Vivelee 13.11.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Cześć Mamy działkę 555m^2. W roku 2000 dostaliśmy zgodę na budowę domu o powierzchni zabudowy 140m^2. Mimo to, nigdy nie wbiliśmy łopaty. Teraz chcieliśmy wybudować inny dom o powierzchni zabudowy 130m^2. Pojawił się jednak problem, gdyż w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego (który się nie zmienił od roku 1996) mamy mapkę. Na naszej działce jest napis "4M 20%". Z legendy: "Tereny budowlane i maks. powierzchnia zabudowy działek (w procentach): M ... % - mieszkalnictwo rodzinne". Wynika z tego, że nasz dom może mieć powierzchnię zabudowy równą 20% powierzchni działki, czyli 110m^2. W takim przypadku nasz wymarzony dom 130 m^2 pow. zabudowy się na tym nie mieści. Ale dlaczego, skoro przepisy się nie zmieniły, poprzedni projekt ze 140m^2 pow. zabudowy został zaakceptowany? Patrząc na domy sąsiadów raczej nie jest to 20% a też mają ten zapis. Kompletnie nie rozumiem również co oznacza to "4" na początku "4M 20%". Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić o co chodzi..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.11.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Trzeba się zwrócić przed obliczę szanownego urzędu zwanego wydziałem architektury etc.powiatowym i powiedzieć why jeśli było pozwolenie na 140 m2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vivelee 13.11.2014 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Chyba mnie źle zrozumiałeś bo nieprecyzyjnie się wyraziłam - nie dostaliśmy żadnej odmowy. Dopiero teraz jednak zauważyliśmy, że tam jest taki zapis. W roku 2000 zaakceptowali coś, co chyba jednak nie pasowało do warunków działki - albo ja je źle interpretuję. Pytanie brzmi czy wtedy oni zrobili błąd czy teraz my to źle rozumiemy. Może ta "4" przed "4M 20%" coś ważnego oznacza i dzięki niej można wybudować więcej..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 13.11.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 ViveleeNie znam Planu Miejscowego dla waszej działki, natomiast 4M w Planach Miejscowych może oznaczać- kolejny nr terenu ( 1M, 2M, 3M, 4M, 5M … ) – zazwyczaj ! - oznaczenia M, MW, U, … zgodnie z legendąPrzykład załącznika rysunkowego do Planu Miejscowego :http://www.mpu.pl/repozytorium/72_Nk_rysunek.pdfgdzie np. tereny oznaczone U, MW, … mają kolejną numerację.- lub 4M może oznaczać arkusz/nr rysunku Planu.Przykład : http://bip.lazy.pl/userfiles/file/PlanZagospodarowania/08/M_5000a.pdf załączniki rysunkowe należy czytać wraz z częścią opisową Planu Miejscowego !, gdzie wszystko powinno być szczegółowo wyjaśnione, w tym: co oznacza 20%.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vivelee 15.11.2014 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 @Łukasz Ładziński Mam wrażenie, że nie przeczytał Pan mojego pytania - przepisałam z legendy co znaczy M20%: Z legendy: "Tereny budowlane i maks. powierzchnia zabudowy działek (w procentach): M ... % - mieszkalnictwo rodzinne". z czego wynika że przeczytałam załączniki rysunkowe. Niestety nie mamy tego napisanego w formie lanego tekstu, jedynie na mapie. Moje pytanie odnosiło się do 4 przed tekstem, na co odpowiedział Pan w pierwszym paragrafie. Gmina potwierdziła, że 4 przed M20% oznacza, zgodnie z tym co Pan napisał, numer terenu. Dziękuję za wyjaśnienie, już wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 15.11.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 ... to wszystko jasne realizacja obiektu powyżej wskazanego współczynnika może zakończyć się nie otrzymaniem PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts