Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi wewnętrzne - przeróbka

Recommended Posts

Witam,

mam kupione drzwi wewnętrzne z płyty mdf pełne. W środku jest plaster miodu i tu moje pytanie: czy mogę wywalić go i zastąpić np wełną szklaną czy czymś co wytłumi hałasy? Nie jestem pewien czy w takich drzwiach są jeszcze jakieś wzmocnienia czy tylko sam kartonowy "plaster miodu" Są to drzwi najzwyklejsze jakby co. Jeśli nie wełna to co mógłbym wykorzystać, aby je wytłumić?

Karkołomny pomysł. Jeśli są z MDF to on jest konstrukcją, a plaster je tylko wzmacnia.

Osobiście nie widzę szansy, by wydłubać skutecznie papier, wepchać w jego miejsce wełnę i jeszcze zachować estetykę powierzchni.

Więc albo obcie drzwi z zewnątrz, albo nowe skrzydło.

Karkołomny pomysł. Jeśli są z MDF to on jest konstrukcją, a plaster je tylko wzmacnia.

Osobiście nie widzę szansy, by wydłubać skutecznie papier, wepchać w jego miejsce wełnę i jeszcze zachować estetykę powierzchni.

Więc albo obcie drzwi z zewnątrz, albo nowe skrzydło.

Tu akurat mam o tyle łatwiej, że te drzwi musiały być skrócone, kilka cm niż standard, gdyż nie mieściły się w futrynie, także dostęp do plastra miodu bym miał od spodu. Tylko kwestia, czy usuwając plaster i zastępując go czymś co wytłumi zostaną nie naruszone od zewnątrz? Może taka wełna w płytach obłożona w folie czy coś, aby łatwo móc wsunąć do środka nie powodując wybrzuszeń? Także czym mógłbym zabezpieczyć spód, aby nie wypadło nowe wnętrze, w grę wchodzi ingerencja wewnątrz. Wiem, że pomysł wręcz absurdalny, ale nie sądziłem, że te drzwi będą aż takie głośne. Może ktoś próbował zrobić taki wynalazek i ma doświadczenia? ;)

Tu akurat mam o tyle łatwiej, że te drzwi musiały być skrócone, kilka cm niż standard, gdyż nie mieściły się w futrynie, także dostęp do plastra miodu bym miał od spodu. Tylko kwestia, czy usuwając plaster i zastępując go czymś co wytłumi zostaną nie naruszone od zewnątrz? Może taka wełna w płytach obłożona w folie czy coś, aby łatwo móc wsunąć do środka nie powodując wybrzuszeń? Także czym mógłbym zabezpieczyć spód, aby nie wypadło nowe wnętrze, w grę wchodzi ingerencja wewnątrz. Wiem, że pomysł wręcz absurdalny, ale nie sądziłem, że te drzwi będą aż takie głośne. Może ktoś próbował zrobić taki wynalazek i ma doświadczenia? ;)

zanim nie doczejasz sie odpowiedzi powiem co mysle:to nie jest dobry pomysl.

Wieszales drzwi na starej futrynie?to pomysl o jakiejs uszczelce dookola.

Jak upchniesz za słabo wełnę, to nic Ci to nie da, jak za mocno, to wybrzuszysz MDF i też będzie porażka. Jak zmieni się waga skrzydła do przewidzianych zawiasów fabrycznych, które mają niby jakiś zapas mocy w udźwigu ale nie wiadomo co to za drzwi i jakie zawiasy. Czy skrzydło ma przeszklenie czy jest pełne. Do porady Fina dodam, że możesz pomyśleć o małym progu - max 2cm aby wygodnie się chodziło i aby uszczelnił jeszcze dół.