Adam___ 16.01.2015 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Sam projekt to jakieś 2-2,5 tysiąca. Adaptacja nie wiem ile ale chyba więcej niż 1,5-2 tys ??? Architekta który ogarnie mi budynek mam ale jeszcze trzeba mądre głowy od konstrukcji,instalacji itp - chociaż to też by się ruszyło znajomości Traktorek jest. Przedtem kosiłem kosiarką i schodziły trzy dni - bo pogoda nie taka,rosa itp Na szczęście budynek i okolica jest "tylko" w gminnej ewidencji zabytków. Jednak mimo to wszystko będzie uzgadniane z konserwatorem i zawsze trochę więcej czasu zejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 16.01.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Mój projekt kosztował 1970 zł a architekt za adaptację, zagosp. działki, projekt szamba i zjazdu na działkę bierze 2 tys. Generalnie na koszt adaptacji składa się rodzaj zmian wprowadzanych do projektu, więc jeśli poprawki są czysto kosmetyczne typu zmiana wymiarów czy liczby okien, to i koszty takiej adaptacji będą niewielkie. Ale już zmiany ingerujące w konstrukcję ścian nośnych czy dachu będą generowały wyższe koszty. Co znaczy, że potrzebne mądre głowy od konstrukcji, instalacji? Przecież projekt budowlany część architektoniczna, konstrukcyjna i instalacyjna, to jest jedna całość. Projekt tworzy i adaptuje architekt, nie potrzeba do tego tabuna innych ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 16.01.2015 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Mój projekt kosztował 1970 zł a architekt za adaptację, zagosp. działki, projekt szamba i zjazdu na działkę bierze 2 tys. Generalnie na koszt adaptacji składa się rodzaj zmian wprowadzanych do projektu, więc jeśli poprawki są czysto kosmetyczne typu zmiana wymiarów czy liczby okien, to i koszty takiej adaptacji będą niewielkie. Ale już zmiany ingerujące w konstrukcję ścian nośnych czy dachu będą generowały wyższe koszty. Co znaczy, że potrzebne mądre głowy od konstrukcji, instalacji? Przecież projekt budowlany część architektoniczna, konstrukcyjna i instalacyjna, to jest jedna całość. Projekt tworzy i adaptuje architekt, nie potrzeba do tego tabuna innych ludzi Kombinowałem tak , że biorę gotowy projekt pasujący mi pod względem kształtu i dachu i robię totalna przebudowę w środku a to już będzie kosztowało pewnie więcej niż 2 tys Albo robię całkiem do podstaw i wtedy oprócz architekta potrzebuję jeszcze kogoś do konstrukcji,instalacji itp. Moja Pani architekt ogarnie budynek jako kształt,układ pomieszczeń ale resztę musi ktoś inny zrobić. Ma swojego konstruktora , kogoś od instalacji ale to już trzeba osobno załatwiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 16.01.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Oj to kiepski interes, chyba jednak wolałabym szukać gotowego projektu w tych okolicznościach. Pytanie czy Twoja pani architekt ma wobec tego uprawnienia do dokonywania adaptacji? Bo bez uprawnień nie podbije Ci projektu do PNB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 16.01.2015 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Mój projekt kosztował 1970 zł a architekt za adaptację, zagosp. działki, projekt szamba i zjazdu na działkę bierze 2 tys. Generalnie na koszt adaptacji składa się rodzaj zmian wprowadzanych do projektu, więc jeśli poprawki są czysto kosmetyczne typu zmiana wymiarów czy liczby okien, to i koszty takiej adaptacji będą niewielkie. Ale już zmiany ingerujące w konstrukcję ścian nośnych czy dachu będą generowały wyższe koszty. Co znaczy, że potrzebne mądre głowy od konstrukcji, instalacji? Przecież projekt budowlany część architektoniczna, konstrukcyjna i instalacyjna, to jest jedna całość. Projekt tworzy i adaptuje architekt, nie potrzeba do tego tabuna innych ludzi Do instalacji szczególnie gazowej potrzebny jest albo osobny projekt lub od razu mozna budować dom z wewnętrzną instalacją gazową wtedy osoba z uprawnieniami musi ten projekt zrobić już na etapie projektu.Konieczne będą jeszcze projekty przyłączy wody i energetyki na odcinku od skrzynek (gazowej i elektrycznej) do wejścia do domu-maż już to wszystko w projekcie budowlanym tym do Starostwa uzgodnienia wraz z ZUDP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 16.01.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Oj to kiepski interes, chyba jednak wolałabym szukać gotowego projektu w tych okolicznościach. Pytanie czy Twoja pani architekt ma wobec tego uprawnienia do dokonywania adaptacji? Bo bez uprawnień nie podbije Ci projektu do PNB. Robiła projekty to chyba ma. Nie pytałem się zresztą dokładnie. Ciężko znaleźć gotowca o parametrach które by nam odpowiadały. Nie wiem dlaczego ale wszyscy projektanci upodobali sobie domy o 10 - albo i więcej - narożnikach. Niema prostych domów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kataryna86 19.01.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Witam wszystkich. My na lato wbijamy łopatę...Budujemy na Dolnym Śląsku. U nas kosmetyczne poprawki w raz z projektem 8 tyś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 19.01.2015 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 kataryna86 - witaj Napisz coś więcej o działce i wybranym projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 19.01.2015 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Do instalacji szczególnie gazowej potrzebny jest albo osobny projekt lub od razu mozna budować dom z wewnętrzną instalacją gazową wtedy osoba z uprawnieniami musi ten projekt zrobić już na etapie projektu.Konieczne będą jeszcze projekty przyłączy wody i energetyki na odcinku od skrzynek (gazowej i elektrycznej) do wejścia do domu-maż już to wszystko w projekcie budowlanym tym do Starostwa uzgodnienia wraz z ZUDP? Gazu nie będziemy mieć w ogóle, a projekty pozostałych mediów to są po prostu linie wrysowane w plan działki + plany szczegółowe w projekcie budynku. ZUDP architekt załatwi dopiero jak będziemy mieć na piśmie warunki. Witam wszystkich. My na lato wbijamy łopatę...Budujemy na Dolnym Śląsku. U nas kosmetyczne poprawki w raz z projektem 8 tyś.... Witaj Jak duży dom planujecie budować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 19.01.2015 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Gazu nie będziemy mieć w ogóle, a projekty pozostałych mediów to są po prostu linie wrysowane w plan działki + plany szczegółowe w projekcie budynku. ZUDP architekt załatwi dopiero jak będziemy mieć na piśmie warunki. Włąśnie te linie nic nie znaczą bo nie mają się z czym połączyć-trzeba projekt przyłączeń-on niestety kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 19.01.2015 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Gazu u nas nie będzie.No chyba , że wygram w totolotka i wtedy pociągnę te 150 metrów gazu. Do granicy gazownia zawołała jakieś 8 tysięcy - rura leciałaby w prywatnej drodze - a od granicy do domu jest prawie drugie tyle. Gaz ułatwiłby życie bo nie musiałbym kombinować z rodzajem ogrzewania. a tak to mam trochę zagwozdkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 19.01.2015 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 U nas kosmetyczne poprawki w raz z projektem 8 tyś.... W tej cenie można mieć projekt indywidualny od podstaw z adaptacją działki. Wtedy Adam__ - narożników można mieć ponad 10 lub wcale Też jestem ciekawy jakie macie działki i jakie planujecie projekty. Trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzisza20 19.01.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Witam wszystkich my równiez startujemy w tym roku choć mieliśmy zacząć w zeszłym roku niestety nie udało sie jesteśmy z okolic Bełchatowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 20.01.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Bejaro, już niedługo dowiem się jak to z tymi projektami przyłączeń jest, no chyba że do PNB to jest niepotrzebne, dopiero w trakcie budowy? Dokumentację do PNB ma mi skompletować architekt. Adam__ u nas gazu też nie będzie. A jeśli mogę coś doradzić odnośnie ogrzewania, to odradzam grzanie ekogroszkiem. Mamy kocioł z podajnikiem, więc raz na jakiś czas wystarczy załadować podajnik i jest spokój, ale brud w całej kotłowni jest koszmarny, na każdej powierzchni osadza się pył węglowy. Do tego potrzeba sporo miejsca na magazynowanie węgla. W nowym domu będzie ogrzewanie prądem + solary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kataryna86 20.01.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Działka 15 arów. Projekt domu Tarot Atu z pracowni Archeton.Pozwolenie już jest. Podnieśliśmy budynek oraz kalenice. Zlikwidowaliśmy 2 okna dachowa bo dla nas okna w dachu to katorga. ogrzewanie na paliwo stałe plus kominek. Budujemy ze silki plus lepsze ocieplenie. Wejście od południa.Budowę zaczynamy od lipca To chyba tyle:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 21.01.2015 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Adam__ u nas gazu też nie będzie. A jeśli mogę coś doradzić odnośnie ogrzewania, to odradzam grzanie ekogroszkiem. Mamy kocioł z podajnikiem, więc raz na jakiś czas wystarczy załadować podajnik i jest spokój, ale brud w całej kotłowni jest koszmarny, na każdej powierzchni osadza się pył węglowy. Do tego potrzeba sporo miejsca na magazynowanie węgla. W nowym domu będzie ogrzewanie prądem + solary. Myślałem właśnie o ekogroszku. Ślubna nawet wspominała o zwykłym kotle na paliwo stałe. Wodę latem planowałem z pompy ciepła powietrze-powietrze - za bardzo niema jak solarów zamontować. Myślałem o prądzie jednak obawiam się trochę kosztów eksploatacji. Inwestycyjnie wyjdzie może najtaniej ale co dalej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 21.01.2015 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 U nas mały domek będzie, to jest sens grzać prądem. Czytałeś może o peletach? Kocioł do peletu też można kupić z podajnikiem, a jego obsługa jest czysta. Zwykły kocioł na paliwo stałe ma sens chyba tylko w przypadku, gdy ktoś stale jest w domu. Powrót z pracy po 8 godzinach w zimie oznacza wyziębiony dom. Nam po prawie 5 latach użytkowania kotła z podajnikiem na ekogroszek, zachciało się czegoś bardziej komfortowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerrry1 27.01.2015 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Chciałem i ja przywitać się w tym wątku.Jestem na etapie adaptacji projektu do działki.Niestety przez przyłącze wodno-kanalizacyjne opóźnia mi się wszystko, ale chciałbym na wiosnę uzyskać PNB i zacząć budować swój domek.Projekt to E-115 pracowni E-domy, działka nie wielka jak na parterówkę 8,2ar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 27.01.2015 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Cześć Jerrry1, nie tak najgorzej z tą waszą działką, my też stawiamy dom parterowy, a działka ma niecałe 700mkw, no ale coś za coś albo mała działka w mieście albo duża poza miastem. Gabarytowo nasz dom dość zbliżony do waszego, projekt indywidualny. U nas też tereny nieskanalizowane i niby niebawem ma się coś ruszyć, mam nadzieję bo szkoda wbijać się w szmbo skoro ma być kanalizacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 27.01.2015 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 U nas na dniach pani architekt składa wniosek o PnB. Właśnie dogrywamy ostatnie zmiany w projekcie i podpisujemy stosowne papiery do starostwa. Eh czasami tak trudno podjąć decyzję co by było lepsze, zmienić czy zostawić, lepiej będzie tak czy siak. A przecież to dopiero początek dylematów. Dobrze, że moja druga połówka jest bardziej decyzyjna niż ja:) Jeszcze się ostatnio wkurzyliśmy, bo okazało się że pani będąca właścicielką słupa, z którego mamy mieć podłączony prąd nie zgadza się, ponieważ "kolejne linki będą brzydko wyglądały". Nie i koniec. Co ciekawe sąsiad obok zgadza się na dodatkowy słup na swojej działce, a babci starowince będą linki przeszkadzały.... (gdybym była złośliwa to bym zapytała jak długo będzie jeszcze na nie patrzeć). Ciekawe co teraz zrobi Tauron? Mamy wydane warunki techniczne na podłączenie z tamtego słupa. Sąsiad za drogą, na działce którego mamy się wpiąć do głównego gazociągu stwierdził, że "dogadamy się, kwestia tylko za ile". Ciekawe ile wyceni te 2 metry swojej działki, które trzeba będzie rozkopać... Oj coś czuje, że mimo bardzo chcemy ogrzewanie gazowe, pozostanie nam do wyboru paliwo stałe Ehhhh budowa, budowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts