nk 10.07.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Wszystkie instalacje tam gdzie się da będę prowadził w suficie podwieszanym. Niestety przy automatyce sporo się robi tych kabli. Plus jest też taki że na spokojnie po wylaniu stropu będę mógł prowadzić instalacje. Na hydraulikę, elektrykę, wentylację i odkurzacz mam całą zimę dla siebie. Koza czeka już grzecznie na instalacje oby tylko zima była łagodna. Dodatkowe przepst zrobiliśmy przez płytę na WLZ i wyprowadzenie kabli z domu, ale okazał się za mały. Musiałem dołożyć jeszcze takie dwa, a i tak ledwo się zmieściliśmy. Porada! Nie żałuj rur arota na kable elektryczne! No to tak będziemy czytać wzajemnie te nasze dzienniki, tyle że to ja mogę Ciebie podpatrywać, bo u mnie na razie nic się nie dzieje. Ale jeśli nie będzie po drodze jakiegoś kataklizmu, to od połowy sierpnia ruszamy. Widzę kolejne podobieństwa - instalacje w podwieszanych sufitach i plany co do automatyki Możesz w takim razie konkretnie podpowiedzieć ile i jakie przepusty pod elektrykę uważasz za wystarczające i co w tych kablach pójdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 10.07.2015 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 wlz - 4x10mm2 Oświetlenie ogrodu 5x1,5mm2 (trzy strefy) Wiata oświetlenie 5x1,5 wewnętrzen i zewnętrzneWiata 5x2,5mm2 gniazdo siłowe sterowane automatyką - "elektryczne webasto"Wiata 3x2,5 gniazdokabel alarmowyUTP kamery (na w razie czego)UTP do czujki ruchu UTP x2 do furtki (domofon, sterowanie ryglem, przycisk otwarcia, czytnik rfid) Pompa w budynku gospodarczym 3x2,5mm2 + gniazdo przy studnibudynek gospodarczy 5x2,5mm2 gniazdo siłowe + instalacja gniazdekbudynek gospodarczy 5x1,5mm2 oświetlenie zew+wew.budynek gospodarczy przewód do alarmuUTP x5 do elektrozaworów podlewania ogrodu, wysterowanie stycznika pompy, poziom wody w studni. Oświetlenie w budynku gospodarczym i wiacie będzie sterowane z automatyki plus możliwość wymuszenia zwykłym włącznikiem. Rozwiązanie do wymaga 5 żyłowego kabla. Ilość kabli przy tradycyjnej instalacji była by pewnie o połowę mniejsza.... ale takie hobby (i praca) Przez przepusty mam podłączone również tymczasowe przyłącze prądu 4x6mm2 Razem mam 3 aroty 40mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 11.07.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 /.../ Razem mam 3 aroty 40mm. Dziękuję, takich informacji mi było trzeba. Chętnie z nich skorzystam, a Twojej automatyce będę się na bieżąco przyglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 09.08.2015 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 czesc.. dopisuję sie i ja - u mnie też stodoła na płycie i "trochę kabli".. tyle ze już zamieszkana.. masz najfajniejszy etap..pamiętajcie o rurach pod przejazdami pomiędzy słupami bramy (siłowniki itp.) do tego puste rury arota "na cztery strony" świata i woda do podlewania.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 09.08.2015 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Dzięki za poradę. W ogród już poszło mnóstwo okablowania. Rury na wodę też już są rozprowadzone. W ten weekend zamontowałem rure w studni z zaworem i filtrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mysław 16.11.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Witam w Waszym dzienniku i dziękuję za odwiedziny w naszym Fajne macie schody (cienkie!) mogę się dowiedzieć czy były wylewane na miejscu czy prefabrykowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 17.11.2015 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Witam u nas w dzienniku.Schody były wylewane na budowie razem ze stropem. Środkowa część schodów opiera się w jednej trzeciej głębokości na ścianie. Schody te są największą porażką naszego projektu ze względu na wysokość drugiego spocznika. Gdyby był nawet tylko o wysokość jednego stopnia wyższy to było by znacznie lepiej. Niestety jest to błąd wynikający już z projektu i naszego niedopatrzenia podczas szalowania.Schody są raczej wytrzymałe. Dwóch pracowników ułatwiło sobie znoszenie cegieł z antresoli odstawiając je na końcu wyższego spocznika. Zrobili niezłą górkę + masa dwóch skaczących osób. Niechcący sami sprawdzili wytrzymałość. Mi się zrobiło ciepło jak to zobaczyłem, ale przynajmniej przetestowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 04.02.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 jesli kiedys będziemy budować drugi dom to będzie podobny antresola + odsłonięta więźba plus dużo przeszkleń będę śledzić dalsze etapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alewe 15.04.2016 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Piękny dom! Będę stałym podglądaczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 27.04.2016 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Witam super projekt napisz jaką masz blachę na dachu jest zwykła na rąbek stojący czy inna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 27.04.2016 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Blacha to Plannja na klik grafitowa 10 satyna. Na początku wybraliśmy wersję ze strukturą, ale niestety była niedostępna. Sporo pracy i kosztów wyniosły imitacje brandmurów. Brandmury to po prostu pudła z płyty osb przykręone do powierzchni deskowania obłożone membraną i blachą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 30.04.2016 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 (edytowane) W jakim celu przykręcałeś brandmury na deskowanie ?Mam w planach podobną stodołę jednak bez antresoli czy możesz napisać coś o kosztach na privstan surowy otwarty z dachem , w rozbiciu na materiały i ekipy budowlane pozdrawiam . Edytowane 30 Kwietnia 2016 przez pagu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 30.04.2016 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Ściany szczytowe kończą się 20 cm pod krokwią. Tak że mamy ciągłość izolacji (zdjęcia w dzienniku). Jest to po prostu imitacja. W oryginale ściany szczytowe powinniśmy "ciągnąć" ponad dach i tak zrobić obróbki dachu. Wszystkie wydatki mam rozbite w excelu na kategorie. Postaram się to jakoś uprościć i wysłać zestawienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 01.05.2016 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 20.05.2016 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Miałem dziś wizytację na budowie kolegi PaRa. Kolega własne przeczytał dziennik, i od razu dziękuję za pomoc i namiary na ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemasG 29.07.2016 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Witam Przeczytałem Twój dziennik budowy, bo zainteresował mnie u Ciebie układ płyty grzewczej zasilanej pompą ciepła wraz z podłogówką na górze. Dokładnie takie samo coś planuję u siebie i chciałbym podpytać jak dokładnie wygląda u Ciebie instalacja? Rozumiem, że pompa ciepła jest gruntowa z DZ poziomym, interesowałeś się chyba Ecopolem? Na czym stanęło ostatecznie? Kolejne pytanie to jakie temperatury zasilania? Czy płyta na dole i podłogówka na górze zasilana tą sama temperaturą bezpośrednio z pompy? Czy może masz bufor pełniący kilka funkcji (sprzęgło, magazyn energii - ale tu chyba płyta ma być tym akumulatorem)? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 31.07.2016 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Witam Przeczytałem Twój dziennik budowy, bo zainteresował mnie u Ciebie układ płyty grzewczej zasilanej pompą ciepła wraz z podłogówką na górze. Dokładnie takie samo coś planuję u siebie i chciałbym podpytać jak dokładnie wygląda u Ciebie instalacja? Rozumiem, że pompa ciepła jest gruntowa z DZ poziomym, interesowałeś się chyba Ecopolem? Na czym stanęło ostatecznie? Kolejne pytanie to jakie temperatury zasilania? Czy płyta na dole i podłogówka na górze zasilana tą sama temperaturą bezpośrednio z pompy? Czy może masz bufor pełniący kilka funkcji (sprzęgło, magazyn energii - ale tu chyba płyta ma być tym akumulatorem)? Pozdrawiam Witam, Zainstalowałem pompę powietrze/woda. Między gruntówką ecopolu i powietrzną różnica wynosiła około 14k zł i dodatkowo mam możliwość chłodzenia z pompy. Według wyliczeń max temp wody wuniesie 27 st. C. Nie instalowałem dodatkowego bufora. Sama płyta ma DUŻĄ pojemność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemasG 04.08.2016 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Witam, Zainstalowałem pompę powietrze/woda. Między gruntówką ecopolu i powietrzną różnica wynosiła około 14k zł i dodatkowo mam możliwość chłodzenia z pompy. Według wyliczeń max temp wody wuniesie 27 st. C. Nie instalowałem dodatkowego bufora. Sama płyta ma DUŻĄ pojemność. Rozumiem, że na górze masz podłogówke zasilana tą samą wodą co płyta? Czyli też maksymalnie 27stC? Jak grubą wylewkę zastosowałeś na pietrze aby uzyskać efekt akumulacji? Czy nie zależało Ci na akumulacji na górze bo masz antresolę i ciepło z dołu do góry swobodnie przepływa? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 05.10.2016 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Rozumiem, że na górze masz podłogówke zasilana tą samą wodą co płyta? Czyli też maksymalnie 27stC? Jak grubą wylewkę zastosowałeś na pietrze aby uzyskać efekt akumulacji? Czy nie zależało Ci na akumulacji na górze bo masz antresolę i ciepło z dołu do góry swobodnie przepływa? Pozdrawiam Tak wylewka na górze zasilana jest tą samą wodą co płyta. Wylewka na górze ma tylko 5 cm i praktycznie cała akumulacja jest w płycie fundamentowej. Na górze mamy panele, na dole płytki. Teraz w okresie przejściowym odczuwalny jest chłód od płytek. Jeszcze nie grzejemy, ale temperatury na dole i górze są takie same. Świeże powietrze jest nawiewane na antresoli i przepływa przez salon do kuchni i łazienek więc powinno się ładnie mieszać. Zweryfikujemy w zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 15.10.2016 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 hej mam pytanie o witrynę w salonie przy której stoi awokado - jaki ma wymiar i jaka była cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts