Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2015 - dla tych co planują start w 2015 roku

Recommended Posts

Najśmieszniejsze jest to że całe osiedle jest skanalizowane.

Ulica przy której mam działkę jest od trzech lat pokryta kostką, a pod nią biegną rury od kanalizacji.

Problemem jest to że rury nie są połączone z magistralą miasta i ...... tu jest lipa bo koszty były by spore

Do tej pory był tylko jeden dom na tej ulicy i nie podłączali kanalizacji teraz budować się będę ja i jeszcze jedna osoba więc jest więcej "chętnych"

Przed świętami miałem dostać dec. o warunkach przyłącza na szambo ale po złożenia pisma i rozmowy z dyr. zakładów komunalych sprawa zaczyna się przedłużać. Niby mówią że będzie podłączane ale decyzji jak nie było tak nie ma - a ja czekam :bash:

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Letniowoc - z tymi wyborami i dylematami to dopiero początek. A obawiam się ze po tym jak się już zamieszka to i tak człowiek pomyśli ze tysiące rzeczy mógł zrobić inaczej, lepiej. Tego nie unikniemy. Ja niestety tez kombinuję, czy może lepiej byłoby jeszcze ponanosic jakieś poprawki. Ale boje sie ze tak można bez końca zmieniać.

Cześć Jerrry1 - a dlaczego parterowka? Bo takie domki po prostu wolisz? Mi byłoby troszkę szkoda miejsca, ale mi schody nie przeszkadzają, przynajmniej na razie;)

Cześć jerry1 :)

U nas działka 8 ar i też parterówka :) Wybór jest prosty - starzejemy się a nie młodniejemy i kto będzie po tych schodach zasuwał? ;) Teraz mieszkam w domu ze schodami i jak miałam problemy zdrowotne, to nie było kolorowo, a korzystać ze schodów musiałam, bo na dole jest łazienka.

Szambo musimy robić, kanalizacja w naszej części wsi nie wiadomo kiedy będzie ;)

letniowoc - przerąbane!! Sąsiadka chyba nie może się nie zgodzić na przyłączenie, bo słup jest własnością Taurona (mimo że stoi na działce sąsiadki). Będę miała podobną sytuację, ale na razie czekam na warunki i też z Taurona :) Ciekawe co by w Tauronie powiedzieli na taką sytuację?

Letniowoc ci widzisz złego w ogrzewaniu stałym. ja w tym momencie w domu mam ogrzewanie gazowe i przy przerabianiu projektu od razu zaznaczyłam że chce mieć ogrzewanie stałe. w tym momencie mieszkam w małym domku gdzie ogrzewanie gazowe i płacę 1500 zł na 2 miesiące rachunek za gaz...Co do taurona nie wiem na jakiej podstawie oni obliczają doprowadzenie prądu na działkę, bo ja za doprowadzenie zapłaciłam 2500 a z drugiej wioski znajomy 1200 za taki sam przesył a do działki miał dalej...

Artemika - dokładnie tak jest! Babskie dylematy i gdybanie.... Na szczęście mąż mnie dobrze zna i wie kiedy musi podjąć decyzję za nas oboje, bo ja czasami jestem trochę w stylu "i chciałabym i boję się" :rolleyes:

U nas już koniec poprawek do projektu, najważniejsze naniesione, a wymiary paru okien, które (chyba ;) nie do końca mi odpowiadają zmienię w czasie budowy.

mother_nature - no kiszka, ale w sumie to Taurona problem. Zawsze mogą nas podłączyć z innej strony działki, ale oni wolą z TEJ, bo jest to dla nich tańsze i prostsze. Mają jeszcze gadać z córką i zięciem tej babci, którzy są faktycznymi właścicielami, ale jak się starowinka zaprze, że nie pozwoli to niewiem czy mogą ja jakoś "zmusić" administracyjnie...W każdym razie sprawa jest w toku.

kataryna 86 - jak dla nas ogrzewanie gazowe ma więcej plusów niż ogrzewanie paliwem stałym. Jest to ogrzewanie praktycznie bezobsługowe, pozwala zamontować podłogówkę w całym domu zamiast kaloryferów, jest czystsze dla środowiska a kotłownia gazowa może pełnić również funkcję pomieszczenia gospodarczego, bo nie ma brudu od paliwa stałego.

Wydaje mi się, że przy dobrze ocieplonym domu, ciepłych oknach i braku ewidentnych mostków termicznych (np. balkon) kosztowo wychodzi podobnie jak ogrzewanie paliwem stałym.

Reasumując każdym wybiera wg swoich przekonań i doświadczeń.

W przypadku prądu płaci się za zamówioną moc w kW - przyłącze napowietrzne ok. 43 zł/kW lub kablowe ok. 60 zł/kW. Dodatkowa opłata jest dopiero, gdy długość przyłącza wynosi ponad 200 metrów. Tak jest w przypadku energetyki Tauron.

Dużo zapłaciłaś... A kiedy zamawiałaś prąd, ile masz metrów przyłącza i zamówioną moc przyłączeniową? Dawniej były innej opłaty, droższe....

Witam forumowiczów, szczególnie Krakowianki! Właściwie moja budowa zaczęła się jeszcze w ubiegłym roku - w listopadzie, ale zasadnicza całość przypadnie na ten rok. Budujemy dom zaadoptowany na bazie Aleksandra II lustro Dobrych Domów (dół bez wykuszy) i APS101 (góra domu). W październiku dostaliśmy pozwolenie na budowę, aktualnie mamy zasypane fundamenty bez wylanej płyty, ale nerwów i przebojów przy tym było co niemiara.

Krakowianki Kasia i letniowoc, pochwalcie się, gdzie się budujecie. My na północ od Krakowa.

:welcome: ayoya

Bardzo fajny domek, chociaż mój typ to parterówka to ten piętrowy bardzo mi się podoba (no może garaż bym większy zrobił na dwa auta) :rolleyes:

ewitek :welcome: w dziale bocianki 2015

Współczuje nerwów z fundamentami. U mnie jak zacznę w tym roku też będzie bardzo ciężko bo na działce mam 1,9m torfu i 0,6m do wód gruntowych:sad:

No to my mamy 20km do Rynku w Krakowie, dojazd w miarę szybki drogą olkuską.

Przeboje były, bo po pierwsze robotnicy się pomylili i źle sobie rozmierzyli ławy, a potem dodatkowo za mało zamówili betonu i brakło na stopy fundamentowe, a po drugie sporo było poprawek robionych przez kierbuda i ten za późno dostarczył im właściwy plan i no i ściana fundamentowa była przesuwana. Może ktoś nie przywiazuje do tego wagi i nie mierzy, ale u nas okazało się, że ściana jest o 6cm za krótka :-(

Witaj Ayoya i Ewitek:)

Ayoya - bardzo podoba mi się Twój dom. Ja robię z indywidualnego, ale bardzo podobny do Twojego, podobna powierzchnia, też czterospadowy dach. Ale rozkład pomieszczeń u Ciebie bardziej mi się podoba, masz wszystko czego szukałam a robiąc projekt nie mogłam znaleźć i w sumie nadal ma, jakieś braki. Jak szacujesz koszty budowy? Bo te przedstawione na stronie wydają mi się nierealne. Boję się że źle oszacuję koszty budowy i pod koniec pojawią się problemy.

Ewitek - nie strasz, początek już z takimi przygodami? Ale może to dobrze wrózy na przyszłość? Może to koniec problemow;)

Witaj Ayoya i Ewitek:)

Ayoya - bardzo podoba mi się Twój dom. Ja robię z indywidualnego, ale bardzo podobny do Twojego, podobna powierzchnia, też czterospadowy dach. Ale rozkład pomieszczeń u Ciebie bardziej mi się podoba, masz wszystko czego szukałam a robiąc projekt nie mogłam znaleźć i w sumie nadal ma, jakieś braki. Jak szacujesz koszty budowy? Bo te przedstawione na stronie wydają mi się nierealne. Boję się że źle oszacuję koszty budowy i pod koniec pojawią się problemy.

Dziękuję za miłe słowa. :)

Tak jak pisałam, ponad rok czasu szukałam odpowiedniego projektu.

Wybór jest ogromny... jednak zależało mi min. na : łazienkach z oknami, kotłowni która nie jest przejściowa, pokoju na parterze...

Niby nie duże wymagania, a jednak problem był.

Na obecną chwilę wiem, że kompleksowe wykonanie fundamentów wyniesie mnie max 35tys zł.

Z firmą budowlaną podpisałam już umowę i sama robocizna całej Czarnuszki tj. fundamenty, wszystkie ściany nośne jak i działowe, schody, strop, kominy, lana płyta skośna i kompletny dach to koszt 52 tys zł.

A jak Wasze budowy przedstawiają się cenowo ?

Edytowane przez ayoya
błąd