zaś tam ktosik 08.11.2015 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Dziękuję za odpowiedzi ! Czy do łazienki rownież nadaje się ten tynk gipsowy, czy do mokrych pomieszczeń raczej obligatoryjnie powinien iść cementowo wapienny ? Stawki mieliście dobre, ja pierwszą wycenę mam na 24 zł/m2. Różnica spora .. Zdecydowanie polecam,bo sprawdzona firma : http://pphulizon.com/ Stosunkowo nie daleko macie,ja za robociznę płaciłem 15zł/m2 a Diamanta kupowałem we własnym zakresie. W łazienkach mam gipsowy też z tym,że na "szorstko",od 3 lat bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 08.11.2015 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Dziękuję za namiar Zaś tam Ktosik, ale z Nowego Sącza pewnie nie chciałoby im się jechać A czy pamiętasz cenę za tego knaufa ? Ile worków tynków wchodzi na m2 ? Jaka jest ich wydajność ? Wszamanka, my chyba wolimy ściany gładziutkie Teraz, w mieszkaniu w bloku, to ciężko chociaż jeden kawałek ściany gładziutki znaleść, więc chcielibyśmy w domu mieć coś na odmianę Aczkolwiek takie chropowate ściany podobają mi się np. w wiatrołapie, czy holu, także może tam zastosujemy te cementowe ? Poruszę jeszcze jeden temat, który jest u nas na topie - będziecie decydować się na alarm ? Jakiego rzędu są to koszty ? Elektryk zaproponował nam kable pod alarm, jako standard, ale byliśmy lekko zdezorientowani, bo w ogóle tego nie planowaliśmy. I tak się zastanawiam, czy warto i czy nas będzie na to stać .., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wszamanka 08.11.2015 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Kable pod alarm mamy rozciągnięte, ale co i jak dokladnie to nie wiem, temat zostawilam mężowi. Ale to tak przyszlościowo raczej, teraz pwnie kasy na to zabraknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaś tam ktosik 09.11.2015 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Dziękuję za namiar Zaś tam Ktosik, ale z Nowego Sącza pewnie nie chciałoby im się jechać A czy pamiętasz cenę za tego knaufa ? Ile worków tynków wchodzi na m2 ? Jaka jest ich wydajność ? Jak pod Gliwice im się chciało jechać to tym bardziej do Krakowa podjadą,ogólnie na Śląsku wtedy robili kilkoma ekipami Zabij mnie ale nie pamiętam ile worków kupowałem,musialbym odszukać fakturę ale niezbyt mi się chcę Cena z tego co pamiętam to było nie całe 21zł za worek ale ile worków na ile m2 tego za cholerę nie przypomnę sobie Grubość tynku to max.1cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waga 13 11.11.2015 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Witajcie, rozważamy kwestię ogrzewania. Mamy w projekcie na eko groszek ale może zmienić na gaz płynny? Czy ktoś może mi powiedzieć ile wydam na ogrzewanie domu o powierzchni 114 m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 11.11.2015 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 (edytowane) Witajcie, rozważamy kwestię ogrzewania. Mamy w projekcie na eko groszek ale może zmienić na gaz płynny? Czy ktoś może mi powiedzieć ile wydam na ogrzewanie domu o powierzchni 114 m? Napisz co planujesz, jaka wentylacja, jakie okna, jakie ocieplenie. Domek masz fajny energooszczędna bryła. Doczytałem, że mury już sterczą, ale jeszcze masz czas. Przy takim metrażu, nawet bez znacznego ocieplenia, nie ma się co pchać w węgiel. Edytowane 11 Listopada 2015 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 11.11.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Jak pod Gliwice im się chciało jechać to tym bardziej do Krakowa podjadą,ogólnie na Śląsku wtedy robili kilkoma ekipami Zabij mnie ale nie pamiętam ile worków kupowałem,musialbym odszukać fakturę ale niezbyt mi się chcę Cena z tego co pamiętam to było nie całe 21zł za worek ale ile worków na ile m2 tego za cholerę nie przypomnę sobie Grubość tynku to max.1cm A, to rzeczywiście Do Krakowa jednak bliżej Ale nikt telefonu tam nie odbiera u nich .. No nic, jednak bardzo dziękuję za namiar Bocianki, mam kilka nowych zagwostek. Proszę o pomoc ! - kiedy najlepiej wykonać kominek ? Kto zajmuje się wykonywaniem obudowy kominka ? - co rozbić, żeby tynk nie pękał na wysokości murłaty ? To chyba dość powszechny problem - czy lepsze jest ogrodzenie z siatki, czy panelowe ? Co wychodzi taniej ? Czy wykop pod podmurówkę trzeba zrobić głęboko ? Czy trzeba go zazbroić ? - czy ktoś ma doświadczenia z wykonywaniem pergoli ? Z góry dzięki za wszelkie wskazówki i opinie ! Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 11.11.2015 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Witajcie, rozważamy kwestię ogrzewania. Mamy w projekcie na eko groszek ale może zmienić na gaz płynny? Czy ktoś może mi powiedzieć ile wydam na ogrzewanie domu o powierzchni 114 m? Wg mnie, wszystko lepsze niż węgiel. Trzeba dbać o środowisko i jakość powietrza, które wdychamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 12.11.2015 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Też tak uważam. Do tego ustawienie parametrów i obsługa pieca na ekogroszek to jakaś katastrofa, zależy jaki węgiel się kupi. Teraz mamy koszmarek z Wesołej, który spieka się w bryły. Ale to stary dom, mieszkamy w nim tymczasowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 12.11.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 I ja,jako użytkownik groszku tez stanowczo odradzam ekogroszek .Akurat z obsługą pieca sobie radzilismy ale.....piec byl schowany w kącie w kotlowni. .....na parterze......jedne drzwi drugie trzecie i czwarte......odgradzaly nas od niego a i tak na Ipiętrze syf i jeszcze raz syf. Malowalam ściany co 2 lata bo czarno bylo ....."fest" ....Za dobry piec tez trzeba zaplacic ,my zaplacilismy z podajnikiem TYLKO grubo ponad 7000 zł.Ekogroszek- porażka jak dla mnie. Ciepłej zimy tak w ogóle wszystkim Wam życzę: ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaś tam ktosik 13.11.2015 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 (edytowane) Bocianki, mam kilka nowych zagwostek. Proszę o pomoc ! - kiedy najlepiej wykonać kominek ? Kto zajmuje się wykonywaniem obudowy kominka ? Ja robiłem kominek na samym końcu. Obudowy robią z reguły firmy zajmujące się sprzedażą wkładów kominkowych. Ale jak ktoś by chciał oszczędzić kupę kasy to taka obudowa jest bardzo prosta w wykonaniu we dwie osoby,na forum jest wiele tego typu przykładów. M.in mój czyli obudowa z płyt akumulacyjnych: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=5938609&viewfull=1#post5938609 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=5948133&viewfull=1#post5948133 a tu na gotowo a co najważniejsze wszystko "temi ręcami" http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=6071183&viewfull=1#post6071183 - czy lepsze jest ogrodzenie z siatki, czy panelowe ? Co wychodzi taniej ? Czy wykop pod podmurówkę trzeba zrobić głęboko ? Czy trzeba go zazbroić ? Również posłużę się swoim przykładem Taniej wychodzi ogrodzenie z siatki.Nie robiłem i nie wylewałem podmurówki a kupiłem gotowe "podmurówki" http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=6021785&viewfull=1#post6021785 Prosto,szybko i tanio - co rozbić, żeby tynk nie pękał na wysokości murłaty ? To chyba dość powszechny problem Odpowiednio wykonać "połączenie" a właściwie nie łączenie poprzez odpowiednie taśmy. Na forum pokazany jest sposób jak to zrobić a i odpowiednie taśmy są polecane. Nie będę opisywał jak bo nie siedzę w tym za dobrze ale ładnie jest to wytłumaczone,połączenie ślizgowe a taśmy tuff-tape. Kurde,miałem już nie pisać...ale sentyment pozostał Ale cieszy fakt,że już sporo osób,nawet świeżych Bocianków wie,że wegiel to samo zło Edytowane 13 Listopada 2015 przez zaś tam ktosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalkulatorek 13.11.2015 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Mam pytanie bo wiosną planuje wylewki i tynki ale myślałem, żeby jeszcze w tym roku zamówić bramę i drzwi. Jakie drzwi wstawialiście do garażu czy kotłowni? Zastanawiam się nad faktem drzwi do kotłowni - o ile drzwi wejściowe i brama wiadomo - to mam problem z drzwiami zewnętrznymi do kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 15.11.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Wszamanko, i na jakiej stawce zamknęliście się z tynkami - rzeczywiście nie przekroczyło 20 zł/m2 ? Na jakie tynki się zdecydowaliście ? Ogólnie, które tynki są lepsze - cementowo wapienne, czy gipsowe ? Ciekawa jestem Waszej opinii. Gipsowych chyba nie trzeba szpachlować, a to jednak kawał roboty odpada. Czy tynkowanie w zimie, zaraz po elektryku ma sens ? U nas przypadłoby to na drugą połowę grudnia .. rozmawiałam z kilkoma firmami od tynków i jedna firma tylko nie za bardzo chce się podjąć robieni tynków w grudniu najlepsza cena jaką usłyszałam to 26zl/m2, jesli z filcowaniem to +6zł my już mamy elektrykę rozciągniętą, w tym tygodniu wchodzi hydraulik, fajnie by było od razu zrobić tynki, ale ekipa dopiero około 10 grudnia ma czas, ciekawe jakie będą wtedy temperatury :/ no mam dylemat no i pojawiała się wsrod ekip opinia ze teraz jesienią/zimą gipsowych się nie robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 15.11.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 BJa robiłem kominek na samym końcu. Obudowy robią z reguły firmy zajmujące się sprzedażą wkładów kominkowych. Ale jak ktoś by chciał oszczędzić kupę kasy to taka obudowa jest bardzo prosta w wykonaniu we dwie osoby,na forum jest wiele tego typu przykładów. M.in mój czyli obudowa z płyt akumulacyjnych: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=5938609&viewfull=1#post5938609 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=5948133&viewfull=1#post5948133 a tu na gotowo a co najważniejsze wszystko "temi ręcami" http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=6071183&viewfull=1#post6071183 Również posłużę się swoim przykładem Taniej wychodzi ogrodzenie z siatki.Nie robiłem i nie wylewałem podmurówki a kupiłem gotowe "podmurówki" http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=6021785&viewfull=1#post6021785 Prosto,szybko i tanio Odpowiednio wykonać "połączenie" a właściwie nie łączenie poprzez odpowiednie taśmy. Na forum pokazany jest sposób jak to zrobić a i odpowiednie taśmy są polecane. Nie będę opisywał jak bo nie siedzę w tym za dobrze ale ładnie jest to wytłumaczone,połączenie ślizgowe a taśmy tuff-tape. Kurde,miałem już nie pisać...ale sentyment pozostał Ale cieszy fakt,że już sporo osób,nawet świeżych Bocianków wie,że wegiel to samo zło Dziękuję bardzo zaś tam Ktosik za odpowiedź ! Dziennik masz bardzo obszerny, co nieco poczytałam Powiedz mi proszę, czy te silikaty pod wkład kominkowy leżą na wylewce, czy pod kominkiem wylewki nie robiłeś ? Coś tam doczytałam o betonie 30 cm, pod którym masz styropian, ale nie do końca rozumiem tą technikę, także będę wdzięczna za wyjaśnienie powszechniejszymi sformułowaniami Co do siatki ogrodzeniowej, to jakiej wysokości ją masz - 1,25 m czy wyższą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 15.11.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 rozmawiałam z kilkoma firmami od tynków i jedna firma tylko nie za bardzo chce się podjąć robieni tynków w grudniu najlepsza cena jaką usłyszałam to 26zl/m2, jesli z filcowaniem to +6zł my już mamy elektrykę rozciągniętą, w tym tygodniu wchodzi hydraulik, fajnie by było od razu zrobić tynki, ale ekipa dopiero około 10 grudnia ma czas, ciekawe jakie będą wtedy temperatury :/ no mam dylemat no i pojawiała się wsrod ekip opinia ze teraz jesienią/zimą gipsowych się nie robi Małydomek, a czy uargumentowali jakoś, dlaczego jesienią nie robi się gipsowych tynków ? Z naszych rozmów z tynkarzami wynikało, że temperatura na zewnątrz nie może spaść poniżej -5 st. - wtedy nie robią. Ogólnie temperatura w środku musi być na plusie, w razie potrzeby grzeją nagrzewnicą. Nie spotkałam się z odmową pracy w grudniu, jedyne co, to każdy tynkarz podkreślał znaczenie temperatury. Co do ceny, to spróbuj jeszcze coś poszukać - my wynegocjowaliśmy 23 zł/m2. Tynkarze nie mają teraz sezonu, więc warto im to przypominać A dopytam jeszcze, co to jest filcowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wszamanka 15.11.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Przy moich tynkach cementowych, ściana nie filcowana w łazience gdzie będą płytki jest jakby z rysami, taka mało idealna. W pomieszczeniach pod farbę, po filcowaniu, są na tyle gładkie, że można malować bez szpachlowania i dodatkowego gładzenia. Tak po kobiecemu tłumacząc;) A technicznie to na koniec jeszcze taką pacą filcową zacierali ściany, żeby gładkie były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziulaPM 16.11.2015 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Co do ogrodzenia, to zamiast podmurówki fajne sprawdza się panel z płotu betonowego- wkopuje sie go na odpowiednią głębokość- tanio i szybko. My planujemy w ten sposób las w okół domku ogrodzić- ogrodzenie panelowe + słupki metalowe zabetonowane i ten panel betonowy wkopany w ziemie zamiast podmurówki. Przód domku pewnie jakimś ładniejszym ogrodzeniem metalowym siekniemy U nas pierwsze murłaty położone, okna - brugman bluevolution cośtam air??nie pamiętam dokładnie ale zaokrąglone pięknie, 3 szybówki, ciepła ramka i cena fajna jednak będzie w kolorze winchester w środku zamarzyły się białe:) Zamówione, mają przybyć na początku grudnia:) Fajnie poczytać, że już tynki ach:) My ustawiamy sobie ścianki działowe- jeszcze kilka drobnych zmian nam wyszło:) Mąż kanalizę i hydraulikę już podłącza Kabelki zakupione , miejsca na gniazdka oznaczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 18.11.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Cześć, mam pytanie odnośnie protokołu wygrzewania podłóg nie mam tego w umowie ze swoim instalatorem, a firma w której zamawiam deski podlogowe twierdzi że instalator ma obowiązek to wykonać. Ktoś coś wie na ten temat? Wszamanka ostatnio pytałaś o gotową umowę dla instalacji CO, jak widać warto pomyśleć jeszcze o tym protokole i cholernych karach umownych;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śliwcok 21.11.2015 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2015 Witam Pytanko Budowal ktos z Poroterm DRYFIX Warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 23.11.2015 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 mkasia buduje, tylko ostatnio rzadko bywa na tym forum. Twierdzi, że warto, ale na produktach z zakładu produkcyjnego "Dobre". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts