ekran 04.01.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Witam wszystkich, Też dołączamy do grona budowniczych w 2015 Mamy działkę 10 ar w Wieliczce. Projekt w trakcie. Zapraszam do opiniowania i komentarzy: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233586-projekt-Neptun-II-pracownia-Domowe-Klimaty Pozdrawiamy i życzymy wszystkim powodzenia i wytrwałości! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_PAK_ 10.01.2015 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Witam nowych budowniczych, super, że nas coraz wiecej Widzę dużo osób z Krk, my też z małopolski...okolice Tarnowa...do centrum będziemy miec 15km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pasqud 11.01.2015 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Dzień dobry, I ja mam ambitny plan rozpoczęcia budowy w tym roku.Projekt indywidualny. Dużo czasu poświęciłem czytając forum tak aby wyeliminować jak największą ilość błędnych rozwiązań i już nic więcej nie wymyślę.Głowa mi za to niedługo eksploduje od prób ogarnięcia tematu z czego wybudować. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artemika 11.01.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Pasqud - to pochwal się co do tej pory wymyśliłeś projekt jest gotowy? Jak planujesz budować? Dużo pracy własnej czy wszystko systemem zleconym? A odnośnie z czego budować wiesz już? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pasqud 13.01.2015 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Pasqud - to pochwal się co do tej pory wymyśliłeś projekt jest gotowy? Jak planujesz budować? Dużo pracy własnej czy wszystko systemem zleconym? A odnośnie z czego budować wiesz już? Projekt w zaawansowanej fazie koncepcyjnej Wiem jaka ma być bryła budynku i rozkład pomieszczeń. Niestety nie mam umiejętności pozwalających mi na wkład pracy własnej, czyli wszystko będzie musiało zostać wykonane przez takich którzy umieją. Dla celów projektu przyjmowane są najbardziej popularne materiały ale pod wpływem forum modyfikacje następują. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timola 14.01.2015 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 No to witam nieśmiało i ja Na chwilę obecną - chyba mamy działkę Może mamy projekt. Na pewno mamy mocne postanowienie budowy domu po ogarnięciu wszelkich tematów zakupowo/kredytowo/projektowych. Mniej więcej wiem czego chcę Jak tylko będę miała koncepcję rzutu budynku wraz z usytuowaniem na działce wrzucę to tutaj abyście mi pokazali wszystkie możliwe błędy A tymczasem - trzymajcie kciuki za powodzenie planu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 14.01.2015 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Witaj timola Oczywiście, że będziemy trzymać kciuki, Ty trzymaj za nas, bo wszyscy jedziemy na tym samym wózku Dowiedz się przede wszystkim, czy w miejscowości, gdzie masz działkę obowiązuje plan miejscowego zagospodarowania przestrzeni, bo w planie tym ujęte będziesz miała ważne parametry domu typu kąt nachylenia powierzchni dachu czy wysokość kalenicy. Najlepiej szukać projektu stosownie do wytycznych niż potem dopłacać przy adaptacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timola 14.01.2015 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Jeśli chodzi o kwestie formalno prawne - pozwolenie, urzędy itd - to działka męża - absolutnie się w to nie mieszam. On to ogarnia od strony urzędowej. Mamy jeden mały problem - z tego co mąż się orientował zmieniły się przepisy dotyczące działek zalesionych. No i nie wiemy czy będziemy mogli wyciąć część lasku (dosłownie kilka drzew) czy koncepcję trzeba będzie zmienic. Chcemy mieć dach płaski - strop, styropapa, papa w nowoczesnej bryle. Stoją już tam domy z dachem płaskim więc nie powinno być problemu pod tym kątem. Mam nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 14.01.2015 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Oj, to najlepiej poczytać o tym w necie i jeszcze zasięgnąć rady w gminie. Przepisów w Polsce mamy jak kolców na jeżu Rozumiem, że jesteście w 100% przekonani do budowy domu w lesie? Ma to swój urok, ale ma też sporo minusów. Ja teraz mieszkam w takim domu wśród drzew i problemem jest niedoświetlenie pomieszczeń, gdyż duże drzewa zabierają sporo światła słonecznego. No ale mój dom jest 100-letni i drewniany, wtedy standardem były małe okna. Kolejna sprawa z drzewami to zagrożenie w trakcie wichur (właśnie mam problem ze świerkiem, którego przewrócił wiatr w sobotnią noc ), że o ciągłym sprzątaniu liści nie wspomnę Wczoraj czytałam wątek na jakimś portalu leśnym, gdzie ludzie skarżyli się na grzybiarzy wchodzących pod okna domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timola 14.01.2015 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Nie, to nie jest dom w lesie. Działka jest jakieś 80 metrów od drogi wojewódzkiej. Tyle, że od tej drogi oddziela ją pas "lasu". Z drugiej strony czyli tak jakby od frontu jest dojazd drogą asfaltową gminną, czyli raczej pełna kultura. Tyle, że... od tej drogi las na długość jakieś 50 metrów. Wg przepisów wychodzi wychodzi, że od ściany "lasu" musi nas dzielić od domu 12 metrów. Wniosek? 80-50=30-12=18 metrów szerokości działki czyli za mało na budowę parterowego domu Co teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 14.01.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Czyli działka jest zamknięta lasem z dwóch stron? Dobrze rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timola 14.01.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timola 14.01.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 POWYŻEJ plan - w sumie tak jak u Ciebie ale nie ma tego lasu między drogą gminną a domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 14.01.2015 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 No to jeżeli rzeczywiście musi być te 12 m od lasu zachowane, to może być problem. Zwłaszcza gdy chcecie duży dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 15.01.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Witam po długiej nieobecności. My też zaczynamy powoli budowę Naszego domu. Na razie wiem tylko ,że będzie na 100% parterowy - najchętniej z dachem dwuspadowym - , ma być na planie prostokąta z wejściem raczej od wschodu. Na chwilę obecną pozałatwiane sprawy notarialne i obecnie będzie się robiła mapka do celów projektowych. Przejrzałem kupę projektów gotowych i raczej nie znalazłem nic co by mnie powaliło na kolana . Tak więc projekt będzie raczej indywidualny. Planujemy jakieś 120-130 m2. Na szczęście nie mamy żadnych obostrzeń wymiarowych. Działka 1 morga i dom prawie na środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 15.01.2015 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Morga? A w przeliczeniu na jednostki współczesne to ile? Gratuluję przebrnięcia przez notariusza, chociaż u mnie to było małe piwo w porównaniu z przeprawami z geodetą Media masz w działce? Napisz coś więcej o swoim wymarzonym domu - ile pokoi chcecie, czy z garażem w bryle, jaki kąt nachylenia dachu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 15.01.2015 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Morga to jakieś 5600 m2. No i tyle ma działka Z notariuszem to było tylko przepisywanie bo działka jest nasza już od dawna. Plany były już dawno ale niesprzyjające okoliczności spowodowały trochę opóźnienie. Jak pisałem geodeta w toku i potem architekt. Na działce jest tylko prąd i woda. Gaz u sąsiada albo 80 metrów dalej w drodze, kanalizacji niema. Kat nachylenia dachu to MPZP określa i nie wiem dokładnie ile tam chcą. Pokoi to ze 4 , garaż raczej w bryle. Plus jest taki , że nie potrzebujemy żadnych pomieszczeń gospodarczych bo już wszystko jest na działce. Na żółto zaznaczona działka , na niebiesko planowana budowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 16.01.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Adamie, piękna duża działka Nie wiem jaka stylistyka domu Wam pasuje, ale jeśli parterowy z dwuspadowym dachem w wymienionej przez Ciebie kubaturze, to znalazłam np. takie: Z41+GP, As3 z MTM Styl, Muratora Dom na górce, Aosta Lipińskich. Większość domów z takimi parametrami ma oddzielny daszek nad garażem albo wręcz garaż dostawiony jest do bryły domu pod innym kątem, a to już komplikuje dach. Masz rację pisząc, że projekt indywidualny najlepiej spełni Wasze oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 16.01.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Wiedziałem , że można na Was liczyć i znajdziecie jakieś ciekawe projekty Każdy z wymienionych domów ma jakiś "feler" W sumie pod względem kształtu pasuje mi Aosta. Pozostałe są za bardzo kanciate. Jak wspomniałem najbardziej pasowałby nam dom na planie totalnego prostokąta , bez żadnych wykuszy,załamań itp. Chociaż jakby udało się znaleźć pasujący projekt to czemu nie. Chociaż projekt plus adaptacja wyjdzie podobnie jak gotowiec. No może odpadnie papierkologia związana z konstrukcją, instalacjami No wielkość trochę powala. Samego koszenia to cały dzień schodzi . No i jak trzeba gdzieś iść do ogrodu robić to trochę kilometrów się zrobi. Kiedyś na koszeniu podwórka to prawie 1,5 km zrobiłem Znalazłem wytyczne z MPZP. Dach od 30-45 stopni , kolor czerwony lub brązowy ( mnie się podoba "liść jesieni" czy jakoś tak - ciekawe co UM na to ) kolor elewacji jasny , stonowany tylko jeden garaż wolnostojący do dwóch stanowisk - akurat chcemy w bryle Trochę problemem będzie to , że jesteśmy podciągnięci pod ochronę zabytków i wszystko będą z konserwatorem uzgadniać. Chociaż wyraził on - konserwator wojewódzki - zgodę na rozbiórkę tych ruin gdzie ma stać dom. Budynek w lewym górnym rogu działki to zabytek i ruszać go nie można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 16.01.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Projekt gotowy powtarzalny z adaptacją to jakieś 4 tys. zł lekko licząc. Przynajmniej u mnie tyle wyjdzie mniej więcej. Pod pojęciem adaptacja rozumiem oprócz zmian w projekcie domu, także dostosowanie instalacji, projekt zagospodarowania działki, szambo. Jak znajdziesz porządnego i niedrogiego architekta, to lepiej decydować się na projekt indywidualny. A jeśli szukać gotowca, to już z odpowiednim kątem dachu, bo później przeprojektowanie dachu to jest koszt 1,5 - 2 tys. zł. Do koszenia takich areałów dobry traktorek albo... koza Tylko że koza nie pilnowana zje wszystko, łącznie z drzewkami Współczuję oddechu konserwatora na karku Znajomy przez to przechodzi teraz przy remoncie domu... Całe szczęście, że jest zgoda na wyburzenie ruin - skorzystajcie z niej skwapliwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts