dora82 15.11.2014 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Witam!przeszukałam cały internet, przeróżne fora jednak nie znalazłam odpowiedzi, ba nie znalazłam nawet problemu podobnego do mojego. Mieszkamy od niecałego roku w domu z 78r., 3 lata temu wymieniana była instalacja wod - kan na poziomie parteru, w tym roku przy okazji zmiany pieca zostały wymienione rury na poziomie piwnicy. Mój problem problem polega na tym odkąd grzejemy bojlerem wodę - czyli od kilku dni kiedy uruchomiliśmy piec, pod prysznicem nie ma zimnej wody - leci gorąca i bardzo gorąca... kiedy przełączymy na junkersa w miejscu zimnej wody jest zimna a w ciepłej jest ciepła czyli tak jak powinno być. Bojler zamontowany jest od miesiąca przy wymianie pieca na nowy - wcześniej nie było - ciepła woda była tylko z junkersa. Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że w łazience mamy 4 krany - w umywalce, bidecie, wannie i pod prysznicem - wszędzie poza prysznicem jest tak jak powinno być - jest ciepła i zimna woda tylko pod prysznicem zimnej brak. Zmieniliśmy baterie prysznicową (zamieniliśmy z wannową) problem pozostał więc to nie kwestia baterii czy mieszacza w niej... czy ma ktoś jakiś pomysł co może się dziać?? bardzo proszę o podpowiedzi czy jakiekolwiek wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 15.11.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Jest podpięta cyrkulacja CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.11.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Witam! przeszukałam cały internet, przeróżne fora jednak nie znalazłam odpowiedzi, ba nie znalazłam nawet problemu podobnego do mojego. Mieszkamy od niecałego roku w domu z 78r., 3 lata temu wymieniana była instalacja wod - kan na poziomie parteru, w tym roku przy okazji zmiany pieca zostały wymienione rury na poziomie piwnicy. Mój problem problem polega na tym odkąd grzejemy bojlerem wodę - czyli od kilku dni kiedy uruchomiliśmy piec, pod prysznicem nie ma zimnej wody - leci gorąca i bardzo gorąca... kiedy przełączymy na junkersa w miejscu zimnej wody jest zimna a w ciepłej jest ciepła czyli tak jak powinno być. Bojler zamontowany jest od miesiąca przy wymianie pieca na nowy - wcześniej nie było - ciepła woda była tylko z junkersa. Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że w łazience mamy 4 krany - w umywalce, bidecie, wannie i pod prysznicem - wszędzie poza prysznicem jest tak jak powinno być - jest ciepła i zimna woda tylko pod prysznicem zimnej brak. Zmieniliśmy baterie prysznicową (zamieniliśmy z wannową) problem pozostał więc to nie kwestia baterii czy mieszacza w niej... czy ma ktoś jakiś pomysł co może się dziać?? bardzo proszę o podpowiedzi czy jakiekolwiek wskazówki jakieś fotki tej instalacji by się przydały ... w jaki sposób przełączacie na junkersa...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dora82 15.11.2014 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 (edytowane) Jest podpięta cyrkulacja CWU ? cyrkulacji nie ma podpiętej ponieważ to bardzo krótki odcinek - kuchnia i łazienka jest praktycznie zaraz nad bojlerem jakieś fotki tej instalacji by się przydały ... w jaki sposób przełączacie na junkersa...? zdjęcia instalacji mogę zrobić i wkleić tylko dokładnie czego jeśli mogę prosić o podpowiedź (jestem laikiem w tych sprawach) a przełączamy między bojlerem a junkersem zaworami - żeby wyłączyć junkersa odłączmy dopływ zimnej wody do junkersa a odkręcamy zawór do bojlera wezwałam hydraulika ii on stwierdził, że - rury od wanny do prysznica idą w ścianie (do reszty kranów idą bezpośrednio z piwnicy) i ta od zimnej wody w ścianie najprawdopodobniej się przytkała albo jest źle zgrzana i woda w niej ma za niskie ciśnienie - junkers obniża ciśnienie ciepłej plus nie podgrzewa do takiej temperatury co bojler wody więc zimnej wystarcza i dobrze się "miesza" z ciepłą ale kiedy woda idzie z bojlera to idzie w dużym ciśnieniu i ta zimna po prostu "ginie" w potoku gorącej.... w poniedziałek wróci ze żmijką i spróbuje przepchać.... ale nie wiem czy to będzie to bo jak zakręcimy wodę ciepłą z bojlera to w ogóle nie ma wody, jak wrócimy na junkers i zimną się odkręci to leci.... i tak jak pisałam problem ten jest tylko w prysznicu... w wannie czy zlewie jest tak jak powinno Edytowane 15 Listopada 2014 przez dora82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 15.11.2014 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Skoro w tej łazience w pozostałych kranach jest OK, to nie może to być problem z cisnieniem . Może rzeczywiście coś się przypchało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts