Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2015 - dla tych co planują start w 2015 roku

Recommended Posts

W temacie dachówek - który producent jest uważany za lidera, a których lepiej unikać ?

Do Bocianków z okolic Krakowa - który skład polecacie od dachówek ? Lada chwila będzie trzeba decyzję podejmować :)

Co do liderów i nieliderów to uważam, że 90% to czysty marketing. I w Robenie i w Creatonie i Tondachu czy jeszcze innych firmach można znaleźć i tych zadowolonych i tych narzekających. Trzeba patrzyć na ile stawiane im "zarzuty" są logiczne, co nam się podoba i na co nas stać ;)

Ja robiłam wycenę w trzech firmach:

- ceramtrans na łagiewnickiej

- sawa na stoczniowców

- abito w wieliczce

I w dwóch składach, z którymi współpracujemy podczas budowy.

Ceramtrans i Sawa mają niemalże identyczne ceny, różnica grosza czy dwoch na dachówce podstawowej i wymienne różnice na pozostałych rzeczach (raz tu drożej, raz tam taniej), ale ci pierwsi mają korzystniejsze warunki (dostawa tańsza jak dobrze pamiętam o 400zl!), abito i składy są droższe. Przy czym abito jest bardziej kompleksowe zdobędą dla Ciebie wszystko czego zapragniesz.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dodam kilka słów o abito. Byliśmy tam ostatnio oglądać dachówki i sposób prezentacji dachówek jest dziwny: kilkanaście wystawek dachówek obok siebie bez podpisu na konkretnym modelu... Czyli oglądasz coś i nie wiesz jaki producent , model. Za każdym razem trzeba byłoby wołać kogoś z obsługi i pytać, a przecież o to chodzi żeby samemu na spokojnie oglądnąć. Powinni te wystawki opisać, bo brak opisu dachówki utrudnia potencjalnemu klientowi poruszanie się wśród tyle różnych rodzajów.

Byliśmy tam ostatnio oglądać dachówki i sposób prezentacji dachówek jest dziwny: kilkanaście wystawek dachówek obok siebie bez podpisu na konkretnym modelu...

Ja załatwiałam wszystko mailowo,w Abito akurat osobiście nie byłam ;)

Niestety w wielu miejscach tak jest. Jak zażartowałam w jednym składzie, że mogliby podpisać, to facet stwierdził bez obciachu, że były naklejki ale się zmyły... a klient jak będzie zainteresowany to po prostu zapyta :p Mnie też to strasznie wkurza ;)

hej :))

leila ja nadal nie mam podpisanej umowy na okna, więc chyba nie jestem własciwą osobą do radzenia ;)

u mnie będą drewniane, więc też już bardziej ograniczona ilość ofert, a i tak mam wątpliwości ;)

ponoć MS sa dobre :)

Pani Kasiu kurcze szkoda z tą dachówką, pewnie po jakimś czasie nie będziesz zwracała na nią w ogóle uwagi, pokażesz jakieś zdjęcia ? Gdzie te krzywizny najbardziej widać ?

ja mam w końcu dach kończony dziś, pochłonął mnóstwo czasu, ale warto było zainwestować w ekipę, co podjeżdżam na budowę obojętnie w jakim byłabym humorze, patrzę na dachówkę i mnie zachwyt anielski łapie, pewnie z oknami nie będzie już tak kolorowo, w końcu 6 miesiąc wybieram :lol:

załączam dwie fotki jedna z etapu układania, druga trochę bardziej zaawansowana

FullSizeRender.jpg

IMG_2321.jpg

Czy ktoś z was robi ogrzewanie na dwa źródła ciepła? U nas plan był taki, że z racji podciągniętego gazu, jako główne źródło ogrzewania miał służyć piec kondensacyjny, a do tego awaryjnie kocioł na drewno, taki zwykły na wszelakie postaci drewna. A teraz im bliżej podjęcia ostatecznej decyzji tym więcej w nas wątpliwości czy to ma w ogóle sens...

Kjuta, widziałam już dach u Ciebie w wątku. Super, że zdecydowałaś się na tę dachówkę. Domek będzie wyglądał pięknie. U nas gdzie nie gdzie widać drobne niedoskonałości ale serio nie zwracam juz na to tak uwagi, najgorzej jest chyba od strony tarasu tzn najwięcej krzywych dachówek się tam znalazło i w słońcu każdy uskok jest widoczny. W załączeniu zdjęcie z elewacji frontowej z lewej strony widać klawiszowanie szczególnie w pasie nad rynną. Najważniejsze że dekarze poprawili obróbkę okien i teraz juz się tak brzydko nie podnoszą.

DSC_0658.jpg

Co do drugiego żródła ciepła to nie widzę sensu u nas będzie tylko pompa ciepła. W razie poważnej awarii można sobie zafundować last minut w słonecznej Hiszpanii:D

mania_ania - może wstawisz fotkę swojego dachu? Będziemy mieć taką samą dachówkę :) Jak z transportem dachówki? Były jakieś potłuczone lub porysowane? A zauważasz różnice w kolorze na poszczególnych paletach?

Jakie rynny wybrałaś?

My będziemy mieć piec gazowy kondensacyjny, ale komin mamy w systemie rondo plus: jeden kanał dla gazu, drugi dla pieca paliwo stałe (ale to opcja na przyszłość). Z kominka zrezygnowaliśmy.