Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nibe F1245 - zbyt szybkie wyłączanie sprężarki

gderebecki

Recommended Posts

Witam, wszystkich użytkowników pompy ciepła f1245 jestem posiadaczem urządzenia 8kw ustawienia mam następujące: Krzywa 3 temp pomieszczeń ok 21-22, stopniominuty 220 obecnie ok 11 załączeń na dobę czas pracy 9h na dobę. Proszę o opinie staram się zmniejszyć jeszcze ilość uruchomień zwiększając wartość stopniominut testuję 240 czy tym parametrem jestem wstanie to zrobić nie posiadam czujnika wewnętrznego tylko zewnętrzny .

Zaczynałem od 120 tak ustawił serwis załączeń było ok 17 na dobę czas pracy 27min sprężarki tylko krzywa była ustawiona na 1 co dawało 18stopni w pomieszczeniach . Sprężarka obecnie pracuje ok 45minut na uruchomienie. Czy na dobór wartość stopniominut wpływ ma tez wykonanie budynku tj. izolacja.

Na podstawie stopniominut pompa decyduje kiedy ma włączyć / wyłączyć ogrzewanie CO.

Przy stopniominutach = 0 pompa wyłacza ogrzewanie. Natomiast punkt włączenia ustawia się samemu ja np mam -240.

Jak obliczane są stopniominuty? Co minutę system wylicza różnice między temperaturą zasilania a temperaturą obliczoną ta różnica jest następnie dodawana do stopniominut np:

Stopniominuty = -15

Temperatura obliczona = 30C

Temperatura zasilania = 28C

28-30 = -2 a to daje -15 + -2 = -17

Wykres można zobaczyć u mnie na stronie http://nibe.xan.pl (Temperatura układu ogrzewania i Stopniominuty).

• 7 months później...
Witam serdecznie.Pod końca sierpnia zainstalowano mi pompę ciepła p-w NIBE F2040.Grzanie samej wody jest wszytko ok zacząłem troszkę dogrzewać dom,bo już zimno się trochę robi jak wiadomo,ponieważ jestem w pracy za granicą mogę jedynie odczytać dane z pompy przez internet tak ją podłączyłem wiec od 28 sierpnia liczba uruchomień sprężarki 158 razy,całkowity czas pracy 80 godz. w tym 27 c.w.u stopniominuty instalator ustawił na początek na -60 i w ciągu doby przy dogrzewaniu domu włączała się 16 razy z tego co czytam większość ma ustawioną około -200 czy więcej mam czujnik pokojowy ustawioną temp.na 21 w domu prawie 24 co prawda za dnia słońce coś tam dogrzeję ale czemu jak czasem patrzę przez neta bije na grzejniki około 41-43.Dodam że nie wiele wiem na temat tych wszystkich ustawień a widzę że tutaj naprawdę są z wielką wiedzą posiadacze pomp ciepła(mam nadzieję że kiedyś też dojdę do takiej wiedzy)zatem mam prośbę mniej więcej jak się da chociaż podanie optymalnych ustawień a wiadomo że przy zimie i tak będzie trzeba jeszcze do ustawiać obliczoną temperaturę mam na grzejniki 35 na podłogówkę 30 tak mi na początku instalator ustawił.Bywam tu rzadko ponieważ nie mam codziennie dostępu do internetu z racji wykonywanej pracy ale gdy bedzie trzeba odpisać na jakąś wiadomość postaram się jak najszybciej.Pozdrawiam.

• 3 weeks później...
Witam.Co do mojego zeszłego posta doszłem już sam co jest kaman także dzięki za odp. ale może ktoś na to odpowie czy ktoś z was kto posiada pompy ciepła P-W i gruntowe miał problemy z spadkami napięcia,bo czasami wyłącza mi sie sprężarka na 2-4min i ponownie załącza sprawdzono u mnie zasilanie na trzech fazach i są skoki napięcia różnie 205-230 tylko więc czemu inne sprzęty mi się do tej pory nie wyłączały a sprężarka potrafi się wyłączyć na chwile nawet w nocy.Jeśli ktoś ma lub miał podobne problemy proszę piszcie.Dodam że znajomy ma pompe i czasami mu wyskakuje błąd fazy.Pozdrawiam.