marcelix 08.12.2016 23:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 przez 8dni poszło 550kwh ? jaką masz temp w środku jaka temp idzie w podłogę ? może orientujesz się jaka temp wody wraca ? Mój błąd w opisie. Jako grudzień policzyłem cały miesiąc 8.11-8-12. Grudzień jako grudniowy odczyt. KG to 24*C dla 12*C i 29*C dla -15. W domu jest teraz 21*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 04.02.2017 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Powoli odpalam automatykę. Program na PLC już mam gotowy. Czekam tylko na dodatkowe dwa moduły (36 wejść, 24 wyjść). Przez ostatnie 19 dni zużyliśmy 380kWh na ogrzewanie. OpenHab + owserver wypluły mi takie temperatury Na zewnątrz -3,5 st. C Antresola 22,5 st C Parter 22,2 st. C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 06.02.2017 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Automatyki ciąg dalszy. Czerwone kable tymczasowo puszczone na partyzanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brochas 06.02.2017 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 (edytowane) tylko 380kwh w 19dni ? jak masz sterowane ? tania taryfa czy 24h ? jaka krzywa ? jakiś termostat ?jaką masz pompe ? podłogę masz ciepłą jak dotykasz ? Edytowane 6 Lutego 2017 przez brochas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 06.02.2017 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 tylko 380kwh w 19dni ? jak masz sterowane ? tania taryfa czy 24h ? jaka krzywa ? jakiś termostat ? W tym okresie tylko w taniej taryfie. Z pierwszej taryfy korzystaliśmy podczas ostatnich mrozów <-20 st. C. Krzywa grzewcza na weekendy teraz to 24 st.C dla 12st C i 29 dla -15, ale będziemy musieli zmienić to 29 na 28. bo zaczyna przegrzewać. W tygodniu na noc i 13-15 KG jest podbita o około 3 st. Średnio wychodzi jak w weekendy. Jak już w końcu zmontuje nowy rekuperator to powinno być troszkę lepiej bo teraz wietrzymy oknami. No i jeszcze mamy nieszczelności między ciepłym parapetem a ścianą pod oknem przez co czeka nas może zdejmowanie parapetów na wiosnę :/ Grzanie tylko na podstawie KG. Dziś jak wychodziłem z domu termometry wskazywały 22,5 na antresoli i 22,2 na parterze. Pompa Panasonic SDC 9kW 3F. Podłoga nie jest zimna. Powierzchnia płytki przy obecnej pogodzie ma około 1,5-2 stopnie więcej niż powietrze. W linku wyżej jest zdjęcie ze strony z czujnikami temperatury które dołożyłem w instalacji. Planowo będą 24 czujniki temperatury - dla ciekawości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 17.02.2017 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 (edytowane) W przeciągu miesiąca na ogrzewanie zużyliśmy 670 kWh Automatyka na fateku + interface na OpenHab działa wyśmienicie. Powoli biorę się za upinanie przewodów rozdzielnicy. Trzeba to w końcu zamknąć i przestać zaglądać Edytowane 17 Lutego 2017 przez marcelix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 15.03.2017 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Moja najnowsza konstrukcja, Nie jest to ani szubienica na pis, ani szafa na sukienki żony. W weekend będziemy robili pierwsze przystawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 20.03.2017 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Gekony trzy. PGE wysłało nam rozliczenie za ostatnie 6 miesięcy. Rachunek za prąd (cwu, co, prąd użytkowy) wyniosł niecałe 1500 zł. Z tym że po wprowadzeniu używaliśmy klasycznych żarówek przez jakieś 2-3 miesiące. Sama antresola była oświetlana przez 6x100W. W przyszłym roku powinno być znacznie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 18.04.2017 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Pierwsza rzecz w domu którą udało mi się zrobić od początku do końca. W końcu coś skończyłem! Od kilku tygodni jak klasyczna polska rodzina wstajemy i na śniadanie dzieciaki robią kilka przystawek. Po powrocie z przedszkola/pracy zamiast TV wspólnie się wspinamy. Mali hardkorowcy rosną. Wspinaczka świetnie rozwija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts