Bejaro 14.10.2015 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 ja utargowałam z 50 na 45, ale też nie jestem do końca usatysfakcjonowana, wszystkie ekipy do których dzwoniłam były w przedziale cenowym 38-40. zastanawiam się jeszcze :] Bo pogoda goni i trzymają ceny,to ostatnie prace ociepleniowe w tym sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 14.10.2015 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 no właśnie ta pogoda to jakaś zmora. Nie podoba mi się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 14.10.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Jakie macie kominy? Potrzebuję jeden tylko do podłączenia pieca gazowego. Co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 14.10.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Immoral, u nas miał być gazowy piec kondensacyjny ale nie chcieliśmy murować komina, przy kondensatach można zastosować rurę spalinową jak na zdjęciu poniżej taka rura nie musi nawet wychodzić z dachu równie dobrze można wyprowadzić ją ze ściany tylko w tej opcji nie koniecznie to wygląda. Całkiem fajna alternatywa, nie wiem tylko czy nadaje się do innych pieców niż kondensaty. Ostatecznie mamy pompę ciepła więc nie wdrażałam się bardziej w temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 14.10.2015 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 ile bierze (ile kosztuje) "prywatny" kierownik budowy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 14.10.2015 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 PaniKasia, dzięki za odpowiedź. U nas będzie przez płaski dach, więc to ciekawe rozwiązanie. forscher, kierbud to około 1500-3000 zł. Zależy od regionu, kierownika, ilości wizyt na budowie, wielkości i skomplikowania domu.... Można też się umówić stała kwota za papierki + kwota za wizytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 14.10.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 ile bierze (ile kosztuje) "prywatny" kierownik budowy ?? Pod Warszawą 2,5-3k za kierowanie budową, co oznacza prowadzenie papierków i 4-5 wizyt podczas najważniejszych etapów (zalewanie fundamentów, stropu, itp). Każda dodatkowa wizyta płatna dodatkowo 200-250zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 14.10.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 do pieca gazowego kondensacyjnego komin tylko wentylacyjny będzie, tak jak wyżej kierbud w naszych okolicach 2,5 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wszamanka 14.10.2015 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Ja mam w prawdzie budowę od połowy, dużo prac robił wcześniejszy inwestor i jego kier-bud, nasz wziął od nas 500zł plus za wizytę 75zl, i na koniec na załatwienie odbioru budynku będzie jeszcze 300zł, chyba że wyjdzie dużo wizyt w trakcie to będzie mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 14.10.2015 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 u mnie pod Warszawą Kier. Bud bierze 2300zł od początku do odbioru domu. Wpisy do dziennika + wizyty nieograniczone. Był oczywiście przy wszystkich pracach zakrywowych, ale tak na prawdę to przez pierwszy miesiąc na budowie był 2-3 razy w tygodniu plus na wszyskie moje prośby a telefonów z pytaniami "Panie Kierowniku a czy mogę? a ekipa to chce? a jak Pan myśli?" to nie zliczę. Co mnie zdziwiło po SSO tak samo interesuje się pracami i odbiera elektrykę, podłogówkę i tynki (sprawdzał ściany, kąty, narożniki), teraz był po przyklejeniu styropianu. Uwielbiam go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 14.10.2015 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Uwielbiam go Można prosić o namiary na priv? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 14.10.2015 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 już Można prosić o namiary na priv? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 16.10.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 firma która najprawdopodobniej wybuduje mój domek jak tylko im powiedziałem o tym iz chce mieć na budowie kogoś swojego zatrudnionego jako kierownik budowy od razu dala do zrozumienia, że ktoś obcy (spoza ich firmy owszem na budowie może być ale nie jako kierownik budowy tylko jako "inspektor nadzoru budowlanego" Niby ktoś taki miałby takie same albo nawet większe prawa niż wypomniany kierownik budowy, Nadmienię tylko iż w ofercie tej firmy jest zawarta obsługa ichniejszego kierownika budowy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 16.10.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 forscher, ekipa miała zapewne na myśli inspektora nadzoru inwestorskiego. Jeżeli Twoja ekipa ma już w składzie kierownika budowy a zależy Ci aby to właśnie oni budowali Twój dom, warto wziąć inspektora aby ktoś kumaty reprezentował Twoje interesy na budowie, u nas kierowniczka budowy jest niezależna a do tego to nasza znajoma, jak tylko któraś z ekip się czymś nie popisała natychmiast straszyła, że tego nie odbierze:D Nie wiem jak cenowo ma sie kierownik do inspektora (oboje muszą mieć uprawnienia budowlane) ale nasza kierowniczka woli nadzory niż bycie kierbudem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.10.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 (edytowane) firma która najprawdopodobniej wybuduje mój domek jak tylko im powiedziałem o tym iz chce mieć na budowie kogoś swojego zatrudnionego jako kierownik budowy od razu dala do zrozumienia, że ktoś obcy (spoza ich firmy owszem na budowie może być ale nie jako kierownik budowy tylko jako "inspektor nadzoru budowlanego" Niby ktoś taki miałby takie same albo nawet większe prawa niż wypomniany kierownik budowy, Nadmienię tylko iż w ofercie tej firmy jest zawarta obsługa ichniejszego kierownika budowy, Zrezygnuj z tej firmy czym prędzej albo postaw swoje warunki. Kierownik Budowy patrzący na ręce ekipy to podstawa,chyba,że budujesz jedynie dach nad głową ogrzewany syfem węglopodobnym a nie zależy Ci na prawdziwym domu. Edytowane 16 Października 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 17.10.2015 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Pewnie bym zrezygnowal gdyby nie chodziło o jedną z najbardziej znanych firm budowlanych w regionie Jaworzna. Czy tylko kierownik budowy może dokonac odbioru robót? Co w takim razie moze zdziałać ten inspektor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quisquis 18.10.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Słuchajcie, ok 3.11 wchodzi dekarz. Do połowy listopada mam mieć dach. Okna mogę zamówić za tydzień, dwa. Ale czy je wstawiać w grudniu? Chcielibyśmy robić dalej, ale strasznie się martwię, że błędem będzie brak przerwy. Co robić? Elektryka i kominek chyba? Ktoś ma podobne dylematy? Kto jest na podobnym etapie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 19.10.2015 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 forscher nieważne że jest to znana firma, kierownik budowy jest po to, aby niezależnie zatwierdzić poszczególne etapy, on ma przede wszystkim bronić interesu inwestora, bałabym się rozpoczynać budowę, jeśli nie miałabym nikogo, kto sprawdziłby poprawność budowania, ja rozumiem, że kierownik budowy kosztuje, ale bez przesady, to w naszym interesie jest, aby był dobrym w swoim zawodzie, abym mogła bezpiecznie zamieszkać w domu. Z przerażeniem czytam ten wątek i cieszę się, że mam dobrego KBa jeśli już nawet zdecydujesz się na nich, to obowiązkowo weź inspektora nadzoru budowlanego, zawsze będą lepiej pracować, jak ktoś obcy będzie ich kontrolował quisquis ja się wstrzymałam z oknami, tzn u mnie wybór okien powoli przechodzi do historii forum, ale o tym innym razem, ale wstawienie okien przesuwam sobie na styczeń/luty w zależności od pogody, jeśli będzie kiepska wstawiam dopiero na wiosnę, u mnie oprócz problemu związanego z wyborem dochodzi brak przyłączy i ograniczone środki finansowe ale też problemy zdrowotne córki i to muszę w pierwszej kolejności rozwiązać, ale też nie mam potrzeby się spinać, bo nie chcę poszczególnych ekip na już, wolę poczekać na sprawdzone i zrobić wszystko dobrze. Zastanów się na czym Ci zależy, jeśli masz kasę, ekipy mają termin i możesz czasowo ogarnąć budowę oraz że teren budowy jest w obszarze zamieszkałym, że nikt Ci nie wejdzie, aby urwać kilka drutów miedzianych, to spokojnie decydowałabym się na kontynuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wszamanka 19.10.2015 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 a u mnie dzisiaj tynkarze zaczęli swoje prace jak dobrze pójdzie i nagle mrozy nie przyjdą to może w wylewkami też zdążymy przed zimą Co do kierownika budowy też miałam ofertę z firmy, która chciałaby kierownika mieć od siebie. W sumie to byli tak drodzy że i tak ich nie wzięłam, ale gdyby nawet, to nie zgodziłabym się na tego ich kierownika, tylko uparłabym się na swojego, upewniając się czy się skądś nie znają i nie są kolegami z szefem firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 19.10.2015 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Wszamanka, a wylewki trzeba robić przy plusowej temperaturze ? A jakie obwarowania z tynkami ? Ile ogólnie płacicie za m2 ? Muszę powoli zagłębiać się w te tematy Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts