Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż uchwytu TV do ściany gipsowej o grubości 80mm

Pafcio01

Recommended Posts

Witam

Problem następujący: zakupiłem uchwyt do TV 40". Zależało mi by uchwyt umożliwiał wyciąganie TV na ramieniu jak najdalej od ściany i obrocie. Po zakupie zabrałem się za montaż. Jednak po wykonaniu pierwszego otworu okazało się, że ścianka o grubości 80mm jest z gipsu (stare bloki z płyty a to jest ścianka działowa między pokojami). I teraz jako że otwór nowo wymalowanej ścianie szpeci, mam dwa wyjścia:

1. Otwór zagipsować, zamalować (póki farba jeszcze jest) i zapomnieć o podwieszonym TV

2. Kupić krótsze kołki (te dołączone do uchwytu to M10x80) i powiesić na nich - jednak moja obawa co z nośnością tej ścianki szczególnie przy wysuniętym ramieniu na max. czyli w tym przypadku na 622mm od ściany.

Waga uchwytu to 7,2kg a TV to około 11kg. Wytrzyma? Czy nie ryzykować, zagipsować, zagruntować, pomalować i przeprosić się ze stopką do TV?

• 2 weeks później...

Ściana na pewno wytrzyma, ale aby TV nie spadł razem z uchwytem należy dorobić metalową płytę o wymiarach 2-3 razy większych od tej do uchwytu, aby powierzchnia przylegania do ściany była większa i otworów było znacznie więcej.

Można zastąpić nią oryginalną płytą lub przykręcić do niej. Wiercić w gipsie bez udaru!

P.S. Po co tak daleko od ściany TV?

• 3 months później...
  • 2 weeks później...

Temat troche odkopany- ale dajcie spokoj, telewizor(nawet plazma) to znowu nie taki ciezar i scianka gipsowa wytrzyma go spomojnie na kolkach.

Tak jak kolega StolarzS pisal najwazniejsze, to wywiercic otwory bez udaru- jak najciasniej.

Pozdrawiam

Edytowane przez panmajsterkowicz