jarecki111 13.11.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Wtam, Potrzebuje szybko zrobić ogrodzenie, pytanie czy słupki sosnowe średnica 10-12cm wytrzymają ze 2 lata bez impregnacji? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.11.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Wtam, Potrzebuje szybko zrobić ogrodzenie, pytanie czy słupki sosnowe średnica 10-12cm wytrzymają ze 2 lata bez impregnacji? Pozdrawiam Gdy są świeże - Tak Gdy suche(stare stemple) wątpliwe A co z tą impregnacją? Kup mazidło czarne najlepiej rozpuszczalnikowe do fundamentów zamocz w pojemniku i do ziemi - wytrzyma więcej niż 2 lata, inny sposób to włożyć dolną cześć do worka po nawozach(rolniczych) może być owinięcie folią budowlaną na wysokość zakopania i do ziemi też wytrzyma ponad 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 13.11.2014 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Przepracowany stary olej też się sprawdzi jako "impregnat", zamocz słupki i do dołka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarecki111 14.11.2014 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Witam, Dziękuję za odpowiedzi jednakże pytanie pozostaje otwarte czyli czy bez impregnacji takie słupki wytrzymają dwa lata czy nie? Ja nie potrzebuje ogrodzenia na dłużej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.11.2014 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Witam, Dziękuję za odpowiedzi jednakże pytanie pozostaje otwarte czyli czy bez impregnacji takie słupki wytrzymają dwa lata czy nie? Ja nie potrzebuje ogrodzenia na dłużej Pozdrawiam Odpowiedz już padła ....Gdy są świeże ścięte jesienią - Tak Gdy suche(stare stemple) wątpliwe Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scruffty 14.11.2014 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 U mnie stemple (choć nie były świeże, ale jeszcze też nie suche) wytrzymały dwa lata. Po tym czasie część zaczęła się łamać przy ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.11.2014 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Rozchodzi się o to, aby w drzewie było trochę wilgoci, ale tej pochodzącej od żywego drzewa, z terpentyną (lub jak kto woli z sokami i żywicą) wtedy taki słupek wytrzyma jeden okres przemarzania i wiosennej wilgoci. Kolejna zima spowoduje rozsadzenie komórek drzewa i bardzo szybkie gnicie tkanki szczególnie w miejscu styku z gruntem. Ciężar i naciąg siatki, drutu lub ogrodzenia zrobią swoje i słupek się złamie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StolarzS 15.11.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Wtam, Potrzebuje szybko zrobić ogrodzenie, pytanie czy słupki sosnowe średnica 10-12cm wytrzymają ze 2 lata bez impregnacji? Pozdrawiam Bez problemu, nawet więcej niż dwa lata. Masz jeszcze co najmniej rok zapasu, gdyby plan się nie udał. Drewno iglaste nie zgnije tak szybko jak się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.11.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Bez problemu, nawet więcej niż dwa lata. Masz jeszcze co najmniej rok zapasu, gdyby plan się nie udał. Drewno iglaste nie zgnije tak szybko jak się wydaje.Potwierdzam. Dwa lata bez problemu. Niezależnie od tego czy suche czy mokre. Może zdarzyć się jakiś przełamie na sęku ale to wyjątkowo. Mam na działce w lesie słupki stojące 5 lat, kupione od leśniczego, ze świeżego wyrębu wsadzone z korą. Puścił 1 na 10 i to na sękach właśnie. Część słupków wsadzałem jako suche (dwa lata leżały), 3 lata wytrzymały i jeszcze postoją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubencki 23.11.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Przepracowany stary olej też się sprawdzi jako "impregnat", zamocz słupki i do dołka. Przepalony olej nalezy utylizować a nie smarowac nim słupki ;/... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 23.11.2014 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Potwierdzam. Dwa lata bez problemu. Niezależnie od tego czy suche czy mokre. Może zdarzyć się jakiś przełamie na sęku ale to wyjątkowo. Mam na działce w lesie słupki stojące 5 lat, kupione od leśniczego, ze świeżego wyrębu wsadzone z korą. Puścił 1 na 10 i to na sękach właśnie. Część słupków wsadzałem jako suche (dwa lata leżały), 3 lata wytrzymały i jeszcze postoją. Tak bo na działce tej masz piasek a w gliniastym gruncie padłyby Ci szybciutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.11.2014 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Tak bo na działce tej masz piasek a w gliniastym gruncie padłyby Ci szybciutko.Gdybym miał piasek to pewnie z 10 lat by wytrzymały. Mam nanos ze strumyka, pół metra PPT jest woda. Słupki dosłownie w niej stoją. Gorszego środowiska nie można sobie wyobrazić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 24.11.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Przepalony olej nalezy utylizować a nie smarowac nim słupki ;/... Najlepiej do tych słupków tymczasowych dokupić impregnat za 200zł Każdy sposób dobry, jeśli się tylko sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Melona 27.11.2014 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Własnie chcę zdażyc z ogrodzeniem przed śniegami, ale już jedno ogrodzenie u mnie wyglądało jak sprzed wojny przez rdzę Sąsiad mi podsunął taki pomysł, żeby owinąć to folia antykorozyjną (takie coś, ale niekoniecznie tej firmy:http://vci.net.pl/produkty/folia-antykorozyjna/stretch-antykorozyjnanbspvci) Tylko czy to się srpawdzi? dodam, że problem polega na bardzo wilgotnym pdowórzu, a nie wchodzi w grę podmurówka - za duży koszt i nie mam czasu zwyczajnie Farba antykorozyjna nie dała rady;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 27.11.2014 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Musiał by to być tak owinięte, żeby woda nie dotarła do drewna. Może idąc tym tropem , jakieś worki wykorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts