Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkład kominkowy narożny z płaszczem wodnym- pomóżcie

Dorotkamakotka

Recommended Posts

Witajcie, buduję sobie taką oto chatkę: http://www.mgprojekt.com.pl/chatka

szukam wkładu kominkowego z płaszczem wodnym. Polećcie coś?

Czym rózni się układ otwarty od zamkniętego?

Kominek ma być podłączony także do podłogówki

Edytowane przez Dorotkamakotka

Witaj Dorotkamakotka (też mam).

Potrzebujesz jakiegoś małego wkładu z niedużą szybą - moc - tak w granicach 10kW. Do tego bufor ciepła w postaci zasobnika o pojemności 300 - 500 l.

To z tego powodu, że łatwiej wtedy zasilać podłogówkę i, poza tym, kiedy będziesz chciała popatrzeć na ogień, gdy będzie nie będzie zbyt chłodno, można tam zgromadzić wytworzone ciepło i wykorzystać je np. do grzania wody użytkowej.

Tu mogę dać przykład takiego wkładu, pasującego do niedużego domu.

Nie mam za dużego rozeznania w ofercie na naszym rynku, ale ten akurat dobrze znam i mogę polecić. Traktuj to jednak jako przykład - rozeznaj rynek i opinie instalatorów.

Układ otwarty, to układ klasyczny - bezciśnieniowy z otwartym naczyniem wzbiorczym. Wkład kominkowy z płaszczem wodnym nie potrzebuje wtedy dodatkowych zabezpieczeń. Układ zamknięty to układ ciśnieniowy, który oprócz naczynia przeponowego (kompensującego przyrost objętości zagrzanej wody), potrzebuje jeszcze dwóch dodatkowych zabezpieczeń: zaworu bezpieczeństwa i dodatkowego urządzenia do schładzania wody w układzie w razie braku prądu lub przegrzania z innych przyczyn. Tym jednak będzie martwił się już Twój instalator.

Układ zamknięty jest teoretyczne lepszy - ja bym go jednak w układzie z kominkiem nie zastosował. Nie musisz jednak brać mojej opinii pod uwagę.

Pozdrawiam

Witajcie, buduję sobie taką oto chatkę: http://www.mgprojekt.com.pl/chatka

szukam wkładu kominkowego z płaszczem wodnym. Polećcie coś?

Witaj

Zakup kominka z płaszczem wodnym w wersji z szybą narożną to już na dzień dobry proszenie się o kłopoty...chyba, że mamy ochotę zainwestować sporo pieniążków w takie rozwiązanie. Jeśli mamy ochotę na szybę narożną na jednym skrzydle drzwi to zdecydowanie powinno to być palenisko z drzwiami podnoszonymi do góry (obciążenia zawiasów, duże prawdopodobieństwo zbicia szyby w wersji otwieranej tylko do boku oraz nierównomierne "zaciąganie" powietrza z pomieszczenia w momencie otwierania takich drzwi). Jeśli natomiast szukamy wkładu narożnego z drzwiami podnoszonymi do góry - musimy poszukać producenta u którego taki mechanizm jest stosunkowo bezawaryjny - a co najważniejsze - w takim układzie jest możliwość dokonania napraw takiego mechanizmu bez rozbierania obudowy (swoją drogą należałoby się skłonić ku firmie/producencie, który posiada swój serwis - a nie zrzuca cały tok procesu reklamacji na dystrybutora). Dodatkowo idealnie byłoby, żeby taka szyba nie była gięta...jeśli nie gięta jednolita to w takim razie dwie szyby łączone - jednak w tym rozwiązaniu powinniśmy szukać wkładu, który ma rozwiązanie, które pozwoli na uszczelnienie takiego połączenia.

Tak czy inaczej, wkładu który spełni wszystkie te oczekiwania po prostu nie ma. Najbliżej będzie palenisko Spartherm Varia 2 L/Rh H2O (kosztuje ono 4 828 euro netto). Jeśli uważasz, że to kosmicznie drogo - zrezygnuj z narożnej szyby podnoszonej do góry i kup Romotop 6.6.2 TV - kosztuje ponad 4 razy mniej :)

Pozdrawiam :)

o co Ci chodzi?

To stary wyjadacz "kontrolujący " tematy kominkowe.....

Lubi się przekomarzać i tyle.....

Romotop 6.6.2TV najczęściej sprzedawany ..

Mój ulubiony typ to jednak Romotop KV025W.02 , trzy szyby powodują że emisja ciepła przez szkło to jedynie 10% a reszta do wody ..

W przyszłym tygodniu zamontuje taki w swoim domu .