Gość Arturo72 08.12.2015 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Witam zaprawionych w bojach Pytanie odnośnie wentylacji mechanicznej z rekuperacją mam - czy na etapie budowy trzeba coś w związku z tym uwzględnić, czy dopiero na etapie instalacji? Poza wywaleniem kominów wszelakich. Przy wylewaniu stropu warto zrobić już przepusty tak aby potem obyło się już bez wiercenia za które firma może sobie zażyczyć dodatkową kasę. Wystarczy wstawić rurkę fi 150mm. Czyli powiedzmy wstępny projekt wentylacji musiałby być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerrry1 09.12.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Warto przewidzieć też gdzie ma być czerpnia i wyrzutnia - w celu wykonania ew. otworów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wszamanka 09.12.2015 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 A u mnie nieprzewidziane trudności. Wczoraj ekipa zaczęła odkopywać fundamenty w moim nowym-starym domku żeby wykonać hydroizolację i odwodnienie terenu, i się okazało że fundamenty są skopane mocno, izolacji poziomej praktycznie nie ma (jest w dwóch poziomach, ale tak że nic nie daje i w szczątkowym stanie), wilgotność ścian w środku budynku dużo ponad normę. I jeszcze człowiek się upiera, że ocieplenie ich (fundamentów) nic nie da, żeby zrobić tylko odwodnienie. Ale ja też się uparłam, i nie wiem czy to będzie miało sens, ale ma dać styrodur na zewnątrz folii kubełkowej. Tak to jest jak człowiek nie buduję się od podstaw tylko wykańcza dom po wcześniejszym inwestorze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 09.12.2015 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Witam zaprawionych w bojach Pytanie odnośnie wentylacji mechanicznej z rekuperacją mam - czy na etapie budowy trzeba coś w związku z tym uwzględnić, czy dopiero na etapie instalacji? Poza wywaleniem kominów wszelakich. Lolka, my wywaliliśmy tylko jeden komin pod WM na etapie budowy stanu surowego. Po tynkach będziemy działać konkretnie z rozprowadzaniem kanałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 10.12.2015 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Witam zaprawionych w bojach Pytanie odnośnie wentylacji mechanicznej z rekuperacją mam - czy na etapie budowy trzeba coś w związku z tym uwzględnić, czy dopiero na etapie instalacji? Poza wywaleniem kominów wszelakich. to zależy czy dom parterowy czy piętrowy. Ja mam piętrowy i kanały doprowadzające powietrze na parter leżą podłodze piętra. Z tego względu musiałam uwzględnić wysokość kanałów i dać więcej styropianu niż było planowane, to doprowadziło do decyzji o podwyższeniu ścianki kolankowej o pół pustaka Projekt wstępny maiałam, ale przepustów firma nie kazała zostawić. I dobrze bo wywalili nie żadne fi 150 tylko dziurę wielkości słonia przechodzą przez nią 2 kanały 150 w otulinie z wełny 5cm więc robi się duża powierzchnia. Pod czerpnię i wyrzutnię sami wykuwali. Większość rzeczy zrobiona była inaczej niż w projekcie, chodziłam z ekipą i ustalaliśmy gdzie piony itd., tak żeby mi pasowało, bo papier przyjmie wszystko i np. piony miałam mieć w sypialni a przesunęłam do garderoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 10.12.2015 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Mania_ania, będziesz miała schody żelbetowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 11.12.2015 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Mania_ania, będziesz miała schody żelbetowe? w sensie, że lane z betonu? to tak, takie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artemika 11.12.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Ja jak zbierałam oferty na rekuperację przed stropem, to niektóre firmy robią przewierty w cenie wiec nie ma po co się w to bawić a tez miałam taki plan. Poki co zostawiłam sobie temat reku na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 11.12.2015 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 w sensie, że lane z betonu? to tak, takie mam Jeśli tak to pamiętaj, że po zwiększeniu grubości stropu musisz mieć to uwzględnione w wysokości wylewanych schodów względem projektu. Masz to uwzględnione, prawda? Szkoda by było abyś miała ostatni stopień znacznie wyższy . Zresztą przy schodach żelbetowych trzeba się trzymać projektu, który uwzględnia min. grubość okładziny posadzki, ocieplenia (jeśli jest) stropu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 12.12.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Jeśli tak to pamiętaj, że po zwiększeniu grubości stropu musisz mieć to uwzględnione w wysokości wylewanych schodów względem projektu. Masz to uwzględnione, prawda? Szkoda by było abyś miała ostatni stopień znacznie wyższy . Zresztą przy schodach żelbetowych trzeba się trzymać projektu, który uwzględnia min. grubość okładziny posadzki, ocieplenia (jeśli jest) stropu itp. Spook Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 12.12.2015 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Spoko. Pan Darek Lasek był, pomierzyl i schody będą jak ta lala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 14.12.2015 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Hej bocianki mam pytanie: jakie drzwi zewnętrzne wejściowe wybraliście? Producent, model, cena... Tyle tego jest Zastanawiam się nad drzwiami Wikęd, myśleliśmy też nad drzwiami Wiatrak ale to już drożej... Na co Wy stawiacie? U nas podbitka prawie na ukończeniu, kolor Sadolin Pinia 2 wyszedł miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 14.12.2015 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Witajcie Zmiany zmiany zmiany u Was a ja mam wrażenie, że stanęliśmy w miejscu. Od dłuższego czasu mamy SSZ... spec od ocieplenia miał - ma miesiąc poślizgu... czekamy na studniarza (może grudzień/styczeń) albo na wiosnę Prądu nadal nie ma :/ Za to mamy przydomową oczyszczalnię chaos jednym słowem Problem śmieci budowlanych u nas prawie nie istnieje... ale to stan na chwilę obecną a dużo jeszcze przed nami my się zdążyliśmy ocieplić, chociaż były osoby, które pukały się w głowę,że robimy to w listopadzie kto Wam robił oczyszczalnię? ja właśnie się rozglądaam w tym temacie my za kontener placilismy 350zl, robiłam rozeznanie i cena bardzo ok jak na łódź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 14.12.2015 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Hej bocianki mam pytanie: jakie drzwi zewnętrzne wejściowe wybraliście? Producent, model, cena... Tyle tego jest Zastanawiam się nad drzwiami Wikęd, myśleliśmy też nad drzwiami Wiatrak ale to już drożej... Na co Wy stawiacie? My mamy drewniane Stolpaw, z dostawka stałą podzielona na 3 części, dwie przeszklone. Szer. całości 140cm. Kolor RAL. klasa antywł. B, 2 zamki. Cena z zamkiem i klamką i montarzem 4500zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 18.12.2015 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 my się zdążyliśmy ocieplić, chociaż były osoby, które pukały się w głowę,że robimy to w listopadzie kto Wam robił oczyszczalnię? ja właśnie się rozglądaam w tym temacie my za kontener placilismy 350zl, robiłam rozeznanie i cena bardzo ok jak na łódź A jaka wielkość? u nas za 5m3 chcą 570zł. Co do drzwi mieliśmy mieć dębowe, ale ojciec niestety nie zrobi takich jak w sklepie, poniewaz nie ma sprzętu jak nowoczesne stolarnie. Jedynie z polecenia mam kontakt do stolarni spod Kolna co bierze drewno od znajomego ze Szczytna. To samo źródło co ojcu przywozi super materiał. Niestety osobiście nie miałem możliwości obejrzeć ich wyrobów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 22.12.2015 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 A kiedy montowaliście drzwi ? Razem z oknami, czy po pracach mokrych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 22.12.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 A kiedy montowaliście drzwi ? Razem z oknami, czy po pracach mokrych ? Ja montowałam drewniane drzwi po pracach mokrych ponieważ producent wymagał tego do gwarancji-tak że trzeba sprawdzić w warunkach gwarancji wybranego producenta drzwi drewnianych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 24.12.2015 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 A kiedy montowaliście drzwi ? Razem z oknami, czy po pracach mokrych ? My montowaliśmy w trakcie elewacji. Firma do czasu montażu dała nam drzwi zastępcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 24.12.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 Wesołych świąt dla wszystkich Bocianków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 31.12.2015 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Bocianki na czym będziecie gotować? Na gazie czy indukcji? Kto ma ogrzewanie gazowe a wybrał indukcję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts