kamcia12 16.11.2014 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 A nie unosi się pył z podłogówki?No nie wiem grzejnik jest w jednym miejscu a podłogówka na całości,a gdzie się osiada pył??na podłodze.Najbardziej przychylną dla nas informację napisał timon żeby mieć na uwadze kocioł od jareckiego i pomyślimy nad tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bit512 16.11.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 (edytowane) Zapraszam do mnie okolice Gniezna sama podłogówka i jakoś kurzu nie widzę....podłoga po prostu nie jest zimna a w domu ciepło,(ale prawdziwe ciepło nie 18 stopni) a piec na ekogroszek męczy się .... teraz na pewno nie robił bym groszku tylko gaz lub pompa ... ale wiem że pompa obowiązkowo plus kominek... bo widziałem/oglądałem domy z pompą i dla mnie było zimno ... rachunki też widziałem około 500 zł .przy pompie...A podłogówkę można naprawdę tanio zrobić.... u mnie jest 900 metrów rury na 108 m2. 9 pętli. Edytowane 16 Listopada 2014 przez bit512 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 16.11.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Zapraszam do mnie okolice Gniezna sama podłogówka i jakoś kurzu nie widzę....podłoga po prostu nie jest zimna a w domu ciepło, a piec na ekogroszek męczy się .... teraz na pewno nie robił bym groszku tylko gaz lub pompa ... ale wiem że pompa obowiązkowo plus kominek... bo widziałem/oglądałem domy z pompą i dla mnie było zimno ... rachunki też widziałem około 500 zł . Nie opowiadaj bajek. Jak pompa dobrze dobrana to nie ma prawa być zimno. U mnie przy -15 pompa pracuje przez 10-12h/d więc jest jeszcze sporo zapasu. Kominka i innych gadżetów nie ma i raczej już nie będzie. Jak dla kogoś najważniejsze są rachunki to musi być zimno bo przy 23 wewnątrz rekordu nie pobije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamcia12 16.11.2014 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Ale co masz groszek i nie jesteś zadowolony?dlaczego?no tak gaz ale znajomi właśnie przeszli z groszku na gaz i nie są zadowoleni..powód-wyższe rachunki no i jak się grzeje jest ok jak przestaje zimno...i stwierdzili że to był błąd że zrezygnowali z groszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bit512 16.11.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 "Pompa dobrze dobrana" widocznie ja trafiałem na takie domy co mają nie dobrze dobrane... i wszędzie gdzie byłem w mrozy (bo specjalnie w takie dni pojechałem ) to w kozie/ kominku się paliło... Ale ja nie mam więc mówię co widziałem i czułem. Dla tego zresztą też nie założyłem pompy. Chodź byłem na nią "napalony". Gaz - nie założyłem bo nie chciałem znowu oszczędzać... ekogroszek - trochę roboty ale na pewno ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 16.11.2014 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 A nie unosi się pył z podłogówki?No nie wiem grzejnik jest w jednym miejscu a podłogówka na całości,a gdzie się osiada pył??na podłodze.Najbardziej przychylną dla nas informację napisał timon żeby mieć na uwadze kocioł od jareckiego i pomyślimy nad tym. Podłogówka jak jest dobrze wykonana to temperatura podłogi nie powinna przekraczać 30C ( możesz zrobić doświadczenie i na rękę weź trochę pyłu/kurzu i patrz czy się uniesie, a ty masz wyższą temperaturę niż podłoga), przy kaloryferach temperatura jest wyższa w granicach 60C i do tego kaloryfer jest pionowy który wymusza przepływ powietrza i zobacz dopiero jak ogrzane powietrze razem z pyłem/kurzem przepływa przez kaloryfer odbija się od sufitu opada ochłodzone po przeciwnej stronie pokoju i wciąga kurz z podłogi i ponownie jest zaciągane do kaloryfera. Po drugie jak masz zamiar robić podłogówkę to tylko po całości, bo przy mieszanym układzie musisz przygotować dwie temperatury wody do zasilania układu, dla podłogówki niższa, dla kaloryferów wyższa co w instalacji też odpowiednio kosztuje i komplikuje układ i zawsze ogrzanie wody do wyższej temperatury jest droższe do uzyskania i w większości podnosi koszty ogrzewania przez pompy ciepła i piece kondensacyjne. Też musisz wsiąść pod uwagę że nie jest tak jak niektórzy piszą że koszty instalacji są porównywalne, podłogówka jest sporo droższa w robociźnie chyba że wykonasz ją sama (koszt podłączenia kaloryfera to średnio ok. 100zł, koszt ułożenia 1m2 rurki około 25zł). Odnośnie pieca to w nowym domu dobrze ocieplonym koszt ogrzewania gazem nie będzie dużo wyższy niż węglem (podłogówka 100% i piec kondensacyjny), co do pompy ciepła to według mnie pompa z wymiennikiem gruntowym to jeszcze duży koszt, a pompa powietrzna do nie ma takiej sprawności i koszt w większe mrozy może być wyższy od gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 16.11.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 nic na siłę, koledzy przedstawiają alternatywę . jeżeli uważasz że groch i klasyczne grzejniki to jest to co chcesz to ok. ja ma taki system i nie narzekam, ale jak bym budował dom od nowa to na pewno z ogrzewaniem podłogowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 16.11.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Licząc ułożenie podłogówki 25 zł/m2 to ja w dwa dni zarobiłem ponad 4tys zł. Były to najbardziej płatne moje dniówki w życiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 16.11.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Podłogówka jak jest dobrze wykonana to temperatura podłogi nie powinna przekraczać 30C ( możesz zrobić doświadczenie i na rękę weź trochę pyłu/kurzu i patrz czy się uniesie, a ty masz wyższą temperaturę niż podłoga), przy kaloryferach temperatura jest wyższa w granicach 60C i do tego kaloryfer jest pionowy który wymusza przepływ powietrza i zobacz dopiero jak ogrzane powietrze razem z pyłem/kurzem przepływa przez kaloryfer odbija się od sufitu opada ochłodzone po przeciwnej stronie pokoju i wciąga kurz z podłogi i ponownie jest zaciągane do kaloryfera. Po drugie jak masz zamiar robić podłogówkę to tylko po całości, bo przy mieszanym układzie musisz przygotować dwie temperatury wody do zasilania układu, dla podłogówki niższa, dla kaloryferów wyższa co w instalacji też odpowiednio kosztuje i komplikuje układ i zawsze ogrzanie wody do wyższej temperatury jest droższe do uzyskania i w większości podnosi koszty ogrzewania przez pompy ciepła i piece kondensacyjne. Też musisz wsiąść pod uwagę że nie jest tak jak niektórzy piszą że koszty instalacji są porównywalne, podłogówka jest sporo droższa w robociźnie chyba że wykonasz ją sama (koszt podłączenia kaloryfera to średnio ok. 100zł, koszt ułożenia 1m2 rurki około 25zł). Odnośnie pieca to w nowym domu dobrze ocieplonym koszt ogrzewania gazem nie będzie dużo wyższy niż węglem (podłogówka 100% i piec kondensacyjny), co do pompy ciepła to według mnie pompa z wymiennikiem gruntowym to jeszcze duży koszt, a pompa powietrzna do nie ma takiej sprawności i koszt w większe mrozy może być wyższy od gazu. W końcu coś z sensem napisałeś Jesteście na takim etapie, na którym możecie sobie wszystko dokładnie policzyć i zaplanować. Odżałuj te kilka stówek i zrób porządne OZC, tu na forum znajdziesz kilka osób które to liczą, jak poznasz wynik to się zdziwisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamcia12 16.11.2014 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 no tak tylko jak już się zdecydujemy na ten groszek to jaki ten kocioł kupić??? żeby służył nam lata a nie kupić jakieś badziewie i się z nim męczyć..ufff ciężki wybór:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 16.11.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Licząc ułożenie podłogówki 25 zł/m2 to ja w dwa dni zarobiłem ponad 4tys zł. Były to najbardziej płatne moje dniówki w życiu. Pisałem z średnią ceną, pewnie w różnych regionach cena też jest różna. Ja tyle płaciłem (w cenie było też rozłożenie styropiany - 2 warstwy 18cm, folii, ułożenie podłogówki, podłączenie rozdzielaczy i podciągnięcie ich zasilania do kotłowni, napełnienie instalacji i próby ciśnieniowe), u mnie dużo dłużej to trwało niż 2 dni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 16.11.2014 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 no tak tylko jak już się zdecydujemy na ten groszek to jaki ten kocioł kupić??? żeby służył nam lata a nie kupić jakieś badziewie i się z nim męczyć..ufff ciężki wybór:bash: Najpierw dobrze zrobić OZC i wtedy kocioł dobierać, chyba że wszystko było dobrze przypilnowane przy ociepleniu i wtedy brać najmniejszy (zwłaszcza patrzeć na typ i modulacje palnika bo jak wymiennik będzie trochę większy to jak macie porządny komin (systemowy ceramiczny) to większy wymiennik mu nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilmax 16.11.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 (edytowane) Cena tak do 8.000tys,chcemy palić groszkiem,ale dobrze by było jak kocioł miał by dodatkowe ruszto żeby można było palić również drewnem itp.. dom jest nowy będzie ocieplony styropianem 12cm,mur 30cm.podłogówka tylko w łazience kuchni i przedsionku. Jeśli dopiero będzie ocieplony to nie 12cm bo to tragedia,tylko co najmniej 20cm i to z dobrą lambdą,podobnie na strop lub dach,min 30cm izolacji. I nie grzejniki tylko podłogówka po calości bo będziesz kiedyś miała problem z instalacją mieszaną. Bzdurą są mity,że się kurzy w domu,bardziej kurzy się przy grzejnikach bo powietrze przy nich jest gorące i miesza cały czas. Kolejną bzdura jest,że na podłogówkę nie można dawać paneli czy parkietu. Ale najpierw zrób OZC,po tych zabiegach dom 130m2 powinien posiadać zapotrzebowanie 40-50kWh/m2/rok czyli na ogrzewanie zużyjesz ok.5200-6500kWh. Przy ogrzewaniu gazem ziemnym da to jakieś 1300-1600zł za sezon grzewczy.To dla Ciebie dużo ? Na tyle dużo żeby pakować się w węgiel za który zaplacisz podobnie ? Jeśli tak to dom będzie potrzebował mocy ok.5kW. Edytowane 16 Listopada 2014 przez wilmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamcia12 16.11.2014 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Jak to mąż powiedział dom ocieplony rewelacyjnie:D mamy tu do czynienia z mężem budowlańcem(zresztą sam ten dom stawia) więc chyba u siebie fuszerki nie zrobi;)komin systemowy ceramiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilmax 16.11.2014 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Jak to mąż powiedział dom ocieplony rewelacyjnie:D mamy tu do czynienia z mężem budowlańcem(zresztą sam ten dom stawia) więc chyba u siebie fuszerki nie zrobi;) No cóż,nie mam więcej pytań Pozdrów męża budowlańca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.11.2014 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 no tak tylko jak już się zdecydujemy na ten groszek to jaki ten kocioł kupić??? żeby służył nam lata a nie kupić jakieś badziewie i się z nim męczyć..ufff ciężki wybór:bash: Kociol na ekogroch to zawsze bedzie mniejsza lub wieksza meczarnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 16.11.2014 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Kociol na ekogroch to zawsze bedzie mniejsza lub wieksza meczarnia. Może nie jest aż tak strasznie (średni raz na tydzień trzeba poświęcić z 30 - 60minut), prędzej większy problem to loteria z zakupem węgla (jak źle trafisz to może się okazać że nawet ogrzewanie elektryczne wyjdzie taniej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 16.11.2014 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 (edytowane) Ale co masz groszek i nie jesteś zadowolony?dlaczego?no tak gaz ale znajomi właśnie przeszli z groszku na gaz i nie są zadowoleni..powód-wyższe rachunki no i jak się grzeje jest ok jak przestaje zimno...i stwierdzili że to był błąd że zrezygnowali z groszku. odpowiednio ustawiony kociol i sterownik i nie ma problemu zwykły murowany dom ma dużą bezwładnośc na to dasz izolację to jak ma sie szybko wychłodzisz, nawet jak na 15 min otworzysz wszystkie okna to bez ogrzewania temp. wróci prawie do tego co było przed otwarciem im lepsza izolacja tym mniejsza różnica w kosztach eksploatacji pomiędzy różnymi żródlami ciepła PS 12 cm styro to jest na styk z normą niedługo taka izolacja nie będzie spełniała norm Edytowane 16 Listopada 2014 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 16.11.2014 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 "Pompa dobrze dobrana" widocznie ja trafiałem na takie domy co mają nie dobrze dobrane... i wszędzie gdzie byłem w mrozy (bo specjalnie w takie dni pojechałem ) to w kozie/ kominku się paliło... Ale ja nie mam więc mówię co widziałem i czułem. Dla tego zresztą też nie założyłem pompy. Chodź byłem na nią "napalony". Gaz - nie założyłem bo nie chciałem znowu oszczędzać... ekogroszek - trochę roboty ale na pewno ciepło. pompy nie dopiera sie na sto procent tylko troche mniej, żeby kupić mniejszą pompę bo róznica w cenie to np 2 tys a małe niedobory dociąga się prądem i tak jest ekonomiczniej niż brac pompę na 100 % w kominku się paliło może żeby się przed gościem pokazać? i jeszcze taka sprawa że może mają niższe temp. ustawione bo pompa to nie smieciuch ze musi mieć minimalna temperaturę i w domu 24 stopnie i otwiera się okna, żeby się nie ukisić, mogłeś zobaczyć co jest na sterowniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 16.11.2014 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 no tak tylko jak już się zdecydujemy na ten groszek to jaki ten kocioł kupić??? żeby służył nam lata a nie kupić jakieś badziewie i się z nim męczyć..ufff ciężki wybór:bash: Hmmm... Widzę że decyzja już podjęta. Zagadaj do Jareckiego79, to producent kotła Skam-P 7 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts