiązary nawet osb brak;) muszę wykafelkować kotłownie trochę śmiesznie jak nie ma sufitu ale trzeba przygotować się na montaż pompy, żeby nas mrozy nie zaskoczyły. Co do dachówki to mamy roben bergamo-nie polecam krzywa jak cholera! Kompletnie nie zwracam na to już teraz uwagi ale sam fakt że mój dach nie jest doskonały mnie wkurza. Atut tej dachówki to niewątpliwie cena-chyba najtańsza płaska na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 25.09.2015 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Jezeli inwestor nie chce zmniejszyc mostka na styku fundament- sciana to nikt go tego nie zmusi. To ze ktos twierdzi ze tak robic sie nie powinno ma zapewne na to argumenty poparte normami, przepisami, praktyką. Ja uwazam inaczej gdyz moje obliczenia w których uwzgledniam redukcje mostka przez perlit zgadzają sie z pozniejszym zuzyciem. Może Pan podać o ile niższe jest zużycie w jakimś przykładowym domu, w którym zastosowano perlit i dla którego wykonywał Pan obliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts