Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brak dylatacji komina- co teraz?

Recommended Posts

Witam,

niestety stało się, ja wiedziałam, nie dopilnowałam, ale od tego jest wykonawca, żeby robić dobrze, a nie tak jak mu się podoba.Kominy są systemowe firmy Brata.Oczywiście w instrukcji montażu są dylatacje przy kominach, ale kto by to czytał...Kominy są 3, jeden od kominka, na własnym fundamencie, pozostałe wentylacyjny i ten od pieca na ekogroszek ( w przyszłości) stoją przy ścianach nośnych.Więc te dwa od biedy mogłabym przeżyć.Najbardziej martwi mnie ten od kominka, mający własny fundament i na którym niestety podejrzewam opiera się strop monolityczny...(widać pręty zbrojeniowe w środku)

Teraz pytanie- co robić? wycinać dookoła szczelinę dylatacyjną? Ściągnąć jeden pustak komina systemowego, drugi w obrębie stropu rozwalić, poszerzyć otwór i włożyć nowy? Czy zostawić to jak jest ?

20141106_130852.jpg

Pustaki stropowe są ponawiercane i w tych otworach siedzą pręty zbrojeniowe:

20141110_102813 murator.jpg

• 2 weeks później...

Dzięki za odpowiedzi.Zagłębiłam się w temat, dokładnie obejrzałam i wyszły kolejne kwiatki

Komin grzewczy piec, podejrzewam że płyta czołowa jest gdzieś w środku(???), oczywiście trójnik zaklajstrowany zaprawą...

DSC_0507.jpg

DSC_0508.jpg

DSC_0512.jpg

komin od kominka,to samo co w poprzednim,dodatkowo zaprawy nie żałowali,jest w niektórych miejscach między pustakiem, a wkładem ceramicznym.Oczywiście szablon do nakładania zaprawy leży w blaszaku nieużywany...

DSC_0511.jpg

Wyczystka

DSC_0510.jpg

Normalnie ręce opadają, jakbym wiedziała, że tak będzie to chyba sama bym się za to zabrała...

Jutro pojawią się na budowie, zobaczę co powiedzą.Dodatkowo trójnik 45 st powinien być skierowany nie do przodu jak na zdjęciu, tylko w bok i powinien wychodzić z prawej strony, bo planowany był tam kominek narożny

• 1 month później...