Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu drewnianego - prośba o porady

kubelek88

Recommended Posts

• 3 weeks później...
Witam,

W związku z tym, że nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania postanowiłem założyć nowy temat, mam nadzieję, że ktoś mi pomoże :).

Otóż zastanawiam się poważnie nad budową domku drewnianego - całorocznego, generalnie interesuje mnie poniższy projekt:

http://www.tooba.pl/projekt-domu-Z71/a,s_pd,idp,9427.html

Firma, która ma w swojej ofercie ten projekt w szczegółowej wycenie twierdzi, że postawi go za ok 145 tys.

http://www.drewnar.pl/specyfikacja_cenowa/caloroczne/koszt_budowy_Z71.pdf

Dla mnie cena mocno podejrzana, co o tym myślicie? realne czy raczej nie?, wiadomo fundamenty we własnym zakresie. Jaki według Was będzie całkowity koszt postawienia takiego domu (do 80-90m), z fundamentem, podłączeniem prądu, wody.

Dodatkowo mam wątpliwości związane z ogólnym funkcjonowaniem takiego domu. Szczerze powiedziawszy dość mocno obawiam się wilgoci, rozmawiałem ze swoim szwagrem, który jest architektem i wstępnie orientował się w temacie, większość ludzi, z którymi rozmawiał zastanawiało się jak taki dom "oddycha", skoro jest konstrukcji drewnianej, z zewnątrz ocieplony i z elewacją, a w środku wyłożony płytą G/K - stąd moje obawy o wilgoć - może ktoś zna odpowiedź jak to jest.

Dodatkowo, czytam, że w Polsce ciężko o firmę, która rzeczywiście potrafi stawiać takie domy, czy możecie polecić kogoś solidnego? (najlepiej woj. zach-pom lub okolice, ale nie koniecznie - większość oferuje dowóz i montaż).

I swoją drogą czy budowa takiego "szkieleciaka" będzie dużo tańsza od takiego budowanego metodą tradycyjną? - bo i tutaj różne są opinie.

Mój wybrany projekt z12 wycenili na około 130 tys, gdzie pozostałe firmy realizuja w granicy ok 200tys, wiec radziłbym ostrożność lub dokładne spisanie umowy co za co.

Wycena może obejmować np materiały o najsłabszych parametrach itp.