Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2015 - dla tych co planują start w 2015 roku

Recommended Posts

My tak właśnie robimy, dokoła otworu okiennego przyklejamy 5 cm styroduru i w taką ramę będzie osadzone okno. Ale czy właśnie taki sposób Arturo miał na myśli? I chyba odpuścimy sobie montaż warstwowy tymi spec taśmami...

Kiedy planujecie to wykonać? Fajnie byłoby gdybyście podzielili się zdjęciami i wskazówkami tuż po. Jak dla mnie ma to duży sens logiczny, ale ciekaw jestem jak to wyjdzie w praktyce.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Częściowo robiliśmy w weekend. Wskazówek jako takich nie ma, bo robota jest bardzo prosta: ze styroduru (my kupiliśmy xps drapany, podobno lepiej klej trzyma) grubości 5 cm wycinasz paski odpowiadające szerokości otworu okiennego i obklejasz otwór zwracając uwagę żeby było równo. Okno zyskuje ciepłe obramowanie :)

W tym roku udało nam się dopiero kupić działkę, ale już wkrótce chcemy rozpocząć budowę! Okolica jest piękna.Jest przedszkole,szkoła, sklep MODEROWANO do lasku blisko i do miasta też ok. 20 minut drogi. Nie mogę się doczekać, chociaż wiem, że to nie wcale takie proste, jak się wydaje. Jestem podekscytowana chociaż nie wiem czego się spodziewać...Trzymajcie kciuki, żeby wszystko poszło dobrze! Edytowane przez finlandia

Bocianki mam pytanie jak rozwiązywaliście problem śmieci na budowie?

Zbliżamy się do końca i zamówieliśmy kontener, okazało sie jednak że i 3 konternery będzie za mało! DRAMAT, pełno styropianu i innych odpadów pobudowlanych. Nasz błąd, że nie ustalaliśmy w zasadzie z żadnym wykonawcą, aby zabierali ze sobą śmieci.

Wszystko co papierowe (po tynku, klejach cemencie) spaliliśmy, ale zostało mnóstwo innych śmieci.

dlatego radzę wszystkim, którzy zaczynają budowę, aby z każdym wykonawcą ustalali co będzie z wyprodukowanymi przez nimi śmiećmi. Chyba, ze wszyscy tak robią a tylko ja nie pomyślałam :bash:

Ja u siebie sprzątam na bierząco.

Praktycznie codziennie lub etapami coś zamiatałem, paliłem czy zbierałem w worki i wywoziłem.

Budujecie dom za setki tysięcy złotych, a odpady palicie !

Współczuję sąsiadom... kontener kosztuje 300 złotych. Śmieci można na bieżąco (przez Z z kropką) pakować w duże worki i wywozić do śmietników w miejscu zamieszkania. Nie jest to podrzucanie śmieci, bo za nie i tak płacimy stałą kwotę. Ale palić ...

u mnie kontener do 5,5 tony kosztuje prawie 600 zł

mania ania ja właśnie 3 kontener w tej chwili realizuje, miałam niby z wykonawcą powiedziane, że ma wysprzątać, ciągle się o to podpytywałam, a on cągle odpowiadał, że na koniec etapu, ta... wziął i wypiął dupę i wyparł się sprzątania, nie miałam tego w umowie na piśmie, on jedynie powymiatał mi z pomieszczeń wszystkie śmieci na zewnątrz, a stos gruzu, który systematycznie podlewał resztkami betonu z pompy czy resztkami zapraw, klejów, mi pozostawił, mąż musiał skombinować młot udarowy, aby wszystko porozdrabniać i powrzucać do kontenerów, prawie dwa kontenery to gruz, resztki pociętej silki, odpady z dachówek

o kwestię sprzątania jestem już mądrzejsza z kolejnymi ekipami, człowiek całe życie się uczy, a już braku zaufania do słów : będzie pani zadowolona, to już w ogóle

U nas ekipa od SSO wszystko po sobie uprzątnęła, dopiero teraz zamówiliśmy pierwszy kontener i chyba na tym jednym się zakończy. Zobaczymy jeszcze ile śmieci zostawi po sobie etap wykończeniówki ale tu nie powinno być dramatycznie. Jakiego ja babola popełniłam przy jednej umowie! Nie dopilnowałam kar umownych i to był strzał w kolano, ekipa leci w kulki, kotłownie robią 2 miesiąc, wczoraj mieli wznowić roboty pojechaliśmy z mężem zobaczyć jak im idzie, a tam zamiast zbiornika cwu galmet mam jakiś kospel. Nikt nie raczył zadzwonić i spytać czy może być inny niż w umowie, mają go wymienić na galmet ale to zapewne znowu odwlecze koniec ich prac. Fecet mówi" ojej no faktycznie zapomniałem zadzwonić ale ten kospel jest lepszy " :bash:

Mother_nature no właśnie ja niewiele informacji znalazłam na temat kospela, przed podpisaniem umowy analizowaliśmy dobór sprzętów i instalator zachwalał galmet i mówił, że absolutnie naj, a tu bez konsultacji z nami instaluje nam inny zasobnik. Ja jestem otwarta na rozmowy i może i by mnie przekonał ale nie po fakcie. Totalnie straciłam do typa zaufanie bo na każdym kroku jest z nim problem. Ups zapomniałem panstwu powiedzieć że macie tanszy zasobnik. Poza tym miał u producentów zamawiać wszystko pod nas, i pompę mamy z sierpnia 2015 a kospel wrzesien 2014 więc pewnie wytarmosił go na jakiejś promocji bo gdzieś zalegał. Nie wiem sama. Może się czepiam ale typ mnie wnerwia. Zamawiamy podłogi, finish deska czas oczekiwania 7 tygodni. Ale terminy!

Mam już tynki, kolejny etap za mną :D

okna zamawialiśmy 3 szybowe, U dla całego okna od 0,73 do 0,84. Zamawialiśmy z ciepłym montażem, ale w efekcie końcowym wyszło tak, że taśmy są tylko od środka. W czasie wymiany okien już ekipa od elewacji działała, przepływ informacji u nich nie zadziałał i pospieszyli się z obklejaniem okien od zewnątrz tak że na taśmy nie zostało miejsca. Jedni i drudzy powiedzieli, że lepiej będzie zostawić jak jest niż na siłę robić cały ciepły montaż. Od wewnątrz są też ciepłe podkłady podparapetowe.

Wszamanko, i na jakiej stawce zamknęliście się z tynkami - rzeczywiście nie przekroczyło 20 zł/m2 ? Na jakie tynki się zdecydowaliście ?

Ogólnie, które tynki są lepsze - cementowo wapienne, czy gipsowe ? Ciekawa jestem Waszej opinii. Gipsowych chyba nie trzeba szpachlować, a to jednak kawał roboty odpada.

Czy tynkowanie w zimie, zaraz po elektryku ma sens ? U nas przypadłoby to na drugą połowę grudnia ..

leila, za tynki wyszło 20zł/m2 bez paru groszy. Z tym, że ściany były mega krzywe, miejscami tego tynku musiało iść sporo. 2 spore ściany musiały być robione na dwa razy, żeby było równo i trwale, więc też dwa razy robocizna za nie. Tynki mam cementowo wapienne, mieszane na budowie, rzucane z maszyny. Mój tynkarz twierdził, że takie są lepsze niż przereklamowane mieszanki z worka, a do tego dużo tańsze bo nie ma takiego marketingu. Tynków gipsowych nie chciałam, nie podoba mi się lustrzanie gładka ściana, a do tego uważać na każde wgniecenie to nie dla mnie:) Dużo też zrobił argument, nie wiem czy prawdziwy, że cementowo wapienne dodatkowo wzmocnią ściany ;) a że mój budynek stary i lichy, to sama rozumiesz.. :) Na koniec tynk był filcowany, i teraz jest na tyle gładki, że już nie będę dawała gładzi. Zagruntuje się solidnie i potem farby/płytki i można mieszkać ;D

leila, jeżeli w grudniu nie będzie mrozów to tynkuj, szkoda czasu, a to cholerstwo musi schnąć długo:)

ma może ktoś wzór umowy na wykonanie podłogówki i kotłowni? lenistwo mnie dopadło straszne i nie chce mi się szukać... :oops:

Nie ma czegoś takiego jak wzór umowy na w/w.

Po prostu podłogówka ma być wykonana wg projektu i tu jest Wasz problem bo sądzę,że szczena opada i Wam i wykonawcom o co chodzi z projektem ;)

A więc projekt podłogówki powinien obejmować rozstaw rurek obliczony wg każdego pomieszczenia osobno zależnie od start ciepła i konkretnej temperatury zasilania.I to jest pierwszy i podstawowy i raczej ostatni punkt jeśli chodzi Wam o taką umowę bo reszta wychodzi własnie z tego projektu :)

A więc,rzucić wykonawcy hasło że podłogówka ma być wykonana wg projektu,jak zrobi wielkie oczy to takiego ciaracha odpuścić sobie a jak każe zrobić projekt wg własnym zakresie to albo odpuścić bo też nie jest kumaty albo zrobic projekt i nadzorować wykonanie wg projektu.

"kotłownia" nie mam pojęcia o co chodzi,dla mnie to pomieszczenie w którym powinien się znajdować kocioł,nie mam takowego to za bardzo nie podpowiem jaka powinna być na to uwowa ale sadzę że przy SSO to się robi ;)

Edytowane przez zaś tam ktosik

Ogólnie, które tynki są lepsze - cementowo wapienne, czy gipsowe ? Ciekawa jestem Waszej opinii. Gipsowych chyba nie trzeba szpachlować, a to jednak kawał roboty odpada.

Zdecydowanie polecam gisowe z tym,że z twardego gipsu,kiedyś był takim tynkiem jedynie Knauf Diamant teraz chyba jest więcej takich tynków.

Dobrze zrobiony jest jak szkło,od razu pod malowanie i u mnie tak było.Koszt to 21,60zł/m2 ale materiał był mój.

Ktosiku, mówiąc kotłownia miałam na myśli piec gazowy, zasobnik na wodę, wszystkie rurki które to ze sobą połączą, i inne elementy niezbędne do działania ogrzewania i przygotowania cieplej wody. Taki kobiecy skrót myślowy ;)

A co do umów, to się z tobą nie zgodzę. Sam projekt nie wystarczy. Trzeba jeszcze ustalić czas realizacji, koszt, sprawę zebrania śmieci po pracy i parę innych. Wyobraź sobie, że nie dogrywasz sprawy posprzątania po skończonej pracy ekipy od ocieplenia, i zostawiają ci cały bałagan styropianowy pod domem, bo przecież tego nie mieli w umowie :) Wiesz, ja wolę mieć to wszystko na piśmie, żeby potem nie było niespodzianek.

Leila, a jesteś zdecydowana na gipsowy, czy rozważasz też cem-wap? Ja przed podjęciem decyzji naczytałam się wiele i dobrego i złego o jednym jak i o drugim, i w efekcie koćcowym decydujące okazały się względy estetyczne;) Jedni lubią ściany idealnie gładkie aż szklano lustrzane, ja wolę drobniutką fakturę cementowych.

A co do stawek poszukaj może ekipy bardziej oddalonej od miasta, moi dojeżdżali 40km. Ci wprawdzie byli polecani i nie bardzo szukałam innych, ale tak jakoś mi się kojarzy że ze dwie ekipy z okolicy miały sporo wyższe ceny.

Edit:

Udało mi się przekonać męża do instalacji zmiękczacza wody :) jupi :)

Edytowane przez Wszamanka