Pafcio01 13.11.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 WitamProblem następujący: zakupiłem uchwyt do TV 40". Zależało mi by uchwyt umożliwiał wyciąganie TV na ramieniu jak najdalej od ściany i obrocie. Po zakupie zabrałem się za montaż. Jednak po wykonaniu pierwszego otworu okazało się, że ścianka o grubości 80mm jest z gipsu (stare bloki z płyty a to jest ścianka działowa między pokojami). I teraz jako że otwór nowo wymalowanej ścianie szpeci, mam dwa wyjścia:1. Otwór zagipsować, zamalować (póki farba jeszcze jest) i zapomnieć o podwieszonym TV2. Kupić krótsze kołki (te dołączone do uchwytu to M10x80) i powiesić na nich - jednak moja obawa co z nośnością tej ścianki szczególnie przy wysuniętym ramieniu na max. czyli w tym przypadku na 622mm od ściany. Waga uchwytu to 7,2kg a TV to około 11kg. Wytrzyma? Czy nie ryzykować, zagipsować, zagruntować, pomalować i przeprosić się ze stopką do TV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StolarzS 21.11.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Ściana na pewno wytrzyma, ale aby TV nie spadł razem z uchwytem należy dorobić metalową płytę o wymiarach 2-3 razy większych od tej do uchwytu, aby powierzchnia przylegania do ściany była większa i otworów było znacznie więcej. Można zastąpić nią oryginalną płytą lub przykręcić do niej. Wiercić w gipsie bez udaru! P.S. Po co tak daleko od ściany TV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 15.03.2015 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Specjalne " kołki" do regipsu tylko i lepiej te droższe metalowe nie plastiki. Nazwy nie pamiętam dawno nie stosowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 15.03.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Specjalne " kołki" do regipsu tylko i lepiej te droższe metalowe nie plastiki. Nazwy nie pamiętam dawno nie stosowałem. Nie załapałem że to sam gips Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wera2007 29.03.2015 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Nie załapałem że to sam gips Witaj czy powiesiłes juz TV? jak to wyszło u Ciebie? Chcę zrobić podobnie i kombinuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panmajsterkowicz 31.03.2015 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 (edytowane) Temat troche odkopany- ale dajcie spokoj, telewizor(nawet plazma) to znowu nie taki ciezar i scianka gipsowa wytrzyma go spomojnie na kolkach. Tak jak kolega StolarzS pisal najwazniejsze, to wywiercic otwory bez udaru- jak najciasniej. Pozdrawiam Edytowane 6 Kwietnia 2015 przez panmajsterkowicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wera2007 31.03.2015 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Z tym że moja ściana to lekka ścianka GK, ale doczytałam że tu piszecie chyba o ściance gipsowej ? więc chyba nieco inna ona jest .... Czy macie jakiś patent na zawieszenia wieszaka/podstawy pod TV na płycie GK ? Pozdrwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz S4H 01.04.2015 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Użyj kołków molly. Dobierz rozmiar kołka do wagi TV oraz grubości ściany (płyta pojedyncza/podwójna). Z odrobiną wprawy zaciśniesz go bez pomocy mollownicy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts