Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słupki drewniane sosnowe w ziemii bez impregnacji - ile wytrzymają?

Recommended Posts

Wtam,

Potrzebuje szybko zrobić ogrodzenie, pytanie czy słupki sosnowe średnica 10-12cm wytrzymają ze 2 lata bez impregnacji?

Pozdrawiam

Gdy są świeże - Tak

Gdy suche(stare stemple) wątpliwe

A co z tą impregnacją? Kup mazidło czarne najlepiej rozpuszczalnikowe do fundamentów zamocz w pojemniku i do ziemi - wytrzyma więcej niż 2 lata, inny sposób to włożyć dolną cześć do worka po nawozach(rolniczych) może być owinięcie folią budowlaną na wysokość zakopania i do ziemi też wytrzyma ponad 2 lata.

Witam,

Dziękuję za odpowiedzi jednakże pytanie pozostaje otwarte czyli czy bez impregnacji takie słupki wytrzymają dwa lata czy nie? Ja nie potrzebuje ogrodzenia na dłużej

Pozdrawiam

Odpowiedz już padła

....Gdy są świeże ścięte jesienią - Tak

Gdy suche(stare stemple) wątpliwe

Pozdrawiam

Rozchodzi się o to, aby w drzewie było trochę wilgoci, ale tej pochodzącej od żywego drzewa, z terpentyną (lub jak kto woli z sokami i żywicą) wtedy taki słupek wytrzyma jeden okres przemarzania i wiosennej wilgoci. Kolejna zima spowoduje rozsadzenie komórek drzewa i bardzo szybkie gnicie tkanki szczególnie w miejscu styku z gruntem. Ciężar i naciąg siatki, drutu lub ogrodzenia zrobią swoje i słupek się złamie.

Wtam,

Potrzebuje szybko zrobić ogrodzenie, pytanie czy słupki sosnowe średnica 10-12cm wytrzymają ze 2 lata bez impregnacji?

Pozdrawiam

Bez problemu, nawet więcej niż dwa lata. Masz jeszcze co najmniej rok zapasu, gdyby plan się nie udał. Drewno iglaste nie zgnije tak szybko jak się wydaje.

Bez problemu, nawet więcej niż dwa lata. Masz jeszcze co najmniej rok zapasu, gdyby plan się nie udał. Drewno iglaste nie zgnije tak szybko jak się wydaje.
Potwierdzam. Dwa lata bez problemu. Niezależnie od tego czy suche czy mokre. Może zdarzyć się jakiś przełamie na sęku ale to wyjątkowo. Mam na działce w lesie słupki stojące 5 lat, kupione od leśniczego, ze świeżego wyrębu wsadzone z korą. Puścił 1 na 10 i to na sękach właśnie. Część słupków wsadzałem jako suche (dwa lata leżały), 3 lata wytrzymały i jeszcze postoją.

Potwierdzam. Dwa lata bez problemu. Niezależnie od tego czy suche czy mokre. Może zdarzyć się jakiś przełamie na sęku ale to wyjątkowo. Mam na działce w lesie słupki stojące 5 lat, kupione od leśniczego, ze świeżego wyrębu wsadzone z korą. Puścił 1 na 10 i to na sękach właśnie. Część słupków wsadzałem jako suche (dwa lata leżały), 3 lata wytrzymały i jeszcze postoją.

Tak bo na działce tej masz piasek a w gliniastym gruncie padłyby Ci szybciutko.

Własnie chcę zdażyc z ogrodzeniem przed śniegami, ale już jedno ogrodzenie u mnie wyglądało jak sprzed wojny przez rdzę ;) Sąsiad mi podsunął taki pomysł, żeby owinąć to folia antykorozyjną (takie coś, ale niekoniecznie tej firmy:http://vci.net.pl/produkty/folia-antykorozyjna/stretch-antykorozyjnanbspvci)

Tylko czy to się srpawdzi? dodam, że problem polega na bardzo wilgotnym pdowórzu, a nie wchodzi w grę podmurówka - za duży koszt i nie mam czasu zwyczajnie :D Farba antykorozyjna nie dała rady;/