Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomocy!!!

kamcia12

Recommended Posts

Witam,potrzebuję pomocy w sprawie wyboru kotła na ekogroszek do domu,jestem właśnie na etapie wyboru kotła,więc pytam,czytam,przeglądam internet i mam mętlik w głowie od czytania komentarzy i wychodzi na to że dobrych nie ma.Znajomy polecił kocioł Krzysztof Adamkiewicz z Pleszewa ale na temat tego kotła nie mogę znaleźć żadnych opinii,więc może ktoś ma taki kocioł i coś o nim napisze,albo może ktoś poleci w końcu konkretną firmę która ma dobre kotły,nie chciała bym za 3 lata wymieniać na nowy bo kupiłam jakąś tandetę.Będę wdzięczna za pomoc bo jestem już załamana tymi kotłami:( P.S.dom mam 130 m2

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

kamcia

jeśli znajdziesz chwilę przeczytaj:

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13884-poradnik-jak-wybierac-kociol-na-ekogroszek/

potem zajrzyj na cieplowlasciwie.pl i sprawdź ile Twój domek ciepła potrzebuje

potem dopiero spróbuj wybrać kociołek- moze wcale go nie potrzebujesz?

PS

dom 130m2 nic nie mówi

napisz czy nowy czy stary i jak ocieplony jeśli wogóle?

napisz jaka instalacja(kalafiory czy podłogówka)

bez tego to jak proszenie o cyfry na 6 w totku

Cena tak do 8.000tys,chcemy palić groszkiem,ale dobrze by było jak kocioł miał by dodatkowe ruszto żeby można było palić również drewnem itp.. dom jest nowy będzie ocieplony styropianem 12cm,mur 30cm.podłogówka tylko w łazience kuchni i przedsionku. Edytowane przez kamcia12

dziewczyno

dla nowego domu o takiej powierzchni to zapotrzebowanie na CO jakieś 6KW

widzę że popełniłaś już kaloryfery więc to Cię mocno ogranicza w wyborach- pompa raczej HT albo zwiększyć kalafiory żeby podnieść sprawność, gaz też nie wyjdzie jakoś masakrycznie drogo a będzie bezobsługowo.

wybij sobie węgiel w nowym małym domku- to puszczanie kasy z dymem.

jedyny kocioł który to ogarnie 7KW od Jareckiego79, każdy inny będzie za duży, ale jak ja bym szukał czajnika do nowego domu to na pewno nie byłby to kocioł węglowy.

nie licz też na to że na ruszcie w tak małym kociołku spalisz coś poza gazetą sprzed tygodnia.

do palenia drewnem są specjalne kotły. chyba ze chcesz kisić je tam i smrodzić dookoła

Przedmowca ma racje przez to, ze zamontowalas kaloryfery to pompa mogaca wygenerowac wyzsza temperature na wyjsciu wyniesie Cie troche wiecej niz przy podlogowce w calym domu.

Polecam zlecic wylicznie OZC, po ktorym dowiesz sie jak wysokie bedzie obciazenie cieplne Twojego budynku. Ulatwi to znacznie dobor pompy, a przez co mozesz jescze troche zaoszczedzic na zakupie pompy o mniejszej mocy.

Przez piecu bedziesz miala syf dookla w domu i smrod za oknem. Warto byloby przesunac pieniadze z wyposazenia domu wlasnie na PCi.

Zysk nie oceniony- bezobslugowosc, czystosc i moznosc zagospodarowania miejsca skladowania opalu na cos innego.

nie mamy jeszcze położonej podłogówki i kaloryferów,jesteśmy na etapie co tu zrobić żeby było dobrze.i jaki ten kocioł założyć,chcemy na ekogroszek bo wychodzi pewnie najtaniej.więc musimy podjąć teraz decyzję bo jak już założymy kaloryfery czy też ogrzewanie podłogowe to będzie już za późno na jakieś zmiany.

Zdecydujcie sie na podlogowke w calym domu, mieszany system CO to proszenie sie o klopoty. Malo ktory instalator bedzie umial taki system ogarnac by dzialal poprawnie. Koszt polozenia podlogowki jest porownywalny do instalacji kaloryferow. Przy czym pierwszy wariant charakteryzuje sie ogrzewaniem niskotemperaturowym.

Zdecydujcie sie na podlogowke w calym domu, mieszany system CO to proszenie sie o klopoty. Malo ktory instalator bedzie umial taki system ogarnac by dzialal poprawnie. Koszt polozenia podlogowki jest porownywalny do instalacji kaloryferow. Przy czym pierwszy wariant charakteryzuje sie ogrzewaniem niskotemperaturowym.

Nie gadaj bzdur ...

Podłogówkę instalatorzy liczą od m2 , średnio od 80 do 110zł za m2 (z materiałem , an gotowo) ...

Czyli 130 x 80 = od ponad 10tys zł ...

Grzejniki.

Za montaż grzejnika hydraulik bierze od 50-100zł za sztukę. Za położenie instalacji do grzejnika chyba 100zł za grzejnik. Grzejniki do takiego domu to 100-200zł za sztukę do pokoju ...

Grzejniki są dużo tańsze ...

Podłogówka może wyjśc w cenie zbliżonej do grzejników jeśli sami wszystko wykonamy ...

Ale to nie zmienia faktu że robić tylko podłogówkę , nawet jak będzie drożej to w przyszłości będziemy mieli mozliwość zmiany źródła ciepła na inne ...

Sluchaj goscia, bo dobrze prawi.

BTW:

U mnie wariant kaloryfery/podlogowka roznil sie o 500 zl. Materialy+robocizna.

Nie gadaj bzdur ...

Podłogówkę instalatorzy liczą od m2 , średnio od 80 do 110zł za m2 (z materiałem , an gotowo) ...

Czyli 130 x 80 = od ponad 10tys zł ...

Wystarczy samemu zadbać o materiały, zrobić casting wśród instalatorów i koszt podłogówki spada do 55zł/m2

Jesli deska na podłogę to komiecznie trzeba to uwzględnić w projekcie podlogowki. Wowczas w danym pomieszczeniu z deska na podłodze zagęści sie rozstaw rurek. Nie bez znaczenia są straty ciepła w pokojach. Dlatego jak już wcześniej wspomniałem do projektu podlogowki przyda sie OZC.

witam,witam....dziękuję za informację,wszystko czytamy i analizujemy z mężem...nie chcemy podłogówki na całym domu,jakoś nie przemawia za nami to że będziemy siedzieć w salonie czy spać w sypialni a z ogrzewanej podłogi będzie unosił się pył i będziemy to wdychać...a PC no koszt droższy od kotła na groszek.Ponadto nie chodzi nam o koszt robocizny za montaż bo to akurat zrobi brat:)