beatrycza 13.11.2014 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Witam, niestety stało się, ja wiedziałam, nie dopilnowałam, ale od tego jest wykonawca, żeby robić dobrze, a nie tak jak mu się podoba.Kominy są systemowe firmy Brata.Oczywiście w instrukcji montażu są dylatacje przy kominach, ale kto by to czytał...Kominy są 3, jeden od kominka, na własnym fundamencie, pozostałe wentylacyjny i ten od pieca na ekogroszek ( w przyszłości) stoją przy ścianach nośnych.Więc te dwa od biedy mogłabym przeżyć.Najbardziej martwi mnie ten od kominka, mający własny fundament i na którym niestety podejrzewam opiera się strop monolityczny...(widać pręty zbrojeniowe w środku) Teraz pytanie- co robić? wycinać dookoła szczelinę dylatacyjną? Ściągnąć jeden pustak komina systemowego, drugi w obrębie stropu rozwalić, poszerzyć otwór i włożyć nowy? Czy zostawić to jak jest ? Pustaki stropowe są ponawiercane i w tych otworach siedzą pręty zbrojeniowe: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.11.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Fajny ten pręt w kominie! Sama wpadłaś na dobry pomysł, łatwy do realizacji na tym etapie. Wywalić pustak, wyskrobać zaprawę i będzie dylatacja. Zrób to we wszystkich kominach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 14.11.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Masz zrobione kominy z pustaków z kominów systemowych, ale bez wkładu ceramicznego w srodku ? Chyba nie chcesz w tym palić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 14.11.2014 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Fotka pokazuje komin wentylacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.11.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Pręt stalowy ? Widziałem belkę drewnianą wsadzoną w rozkuty komin ...wiązkę przewodów elektrycznych ...niedopitą flaszkę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatrycza 23.11.2014 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Dzięki za odpowiedzi.Zagłębiłam się w temat, dokładnie obejrzałam i wyszły kolejne kwiatki Komin grzewczy piec, podejrzewam że płyta czołowa jest gdzieś w środku(???), oczywiście trójnik zaklajstrowany zaprawą... komin od kominka,to samo co w poprzednim,dodatkowo zaprawy nie żałowali,jest w niektórych miejscach między pustakiem, a wkładem ceramicznym.Oczywiście szablon do nakładania zaprawy leży w blaszaku nieużywany... Wyczystka Normalnie ręce opadają, jakbym wiedziała, że tak będzie to chyba sama bym się za to zabrała... Jutro pojawią się na budowie, zobaczę co powiedzą.Dodatkowo trójnik 45 st powinien być skierowany nie do przodu jak na zdjęciu, tylko w bok i powinien wychodzić z prawej strony, bo planowany był tam kominek narożny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 26.12.2014 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Kominem wentylacyjnym nie ma co się przejmować , moim zdaniem. Mam tak samo jak Ty.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?223389-Brak-dylatacji-systemu-kominowego-przy-przejściu-przez-stropDaj znać jak coś wymyślisz. Ja na chwilę obecną zostawiam jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts