lukbud 13.11.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Witam,Jestem na etapie budowy więźby dachowej i mam pewien dylemat..Kilka informacji:projekt komfortowy1 z domów z wizją, powierzchnia dachu ok 380 m2, dachówka meyer holsen piano. W projekcie występują dwa słupy metalowe 12x12x5 podpierające płatwie.Chciałbym je zastąpić słupami drewnianymi a konkretnie dwa słupy 14x14 skręcone szpilkami do siebie miały by zastąpić metalowy.Wymiar takiego słupa miałby 14x28.Pytanie co z wytrzymałością?Zadałem już pytanie projektantom ale liczę również na opinie praktyków.. Dziękuje za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.11.2014 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 A co ma być z wytrzymałością? Wytrzyma tylko po co chcesz to zmieniać? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 15.11.2014 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 A co ma być z wytrzymałością? Wytrzyma tylko po co chcesz to zmieniać? Pozdrawiam. tez nie rozumiem sensu, taki drewniany slup nie bedzie tanszy a zajmie duzo wiecej miejsca. u mnie w projekcie sa 3szt heb 180, tez myslalem zamienic na drewniane, ale po przeliczeniu nie wyszla prawie zadna roznica, a stal to stal, nie rozeschnie sie. poza tym ktos to liczyl i nie bez powodu dal stal a nie drewno, i u mnie i u ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.11.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Zadałem już pytanie projektantom ale liczę również na opinie praktyków.. Dziękuje za podpowiedzi. ludzie ktoś kto wykonuje więźbę nie znaczy że wie ile taki słup wytrzyma ! Za to odpowiada konstruktor. Sam przekrój to za mało przy słupie, liczby się jego sposób zamocowania, co za tym idzie długość wyboczeniowa. poza tym ktos to liczyl i nie bez powodu dal stal a nie drewno, i u mnie i u ciebie dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.11.2014 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Z całą odpowiedzialnością można powiedzieć, że wytrzyma i bez problemu można go przeliczyć na wyboczenie. wielokrotnie zmieniałem słupy drewniane na stalowe a to dla tego, że można go bez obaw ukryć w ścianie. Nie rozeschnie się, nie popęka, nie skręci i z pewnością taka była przesłanka konstruktora. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts