kjuta 19.10.2015 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 powiedzcie mi ile wylewki liczycie przy drzwiach atarasowych na równo z wylewką domową skorygowaną o wysokość kafli/paneli itd czy jednak wyżej/niżej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wszamanka 19.10.2015 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Mój kierownik budowy powiedział, żeby robić tynki i wylewki kiedy temperatura na zewnątrz nie będzie minusowa, żeby nie było zmrożonych grudek piasku żeby się wszystko ładnie wymieszało. Budynek mamy już ocieplony to wewnątrz nie powinno być problemu. Za tynki chyba 13zł/m2, mąż ustalał cenę. Tynkarze mają sami sobie domurować parę kawałków brakujących pustaków, załatać dziury i zapiankować rury. Ściany mam krzywe więc materiału pewnie pójdzie dużo, ale na gotowo nie powinno przekroczyć 20zl/m2. Tynki cementowo-wapienne. Oczywiście w tym narożniki, i te listwy koło okien które nie pamiętam jak się nazywają, siatki, i na koniec filcowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 19.10.2015 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 U mnie tynk gipsowy knauff diamant 28zł/m2 - materiał z robocizną, w tym narożniki i wszystko inne co potrzebne Ale przestrzegam, przed patrzeniem tylko za cenę za m2. Wyceniały mi 3 ekipy, każdą prosiłam o obmiar całego domu (choć nie byli chętni). Pierwszej wyszło 822m2 tynków, drugiej 950m2! a trzeciej ekipie 706m2. Co prawda Pan zapowiedział, że będzie mierzył jeszcze po robocie i coś może się zmienić, ale nie wiecej niż o 10m2. Wyszło jednak też 706m2. Było to mniej metrów niż wynikało z moich obmiarów (o jakieś 20). Różnice wyniakają z różnego sposobu liczenia np. otworów drzwiowych (niektórzy liczyli drzwi obustronnie, inni jednostronnie), podciągów (ilość mb jako m2, lub mb jako m2x1,5 a nawet 2). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 19.10.2015 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Dzisiaj dla odmiany walczymy z tematem pieca gazowego: dwufunkcyjny czy jednofunkcyjny z zasobnikiem 150l? ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 20.10.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Co to montazu na tasmach nie jestem również zwolnnikiem tego rozwiązania,można to wykonać w inny sposób. Polecam lekturę działu okiennego Arturo rozwiniesz trochę temat- napisz co zamiast taśm, a my już sobie doczytamy resztę. immoral - u nas będzie jednofunkcyjny z zasobnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejSi 20.10.2015 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Dzisiaj dla odmiany walczymy z tematem pieca gazowego: dwufunkcyjny czy jednofunkcyjny z zasobnikiem 150l? ktoś coś? Używam od 3 lat jednofunkcyjnego z zasobnikiem i jestem bardzo zadowolony. Zasobnik mam 160 litrów, ale gdybym miał teraz kupować to wybrałbym max 120 l. Podgrzanie wody zajmuje piecowi kilka minut, więc nawet jeżeli będą się kąpały po sobie 4 osoby, to ciepłej wody nie zabraknie. Przy wyborze pieca ważne jest, żeby nie wybrać takiego o zbyt dużej mocy, piszę o tym więcej na blogu: latwabudowa.pl. Życzę udanych wyborów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 21.10.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Bocianki, ile kasy bierze elektryk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 21.10.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Używam od 3 lat jednofunkcyjnego z zasobnikiem i jestem bardzo zadowolony. Zasobnik mam 160 litrów, ale gdybym miał teraz kupować to wybrałbym max 120 l. Podgrzanie wody zajmuje piecowi kilka minut, więc nawet jeżeli będą się kąpały po sobie 4 osoby, to ciepłej wody nie zabraknie. Przy wyborze pieca ważne jest, żeby nie wybrać takiego o zbyt dużej mocy, piszę o tym więcej na blogu: latwabudowa.pl. Życzę udanych wyborów! Decyzja zapadła. Będzie jednofunkcyjny z zasobnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 22.10.2015 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Bocianki, ile kasy bierze elektryk ? u nas dychę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 22.10.2015 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 (edytowane) Bocianki, ile kasy bierze elektryk ? hmm czy cena czasem nie zalezy od zakresu prac ????? Pytanie - jak dla mnie - zbyt ogólnikowe. immoral nas będzie rozgrzewał Vitodens 242-F (też z zasobnikiem) + kolektorry słoneczne (jeszcze nie wiem jakie, ale cos mi mowi, że także będą z Viessmanna) coby latem zaoszczędzić na gazie. Pozdrav Edytowane 22 Października 2015 przez forscher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 22.10.2015 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 forscher, u nas będzie Vaillant VC PL 146/5-5 kominka brak też nie zrozumiałam pytania o elektrykę, ale za to PaniKasia zrozumiała bez słów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 22.10.2015 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 kilka ciekawych kwestii dotyczacych Inspektora nadzoru inwestorskiego http://www.inspektor-nadzoru.pl/rola-inspektora-nadzoru-inwestorskiego/#more-15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 22.10.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 no co, ode mnie tyle wziął:lol2: jakie pytanie taka odpowiedź a tak poważnie to u każdego w większości to samo wiatrołap, salon, kuchnia,korytarz,3- 4 sypialnie, 2-3 łazienki pomieszczenie techniczne, garaż, urządzenia w kotłowni, sprzęty w kuchni, siła, zasilanie bramy, domofon,alarm oświetlenie i kontakty na zewnątrz, rozdzielnia... 10 pkt w tą czy w ta wielkiej różnicy nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 22.10.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 hehe ok a tak swoją drogą mówimy o samej robociznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 22.10.2015 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 aaaaa no to juz wiemy co "poet(k)a miał(a) na myśli" czyli preferujecie system, w którym poszczególne prace wykonuje inna firma.... elektryke firma A kanalizacje firma B a ogrzewanie firma C hmm. Wiele budów powstaje w ten sposób... może i jest to dobre.. Mi osobiście ciężko to jednoznacznie ocenić. Choć przyznaję iż przymierzam się do tego by i stan surowy i wszystkie instalacje wykonała jedna firma... co z tego wyjdiei to sie okaże.. Projekt domku jest w końcowej fazie dopracowywnia rzutów. Start na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 22.10.2015 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 liczył Wam od punktu czy całościowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 22.10.2015 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 forsher pewnie że preferuję, wolę aby ktoś się znał na jednej robocie, ale dokładnie, miałam jednego wykonawcę od SSO i ja akurat nie polecam, bo może na stawianiu murów się znał, ale na dachach już niekoniecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 22.10.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 forsher pewnie że preferuję, wolę aby ktoś się znał na jednej robocie, ale dokładnie, miałam jednego wykonawcę od SSO i ja akurat nie polecam, bo może na stawianiu murów się znał, ale na dachach już niekoniecznie Dokładnie tak Zlecenie poszczególnych etapów zwykle wychodzi też oszczędniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 22.10.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 (edytowane) mam pewien zamysł... jak wspomniałem czekam az projekt będzie gotowy i przymierzam się by wszystko zrobiła u mnie jedna firma. Na poszczególne rodzaje robót szukam i szukał będę wykonawcy zastępczego, który wycerni koszt wykonania danych prac, np ocieplenie scian wybranym przeze mnie rodzajem styropianu, czy tez wykoananie wspomnianej wyżej elektryki Jak na razie mam wykownace zastepczego na wykonanie montażu kotła, wykonanie rekuperacji z wybranym modelem rekuperatora, wykonanie podłogówki w systemie Rehau oraz instalację stacji uzdatniania wody AQUAHOME 20-N. Po co to? Po to by mieć kartę przetargową i pojęcie o tym czy ceny zaproponowane przez wybrana firmę nie są czasem za naddto zawyżone. A także by móc sie przekonać co tak naprawde wyjdzie oszczędniej. Pozdrav Edytowane 22 Października 2015 przez forscher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 22.10.2015 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 u nas w tej cenie materiał i robocizna, co do firm, które robia wszystko od A do Z to bym się wystrzegała, jak ktoś jest od wszystkiego to jest do niczego,nie sądzę aby murarz znał się doskonale na kanalizacji czy inst.elektrycznej a firmy zatrudniające cały wachlarz specjalistów, to albo olbrzymie firmy zajmujące się developerką albo ci specjaliści są z dupy! Bywa, też tak że firma od SSO zatrudnia podwykonawców od elektryki, kanalizacji itp i już dwa razy byłam w podobnej sytuacji podczas budowy domu i dwa razy były z tym kłopoty głównie z obiegiem informacji, spychologią no i przepłacanie nie interesuje mnie. U nas robili elektrykę panowie pracujący w energetyce na co dzień, widać, że temat znali od podszewki, grafik wypełniony po brzegi, w 5 dni skończyli, dobrzy fachowcy. Wolę zatrudniać osoby bardzo dobre w wąskiej dziedzinie niż fachmanów co to się znają na wszystkim i wielkie G z tego finalnie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts