Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okien balkonowych-Podpory i termoizolacja

Recommended Posts

Witam

Jeśli odpowiedź na moje pytanie gdzieś sie pojawiła proszę o linka.

Mam do zamontowania w najbliższym czasie kilka okien balkonowych i nie bardzo wiem jak poradzić sobie z przestrzenią pod progiem okna. Jak wiadomo okna będą montowane przed wylewkami więc pod oknem będę miał ok 8cm szczelinę. Znalazłem podporę/kotwę montażową progową i o ile stabilizuje/podtrzymuje ona próg a w konsekwencji całe okno o tyle nie wiem jak termicznie odizolować np. wylewkę na balkonie od wylewki w pokojach. Jak rozumiem po wykonaniu takiej izolacji przy wykonywaniu wylewek można by trochę cementowej wylewki "wcisnąć" pod część progu okna co jeszcze bardziej usztywni próg. Czy moglibyście podpowiedzieć jak wykonywaliście taki montaż i izolacje u siebie.

Pozdrawiam i z góry dziękuję z pomoc.

Tomasz123 No nie do końca tak jest. Nie znam producenta który by cale poszerzenia wypełniał pianą. Stosuję je niektórzy by zamknąć komory i by ewentualnie beton z wylewki nie przelał się do poszerzeń automatycznie powoduję utratę oporu cieplnego

mnowak355 Nie ma twardych pian, może lekko twardsza od normalnej jest piana do klejenia ocieplenia ale to realnie bez znaczenia. Ona ma uszczelnić połączenia styroduru w obrębie podpór (zapewne Heico) Podlewanie betonu pod ościeżnicę nie jest konieczne, wręcz szkodliwe dla termiki tego miejsca, przy Heico koniecznym jest dodanie jakiegoś elementu trzymającego ościeżnicę tak by uniemożliwić jej ruch przód-tył

Podpory powinny być rozmieszczone rozsądnie co nie idzie w parze z zaleceniami odległości zamocowania.

Po jednej podporze pod pionowymi słupkami i po jednej w połowie odległości między nimi, dodanie dodatkowej podpory np. w połowie szerokości drzwi balkonowych zapobiega uginaniu się profila w momencie gdy ktoś zamiast go ominąć, stanie na nim. Samo wzmocnienie w profilu się ugnie - trzeba je po prostu wspomóc.

Takie podparcie jest niedopuszczalne - zdjęcia z Forum na którym jesteśmy

podparcie_na_bednarce.jpg

podparcie balkonu na pustaku.jpg

Jeśli masz tak jak poniżej to brakuje kotwy Heico w połowie szerokości pod ruchomym skrzydłem - ale chyba już samą idee podparcie zrozumiałeś :)

PSK na Heiko.jpg

podparcie balkonu na pustaku.jpg

Witam

Jeśli masz tak jak poniżej to brakuje kotwy Heico w połowie szerokości pod ruchomym skrzydłem - ale chyba już samą idee podparcie zrozumiałeś :)

[ATTACH=CONFIG]289475[/ATTACH]

Chyba nie jednej i nie tylko tam ?

Podparcie dołem co 600-700mm a w przypadku przesuwnych systemów co 300-400 zależnie od producenta a i tak podparcie całej szerokości i stosowanie poszerzeń systemowych jest skuteczniejsze pod każdym względem

Pozdrawiam

Zgadzam się z MMichal - lepiej dać za dużo podparć od dołu niż za mało, bo późniejsza eksploatacja tak szerokiego okna (jak na zdjęciu) pokaże każdy Twój błąd w montażu. Poszerzenia nie są jakoś niebotycznie drogie i warto w nie zainwestować. Czasem Klienci kupują takie do drzwi 2-skrzydłowych, choć w tej branży to jeszcze "nowość" na którą nie każdy się decyduje.

od dawien dawna mowie tu ze poszerzenie ze wzmocnieniem jako pierwsze od konstrukcji jest najlepszym rozwiazaniem i nie rozumiem klientow i sprzedawco ze na nim oszczedzaja.

Nawiazujax do tej PSK. Biorac pod uwage ze mamy doczynienia z fixami po bokach i umiejscowieniem podkladek pod szyba, wbrew pozorom dla skapcow moze tak pozostac. Natomiast tam gdzie jest skrzydlo to musi byc jeszcze w polowie szerokosci progu.

A tak na marginesie, dla mnie ta podpora to nieporozumienie, tylko przenosi ciezar pionowo, w poziomie nie gwarantuje usztywnienia, rusza sie lekko na boki