Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Potrzebny schemat do instalacji

Recommended Posts

Witam. Chodzi mi o to żeby wentylator w łazience na dole załączył się razem z wentylatorem na strychu i analogicznie żeby razem z wentylatorem w łazience na górze załączał się wentylator na strychu. Problem pojawia się kiedy załączy się wentylatory w obu łazienkach naraz podejrzewam że wtedy wyrzuci mi bezpiecznik. Jak to rozwiązać żeby wszystkie 3 wentylatory mogły działać według mojego opisu?schemat wentylacji.jpg

Witam. Chodzi mi o to żeby wentylator w łazience na dole załączył się razem z wentylatorem na strychu i analogicznie żeby razem z wentylatorem w łazience na górze załączał się wentylator na strychu. Problem pojawia się kiedy załączy się wentylatory w obu łazienkach naraz podejrzewam że wtedy wyrzuci mi bezpiecznik. Jak to rozwiązać żeby wszystkie 3 wentylatory mogły działać według mojego opisu?[ATTACH=CONFIG]288951[/ATTACH]

Jeżeli obie łazienki oraz wentylator na strychu są na tym samym obwodzie to nic nie powinno się stać. To będzie działać. Jeżeli są na różnych obwodach to styczniki i też będzie działać. Czy ten układ już istnieje i chcesz go zgodnie z opisem zmodyfikować czy dopiero powstanie a Ty badasz temat ?

Tzn jestem na etapie realizacji i nie wiem jak powyprowadzać kable

Obawiam się jednak, że należy użyć 2 styczniki. Bez styczników przy podłączeniu bezpośrednim otrzymamy 3 wentylatory i 2 punkty świetlne załączane z dwóch różnych miejsc wszystko razem. Aby uzyskać separację łazienek i wspólny wentylator kominowy użyłbym 2 styczniki. Do puszek wyłączników w łazienkach doprowadź od rozdzielni po dodatkowym przewodzie 3x1,5mm2. Podłącz "po wyłączniku". W rozdzielni te przewody osobno na 2 stczniki obwód cewki. Obwody prądowe styczników (ten sam obwód wyłącznika) podłącz do wentylatora w kominie. Oczywiście zakładam, że jesteś elektrykiem a owoc tych działań nikogo nie uśmierci.

Dzieki za pomoc , a czy mogłby któryś z was mi rozrysować przykladowy schemat?

Przewód 3x1,5 do pierwszego włącznika, od włącznika 3x1,5 do wentylatora nr 1 i taki sam do wentylatora kanałowego

Przewód 3x1,5 do drugiego włącznika, od włącznika 3x1,5 do wentylatora nr 2 i taki sam do kanałowego.

3_wentylatory.jpg

Jeden z nas nie rozumie o co chodzi autorowi.

Moja instalacja działa w ten sposób że:

Jeżeli wentylator w łazience na dole (nr 1) lub na piętrze (nr 2) jest włączony, to wentylator na strychu (nr 3) też jest jest włączony

Pod warunkiem, że w wyłączniku świecznikowym zastąpisz dwa klawisze jednym.

O czym niestety "zapomniałeś" napisać czyniąc swą instalację kompletnie nieprzemyślaną i komplikującą jej użycie które powinno być proste i nie wymagające zastanawiania się co właściwie zostało włączone i jak mam to coś wyłączyć.

Chociaż dla mnie wybiórcza praca trzech wentylatorów we wspólnym kanale jest kompletnie bez sensu.

Jeden z nas nie rozumie o co chodzi autorowi.

Moja instalacja działa w ten sposób że:

Jeżeli wentylator w łazience na dole (nr 1) lub na piętrze (nr 2) jest włączony, to wentylator na strychu (nr 3) też jest jest włączony

W jaki sposób ?

Bo Twój "schemat" tego nie obrazuje. Jakie to są wyłączniki (legendy brak) ?

Zanim po raz kolejny zarzucisz innym niedokładne czytanie sam dokładnie czytać zacznij.

Proponuję byś w swej instalacji załączył w dolnej łazience sekcję wyłącznika uruchamiającą wentylator w "kratce" nie startując drugą sekcją wentylatora kanałowego.

Później udaj się do łazienki na piętrze i sprawdzając w którą stronę obracają się łopatki nieuruchomionego przecież wentylatora wciągnij głęboko nosem powietrze i poinformuj nas co czujesz.

Teraz poddaj obiektywnej samoocenie swoją propozycję.

Edytowane przez kkas12

Zanim po raz kolejny zarzucisz innym niedokładne czytanie sam dokładnie czytać zacznij.

Proponuję byś w swej instalacji załączył w dolnej łazience sekcję wyłącznika uruchamiającą wentylator w "kratce" nie startując drugą sekcją wentylatora kanałowego.

Później udaj się do łazienki na piętrze i sprawdzając w którą stronę obracają się łopatki nieuruchomionego przecież wentylatora wciągnij głęboko nosem powietrze i poinformuj nas co czujesz.

Teraz poddaj obiektywnej samoocenie swoją propozycję.

Łączniki dwubiegunowe mają jeden przycisk, który załącza jednocześnie dwa obwody.

Słucham co teraz?

:)