Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gorąca woda zamiast zimnej

dora82

Recommended Posts

Witam!

przeszukałam cały internet, przeróżne fora jednak nie znalazłam odpowiedzi, ba nie znalazłam nawet problemu podobnego do mojego.

Mieszkamy od niecałego roku w domu z 78r., 3 lata temu wymieniana była instalacja wod - kan na poziomie parteru, w tym roku przy okazji zmiany pieca zostały wymienione rury na poziomie piwnicy.

Mój problem problem polega na tym odkąd grzejemy bojlerem wodę - czyli od kilku dni kiedy uruchomiliśmy piec, pod prysznicem nie ma zimnej wody - leci gorąca i bardzo gorąca... kiedy przełączymy na junkersa w miejscu zimnej wody jest zimna a w ciepłej jest ciepła czyli tak jak powinno być. Bojler zamontowany jest od miesiąca przy wymianie pieca na nowy - wcześniej nie było - ciepła woda była tylko z junkersa.

Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że w łazience mamy 4 krany - w umywalce, bidecie, wannie i pod prysznicem - wszędzie poza prysznicem jest tak jak powinno być - jest ciepła i zimna woda tylko pod prysznicem zimnej brak. Zmieniliśmy baterie prysznicową (zamieniliśmy z wannową) problem pozostał więc to nie kwestia baterii czy mieszacza w niej... czy ma ktoś jakiś pomysł co może się dziać?? bardzo proszę o podpowiedzi czy jakiekolwiek wskazówki

Witam!

przeszukałam cały internet, przeróżne fora jednak nie znalazłam odpowiedzi, ba nie znalazłam nawet problemu podobnego do mojego.

Mieszkamy od niecałego roku w domu z 78r., 3 lata temu wymieniana była instalacja wod - kan na poziomie parteru, w tym roku przy okazji zmiany pieca zostały wymienione rury na poziomie piwnicy.

Mój problem problem polega na tym odkąd grzejemy bojlerem wodę - czyli od kilku dni kiedy uruchomiliśmy piec, pod prysznicem nie ma zimnej wody - leci gorąca i bardzo gorąca... kiedy przełączymy na junkersa w miejscu zimnej wody jest zimna a w ciepłej jest ciepła czyli tak jak powinno być. Bojler zamontowany jest od miesiąca przy wymianie pieca na nowy - wcześniej nie było - ciepła woda była tylko z junkersa.

Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że w łazience mamy 4 krany - w umywalce, bidecie, wannie i pod prysznicem - wszędzie poza prysznicem jest tak jak powinno być - jest ciepła i zimna woda tylko pod prysznicem zimnej brak. Zmieniliśmy baterie prysznicową (zamieniliśmy z wannową) problem pozostał więc to nie kwestia baterii czy mieszacza w niej... czy ma ktoś jakiś pomysł co może się dziać?? bardzo proszę o podpowiedzi czy jakiekolwiek wskazówki

jakieś fotki tej instalacji by się przydały ...

w jaki sposób przełączacie na junkersa...?

Jest podpięta cyrkulacja CWU ?

cyrkulacji nie ma podpiętej ponieważ to bardzo krótki odcinek - kuchnia i łazienka jest praktycznie zaraz nad bojlerem

jakieś fotki tej instalacji by się przydały ...

w jaki sposób przełączacie na junkersa...?

zdjęcia instalacji mogę zrobić i wkleić tylko dokładnie czego jeśli mogę prosić o podpowiedź (jestem laikiem w tych sprawach)

a przełączamy między bojlerem a junkersem zaworami - żeby wyłączyć junkersa odłączmy dopływ zimnej wody do junkersa a odkręcamy zawór do bojlera

wezwałam hydraulika ii on stwierdził, że - rury od wanny do prysznica idą w ścianie (do reszty kranów idą bezpośrednio z piwnicy) i ta od zimnej wody w ścianie najprawdopodobniej się przytkała albo jest źle zgrzana i woda w niej ma za niskie ciśnienie - junkers obniża ciśnienie ciepłej plus nie podgrzewa do takiej temperatury co bojler wody więc zimnej wystarcza i dobrze się "miesza" z ciepłą ale kiedy woda idzie z bojlera to idzie w dużym ciśnieniu i ta zimna po prostu "ginie" w potoku gorącej.... w poniedziałek wróci ze żmijką i spróbuje przepchać....

ale nie wiem czy to będzie to bo jak zakręcimy wodę ciepłą z bojlera to w ogóle nie ma wody, jak wrócimy na junkers i zimną się odkręci to leci.... i tak jak pisałam problem ten jest tylko w prysznicu... w wannie czy zlewie jest tak jak powinno

Edytowane przez dora82