Hauzer 13.11.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Witam, w pozwoleniu na budowę mam wpisane - budowa budynku mieszkalnego z przyłączami: wody, kanalizacji sanitarnej, energii elektrycznej oraz zewnętrzną instalacją grzewczą z kolektorem gruntowym i pompą ciepła. Moje pytanie jest takie czy otrzymam pozwolenie na użytkowanie domu (odbiór) jeżeli taki zgłoszę a nie wykonam instalacji pompy ciepła? Ze względu na koszty temat pompy chciałbym zostawić na czas późniejszy a obecnie wystarczy jak będzie kominek z nadmuchem. Nadmienię jeszcze, że w projekcie przewidziane jest poddasze użytkowe które również planuję zaadaptować (wykończyć) kiedyś tam jak będzie mi ono faktycznie potrzebne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 13.11.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Legalnie nie otrzymasz. Jak przyjdą sprawdzic to ci nie dadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hauzer 14.11.2014 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 (edytowane) Nie dadzą ze względu na brak pompy czy poddasza? Można w trakcie budowy wnieść zmiany w pozwoleniu na budowę? google nie boli ;p Znalazłem taki artykuł http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/istotne-zmiany-w-projekcie-budowlanym-w-trakcie-budowy-domu-prawo-budowlane,13_10455.html, ale w nim nie ma wyszczególnionego aby zmiana sposobu ogrzewania była istotną zmianą. Z poddaszem faktycznie może być różnie ze względu na to, że niedokończone może zostać uznane za zmianę charakteru piętra. Pytanie tylko co z tą pompą (teraz żałuję, że to wpisałem w projekt ) Edytowane 14 Listopada 2014 przez Hauzer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.11.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Zmianę źródła ogrzewania teoretycznie załatwi wpis projektanta (na projekcie) - przy czym sam kominek nie może być źródłem ogrzewania. Co do poddasza - można zrobić częściowy odbiór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hauzer 14.11.2014 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 (edytowane) Togo nie wiedziałem - myślałem, że instalacja kominka z rozprowadzaniem ciepłego powietrza załatwi sprawę. W końcu co to za różnica czy kocioł spalinowy czy wkład kominkowy. Z tego co tu jest napisane to może być o ile zostanie wpięty do instalacji grzewczej: DGP / płaszcz wodny http://muratordom.pl/instalacje/kominki-i-piece-wolno-stojace/kominek-jedyne-zrodlo-ciepla-w-domu-czy-mozna-go-zainstalowac-w-kazdym-domu,35_10830.html Edytowane 14 Listopada 2014 przez Hauzer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.11.2014 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Urząd może bazować na Rozporządzeniu w sprawie WT....: § 132. 1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami. 2. Dopuszcza się stosowanie pieców i trzonów kuchennych na paliwo stałe w budynkach o wysokości do 3 kondygnacji nadziemnych włącznie, jeżeli nie jest to sprzeczne z ustaleniami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hauzer 14.11.2014 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 (edytowane) Myślę, że tu chodzi o kominek bez instalacja - wolnostojący i ogrzewający jedno pomieszczenie - tak jak trzony kuchenne, czy piece (kaflowe? - nawiasem mówiąc wolałbym stojaki niż te wszystkie wynalazki nowoczesności ;p - od nowa moda i tyle) Ale z tym muszę się porozumieć z kimś z urzędu - czy jak zmienię ogrzewanie to będzie konieczna zmiana pozwolenia - kominek jako taki był wpisany w projekt ale bez instalacji DGP czy płaszcza wodnego. Ile ludzi tyle opinii na ten temat ;phttp://www.ogrzewanie-kominkowe.pl/pozostale/kominek-jako-jedyne-zrodlo-ciepla/ Ciekaw jestem czy faktycznie urzędy w różnych częściach kraju interpretują te przepisy tak swobodnie i niby są ludzie którzy z tym problemu nie mieli ale są i tacy co musieli się nagimnastykować i montować jakieś inne źródło, choćby dla picu. Edytowane 14 Listopada 2014 przez Hauzer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.11.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 1. Wyraźnie napisałem "może bazować na ..." i osobiście nie ryzykowałbym takiej wolty.2. Zmiana sposobu ogrzewania nie wymaga zmiany PnB.3.Po ostatniej noweli PB, instalacji PCi nie trzeba nawet zgłaszać.4. Ty myślisz, a urzędnik zgłosi sprzeciw, bo taka interpretacja to tylko internetową jest - taki matrix. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hauzer 14.11.2014 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 (edytowane) 1. Ja rozumiem - nie mam pretensji po prostu nie wiedziałem, że takie jest prawo - odnośnie CO / kominki. 2. Ale ta cała pompa jest wyraźnie wpisana w PnB jako przyłącz - z tego co kierbud mówił to co jest wpisane powinno być wykonane.3. Jak zaczynałem przygodę z budową to pamiętam że musiałem dokupić projekt zamienny instalacji CO - sam nie chciałem gazu podciągać ze względu na odległość i koszty samego przyłącza. Wykreślenie w ogóle CO nie wchodziło w grę dlatego też ta pompa jest wpisana choć od początku wiedziałem, że to melodia przyszłości. Wtedy się nie zastanawiałem, że mogę mieć problemy z odbiorem T_T A tak właściwie to co się może stać jak zgłosiłbym zakończenie budowy bez tej instalacji, a odbiór by nie przeszedł (oczywiście jakby w ogóle zrobili kontrolę bo ta - jej obligatoryjność- jest wykreślona z PnB) - są jakieś kary finansowe z tytułu zawracania głowy urzędnikowi. Edytowane 14 Listopada 2014 przez Hauzer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 14.11.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 (edytowane) Po pierwsze myślę, że piszesz o złożeniu zawiadomienia o zakończeniu budowy. Wniosek o pozwolenie na użytkowanie to trochę co innego - jesteś pewien, że o to Ci chodzi? W przypadku składania zgłoszenia zakończenia budowy: zostaniesz wezwany do uzupełniania dokumentacji o źródło ogrzewania. Kominek zdecydowanie może być za mało. Po prostu urząd nie rozpocznie procedury. Jest w PnB , a ono jest załączone, ma być potwierdzenie w dokumentacji. Oni nie jeżdżą sprawdzić czy masz pompę czy kocioł - kontrola praktycznie to promil spraw. Ale papiery się mają zgadzać. Poddasze nie musi być "wykończone" (nie wiem co masz na myśli używając tego określenia - dla mnie to pomalowane ściany ) Mają być zakończone roboty budowlane - co potwierdza kierbud (pogmeraj na forum jakie są konieczne prace by budynek miał zakończone prace budowlane). Jeśli są nie ma sprawy. Jeśli pójdziesz w odbiór częściowy to masz kontrolę praktycznie gwarantowaną. I wersja kolejna : iść na wyrwę i liczyć na to, że urzędnik nie zauważy Najwyżej Cię wezwą do uzupełniania a Ty zrobisz jak uważasz Edytowane 14 Listopada 2014 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hauzer 15.11.2014 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 (edytowane) To właściwie rozbija się o pożyczkę na dokończenie budowy - bank będzie wymagał aby budynek został dopuszczony do użytkowania. I tego potrzebuję. Nie znam się na tych przepisach, pojęciach a kierbud tak mi wytłumaczył, że mam tylko większe wątpliwości. Ja przez wykończone miałem na myśli w ogóle zaadaptowane - myślałem, że tak sobie w stanie surowym zostanie i już. Na tyle duży jest projekt, że sam parter to i tak jest się gdzie rowerami ścigać dookoła stołu (zamiast za robotę trzeba było się zabrać za robienie dzieci - byłoby dla kogo budować pokoje:) ) edit po kilku minutach myślenia ;pA ok teraz widzę różnicę między jednym pojęciem a drugim - dziękuje że zwróciłaś mi na to uwagę. Teraz tylko pytanie czy dla banku to wszystko jedno jak zakończy się cała procedura - ważne tylko żeby budynek był skończony i prawnie mógł być zamieszkały? To już pewnie muszę się dowiedzieć u doradcy. Edytowane 15 Listopada 2014 przez Hauzer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.11.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Informacja u doradcy bankowego, nie jest dobrym pomysłem. Bank też może przyjść na kontrolę. Tu masz pewne wyjaśnienia co do procedury budowlanej dla takiej sytuacji: http://www.gunb.gov.pl/dziala/pliki/w19.pdf Ale, główna zasada jest taka, że ma być zrobione wszystko, oprócz prac wykończeniowych.Pamiętaj również o tym, że bank udzielił kredytu na dom, a nie na poszczególne jego pomieszczenia, a warunkowe dopuszczenie do użytkowania, nie skwituje tego wymogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.11.2014 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 (edytowane) To właściwie rozbija się o pożyczkę na dokończenie budowy - bank będzie wymagał aby budynek został dopuszczony do użytkowania. I tego potrzebuję. Nie znam się na tych przepisach, pojęciach a kierbud tak mi wytłumaczył, że mam tylko większe wątpliwości. Ja przez wykończone miałem na myśli w ogóle zaadaptowane - myślałem, że tak sobie w stanie surowym zostanie i już. Na tyle duży jest projekt, że sam parter to i tak jest się gdzie rowerami ścigać dookoła stołu (zamiast za robotę trzeba było się zabrać za robienie dzieci - byłoby dla kogo budować pokoje:) ) edit po kilku minutach myślenia ;p A ok teraz widzę różnicę między jednym pojęciem a drugim - dziękuje że zwróciłaś mi na to uwagę. Teraz tylko pytanie czy dla banku to wszystko jedno jak zakończy się cała procedura - ważne tylko żeby budynek był skończony i prawnie mógł być zamieszkały? To już pewnie muszę się dowiedzieć u doradcy. Również miałam w umowie kredytowej obowiązek (do konkretnego dnia) zakończenia budowy. Oczywiście było napisane "dostarczenie pozwolenia na użytkowanie" i również dałam się tym wprowadzić w maliny. To nie chodzi o "żadne pozwolenia czy częściowe odbiory - to chodzi o potwierdzone przez PINB zakończenie budowy. Banki używają słów, których nie rozumieją, więc dla nich nie ma różnicy pomiędzy odbiorem, oddaniem do użytkowania a zakończeniem budowy. Bank interesuje dokument z PINB pozwalający Ci zamieszkać. Czyli składasz zgłoszenie zakończenia budowy, odczekujesz odpowiedni czas , dostajesz pieczątkę i zanosisz do banku. Niestety musisz mieć budowę na odpowiednim etapie - to znaczy, muszą być zakończone prace budowlane. Ja bym się też nie wklejała w jakieś częściowe odbiory: 1. ściągasz sobie na głowe kontrolę, 2. bank i tak będzie niezadowolony P.s. mój termin zgłoszenia wskazany w umowie dawno minął, ale bank był dziwnie spokojny Napisałam maila, że się przesunie, przyjęli do wiadomość, dziękowali i po 1,5 roku się spotkaliśmy. P.s. 2 - mój bank "kontrolował" mnie przy każdej transzy Ale fachowość pana od kontroli była rozbrajająco nikła. Zazwyczaj wpadał jak mnie nie było i strzelał sobie fotki z ulicy a ja mu potem dosyłałam zdjęcia. Bank interesuje czy są postępy, czy widać wydaną kasę, czy nie poszła w nowy samochód. Edytowane 15 Listopada 2014 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yerenia 15.11.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Również miałam w umowie kredytowej obowiązek (do konkretnego dnia) zakończenia budowy. Oczywiście było napisane "dostarczenie pozwolenia na użytkowanie" i również dałam się tym wprowadzić w maliny. To nie chodzi o "żadne pozwolenia czy częściowe odbiory - to chodzi o potwierdzone przez PINB zakończenie budowy. Banki używają słów, których nie rozumieją, więc dla nich nie ma różnicy pomiędzy odbiorem, oddaniem do użytkowania a zakończeniem budowy. Bank interesuje dokument z PINB pozwalający Ci zamieszkać. Czyli składasz zgłoszenie zakończenia budowy, odczekujesz odpowiedni czas , dostajesz pieczątkę i zanosisz do banku. W ogole dowiedz sie, co masz dokladnie dostarczyc. Np. w moim banku wystarczylo potwierdzenie, ze zglosilam zakonczenie budowy - czyli samo zlozenie dokumentow w PINB. Nic poza tym nie musialam dostarczac - zadnego pisma z pieczatka itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.11.2014 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 W ogole dowiedz sie, co masz dokladnie dostarczyc. Np. w moim banku wystarczylo potwierdzenie, ze zglosilam zakonczenie budowy - czyli samo zlozenie dokumentow w PINB. Nic poza tym nie musialam dostarczac - zadnego pisma z pieczatka itp. Zgłoszenie zakończenia budowy musi się uprawomocnić. Więc złożenie go do banku bez tej pieczątki (że nie wnoszą sprzeciwu) to ...chyba jakiś dziwny bank Bo taki wniosek to sobie może kolaga nawet dziś wydrukować w domu i zanieść ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yerenia 16.11.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Zgłoszenie zakończenia budowy musi się uprawomocnić. Więc złożenie go do banku bez tej pieczątki (że nie wnoszą sprzeciwu) to ...chyba jakiś dziwny bank Bo taki wniosek to sobie może kolaga nawet dziś wydrukować w domu i zanieść ... Bank MiIlennium Dokładnie taki zapis był w umowie kredytowej i tak zostało złożone i przyjęte. Jakie były zapisy w Was nie wnikam, ale warto sprawdzić. Żeby nie było - musiała być pieczątka od PINB że wniosek dostali, a nie że się uprawomocnił. Cytat z umowy kredytowej: "Zgłoszenie zakończenia budowy wraz z potwierdzeniem złożenia do właściwego organu". Składane 3 miechy temu, więc pamięć mnie nie zawodzi. Z tego co kojarzę Elfir też miała taki zapis w tym samym banku i tak to wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hauzer 16.11.2014 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 (edytowane) Dziękuje Wam za wyjaśnienia - teraz jestem odrobinę mądrzejszy. Nie wiem jeszcze, co będzie w umowie - szukam na teraz rozwiązania bankowego, który pomogłoby mi przyśpieszyć "wprowadziny"Nie wiem też czy bank będzie tak bardzo restrykcyjny. Na teraz LTV wychodzi około 40% z tym, że budynek nieużytkowy nie może stanowić zabezpieczenia. Edytowane 16 Listopada 2014 przez Hauzer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 17.11.2014 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Bank MiIlennium Dokładnie taki zapis był w umowie kredytowej i tak zostało złożone i przyjęte. Jakie były zapisy w Was nie wnikam, ale warto sprawdzić. Żeby nie było - musiała być pieczątka od PINB że wniosek dostali, a nie że się uprawomocnił. Cytat z umowy kredytowej: "Zgłoszenie zakończenia budowy wraz z potwierdzeniem złożenia do właściwego organu". Składane 3 miechy temu, więc pamięć mnie nie zawodzi. Z tego co kojarzę Elfir też miała taki zapis w tym samym banku i tak to wyglądało. W Nordea wycofali mi taki wniosek z informacją, że samo złożenie nie wystarczy, musi się uprawomocnić. Pewnie co bank to obyczaj. W sumie ja im się nie dziwię, bo u mnie się przedłużyło (PINB zachciało jakiś dodatkowych papierów), więc równie dobrze mogli wnieść sprzeciw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts