Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik budowy - stodoła z antresolą

Recommended Posts

przez 8dni poszło 550kwh ?

jaką masz temp w środku

jaka temp idzie w podłogę ?

może orientujesz się jaka temp wody wraca ?

Mój błąd w opisie. Jako grudzień policzyłem cały miesiąc 8.11-8-12. Grudzień jako grudniowy odczyt. KG to 24*C dla 12*C i 29*C dla -15. W domu jest teraz 21*C

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tylko 380kwh w 19dni ?

jak masz sterowane ? tania taryfa czy 24h ? jaka krzywa ? jakiś termostat ?

W tym okresie tylko w taniej taryfie. Z pierwszej taryfy korzystaliśmy podczas ostatnich mrozów <-20 st. C.

Krzywa grzewcza na weekendy teraz to 24 st.C dla 12st C i 29 dla -15, ale będziemy musieli zmienić to 29 na 28. bo zaczyna przegrzewać.

W tygodniu na noc i 13-15 KG jest podbita o około 3 st. Średnio wychodzi jak w weekendy. Jak już w końcu zmontuje nowy rekuperator to powinno być troszkę lepiej bo teraz wietrzymy oknami. No i jeszcze mamy nieszczelności między ciepłym parapetem a ścianą pod oknem przez co czeka nas może zdejmowanie parapetów na wiosnę :/

Grzanie tylko na podstawie KG. Dziś jak wychodziłem z domu termometry wskazywały 22,5 na antresoli i 22,2 na parterze.

Pompa Panasonic SDC 9kW 3F. Podłoga nie jest zimna. Powierzchnia płytki przy obecnej pogodzie ma około 1,5-2 stopnie więcej niż powietrze. W linku wyżej jest zdjęcie ze strony z czujnikami temperatury które dołożyłem w instalacji. Planowo będą 24 czujniki temperatury - dla ciekawości.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Gekony trzy.

17389056_1170369936406364_3139915231811289297_o.jpg

PGE wysłało nam rozliczenie za ostatnie 6 miesięcy. Rachunek za prąd (cwu, co, prąd użytkowy) wyniosł niecałe 1500 zł. Z tym że po wprowadzeniu używaliśmy klasycznych żarówek przez jakieś 2-3 miesiące. Sama antresola była oświetlana przez 6x100W. W przyszłym roku powinno być znacznie lepiej :)

• 4 weeks później...

Pierwsza rzecz w domu którą udało mi się zrobić od początku do końca. W końcu coś skończyłem! :)

20170414_113314.jpg

20170414_114055.jpg

Od kilku tygodni jak klasyczna polska rodzina wstajemy i na śniadanie dzieciaki robią kilka przystawek. Po powrocie z przedszkola/pracy zamiast TV wspólnie się wspinamy. Mali hardkorowcy rosną. Wspinaczka świetnie rozwija.