Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik budowy - stodoła z antresolą

Recommended Posts

Zakończyliśmy etap ocieplenia i płytowania dachu. Ekipa od karton gipsów stawia jeszcze ściany do łazienki i garderoby. Ekipa bardzo pozytywnie oceniła primer od coulignona. Mocno się zainteresowali produktami Chems i z ciekawości przetestują również farbę. Produkt bardzo dobry, podejście do klienta również bardzo dobre.

Lampy to hektary z ikea. Muszę tylko przedłużyć łańcuch o co najmniej metr.

Za tydzień czeka nas pierwszy montaż barierki, dalej układanie płytek na parterze, oraz prace nad elektryką.

20160429_171216.jpg

20160429_171402.jpg

20160430_201042.jpg

20160430_201050.jpg

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W ramach porządków zrobiliśmy jeden z czterech planowanych kompostowników. Wyłożony został geowłókniną co by krety nie przyszły na obiad. Zasiedlony został przez dżdżownice znalezione przez syna

20160505_101633.jpg

Najważniejsza sprawa na budowie to oczywiście piaskownica dla dzieci.

20160519_200821.jpg

Trwają prace nad podłogą i mam nadzieje niedługo nad montażem barierek.

20160531_171923.jpg

20160531_172105.jpg

20160531_171946.jpg

Za trochę ponad 2 tygodnie malujemy. Do tego czasu muszę poprowadzić elektrykę do kuchni i korytarzy. W między czasie pracuję nad hydrauliką (już kończę).

• 4 weeks później...

Już dawno nie pisałem. Na budowie praca wre! Do położenia korytek i okablowania zostały mi tylko sypialnie. Niestety wykończymy je pewnie dopiero po wprowadzeniu się. Roboty sporo a $ co raz mniej i mniej i mniej

forum_20160623_191649.jpg

Ekipa wykonuje zabudowy k-g i za jakiś tydzień będą malowali ściany.Niedługo chyba mnie op.... bo co chwila im coś dokładamy do roboty. Na zdjęciu powyżej widać przygotowywaną zabudowę pod lampę na korytarzu. Wnęka wypełniona będzie szkłem matowym. Źródłem światła będą paski LED. Do lampy doprowadzona jest również skrętka do komunikacji ze ściemniaczem na dalszym etapie wykańczania

forum_20160623_191738.jpg

Korytka z instalacją elektryczną i wyżej rury wentylacyjne. Na zdjęciu widać również klimakonwektor

forum_20160623_191954.jpg

forum_20160623_192028.jpg

forum_20160623_192133.jpg

• 2 weeks później...

Malarze dziś zaczynają już malowanie. Do końca tygodnia wszystko powinno być już zrobione.

Kuchnia jest już wycinana. Montaż szafek planujemy na koniec lipca.

Testowaliśmy farby od coulignona. Pomalowaliśmy resztki płyt różnymi farbami. Z dziećmi znęcaliśmy się nad próbkami brudząc je różnymi dziwnymi rzeczami jak: błoto, zgniłe jabłko, trawa ... Vakkermatt i Bekers podczas naszego testu zachowywały się podobnie. Próbki postawiliśmy do wyrzucenia przy śmietniku na słońcu i deszczu i ku naszemu zdziwieniu Bekers zżółkł. Utwierdziło to nas tylko w wyborze VM. Ekipie też się dobrze nimi malowało. Zamówiliśmy od coulignona 17 opakowań po 10L. Po malowaniu zdam relacje od ekipy!

Jak do tej pory poszło nam prawie 800m kabla 3x2,5mm2 i 500m 4x1,5mm2 mimo że nie okablowaliśmy jeszcze trzech pokoi. Nie doszacowałem jakiś 300m 3x2,5.

• 3 weeks później...

Witam

Przeczytałem Twój dziennik budowy, bo zainteresował mnie u Ciebie układ płyty grzewczej zasilanej pompą ciepła wraz z podłogówką na górze. Dokładnie takie samo coś planuję u siebie i chciałbym podpytać jak dokładnie wygląda u Ciebie instalacja? Rozumiem, że pompa ciepła jest gruntowa z DZ poziomym, interesowałeś się chyba Ecopolem? Na czym stanęło ostatecznie?

Kolejne pytanie to jakie temperatury zasilania? Czy płyta na dole i podłogówka na górze zasilana tą sama temperaturą bezpośrednio z pompy? Czy może masz bufor pełniący kilka funkcji (sprzęgło, magazyn energii - ale tu chyba płyta ma być tym akumulatorem)?

Pozdrawiam

Witam

Przeczytałem Twój dziennik budowy, bo zainteresował mnie u Ciebie układ płyty grzewczej zasilanej pompą ciepła wraz z podłogówką na górze. Dokładnie takie samo coś planuję u siebie i chciałbym podpytać jak dokładnie wygląda u Ciebie instalacja? Rozumiem, że pompa ciepła jest gruntowa z DZ poziomym, interesowałeś się chyba Ecopolem? Na czym stanęło ostatecznie?

Kolejne pytanie to jakie temperatury zasilania? Czy płyta na dole i podłogówka na górze zasilana tą sama temperaturą bezpośrednio z pompy? Czy może masz bufor pełniący kilka funkcji (sprzęgło, magazyn energii - ale tu chyba płyta ma być tym akumulatorem)?

Pozdrawiam

Przepraszam za opóźnienia ale mocno działamy na budowie. Odpowiedź zamieściłem w komentarzach.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

Jeszcze kilka dni i możemy się legalnie wprowadzić!

Żona wytrwale sprząta wszystkie kurze i brudy pobudowlane, a ja zajmuję się wykańczeniem między innymi składaniem mebli. Meble składamy z zamówionych formatek pod wymiar z białej płyty meblowej 18mm.

Meble z poniższego zdjęcia miały być w garderobie, ale tymczasowo postawiliśmy w kącie na antresoli. Dzieci dla zajęcia czasu dostały zadanie rozłożenia książek. Okazało się że półki idealnie pasują do tego miejsca, więc muszę dorobić jeszcze kilka półek.

2016-09-14 17.04.44.jpg

Szafka na 55 par butów

20160910_155155.jpg

Szafa narożna w wymiarach ikea

20160910_155203.jpg

Kuchnia po pierwszym robieniu obiadu

20160910_154914.jpg

Tutaj chciałbym się pochwalić drzewkiem awokado 2 metry wysokości wyhodowanym z pestki

20160910_154918.jpg

Meblowania ciąg dalszy.

Na zdjęciu widać szafkę na buty do garderoby długą na prawie 3 metry. Dzięki nie dużej wysokości idealnie zmieści się przy ścianie kolankowej. Miała być szafka na 55 par ale w trakcie składania uznałem że wygodniej będzie zrobić mniej ale trochę wyższe przegródki. Powinny wejść nawet dwa płaskie pudełka lub buty zimowe. Półka stoi do góry nogami i nie jest jeszcze skończona.

20160918_145805 - Kopia.jpg

Koszt wszystkich półek do garderoby wyniósł nas 1500zł

W weekend składamy kolejne szafki z moimi dwoma pomocnikami 4 i 6 lat. Chłopaki świetnie wkręcają konfirmaty grzechotką lub wkrętarką. Podczas gdy wiercę odkurzają paprochy.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Jeszcze kilka dni i możemy się legalnie wprowadzić!

Żona wytrwale sprząta wszystkie kurze i brudy pobudowlane, a ja zajmuję się wykańczeniem między innymi składaniem mebli. Meble składamy z zamówionych formatek pod wymiar z białej płyty meblowej 18mm.

Meble z poniższego zdjęcia miały być w garderobie, ale tymczasowo postawiliśmy w kącie na antresoli. Dzieci dla zajęcia czasu dostały zadanie rozłożenia książek. Okazało się że półki idealnie pasują do tego miejsca, więc muszę dorobić jeszcze kilka półek.

[ATTACH=CONFIG]367380[/ATTACH]

Szafka na 55 par butów

[ATTACH=CONFIG]367383[/ATTACH]

Szafa narożna w wymiarach ikea

[ATTACH=CONFIG]367384[/ATTACH]

Kuchnia po pierwszym robieniu obiadu

[ATTACH=CONFIG]367381[/ATTACH]

Tutaj chciałbym się pochwalić drzewkiem awokado 2 metry wysokości wyhodowanym z pestki

[ATTACH=CONFIG]367382[/ATTACH]

mam pytanie o tą witrynę fix przy awokado - jaki ma wymiar i jaki był koszt :)

właśnie się zastanawiam czy projektowac wyjście na taras i te witryny równo z kaflami w salonie czy podwyższone jak u ciebie. mam wrażenie (może błędne) że robiąc jak u ciebie można lepiej zaizolować parapet

Z izolacją pewnie masz rację tez tak kombinowalismy jednak główne znaczenie miał poziom terenu przy wyjściu.

• 1 month później...