Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2015 - dla tych co planują start w 2015 roku

Recommended Posts

Gość Arturo72
Witam zaprawionych w bojach :)

Pytanie odnośnie wentylacji mechanicznej z rekuperacją mam - czy na etapie budowy trzeba coś w związku z tym uwzględnić, czy dopiero na etapie instalacji? Poza wywaleniem kominów wszelakich.

Przy wylewaniu stropu warto zrobić już przepusty tak aby potem obyło się już bez wiercenia za które firma może sobie zażyczyć dodatkową kasę.

Wystarczy wstawić rurkę fi 150mm.

Czyli powiedzmy wstępny projekt wentylacji musiałby być.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A u mnie nieprzewidziane trudności. Wczoraj ekipa zaczęła odkopywać fundamenty w moim nowym-starym domku żeby wykonać hydroizolację i odwodnienie terenu, i się okazało że fundamenty są skopane mocno, izolacji poziomej praktycznie nie ma (jest w dwóch poziomach, ale tak że nic nie daje i w szczątkowym stanie), wilgotność ścian w środku budynku dużo ponad normę. I jeszcze człowiek się upiera, że ocieplenie ich (fundamentów) nic nie da, żeby zrobić tylko odwodnienie. Ale ja też się uparłam, i nie wiem czy to będzie miało sens, ale ma dać styrodur na zewnątrz folii kubełkowej. Tak to jest jak człowiek nie buduję się od podstaw tylko wykańcza dom po wcześniejszym inwestorze...

Pytanie odnośnie wentylacji mechanicznej z rekuperacją mam - czy na etapie budowy trzeba coś w związku z tym uwzględnić, czy dopiero na etapie instalacji? Poza wywaleniem kominów wszelakich.

Lolka, my wywaliliśmy tylko jeden komin pod WM na etapie budowy stanu surowego. Po tynkach będziemy działać konkretnie z rozprowadzaniem kanałów.

to zależy czy dom parterowy czy piętrowy. Ja mam piętrowy i kanały doprowadzające powietrze na parter leżą podłodze piętra. Z tego względu musiałam uwzględnić wysokość kanałów i dać więcej styropianu niż było planowane, to doprowadziło do decyzji o podwyższeniu ścianki kolankowej o pół pustaka :)

Projekt wstępny maiałam, ale przepustów firma nie kazała zostawić. I dobrze bo wywalili nie żadne fi 150 tylko dziurę wielkości słonia :) przechodzą przez nią 2 kanały 150 w otulinie z wełny 5cm więc robi się duża powierzchnia. Pod czerpnię i wyrzutnię sami wykuwali. Większość rzeczy zrobiona była inaczej niż w projekcie, chodziłam z ekipą i ustalaliśmy gdzie piony itd., tak żeby mi pasowało, bo papier przyjmie wszystko i np. piony miałam mieć w sypialni a przesunęłam do garderoby.

w sensie, że lane z betonu? :) to tak, takie mam

Jeśli tak to pamiętaj, że po zwiększeniu grubości stropu musisz mieć to uwzględnione w wysokości wylewanych schodów względem projektu. Masz to uwzględnione, prawda? Szkoda by było abyś miała ostatni stopień znacznie wyższy :rolleyes:. Zresztą przy schodach żelbetowych trzeba się trzymać projektu, który uwzględnia min. grubość okładziny posadzki, ocieplenia (jeśli jest) stropu itp.

Jeśli tak to pamiętaj, że po zwiększeniu grubości stropu musisz mieć to uwzględnione w wysokości wylewanych schodów względem projektu. Masz to uwzględnione, prawda? Szkoda by było abyś miała ostatni stopień znacznie wyższy :rolleyes:. Zresztą przy schodach żelbetowych trzeba się trzymać projektu, który uwzględnia min. grubość okładziny posadzki, ocieplenia (jeśli jest) stropu itp.

Spook

Hej bocianki mam pytanie: jakie drzwi zewnętrzne wejściowe wybraliście? Producent, model, cena... Tyle tego jest :eek:

Zastanawiam się nad drzwiami Wikęd, myśleliśmy też nad drzwiami Wiatrak ale to już drożej...

Na co Wy stawiacie?

U nas podbitka prawie na ukończeniu, kolor Sadolin Pinia 2 wyszedł miodzio :D

Witajcie :)

Zmiany zmiany zmiany u Was :) a ja mam wrażenie, że stanęliśmy w miejscu. Od dłuższego czasu mamy SSZ... spec od ocieplenia miał - ma miesiąc poślizgu... czekamy na studniarza (może grudzień/styczeń) albo na wiosnę ;) Prądu nadal nie ma :/ Za to mamy przydomową oczyszczalnię ;)

chaos jednym słowem

Problem śmieci budowlanych u nas prawie nie istnieje... ale to stan na chwilę obecną ;) a dużo jeszcze przed nami ;)

my się zdążyliśmy ocieplić, chociaż były osoby, które pukały się w głowę,że robimy to w listopadzie

kto Wam robił oczyszczalnię?

ja właśnie się rozglądaam w tym temacie

my za kontener placilismy 350zl, robiłam rozeznanie i cena bardzo ok jak na łódź

Hej bocianki mam pytanie: jakie drzwi zewnętrzne wejściowe wybraliście? Producent, model, cena... Tyle tego jest :eek:

Zastanawiam się nad drzwiami Wikęd, myśleliśmy też nad drzwiami Wiatrak ale to już drożej...

Na co Wy stawiacie?

My mamy drewniane Stolpaw, z dostawka stałą podzielona na 3 części, dwie przeszklone. Szer. całości 140cm. Kolor RAL. klasa antywł. B, 2 zamki. Cena z zamkiem i klamką i montarzem 4500zl.

my się zdążyliśmy ocieplić, chociaż były osoby, które pukały się w głowę,że robimy to w listopadzie

kto Wam robił oczyszczalnię?

ja właśnie się rozglądaam w tym temacie

my za kontener placilismy 350zl, robiłam rozeznanie i cena bardzo ok jak na łódź

A jaka wielkość? u nas za 5m3 chcą 570zł.

Co do drzwi mieliśmy mieć dębowe, ale ojciec niestety nie zrobi takich jak w sklepie, poniewaz nie ma sprzętu jak nowoczesne stolarnie. Jedynie z polecenia mam kontakt do stolarni spod Kolna co bierze drewno od znajomego ze Szczytna. To samo źródło co ojcu przywozi super materiał. Niestety osobiście nie miałem możliwości obejrzeć ich wyrobów.