Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana słupa metalowego na drewniany

lukbud

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie budowy więźby dachowej i mam pewien dylemat..

Kilka informacji:

projekt komfortowy1 z domów z wizją,

powierzchnia dachu ok 380 m2,

dachówka meyer holsen piano.

W projekcie występują dwa słupy metalowe 12x12x5 podpierające płatwie.

Chciałbym je zastąpić słupami drewnianymi a konkretnie dwa słupy 14x14 skręcone szpilkami do siebie miały by zastąpić metalowy.

Wymiar takiego słupa miałby 14x28.

Pytanie co z wytrzymałością?

Zadałem już pytanie projektantom ale liczę również na opinie praktyków..

Dziękuje za podpowiedzi.

A co ma być z wytrzymałością? Wytrzyma tylko po co chcesz to zmieniać? Pozdrawiam.

tez nie rozumiem sensu, taki drewniany slup nie bedzie tanszy a zajmie duzo wiecej miejsca. u mnie w projekcie sa 3szt heb 180, tez myslalem zamienic na drewniane, ale po przeliczeniu nie wyszla prawie zadna roznica, a stal to stal, nie rozeschnie sie. poza tym ktos to liczyl i nie bez powodu dal stal a nie drewno, i u mnie i u ciebie

Zadałem już pytanie projektantom ale liczę również na opinie praktyków..

Dziękuje za podpowiedzi.

ludzie :jawdrop: ktoś kto wykonuje więźbę nie znaczy że wie ile taki słup wytrzyma !

Za to odpowiada konstruktor.

Sam przekrój to za mało przy słupie, liczby się jego sposób zamocowania, co za tym idzie długość wyboczeniowa.

poza tym ktos to liczyl i nie bez powodu dal stal a nie drewno, i u mnie i u ciebie
dokładnie

Z całą odpowiedzialnością można powiedzieć, że wytrzyma i bez problemu można go przeliczyć na wyboczenie. wielokrotnie zmieniałem słupy drewniane na stalowe a to dla tego, że można go bez obaw ukryć w ścianie. Nie rozeschnie się, nie popęka, nie skręci i z pewnością taka była przesłanka konstruktora. Pozdrawiam.