Bejaro 25.10.2015 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Parapety u mnie wewnetrzne z kamienia wystają ok 2 cm to kwestia gustu,montowaliśmy przed gładziami bo trzeba wkuć trochę w ścianę i obrabianie tego po malowaniu wydawało mi się kłopotliwe.Okleiłam kartonami.Zewnętrzne przy elewacji. Co do dachu mam dachówkę ceramiczną i membranę bitumiczną takie coś papo menbrama icopal. Dach zależy jak duży i jakie kto mam priorytety,ja bym zrobiła badania gruntu-my musieliśmy mieć do pozwolenia bo jeżeli grunt jest różnej nośności w zależności od miejsca to osiadanie może być nierówne,można wzmocnić tylko np część fundamentów lub wymienić kawałek gruntu-tu powinien wypowiedzieć się specjalista. Okna na profilu salamander i podpowiem że warto zamawiać okna w promocji zimowej zaczyna się od listopada już u niektórych producentów z opcją montażu na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 25.10.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Jest! udało się, w końcu jesteśmy także Bociankami 2015 ! Mimo wielu przeszkód formalnych, w piątek rozpoczęliśmy budowę naszego domu Płyta fundamentowa na szkle piankowym to plan na ten tydzień, oby pogoda dopisała... Zapraszam to relacji także w dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wszamanka 26.10.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 dropsec, super, powodzenia i pięknej pogody zatem Co do parapetów, to zewnętrzne najsensowniej wydaje mi się razem z elewacją, tak też u siebie robiłam. A z wewnętrznymi najlepiej dogadać się z tynkarzami. Z tego co się orientowałam to jedni wolą żeby ich nie było, "bo kto pani zagwarantuje że się nigdzie nie zarysuje..?", ja na szczęście trafiłam na takich którzy wolą żeby one już były, bo sobie pięknie i idealnie ich wykończą dając gwarancję na nienaruszony stan parapetów po skończonych pracach. No chyba że mówimy o parapetach drewnianych, to z tymi bym się wstrzymała do etapu "po tynkach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 27.10.2015 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Używam od 3 lat jednofunkcyjnego z zasobnikiem i jestem bardzo zadowolony. Zasobnik mam 160 litrów, ale gdybym miał teraz kupować to wybrałbym max 120 l. Podgrzanie wody zajmuje piecowi kilka minut, więc nawet jeżeli będą się kąpały po sobie 4 osoby, to ciepłej wody nie zabraknie. Przy wyborze pieca ważne jest, żeby nie wybrać takiego o zbyt dużej mocy, piszę o tym więcej na blogu: latwabudowa.pl. Życzę udanych wyborów! jaką masz moc kotla że grzeje wodę w kilka minut? my właśnie stoimy przed wyborem pieca u nas dzisiaj wiekopomna chwila - SSZ! od poniedziałku będziemy ocieplać i wchodzi elektryk do środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 27.10.2015 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Wszamanka dzięki, szkoda że nie jestem na etapie takim jak Wy, bo trochę późno zacząłem. Ale za to załapię się na Bocianki 2016 Ps. dla ciekawych, wrzuciłem dziś na dzienniku fotki podbudowy ze szkła piankowego pod płytą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 28.10.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Chcę jeszcze raz nawiązać do tematu okien.Czy wszystkie bocianki kupują/kupiły okna 3 szybowe? Czy wszyscy zdecydowali się na ciepły montaż taśmami rozprężnymi? Poleci ktoś dobre okna i monterów z okolic Krakowa? Arturo72-pisałeś nam tutaj,że znasz lepszy sposób na ciepły montaż niż taśmy. Napiszesz co miałeś na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 28.10.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 My na pewno okna 3 szybowe z U okna poniżej 1,0 (chyba tylko w jednym oknie się nie uda, ale zobaczymy). Co do montażu to sama nie wiem. raczej warto spróbować, jak tego firma nie spieprzy to będzie dobrze. A Arturo to chyba ostatnio nick zmienił.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejSi 28.10.2015 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 jaką masz moc kotla że grzeje wodę w kilka minut? my właśnie stoimy przed wyborem pieca u nas dzisiaj wiekopomna chwila - SSZ! od poniedziałku będziemy ocieplać i wchodzi elektryk do środka Piec ma moc 14 kW. Sprzedawcy często wciskają (przynajmniej mi próbowali) piec niemal dwukrotnie za duży do faktycznych potrzeb... Policz w ten sposób: 14 kW to 7 czajników działających jednocześnie A Ty nie potrzebujesz do kąpieli wrzątku, tylko mieszanki ciepłej wody z zasobnika (powiedzmy 50 stopni) i zimnej wody... Więcej o wyborze pieca piszę tutaj: http://www.latwabudowa.pl/2015/10/centralne-ogrzewanie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wszamanka 28.10.2015 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Mam już tynki, kolejny etap za mną okna zamawialiśmy 3 szybowe, U dla całego okna od 0,73 do 0,84. Zamawialiśmy z ciepłym montażem, ale w efekcie końcowym wyszło tak, że taśmy są tylko od środka. W czasie wymiany okien już ekipa od elewacji działała, przepływ informacji u nich nie zadziałał i pospieszyli się z obklejaniem okien od zewnątrz tak że na taśmy nie zostało miejsca. Jedni i drudzy powiedzieli, że lepiej będzie zostawić jak jest niż na siłę robić cały ciepły montaż. Od wewnątrz są też ciepłe podkłady podparapetowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosik 28.10.2015 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Arturo72-pisałeś nam tutaj,że znasz lepszy sposób na ciepły montaż niż taśmy. Napiszesz co miałeś na myśli? A Arturo to chyba ostatnio nick zmienił.... Sądzę,że już pogrzebany za życia(wirtualnego) Zauważyłem gdzieś przypadkiem, że Arturo72 też (znowu?) dostał bana -- zaglądałem do jego historii i też nie wiem za co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 28.10.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 bocianki ocieplacie się jeszcze w tym roku?do nas wchodzi ekipa w przyszłym tygodniu, elektryk odradza, mam mieszane uczucia, ale i tak już styro zamówiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 28.10.2015 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 bocianki ocieplacie się jeszcze w tym roku? do nas wchodzi ekipa w przyszłym tygodniu, elektryk odradza, mam mieszane uczucia, ale i tak już styro zamówiony ...nie ma na co czekać trzeba działać elektryk niech się zajmie przewodami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 28.10.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 My z ociepleniem czekamy do wiosny,najpierw chcemy wykonać prace mokre wewnątrz tj.tynki,wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 28.10.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 pogoda jest póki co ok, oby tak dalej... elektryk pewnie niezadowolony bo mu garaż styro zawalimy no nic powiedziało się A, trzeba powiedzieć B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 28.10.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 My też na wiosnę z ociepleniem. Jak się teraz wszystko "zamknie", to wilgoć nie będzie miała gdzie uciekać, dlatego czekamy do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wszamanka 29.10.2015 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 (edytowane) Ja ocieplenie robiłam przed tynkami i wylewkami, z tym że mury miałam wyschnięte solidnie, paręnaście lat się suszyły Zależało mi na ociepleniu przed zimą, nastawiłam się że rano będę jeździć uchylać okna, wieczorem zamykać. A potem, jak już przyjdzie na to czas, rozrusza się podłogówkę i powinno być ok. Edytowane 29 Października 2015 przez Wszamanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 29.10.2015 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Cześć, u nas są niestety okna dwuszybowe i to chyba była zła decyzja:( bałam się 3 szyb z uwagi na szpros wiedeński ale teraz myślę, że nie wpłynęło by to jednak zbytnio na ich estetykę. Elewacja prawie gotowa, najgorsze, że tynk położony, a brak drzwi zewnętrznych będą dopiero za około 2 tygodnie, ale nasz wykonawca od wykańczania ma pomysł jak to ogarnąć aby było dobrze. Oby. Kuchnia ma przyjechać w grudniu, czekamy na ofertę od kafelkarzy. Po zimie przeprowadzka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 29.10.2015 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Arturo72-pisałeś nam tutaj,że znasz lepszy sposób na ciepły montaż niż taśmy. Napiszesz co miałeś na myśli? Ostatnio ktoś mi sprzedał taki pomysł, co o nim sądzicie... poszerzyć otwory okienne o 10-11 cm i na około na całej szerokości obłożyć styrodurem i mocno przykołkować. Byłby to wtedy montaż w ścianie budynku a nie poza na dyblach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 29.10.2015 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Ostatnio ktoś mi sprzedał taki pomysł, co o nim sądzicie... poszerzyć otwory okienne o 10-11 cm i na około na całej szerokości obłożyć styrodurem i mocno przykołkować. Byłby to wtedy montaż w ścianie budynku a nie poza na dyblach. My tak właśnie robimy, dokoła otworu okiennego przyklejamy 5 cm styroduru i w taką ramę będzie osadzone okno. Ale czy właśnie taki sposób Arturo miał na myśli? I chyba odpuścimy sobie montaż warstwowy tymi spec taśmami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosik 29.10.2015 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 (edytowane) Nie sądzę,że to miał na myśli.Kiedyś swego czasu zaproponował takie rozwiązanie:http://www.e-izolacje.pl/a/4859,okna-w-budynku-prawie-pasywnym/0/5,montaz-okna-w-budynku-prawie-pasywnymI nie spotkało się to z aprobatą fachmanów od okien,nie pamiętam już czemu. Zamiennikiem taśm paroizolacyjnych i paroprzepuszczalnych jest montaż z użyciem taśm rozprężnych lub odpowiednie "uszczelnienie" i odpowiedni montaż listw przyokiennych.Ciężko mi jest znaleźć teraz schemat takiego montażu ale jakieś 3-4 lata temu było to poruszane i pokazywane w tematach okiennych. Edytowane 29 Października 2015 przez Ktosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts