Jakuboski 13.11.2014 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Witam. Chodzi mi o to żeby wentylator w łazience na dole załączył się razem z wentylatorem na strychu i analogicznie żeby razem z wentylatorem w łazience na górze załączał się wentylator na strychu. Problem pojawia się kiedy załączy się wentylatory w obu łazienkach naraz podejrzewam że wtedy wyrzuci mi bezpiecznik. Jak to rozwiązać żeby wszystkie 3 wentylatory mogły działać według mojego opisu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 13.11.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Witam. Chodzi mi o to żeby wentylator w łazience na dole załączył się razem z wentylatorem na strychu i analogicznie żeby razem z wentylatorem w łazience na górze załączał się wentylator na strychu. Problem pojawia się kiedy załączy się wentylatory w obu łazienkach naraz podejrzewam że wtedy wyrzuci mi bezpiecznik. Jak to rozwiązać żeby wszystkie 3 wentylatory mogły działać według mojego opisu?[ATTACH=CONFIG]288951[/ATTACH] Jeżeli obie łazienki oraz wentylator na strychu są na tym samym obwodzie to nic nie powinno się stać. To będzie działać. Jeżeli są na różnych obwodach to styczniki i też będzie działać. Czy ten układ już istnieje i chcesz go zgodnie z opisem zmodyfikować czy dopiero powstanie a Ty badasz temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakuboski 13.11.2014 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Tzn jestem na etapie realizacji i nie wiem jak powyprowadzać kable Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 13.11.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Tzn jestem na etapie realizacji i nie wiem jak powyprowadzać kable Obawiam się jednak, że należy użyć 2 styczniki. Bez styczników przy podłączeniu bezpośrednim otrzymamy 3 wentylatory i 2 punkty świetlne załączane z dwóch różnych miejsc wszystko razem. Aby uzyskać separację łazienek i wspólny wentylator kominowy użyłbym 2 styczniki. Do puszek wyłączników w łazienkach doprowadź od rozdzielni po dodatkowym przewodzie 3x1,5mm2. Podłącz "po wyłączniku". W rozdzielni te przewody osobno na 2 stczniki obwód cewki. Obwody prądowe styczników (ten sam obwód wyłącznika) podłącz do wentylatora w kominie. Oczywiście zakładam, że jesteś elektrykiem a owoc tych działań nikogo nie uśmierci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mt-instalacje 13.11.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Proponuję zastosować włączniki dwubiegunowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 13.11.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Proponuję zastosować włączniki dwubiegunowe Oczywiście zapomniałem, że w Polsce to jest dozwolone Tak, to rozwiązanie lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakuboski 13.11.2014 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Dzieki za pomoc , a czy mogłby któryś z was mi rozrysować przykladowy schemat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mt-instalacje 15.11.2014 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Dzieki za pomoc , a czy mogłby któryś z was mi rozrysować przykladowy schemat? Przewód 3x1,5 do pierwszego włącznika, od włącznika 3x1,5 do wentylatora nr 1 i taki sam do wentylatora kanałowego Przewód 3x1,5 do drugiego włącznika, od włącznika 3x1,5 do wentylatora nr 2 i taki sam do kanałowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 15.11.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Witam.Co zrobisz, gdy wentylator nr 3 załączony jest na górze i na dole ?Będziesz latał, by wyłączyć ten drugi, kolego mt-instalacje ?Nie lepiej zastosować schodowe do niego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mt-instalacje 15.11.2014 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Jeden z nas nie rozumie o co chodzi autorowi.Moja instalacja działa w ten sposób że:Jeżeli wentylator w łazience na dole (nr 1) lub na piętrze (nr 2) jest włączony, to wentylator na strychu (nr 3) też jest jest włączony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 15.11.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Jeden z nas nie rozumie o co chodzi autorowi. Moja instalacja działa w ten sposób że: Jeżeli wentylator w łazience na dole (nr 1) lub na piętrze (nr 2) jest włączony, to wentylator na strychu (nr 3) też jest jest włączony Pod warunkiem, że w wyłączniku świecznikowym zastąpisz dwa klawisze jednym. O czym niestety "zapomniałeś" napisać czyniąc swą instalację kompletnie nieprzemyślaną i komplikującą jej użycie które powinno być proste i nie wymagające zastanawiania się co właściwie zostało włączone i jak mam to coś wyłączyć. Chociaż dla mnie wybiórcza praca trzech wentylatorów we wspólnym kanale jest kompletnie bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 15.11.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Jeden z nas nie rozumie o co chodzi autorowi. Moja instalacja działa w ten sposób że: Jeżeli wentylator w łazience na dole (nr 1) lub na piętrze (nr 2) jest włączony, to wentylator na strychu (nr 3) też jest jest włączony W jaki sposób ? Bo Twój "schemat" tego nie obrazuje. Jakie to są wyłączniki (legendy brak) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mt-instalacje 15.11.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Proponuję zastosować włączniki dwubiegunowe Jeszcze raz, dla osób które nie czytają dokładnie, proponuję zastosować wyłączniki dwubiegunowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 15.11.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 (edytowane) Zanim po raz kolejny zarzucisz innym niedokładne czytanie sam dokładnie czytać zacznij. Proponuję byś w swej instalacji załączył w dolnej łazience sekcję wyłącznika uruchamiającą wentylator w "kratce" nie startując drugą sekcją wentylatora kanałowego.Później udaj się do łazienki na piętrze i sprawdzając w którą stronę obracają się łopatki nieuruchomionego przecież wentylatora wciągnij głęboko nosem powietrze i poinformuj nas co czujesz. Teraz poddaj obiektywnej samoocenie swoją propozycję. Edytowane 15 Listopada 2014 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mt-instalacje 15.11.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Zanim po raz kolejny zarzucisz innym niedokładne czytanie sam dokładnie czytać zacznij. Proponuję byś w swej instalacji załączył w dolnej łazience sekcję wyłącznika uruchamiającą wentylator w "kratce" nie startując drugą sekcją wentylatora kanałowego. Później udaj się do łazienki na piętrze i sprawdzając w którą stronę obracają się łopatki nieuruchomionego przecież wentylatora wciągnij głęboko nosem powietrze i poinformuj nas co czujesz. Teraz poddaj obiektywnej samoocenie swoją propozycję. Łączniki dwubiegunowe mają jeden przycisk, który załącza jednocześnie dwa obwody. Słucham co teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 15.11.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 (edytowane) Teraz trzeba latać na górę (lub na dół), by w końcu wyłączyć wentylator nr 3, gdy jeden z nich jest załączony. Chyba że samotnie mieszkasz, i nikt Ci nie załączy tam, gdzie aktualnie nie siedzisz. Edytowane 15 Listopada 2014 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 15.11.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 (edytowane) Łączniki dwubiegunowe mają jeden przycisk, który załącza jednocześnie dwa obwody. Jeśli tak to ok. Ale i tak nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie co Paweł zauważył. Edytowane 15 Listopada 2014 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mt-instalacje 15.11.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Przeanalizujcie dokładnie schemat - jest bardzo prosty.Wentylator nr 3 działa też w sytuacji kiedy są włączone wentylatory na dole i na gorze razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 15.11.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Przeanalizujcie dokładnie schemat - jest bardzo prosty. Wentylator nr 3 działa też w sytuacji kiedy są włączone wentylatory na dole i na gorze razem. To teraz wyłącz na górze, na przykład. Wentylator nr 3 zatrzyma się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mt-instalacje 15.11.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Jeżeli na dole jest włączony to wentylator 3 oczywiście jest dalej włączony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts