mania_ania 30.09.2015 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 letniowoc - wieczorem wrzucę zdjęcie. Były jakieś potłuczone, ale nic nie zabrakło, dekarz nie narzekał, więc nie zwracałam na to jakiejś szczególnej uwagi. Na dachówkę patrzyłam tylko jak była już na dachu (nie oglądałam z bliska specjalnie, bo interesował mnie efekt na dachu a z bliska zawsze jakieś różnice widać) i jest ok. Kolor wygląda tak samo. Rynny mam stalowe galeco. Kasiu ja i tak nic nie widzę wszystko jest ok z Twoim dachem. Właśnie potwierdziłam rozpoczęcie prac na elewacji w poniedziałek od 7.00! W poniedziałek mają być też montowane drzwi zewnętrzne i wewnętrzne (garaż/dom, garaż/kotłownia). Na koniec października ocieplenie poddasza i płyty GK, w międzyczasie szambo i kotłownia. Potem czekam na prąd (ma być do połowy grudnia), trochę wygrzejemy wylewki i w styczniu wykończeniówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 30.09.2015 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 mania_ania no to super. Nie tracicie czasu:D U nas też szambo, niby miała być kanalizacja ale w tym roku się nie udało, może w przyszłym... a jak będzie to się okaże, także szambo być musi. Jakie wybraliście? Trochę mnie ten temat przeraża bo nigdy z szambem nie miałam do czynienia. Masz już powybierane materiały do wykończeniówki? Czy dopiero zimą zaczniesz szukać kafli itp. Ja trochę pochodziłam i wybór jest przeogromny mam wrażenie, że z każdym rokiem przybywa firm i wzorów. Po wyjściu żałowałam, że mam tylko 2 łazienki bo pomysłów miałam na 8:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 30.09.2015 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Pani Kasiu od frontu jest ok, nie będę ukrywała widzę to klawiszowanie od tarasu, taki efekt dały krzywe dachówki ? całość świetnie wygląda okna, dachówka, ocieplenie, idziesz jak burza, matko ja na tym etapie może będę za rok też jestem ciekawa co to za okna, wyglądają ładnie! na jakim etapie teraz jesteś ? kiedy planowana przeprowadzka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 30.09.2015 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 My mamy szambo betonowe z poręby nawet raz było już wywożone znaczy zawartość nie szmbo. Wybraliśmy betonowe z płytą najazdową. PCV szambo może wypłynąć jak jest puste ponoć nie da się po nim przejechać.My po zamontowaniu wypełniliśmy je wodą w 3/4 po pierwszym deszczu w miejscu dziury i do szamba zrobił się pół metrowy rowek tyle ziemia siadła więc realna było wypłynięcie.... Zgodnie z przepisami szambo nie powinno być większe od 10 m3 i cięzko większą szambiarke znaleźć, i być w odpowiednim miejscu od granicy itp. Jak na chwilę do momentu kanalizy to tańsze mniejsze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana_ 30.09.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Pani Kasiu piękny domek, też się zastanawialiśmy nad dachówką płaską, ale cena wygrała, bo mamy ponad 350m2 dachu i będzie jasno szary Roben. Jakie masz okna? U nas też będą białe, ale bez szprosów, mamy duże przeszklenia to nie będą pasowały. Podbitka też będzie biała, trochę się obawiam, że szybko się zabrudzi, ale jednak taka nam się najbardziej podoba. Jesteśmy trochę dalej, u nas właśnie kończą budować kominy i dach kryją membraną, niedługo dachówka, a okien jeszcze nie wybraliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 30.09.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Mother nauture, Ana okna to salamander bluevolution 82 z firmy Agat plus, szpros wiedeński 23mm pcv bejaro deska czołowa to lita decha malowana dwukrotnie fluger aqua window (czy jakoś tak) podbitka też drewniana malowana tą samą farbą już zamontowana ale jeszcze nie mam fotek, kjuta dachówka jak patrzeć na nią z góry to jest idealna, krzywa była jakby od nasady dosłownie niektóre były grube inne cienkie i akurat na tej płaszczyźnie od tarasu najwięcej tych grubszych się trafiło. Oczywiście liczyłam poniekąd że przedstawiciel Robena zaproponuje wymianę kilkudziestu dachówek ale wg pana były super, a mnie się nie chciało walczyć tym bardziej że wykonawca i tak przeciągał u nas ten dach w nieskończoność. Dekarz oczywiście mogł zneutralizować efekt klawiszowania inaczej rozmieszczając te grubsze aby nie odstawały, ale tak brzydko obrobili okna że skupiliśmy się na tych naprawach aż w końcu tą połać nad tarasem odpuściłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewitek 30.09.2015 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Leila odnośnie dachówek, Dach Centrum miał dobre ceny. Rynny i okno dachowe zamawialiśmy u Podwyszyńskiego, dachówki miał droższe. Co do okien plastikowych, my mamy zgrzew nitkowy, okna bardzo ładnie wyglądają, a okleina mocno się trzyma. Ale niestety okno oknu nierówne. Jak jest okleina jednostronna, to okno zawsze w środku będzie białe. My mamy dwustronną, więc jest brązowe. Ogólnie mogę polecić Nasze Okna z Luborzycy pod Krakowem (koło Kocmyrzowa). Trafiliśmy tam z przypadku szukając sprzedawcy Adamsa, miła obsługa, dobra jakość wykończenia okien (a z tym bywa różnie) no i wg mnie dobry montaż. Zastanawiamy się nad zakupem rolet zewnętrznych u nich, wycenili nam całość z silnikami i pilotami na 10tys (Portos) podczas gdy Krispol wyszedł 15tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 30.09.2015 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Kasiu szambo będzie 2 komorowe betonowe 10m3, planujemy oczyszczalnię przydomową, w tej chwili jest nabór wniosków w WFOŚIGW. dofinansowują do 7500zł, więc musielibyśmy dopłacić 8000zł. Nie przewidziałam takiego wydatku i nie wiem co robić. Bardzo nie chcę szamba, ale za 8000zł to wiesz ile płytek mogłabym kupić? :) no i sami nie wiemy co robić, może coś doradzicie? materiały wykończeniowe prawie wybrane. Panele do 45zł.m2 , gres 60x60 grey soul, farby fluggera. Łazienki mam 3 i koncepcje już mam, nawet sobie projekty w excelu zrobiłam płytki wybrane, szukam teraz wc, umywalek, wanien, baterii. Byliśmy też już w mediamarkcie rozejrzeć się za sprzętem AGD, bo mieszkanie będziemy wynajmować i niestety nic z niego nie zabieramy. mania_ania no to super. Nie tracicie czasu:D U nas też szambo, niby miała być kanalizacja ale w tym roku się nie udało, może w przyszłym... a jak będzie to się okaże, także szambo być musi. Jakie wybraliście? Trochę mnie ten temat przeraża bo nigdy z szambem nie miałam do czynienia. Masz już powybierane materiały do wykończeniówki? Czy dopiero zimą zaczniesz szukać kafli itp. Ja trochę pochodziłam i wybór jest przeogromny mam wrażenie, że z każdym rokiem przybywa firm i wzorów. Po wyjściu żałowałam, że mam tylko 2 łazienki bo pomysłów miałam na 8:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 30.09.2015 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 mania_ania ja na oczyszczalniach kompletnie sie nie znam ale chyba wolałabym dopłacic i miec spokój niż bawić się w wywóz nieczystości, szambonurki itp. A jaki jest koszt Twojego szamba? Nam wycenili wraz z transportem,montażem,jednokomorowe, betonowe 10m3 z pokrywą najezdną i czujką napełnienia 4300, na razie mamy tylko jedną wycenę może da radę taniej. Więc jak Wam wycenili podobnie to i tak spory koszt do poniesienia różnica niespełna 4 koła a większa wygoda. A macie w przyszłości szanse na kanalizację? U nas jest w planach dlatego nie ma zgody na przydomowe oczyszczalnie, no a poza tym mamy na prawdę mikroskopijną działkę. Kurcze Mania Ty już masz wszystko obcykane widzę. Ale ja chyba większośc też :Dsprzęty AGD siemensa, oprócz lodówki tu samsung. Zobaczymy jak się spiszą. Ceramika łazienkowa roca:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 30.09.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 szambo mam wycenione na chyba 2500zł, ale muszę sama załatwić sobie wykop, bo szambo będzie z zagłębia szambowego czyli radomia o czujce jeszcze z Panem nie rozmawiałam, zastanawiamy się nad szybkozłączką w ogrodzeniu, jeszcze nie wiem bo w sumie szambo będize od frontu i niedalego od ogrodzenia. No z oczyszczalnią to minus jest taki, ze ona działa wykorzystując szmbo czyli muszę zakopać szambo i dodatkowo 8000zł wyłożyć (jeżeli dostanę dotacje). W planach nie ma kanalizacji, gmina też dopłąca do oczyszczalni. Wpisałam się na listę w listopadzie 2013 roku i jestem 68 w kolejce... ale od tej pory nie zrobili ani jednej oczyszczalni. Z dofinansowaniem z gminy zapłaciłabym 4000zł. Wtedy oczyszczalnia należy do gminym oni ją serwisują itd. my płacilibyśmy 50zł/mies. opłatę serwisową. i już sama nie wiem co robić. mogę czekać na dofinansowanie z gminy i 10lat. Ja też obstawiłam agd siemensa, ale byliśmy w MM i był cudowny Pan, który chodził z nami przez 2h i odpowiadał na wszystkie moje pytania i teraz się łamię. Powiedziałam Panu, ze ja raczej wolę niemieckie sprzęty, a Pan na to, ze Siemens i bosch produkowany jest w hiszpani, a szwecki elektrolux w niemczech.... hehe z ceramiki to wybieram po kształtach i cenach, nie mam ulubionej marki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 30.09.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Kasiu a pamiętasz może jaki masz styropian i ile płaciłaś za 1m3?właśnie negocjuję materiały do elewacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 30.09.2015 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Swisspor lambda fasada 15cm. Chyba 0,33 135zl za m3 plus vat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 30.09.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Witajcie Od niedawna jesteśmy na forum, bo i do niedawna dojrzewająca myśl o budowie domu stała sie na tyle poważana by na serio rozejrzeć się sie za projektem, jego dopasowaniem wg naszego "widzimisię" i czynienia pierwszych kroków by jak najlepiej przygotować sie do budowy domu, którą mamy zamiar rozpocząć na wiosnę roku 2016. Miejscem budowy będzie Jaworzno. Projekt został wybrany - w oparciu o projekt Loreto z pracowni Lipińskich. Gdy projekt Loreto zobaczyła nasza pani architekt to aż sie przeraziła ze ktokolwiek mógł cos takiego stworzyć. Cos tak nieustawngo małego i ograniczonego. Dlatego tez zdecydowaliśmy sie na stworzenie nowego projektu w oparciu o Loreto, w którym to poczyniliśmy kilka zmian mających na celu uczynienie tego projektu bardziej ludzkim, ergonomicznym, przestrzennym, żeby nie powiedzieć taki, który pozwoli z niewielkiej przestrzeni zabudowy "wydoić" jak najwięcej. Na chwilę obecną projekt sie tworzy.... Tzn jest obrabiany i adoptowany przez wspomnianą panią architekt. Na dniach będziemy mogli ujrzeć pierwsze efekty. W międzyczasie załatwiamy wiele papierków które będą konieczne do złożenia pozwolenia na budowę.. zezwolenie na budowę drogi dojazdowej, intonacje o szkodach górniczych, mapę do celów projektowych itd itp. Poza tym mając wycenę projektu Loreto uzyskaną od jednej z firm budowlanych zabieramy sie za analizę wszelkich części składowych takich jak ogrzewanie, wybór rekuperatora, rodzaj ogrzewania, z czego budować (porothetrm czy ytong), czy jeżeli decydować sie na kominek to czy na pewno z płaszczem wodnym, jakie zainstalować ogrzewanie i dlaczego właśnie takie itd itp. Nasze gniazdko niemal ze 100 % pewnością będzie ogrzewane kotłem gazowym. Poza tym na pewno chcielibyśmy wyposażyć nasz domek w rekuperację, i rozważamy kwestie ogrzewania podłogowego, choć różne są opinie na ten temat. Marzy nam się połączenie kotła gazowego z kominkiem z płaszczem wodnym (jako dodatkowe, alternatywne źródło ogrzewania), a jak się uda to w przyszłości także z kolektorami podgrzewającymi wodę. Z racji umiejscowienia działki grzechem byłoby nie zdecydowanie się na fotowoltaikę. Zastanawiamy się jak do tego wszystkiego będzie pasować [powietrzna pompa ciepła na przykład Vitocal 242-S.Pojawia się wiele pomysłów i przez długi okres mieliśmy mały mętlik w głowie chcąc uczynić nasz przyszły domek miejscem bardzo energooszczędnym, a zarazem cichym i wygodnym w użytkowaniu Na chwilę obecną w kwestii tego co jest pewne lub niemal pewne to:1. Domek będziemy budować z yotnga 24 cm. Ocieplimy go styropianem termonium fasada z Termoorganiki. W planach 20 cm tego styropianu a ościeża styropianem o podobnych właściwościach 3 cm. 2. Wszelkie kominy będą z Leiera3. Dach – dachówka betonowa płaska Braas Tegalit Ciasar (grafit) – a może jest coś lepszego ?4. Okna dachowe (pewnie z Fakro) choć jak mawiają Rosjanie pożywiom uvidim..5. Stolatrka zewnętrzna – okna PCV Schucco Corona Si 82 Classic 6-komorowe, 3-szybowe Współczynnik U (szyby) 0,56. Drzwi wejściowe Delta (model jest wybierany)7. Brama garażowa od wiśniowskiego (model pewnie UniPro)8. Podłogówka Kan Therm pewnie będzie w całym domu – choć poważnie zastanawiamy się nad instalowaniem podgłówki w sypialniach i nad tym czy nie zastąpić jej grzejnikami firmy Burgman lub takimi zatopionymi w podłodze przykrytymi tylko kratką (nie pamiętam jak nazywają się takie grzejniki .Kwestie ogrzewania czyli wybór kotła gazowego, rekuperacji, połączenia tego z potencjalnym kominkiem z płaszczem wodnym, buforem oraz (w przyszłości także z kolektorami), instalacje tych urządzeń, wysterowanie i rozruch chcielibyśmy powierzyć jednej firmie i cos mi mówi, że będą to urządzenie firmy Viessmann. Próbowałem się skontaktować w tej kwestii zarówno z Jungheinrichem czy tez Buderusem ale ich nastawienie do klienta jest mówiąc delikatnie (BARDZO DELIKLTNIE) olewająco-pogardzające. Cóż.. widocznie „doskwiera” tym firmom zbyt duża liczba potencjalnych klientów. Choć będąc na targach w Gliwicach czy tez na targach w Bielsku Białej zauważyłem coś zupełnie odmiennego. Mniejsza o to .. Pozdrawiamy wszystkich budujących, a także tych, u których zamiar o budowaniu się dojrzewa, tak jak u nas dojrzewał przez ostatnie 2- 3 latka Wdzięczni będziemy za wszelkie uwago co to powyżej opisanych materiałów i rozwiązań… Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artemika 30.09.2015 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Forsher - witaj:) przeżylam szok że przed PnB można mieć aż tyle zaplanowane, szacun, ciekawe ile z tego uda się wcielić w życie:) Dlaczego kominy Leier? Jestem właśnie na etapie wyboru systemów kominowych i polecają mi Schiedel i Plewa, stad moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 30.09.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Artemika tak jak wspomniałem - kwestia budowy domu dojrzewała przez ostatnie kilka lat.. Jeździliśmy po rozmaitych targach budowlanych by sie trochę "otrzaskać" z tematem budowy domu. wiec i wówczas pojawiały sie i nadal pojawiają i ewoluują kwestie co budować jak budować z czego budować co pasuje a co nie pasuje oraz - co także istotne - czy to wszystko wytrzyma portfel. Kwestii kominów jakoś nigdy nie traktowałem zbyt poważnie i jak na razie nie przyglądałem sie temu tematowi dokładniej niż na przykład kwestii czy wybrać BK czy porotherm Być może to był (jest) mój błąd. Czytałem wiele dobrych opinii o Leier o nie przyszło mi do głowy by porównywać ten system do innych tak jak to robiłem na przykład w kwestii okien, drzwi czy tez bramy garażowej. Ale skoro podałaś te nazwy to chyba warto poświecić jeden wieczór na przyjrzenie sie im i porównanie z Leier. No to juz mam temat na dzisiejszy wieczór.. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 30.09.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Mania_ania widzisz nawet nie wiedziałam, że do oczyszczalni potrzebne jest szambo. Teraz mam wszystko z elektroluxa i od 8 lat zero awarii, także polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerrry1 01.10.2015 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Artemika Ale skoro podałaś te nazwy to chyba warto poświecić jeden wieczór na przyjrzenie sie im i porównanie z Leier. Pozdrav To popatrz sobie jeszcze kominy firmy ZAPEL, ja takie mam u siebie cenowo tańsze od LEIER-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 01.10.2015 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Pomijając kwesię cen zakupu,to ja z doświadczenia wiem że Viessmann,ma jedną wadę bo miałam taki piec 15 lat ,dostepność części dla mnie to nieporozumienie sewis i przeglądy drogie. Wymieniłam na Junkersa w obecnym domu i 4 rok spokój przegląd 200 netto. Teraz zamontowalismy buderusa ale mamy dopiero od czerwca i nie mieszkamy więc nie wypowiem się,ale działa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 01.10.2015 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 no właśnie chyba zdecydujemy się na płytę i piekarnik elektroluxa Ja mm komin schiedla, jakoś nie przykładałam się do szukania róznych rozwiązań. Wiedziałam, ze Leier i SChiedl są dobre ale i droższe, w moim składzie był Schiedel w dobrej cenie, więc się nawet nie zastanawiałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wszamanka 01.10.2015 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 A nie jest tak, że kocioł gazowy kondensacyjny jest niskotemperaturowy? Czyli wstawienie "śmieciucha" podraża całą instalacje, bo system grzewczy musi być mieszany? Dodatkowe urządzenie też kosztuje "Śmieciuch" podraża i komplikuje, ale daje takie miłe poczucie nieuzależnienia się od jednego źródła. Gdybym na wstępie nie zrezygnowała z kominka w salonie, teraz pewnie prościej było by mi się pożegnać z koncepcją dwóch pieców. Jeszcze mam parę dni na podjęcie ostatecznej decyzji, ale pewnie macie rację, że kopcić drewnem nikomu się nie będzie chciało, a jeśli nawet to oszczędności z tego jakichś wielkich nie będzie. Może uda mi się przekonać męża na wydanie pieniędzy zaoszczędzonych na kotłowni na zmiękczacz wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts