Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomocy!!!

kamcia12

Recommended Posts

Kamcia12 moze porozmawiaj z map78 lebski gosc, zna sie na rzeczy. To jest inwestor po "przejsciach"- nawrocony z ekosmrodu. Napewno bedzie w stanie pomoc podjac Ci odpowiednia decyzje. Masz w domu skarb, maz wybuduje Wasz dom- zaoszczedzicie w ten sposob kupe kasy- to duzy plus. Problem polega na tym iz zna sie dajmy na to na murarce ale nie ma zielonego pojecia na temat termoizolacji. 12 cm izolacji i zapewne bialego styro- moze dalmatynczyk to oszczednosc na starcie ale w pozniejszym rozrachunku CO to same finansowe straty.

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

kamcia

nie obraź się ale jest takie powiedzenie "szewc bez butów chodzi" obawiam się że przy takim podejściu męża to wasz dom będzie najgorszym jaki zbuduje.

więcej izolacji i mniej mitomanii- pisałem o tym w swoim pierwszym do Ciebie poście- Ty dalej swoje

dom rewelacyjnie ocieplony nie potrzebuje wogóle centralnego ogrzewania a Wasz ledwo spełni normy.

pomyśl też o tym ile będziesz co roku wydawać na ogrzewanie. im lepiej go ocieplisz tym mniej, koszt dodatkowego styropianu i wełny zamknie się w kwocie około 3tysięcy ja bym się nie zastanawiał.

a węgiel?- już teraz jedyny kocioł dla Ciebie to ten Jareckiego a jak dołożysz izolacji to i on będzie za duży.

pomyśl dobrze bo wrócisz z płaczem

lepiej dopłacić do prądu kilkadziesiąt zlotych rocznie czy kupić pompę droższą o 2 tysiące?

Mozesz mi to policzyc, jak wyjdzie kilkadziesiat zlotych roznicy? :)

U mnie grzanie taka niedowymiarowana pompa w G11 kosztowaloby 2x wiecj (jakies 1000-1200 zl na sezon wiecej) a jesli bym jednak zostal przy G12 to musial bym doplacic kolo 300-400 zl na sezon (zakladajac, ze tylko 25% zuzyje w dogiej). Nawet nie licze zalaczania sie grzalki z COP=1.

Czekam wiec na Twoje rachunki.

A nie unosi się pył z podłogówki?No nie wiem grzejnik jest w jednym miejscu a podłogówka na całości,a gdzie się osiada pył??na podłodze.Najbardziej przychylną dla nas informację napisał timon żeby mieć na uwadze kocioł od jareckiego i pomyślimy nad tym.

Pył z podłogówki......jakbym słyszał swoją białogłowę...że też ludzie takie rzeczy opowiadają.

Słuchaj Kamcia, róbcie wszędzie podłogówkę, porządne OZC, dobry kocioł kondensacyjny i będzie dobrze.

Kilka osób na tym forum już wytłumaczyło, że ten pył i kurz to bzdury totalne.

A jak chcecie się bawić w palacza to zamontujcie kominek, zmagazynujcie kupę drewna i palcie ile wlezie.

Pozdrawiam

Co to koowa jest? :)

U mnie zuzycie przez pompe totroszke ponad 5000kWh (CO+CWU). Policz z tego 25% w drogiej taryfie przy niedowymiarowanej 20% pompie i pomnoz przez ronice w cenie pradu taniego i drogiego (u mnie ta ronica to 37gr). Ile wyjdzie?

Czy naiwnie "zgadujesz", ze ta niedowymiarowana pompa nadal bedzie sie miescila w 99,9% w taniej? Obudz sie chlopie! :)

nie wiedziałem że cały sezon grzewczy masz temperaturę obliczeniową, średnio w kraju -20

pompie brakuje 20 proc a liczyc 25?

kto powiedział że wszyscy zawsze wybierają 2 taryfy? jesli ludzie samym prądem grzeją poniżej tysiaka to maja kupować ponad 2-krotnie większe pompy żeby zaoszczędzić względnie małe kwoty, zamiast pompy 7kW kupić ze 16? jakiś kosmos, nawet u Ciebie grzanie w całodobowej wyszłoby tysiąc drożej, tylko jaki duży masz dom, teraz się buduje połowe tego co masz, czyli jakiś średni uzytkownik rocznie za prad zapłaciłby 500 zł wiecej ale za to kupil o wiele tańszą pompę, inna sprawa że nie masz jakiegos bardzo dobrego ocieplenia

Jak dla mnie to masz za słabą pompę na grzanie w 2 taryfie a za mocną na grzanie w całodobowej, tyle energii w 2 taryfie odbiera sens używania 2 taryf, poza drugą taryfą pompa w twoim przypadku powinna chdzi jak na zewnątrz jest -15 albo mniej

Edytowane przez BrodowskiG

to po co miałem liczyć 25 % w drogiej? te pojedyncze dni w najwieksze mrozy mają nabić 1/4 zużycia przy brakującym 1-2kw? wstydu to chyba Tobie mam oszczędzić

pod linkiem masz przyklad dla weglowego, dla pompy niewiele sie zmieni

http://czysteogrzewanie.pl/zakupy/co-za-duzo-to-niezdrowo-dobor-mocy-kotla-weglowego/

z wykresu widać że na 200 dni sezonu 80% mocy kotła wystarcza w 190 dniach, czyli w 95% sezonu grzewczego

przez pozostałe 5 % sezonu potrzeba 80-110% mocy

przekładajac to na pompę dobrana na 85-90 %

przez 95 proc. sezonu grzejesz wyłącznie pompą a przez pozostałe 5 % braki mocy między 85 a 100% uzupełniasz prądem

czyli ponad 99 procent ciepła produkuje pompa a niecały procent grzałka

i nadal sie opłaca dorzucić 2 tys. za mocniejszy model?

Skoro piszesz, ze przeywymiarowanie mojej pompy jest za male do grzania w tanim pradzie a to przewymiarowanie ~30% w stosunku do zapotrzebowania, to przy 80% zwymiaroaniu pompy ile wg Ciebie bedzie zuzycia w taniej? 99%? Bo wg mnie 75% to bardzo reralna wartosc (pomijajac juz wczesniejsze niedorzecznosci), ale ja chociaz troszke sie orientuje i wiem o czym pisze.

Mam tylko mala prosbe - nie wprowadzaj ludzi w blad powtarzaniem zaslyszanych gdzies w necie bzdetow na temat niedowymiarowywania pompy ciepla.

przeciez podalem link gdzie jest wykres jaka potrzebna moc przez jaki okres, porównanie utrudnia to że w przykładzie z kotła wyciąga się 110% mocy

przy pompie na 80 % jej moc bedzie wystarczająca przez ponad 90 % sezonu a przez pozostałe kilka procent sezonu tylko niedobory będą uzupełniane grzałka lub droższą taryfą. w poprzednim poscie nie uwzględniłem ze grzałka dołącza się wtedy gdy zapotrzebowanie na moc jest 2 razy wieksze niż w średni dzień zimy czyli prądem 2%

Pompę dobiera sie na trochę wiecej niż 80 %, wiadomo że trzeba sie dostosować do typoszeregu, więc precyzyjnie się nie wyliczy, zalezy tez jaka zima.

nie uważasz że coś nie tak jeśli uzupełnienie niedoborór mocy przez kilka dni pochłania 25% energii (tak jak uważasz)?

może inne osoby ocenią jak uważają