Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór kotła dolnego spalania Kalvis K-2-16 , czy może inny

Tolderr

Recommended Posts

Witam jestem na etapie wyboru kotła na paliwo stałe do domku jednorodzinnego , dom poniemiecki ocieplany 5 cm styropian piwnica parter piętro i poddasze , ogrzewać chcę parter i piętro powieżchnia to 170 m2 długość komina 9 m piec ma stanąć w piwnicy . Do teraz ogrzewałem dom gazem kotłem viessman ale tylko parter , teraz doszło mi jeszcze piętro i muszę postawić piec bo nie wyrobię finansowo piec gazowy zostanie tylko awaryjnie. Paliwem głównie ma być drewno i węgiel nie wiem na co bardziej postawie bo nigdy jeszcze nie miałem styczności z paleniem w piecu . Zamiar mam palić drewnem ale jeżeli przyjdzie mi zbyt często zchodzić do piwnicy to przejdę na węgiel i właśnie czy Kalvis K-2-16 będzie się też dobrze sprawował przy węglu ma bardzo dużą komorę spalania 70 litrów i zastanawia mnie czy nie będzie węgiel spalał sie w nim zbyt szybko . Chciałem jeszcze dostawić do tego pieca bufor ciepła ale nie wiem czy to dobry pomysł też w tym temacie jestem zielony . Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi.

A może zamiast pchać się w niewygodę lepiej zobaczyć co się da zrobić z obecnym stanem domu.

Jeśli ten kocioł wiśmana jest to kondesnat to nie wiem czy ścisłe porównanie nie wyjdzie na korzyść gazu.

Całość inwestycji idzie w "poprawę ogrzewania" tylko nie w poprawę izolacji...

Chciałem jeszcze dostawić do tego pieca bufor ciepła ale nie wiem czy to dobry pomysł też w tym temacie jestem zielony . Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi.
bufor był by bardzo dobry ... ale ciągle nie zwiększa to przewagi nad gazem .. bo przeinwestowujesz ogrzewanie ..

Czemu bufor był by dobry ? ponieważ w tedy mógł byś ustawić kocioł na najlepsze parametry jakie ma i palić ile i jak wlezie.

Teście mają 28 kW piec górnego spalania .. to trzeba chodzić koło tego jak kot po rozpalonej basze .. dorzucisz trochę za dużo i wodę gotuje ..

Dom dostał trochę izolacji ... 10cm i tylko pogorszyło ten stan szybciej gotuje ...

Następna sprawa to moc tego kotła . przy takim metrażu trochę mało, bo pewnie jeszcze na ciepłą wodę będzie grzał ?

http://www.ceneo.pl/9103139?se=L-A0oZ8HFKHsxdG6YwxPeMsuYNmaiX-8&gclid=COCYy-yL_cECFcGWtAodglAALg czy ja dobrze widzę ?

6 tyś .. bez sens