Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grys Doblo Bianco satyna Paradyż w wiatrołapie i korytarzu - co o tym sądzicie?

ewawww

Recommended Posts

Witam,

Jestem nowa na forum. Niestety nigdzie nie znalazłam interesujących mnie informacji stąd pytanie - grys Doblo Bianco satyna firmy Paradyż do wiatrołapu i na korytarz ... czy to dobry pomysł w sensie użytkowym? Zastanawiam się żeby położyć go również w kuchni ...

Wiem że jasna podłoga będzie ode mnie wymagała więcej uwagi, chodzi mi jednak o informację jak zachowuje się w użytkowaniu ten konkretny rodzaj gresu. Bardzo proszę o konstruktywne opinie.

• 2 weeks później...

Hmmm ... widzę że zainteresowanie tematem było, tylko odpowiedzi znikąd :confused:

Więc może ja pomogę innym :)

Kupiłam Gres Doblo Satyna Grys do łazienki i na jednej z płytek zrobiłam sobie test.

Wylałam na nią to co wg mnie mogłoby wylądować na podłodze podczas jej użytkowania, czyli : sos sojowy, ocet balsamiczny, ocet jabłkowy, esencje kawy mielonej, herbatę, sok z buraków, wtarłam nutellę, sok z cytryny, ketchup, nalewkę ze śliwek, maggi, wino czerwone, olej prosto z butelki jak i taki zużyty, a także wtarłam skórkę z ogórka żeby był zielony akcent ;) i zostawiłam na 30 minut ... po tym czasie wszystko starłam samą wodą, a następnie żeby pozbyć się z płytki tłuszczu przetarłam jeszcze gąbeczką z płynem do mycia naczyń - śladów 0, słownie zero.

Test z tymi samymi produktami powtórzyłam i zostawiłam je na płytce na całą noc (około 12 godzin). Do powyższej listy dołożyłam jeszcze brudzące produkty, które przyszły mi do głowy czyli sok z malin, mus marchewkowo-truskawkowy dla dzieci, a także rozgniotłam na niej truskawkę, kawałek pomidora , czarną jagodę i zielone winogrono, położyłam też plasterek cytryny i ogórka i wtarłam mokrą ziemię. Jedyne czego mi na liście zabrakło to ślady z trawy, jednak zważywszy na śniegową kołderkę która leży za oknem (przynajmniej u mnie) to wiadomo, że o ten produkt trudno. Wycierałam w sposób jak powyżej.

Ślad na płytce zostawiła tylko rozgnieciona czarna jagoda, ale i ona znikła gdy potraktowałam ją sokiem z cytryny.

Dodatkowo wypróbowałam też płytkę wylewając na nią domestos, cilit kamień i rdza i rozpuszczoną sodę i też zero reakcji :)

I nie będę ukrywać że bardzo mnie to ucieszyło :wiggle:

Mam nadzieję, że kolor nie robi różnicy w jakości bo jak napisałam powyżej do kuchni i wiatrołapu planuje kupić Gres Doblo Satyna Bianco, ale już wiem że się zdecyduje !

Mam nadzieję ze moje eksperymenty będą przydatne i dla Was. Pozdrawiam!!!

:bye:

ewawww wybacz, ale uśmiałam się z Twojego eksperymentu :lol:

gratuluję samozaparcia, ale też świetnego pomysłu na przetestowanie płytek tyloma próbkami plam, mam ogromną nadzieję, że będziesz z nich zadowolona :hug:

powodzenia w dalszym wykańczaniu domu i koniecznie pisz, co tam u Ciebie :)

• 2 years później...